Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на средно образование

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Избор на средно образование

И така, доживях времето когато голямата ми дъщеря е 7 клас. Следващата година трябва да кандидатства. Големия въпрос е какво и къде. Споровете основно са между мен и жена ми. Жена ми иска детето да кандидатства в художествено училище. Това е и желанието на детето / не съвсем категорично/. Аз искам в нещо от типа на езиково училище.
    Мисля си до колко трябва да се съобразяваме с желанията на децата в тази възраст. До колко те са зрели и осъзнати. Та те доскоро са мечтали за танкисти, принцеси и други подобни. Самият аз съм завършил художествена гимназия. Децата често искат да вървят по пътя на родителите си / поне до определена възраст ))/ Дали трябва да ги “побутнем” в някаква насока ?

Моята логика е , че едно езиково образование дава възможност да се отложи момента на взимане на решение на по-зряла възраст. Като междувременно детето учи език.
    Едно специализирано училище, каквото е художествена гимназия, вече е определен избор. Естествено , че не е задължително да се продължи в тази насока, но пък тогава тези години дали не са до извесна степен загубени ? А може би дават някакъв занаят.
    Учителката по рисуване от училището ми отговори на въпроса.
    -Ако имате пари да я издържате после, нека кандидаства в художествена гимназия. В тази чалгаджийска даржава за какво изкуство може да се говори.
    Хич не ме обнадежди в тази насока.
    Последно редактирано от mitkosto; 21-09-09, 09:13. Причина: допълване

До: Избор на средно образование

леко офтопик
    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ighlight=ludau

Коментар

Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
      И така, доживях времето когато голямата ми дъщеря е 7 клас. Следващата година трябва да кандидатства. Големия въпрос е какво и къде. Споровете основно са между мен и жена ми. Жена ми иска детето да кандидатства в художествено училище. Това е и желанието на детето / не съвсем категорично/. Аз искам в нещо от типа на езиково училище.
      Мисля си до колко трябва да се съобразяваме с желанията на децата в тази възраст. До колко те са зрели и осъзнати. Та те доскоро са мечтали за танкисти, принцеси и други подобни. Самият аз съм завършил художествена гимназия. Децата често искат да вървят по пътя на родителите си / поне до определена възраст ))/ Дали трябва да ги “побутнем” в някаква насока ?

Моята логика е , че едно езиково образование дава възможност да се отложи момента на взимане на решение на по-зряла възраст. Като междувременно детето учи език.
      Едно специализирано училище, каквото е художествена гимназия, вече е определен избор. Естествено , че не е задължително да се продължи в тази насока, но пък тогава тези години дали не са до извесна степен загубени ? А може би дават някакъв занаят.
      Учителката по рисуване от училището ми отговори на въпроса.
      -Ако имате пари да я издържате после, нека кандидаства в художествена гимназия. В тази чалгаджийска даржава за какво изкуство може да се говори.
      Хич не ме обнадежди в тази насока.
      Колега, при мен се получи тази грешка, единия от родителите да ме подведе когато кандидатсвах след 7 клас.Бях приет в НГ с език говорещ се само в една държава.Логиката беше че език най-добре се учи в училище.Езика обаче се оказа гаден и труден.Може и така да е обаче когато нямаш желание за него работите не вървят.Преместих се от елитното учебно заведение в училище без профилирана подготовка.Брой и тази вероятност като я "бутнете" там за където няма желание.
      Изкуството е вечно! Ако е даровита що да й обграждате пътя напред.Децата имат ясно съзнание на тея години вече, защото не мисят за ток, сметки, коли и т.н.

Коментар

Не можах да се сдържа! Не давам акъл на хората, че той и за мене не стига . Например майка ми ме спря висшето училище да уча военно. Аз исках. По принцип не слушам, но тогава направих изключение и съм и благодарен за цял живот.

Коментар

Дали не съм най-дъртия тук с такива големи деца !?

Коментар

Според мен ще е голяма грешка да учи в художествената гимназия. Няма да получи никакво образование, художник също няма да стане... И после за никъде... Ако иска да стане художник то трябва да учи в Художествената академия... Където е най-добре да влезе след като е учила в езикова гимназия да речем...
            VPetrov.photography

Коментар

Ако таткото има "тежката дума" - езикова гимназия! Дори не такава с "разширено изучаване", а Английска, Немска, Френска и т.н. Детето и към икономическа специалност да се насочи след Средното, езиците ще са му само от полза! А на тази възраст езикът все още се учи лесно и произношението се ошлайфва добре.
              Ако детето е художник по призвание, специализирано образование не му трябва. Пикасо казва, че доста време му е било нужно да се освободи от това, на което са го научили в Академията.
              Ако целта е художник като професия - Художествена академия. Спокойно се постига, при талант, с малко повече работа. Така че и в този случай художествената гимназия е излишна, освен ако там няма преподавател от Академията, който "вкарва" кандидатстудентите.

Коментар

Не си. Моята щерка ще е сега втора година студентка в Швабско.
                ама подготовката я започнахме още в трети клас - английски. От чевърти и математика. След пети се класира за СМГ,започна и немски в Гьоте институт, взе си САТовете и Тойфелите, завърши я и при подадени документи в седем Вуза навън, бе приета във всичките.
                Избора остана неин.

Коментар

Ай, ай... не че имам деца, ама колко връзки с ученички...
                  Ама да не се от-плесвам... Колега, мисля че идеята и избора са разумни и добри... Винаги има по някое НО, разбира се.
                  Първо, опита ми с ученички от художествената, първа английска и класическата е плачевен (на 2 мои колеги и с ученици от първа английска... 10вс2...колегите ми бяха здрави момчета, но бройката си е бройка...)... По-лошо образование от туй-здраве да е... Дрогирани комплексирани зубъри-многознайковци - като цяло, има и изключения.

В момента, мисля, най-качествено образование има в немската, после испанската, после НМГ, СМГ. Френската беше добре, ама либералните учители изпуснаха края... Все още е опция, де. Втора английска също е чудесна, но не и първа (ако не са се сменили нещата последните 7-8 години).
                  Накратко - не е важен профила, важно е качеството на училището. Това все пак е СРЕДНО образование...

пп. но за художествената идеята не е добра... Особено за момиче... (С момчетата от там нямам много опит)

Коментар

Аз съм завършила езикова гимназия (по мое желание) и по-точно "А. С. Пушкин". Първият ми език беше английски. Спокойно мога да твърдя, че тази гимназия е много добро училище, в което не прекаляваха с опитите си да ни преучат прекалено много (както се говори за 1-ва Английска гимназия, в която май всички изкукват). Поне научиха всички ни да пишем правилно, което не мога да кажа за много от моите връстници, завършили други училища.
                    Имах и желание за Художествената гимназия, но сама си прецених, че е по-добре езикова. На рисуване се записах отделно и се справях доста по-добре от мои познати, които в действителност учеха в Художествената.
                    От друга страна останах единствената от целия випуск с висше инженерно образование. Всички други се насочиха към финанси, икономика, счетоводство и т.н. Много заминаха и в чужбина.
                    Все пак смятам, че това училище ни даде доста голям избор за след като сме завършили. Просто само аз явно имах желание да кандидатствам после за инженер .
                    Dodge Ram 2500 5.9 бензин, 172 kW (234 к.с.)

Коментар

Ще споделя мнение, въпреки, че не съм минал по този път. Също завърших средно образование сравнително отдавна. Езиковата гимназия е нещо, което е отживелица. Били са актуални по времето, когато не всички са знаели(а и не е трябвало) език. В момента езика не е нещо, което да ти е предимство...то е задължително изискване(говорим поне за английски). Така или иначе, дори и да учи в техникум по шивачество (не зная как точно се казват) пак ще трябва да учи език. По важното е наистина как ще бъде оформено детето като човек. Така или иначе нивото на образованието ни в момента е такова, че нее сигурно до колко ще бъде научена(изключваме някои от частните училища, ако можеш да си ги позволиш).
                      LZ1DWW

Коментар

Най- добре ще бъде да видите на детето къде му се учи.
                        Година след като завърших разбрах, че баща ми не е искал да уча в гимназия. Но когато ми беше времето да кандидатствам нищо не ми каза.
                        По-добре сама да си избере, за да няма обвинения /силно казано/- "ама аз не исках да уча там", "аз заради вас"....

Да е жива и здрава, другото не е важно.

А и всъщност...завърших гимназията с профил "Биология и химия", а се занимавам с съвсем далечни неща от биологията и химията.
                        Daddy's girl! Always & Forever!
                        Сбогом, Макс, страшно ще ни липсваш, приятелче..!

Коментар

Аз като младеж, бях твърдо решил да ставам ветеринар. Срещнах съответно силен отпор в семейството - зер при двама инжинери - син конски доктор! Влязох някак във ВМЕИ-то и учих точно 2 години - не можах да взема НИТО един изпит по математика. Те така си останах прост електротехник, а по биология все още мога да засрамя с познания някои ветеринари, които за мечтаели да станат инжинери или икономисти.
                          Та затова съм оставил моята щерка да се развива както и е кеф на нея, ние с жената само плащаме какви ли не курсове и изпити - то е актьорско майсторство, то е китара, то английски за 2-ро ниво на Кеймбридж.........Абе малко ни идва нанагорно, ама се надявам да е за добро.
                          Та затова моя съвет е: оставете децата контролирано да се развиват, ще минат през много мераци, но винаги посоката ще е една правилната за тях.

Коментар

Аз съм За езикова гимназия, а защо не и хуманитарна.
                            Учил съм в такава(НГДЕК) и дава малко по-широк поглед върху света, а и не е тясно специализирана като езиковата. Определено по-творчески натури се чувстват добре, съдейки по мои колеги

И не забравяйте, че всичко зависи от детето, колко иска да "поеме" от училището, в което е.
                            Per aspera ad astra.

Коментар

Не сте Големият ми син това лято завърши магистратура, а за малкия днес беше първия учебен ден като студент-четвъртокурсник в художествено-компютърна специалност.
                              И двамата завършиха езикови училища и към момента на абитуриентсктите си балове бяха с по 3 чужди езика - английски, руски и френски. Рисуването си, малкият ми син подържаше чрез частни уроци и се реализира успешно при кандидатстването.
                              Всеки родител си познава детето и Вие ще прецените, кое е най-добре за него. Отговорността за преценката е предимно Ваша, като вземете предвид (естествено) и желанията и възможностите на детето. След като сте с художествено образование - можете да прецените шансовете му.
                              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X