Обява

Свий
Няма добавени обяви.

петролът

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• петролът

Колеги не съм геолог , но ме мъчи от известно време един тъп въпрос, даже няколко!
    1. като се изпомпва петрол на едно място , какво остава там/ кухина в земните пластове..? или се запълва от подземни води или се слягат пластове?
    2. както действа амортесьорът пълен с масло , не действа ли и петролът отдолу по-същия начин ??? може да е наивно , но ми звучи логично...

До: петролът

Нали запълват "дупките? А и амортисьорът работи при променящо се налягане.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Накисни една гъба /сюнгер/ с вода изстискай я и ще видиш какво ще стане.

Това е просто обяснение за един от типовете колектори.

Айде Въпрос-Отговор

След газа и нефта какво тръгва след добива им.

Отговор вода - в повечето случаи солена.
      only 4 x 4,sim AWD

Коментар

естествено с вода ,че е евтино
        когато не се запълват леко започва да друса

Коментар

Първоначално публикуван от maladec Преглед на мнение
          естествено с вода ,че е евтино
          когато не се запълват леко започва да друса
          Нещо не разбрах, Кое друса,Какво друса.

Ето малко информация. За да не се изнасят лекции и да не задълбаваме в темата по научно.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%...84%D1%82%D0%B8
          only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Ето ви малко и каквото аз знам.

Нефтеното находище в общия случай не е кухина, пълна с нефт. То е ситно-пореста скала (примерно варовик), напоена с нефт, газ и вода. При изчерпването на находището, там остава скала, напоена с по-малко нефт, газ и вода. Без никакво съмнение, такава скала има малко по-различни свойства от оригиналната, но не си представям начин там да се вкара нещо в замяна.

Коментар

Първоначално публикуван от uazik Преглед на мнение
              ....Накисни една гъба /сюнгер/ с вода изстискай я и ще видиш какво ще стане.
              ... с тази разлика , че онези помпи около Дъбниците не стискат , а смучат . Така че по-добре ти изсмучи с тръбичка сюнгера и кажи какъв е резултата .
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Най-просто казано се инжектира газ или вода (или и двете в различно време) за да се подържа налягането в находището. Ако трябват подробности, темата ще стане много дълга. Пробвай в Google: gas injection well.
                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  ... с тази разлика , че онези помпи около Дъбниците не стискат , а смучат . Така че по-добре ти изсмучи с тръбичка сюнгера и кажи какъв е резултата .
                  И как да го разбираме това?

За информация, има и открити находища на нефт. Там го копаят, щото не могат да го изсмучат.

За това дали ги пълнят - понякога ги пълнят, понякога - не. А понякога използват кухините за складиране на газ например. Разни видове находища в разни геоложки условия и разни видове сюнгери - дал господ. Няма 2 съвсем еднакви.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  напоена с по-малко нефт, газ и вода.
                  Не винаги всичките са по-малко отколкото в началото.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Без никакво съмнение, такава скала има малко по-различни свойства от оригиналната, но не си представям начин там да се вкара нещо в замяна.
                  Вкарва си се като стой та гледай. Дали на същото място, дали на друго, по-настрани, няма значение. И си се вкарва по същия начин, по който се изкарва. Това е един от начините да се поддържа находището работоспособно, разбирай да не му пада налягането. Отделно някои отпадни продукти при добива - вода и газ (газът се явява технологичен отпадък при добива на нефт понякога) се вкарват обратно в находището, а ако трябва се добавя и още вода.

...и както навсякъде има хиляди подробности. Ама не съм нефтогазаджия, та съм забравил. Само сме ги учили половин семестър.
                  Последно редактирано от sparkybg; 17-01-10, 00:28.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    ....И как да го разбираме това?

...
                    А , просто си говориме с Уазик за приниципите при добив на нефт. ( щото усещам накъде бие Борко с въпроса от темата си ).

Относно откритите находища : Те са характерни за едни далечни западни дължини . И са между другото едни от най-ниско рентабилните видове находища . Но пък ( доколкото помня от учебната скамейка ) и най- ниско проблемни от геоложка , тектонична ( или както там се казваше ) гледна точка . Демек : от гледна точка на движението на земната кора , а от там и от евентуални земетресения.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      ...И са между другото едни от най-ниско рентабилните видове находища...
                      Е, то се чака момента да станат такива, и тогава стой та гледай. С всяко находище на кво да е е така. Нерентабилните преди години днес се оказват рентабилни, а има и такива, дето работят на чиста загуба, плащана от държавата, щото е по-евтино от социалните помощи, дето иначе биха плащали.

Шарен свят.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Е, то се чака момента да станат такива, и тогава стой та гледай. С всяко находище на кво да е е така. Нерентабилните преди години днес се оказват рентабилни, а има и такива, дето работят на чиста загуба, плащана от държавата, щото е по-евтино от социалните помощи, дето иначе биха плащали.

Шарен свят.
                        Това е ясно
                        Имах предвид друго обаче : Не става въпрос за източника на инвестиции , а за отношението на вложената енергия за добив към получената . И по настоящем в Канада ( май) има подобен добив .Там е нещо като желе , или по-точно : катран . Абе като по наш`те плажове на черноморието през лятото .
                        Но темата май бие към въпроса : "Като се изпомпа нефта , нема ли опасност от трусове ?"
                        Е , има .... ама нали има некви умни глави да мислят по проблема ...

Коментар

За сюнгера дадох един пример за тип колектор.

Този пример не съм го измислил аз а учен от висок ранг.
                          Той се дава за тези,които не са чат по темата.
                          Не искам да задълбавам по темата.
                          Много хора си преставят реки с нефт, други пък разказват плеяди как Румънците ни го теглят и т.н.

Да не говорим за хранилищата, за типове колектори.
                          За аномално пластово налягане.
                          За типове добив.
                          Режими на добив - примерно водонапорен и т.н.

Та за Д.Дъбник там качалките си работят но не вадят чист нефт, просто находището си е изчерпано.

Но все пак сигурно е изгодно да сепарират и отделения нефт да го тикат в рафинерията на Нефт и Газ /сега ТИМ/ , въпрос на сметки.

Сондажен инженер съм - Дълбоко нефтено сондиране, ТТС.

На тези теми мога да споря само с Геолог или със специалист по добива.

Макар,че имаше лаф - С геолог не спори че главата не боли.
                          only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Оу за земетресенията - май в Саудитска Арабия не е имало скоро земетресения, да не говорим за Сибир или Поволжието и т.н.

Тази идея не е доказана.Но на много места се работи по този въпрос - мисля че само на научно ниво.
                            Затова трябва да има БАН.

Не забравяйте,че Геологията се основава на Хипотеза.
                            Хипотези много.

Та пак да спомена като се изчерпа нефта се замества с вода на 98%.

От там идва и понятието оводняване на сондажа/находище/.
                            Последно редактирано от uazik; 17-01-10, 01:18.
                            only 4 x 4,sim AWD

Коментар

За Канада - там са нефтоносните пясъци.битумни пясъци

Мисля,че бяха в провинция Алберта, по спомен Атабаски пясъци.
                              only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X