Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Асансьорите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Асансьорите

Покрай скандалите с луксозните асансьори в Парламента, си спомних за асансьорите на Айфеловата кула в Париж.

Чел съм, че асансьорите в кулата са хидравлични. В офис сгради и хотели от 10-15 години съм виждал многобройни хидравлични асансьори. Хидравлична станция задвижва един многостъпален (телескопичен) хидроцилиндър, който "бута" полиспаст и въжето тегли кабината. Безшумно, плавно.

Само дето не знаем максималната височина на такова съоръжение. Тук по Сл.Бряг има до 7-8 етажа.

Та: асансьорът на айфеловата кула е бил хидравличен. Дали на същия принцип - не знам. Във Wikipedia пише, че един работник е загинал при монтажа на асансьора на Отис. Този американец не е открил асансьора, а неговата безопасност - спирачките. Ексцентрични назъбени колелета, които се впиват въвъ водещите релси, ако се охлаби носещето въже. Инженер Отис сам със себе си в кабината ги е демонстрирал. И досега в асансьори, елеватори, подвижни тротоари може де се види логото "Otis".

Още: По времето на немската окупация, обслужващият персонал на асансьора се е скатал и "пипнал" нещо в управлението на лифта. Германците не успели да го пуснат...

Нека многобройните колеги, които са имали късмета и са се качвали на Кулата, разкажат.

До: Асансьорите

Надпис на асансьор:
    Асансьора не работи. Най-близкият асансьор е в съседната сграда.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
      Тук по Сл.Бряг има до 7-8 етажа.
      Да по принцип хидравликата се монтира за не повече от 8,9 етажа и се препоръчва за по-слабо натоварени уредби и тук също ги предпочитат и заради по ниската цена и по лесен и бърз монтаж.За по силно натоварени учреждения и висока етажност се използват уредби с електромеханичен двигател.

Коментар

Личо аз сьм монтирал хидравличен на 10 спирки 1 м/с . А мой колеги от сьщата фирма на 14 спирки пак 1 м/с .

Коментар

Понеже темата порприключи, малко майтап:

Една блондинка заплатила в кантората за недвижимост двустаен апартамент и служител на бюрото я води да й го покаже.

-Ама вие като ме виждате, че съм от село, защо ми пробутвате тази кутийка?

-Спокойно, госпожице. Още сме в асансьора...

Коментар

Не са рядкост 60-70 годишни асансьори "Шиндлер", които си работят безпроблемно. Много специфични са асансьорите в сградата на съюза на юристите и в централата на Общинска банка.

Коментар

Първоначално публикуван от cernia.1977 Преглед на мнение
              Личо аз сьм монтирал хидравличен на 10 спирки 1 м/с . А мой колеги от сьщата фирма на 14 спирки пак 1 м/с .
              Кви са тия извращения? Буталото на цилиндъра сигурно е било като арматурно желязо? Или първата секция на цилиндъра е като боабаб?

Хидравликата си е гадна работа за пътнически асансьор. Бавна, трудна за регулиране, зимата маслото гъсто, лете е рядко, па и като избие от някъде тва масло докато се събере...

Коментар

Първоначално публикуван от Краси К Преглед на мнение
                Хидравликата си е гадна работа за пътнически асансьор. Бавна, трудна за регулиране, зимата маслото гъсто, лете е рядко, па и като избие от някъде тва масло докато се събере...
                Абсолютно верно
                Има станции с подгревател с термодатчик да подържа температурата на маслото, но и 250 ватова кварцова лампа върши работа в някой случаи зимата

Коментар

На Айфеловата кула е имало доста интересен "хидравличен" асансьор, работещ с вода, като наблизо и до ден днешен има малко езерце - схема има тук на 2-ра стр. http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/mu...istoriques.pdf модернизирани са и са с "масло" вече, но оригиналните са били с вода.
                  Сега действащите са по-скоро нещо като лифтове... твърдят "франкофоните" че ставало дума за уникални съоръжения, правени само за Кулата, каквито няма другаде...
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X