Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Успеваемост и провал поради финансова обремененост, дали...?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Между 15-тата и 24-тата ми година живота ми минаваше в игране на игри, програмиране (за кеф), ядене, спане и чат-пат ходене до училище или университета. И?

    За айсрънъра това. С ненарязания салам съм същия и до сега - ще вдигна телефона и ще си поръчам пица.

    И кво? Това няма нищо общо че ако виждам смисъл или ми е интересно, мога да работя и по 20 часа. Към края на въпросния период осъзнато исках да започвам работа, да изкарвам собствени кинти и да ги харча както намеря за добре. Ми, случи се.

    Дали можеше да съм стигнал по-далеч - със 100 процентова сигурност. МНОГО по-далеч. Дали от това щях да съм по-здрав, реално по-богат (широко понятие какво точно е богатство, парите не са - средство са), и по-щастлив, НИКАК не е сигурно.

    Та, не ги мислете тиин-овете толкова. Създайте им някакви трудови навици, възпитайте ги да не са гнусняри (във всякакъв смисъл), и толкоз. Другото НЕ зависи от вас.
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

    Коментар


    • mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Спарки - това твойто е частен случай който е рядък. Другите масово не са така.
      Отлично те разбрах за тинейжъра - но от друга страна - той се държи колко ще издържи? Освен това има нали знаеш че тепърва ще гони момичета и там кочината е пълна...
      P.S
      Никога няма да забравя как едната ми дъщеря ми (3-4 клас тогава) ми се обаждат от училището и ме викат на пожар.Някво момче я харесало (културно момче от отличниците) и искали да станат гаджета.И дъщеря ми поискала като доказателство за обич - момчето да се изпикае в кошчето за боклук на учителката. Съответно момчето напълнило кошчето! И училищната управа поискала родителите да изпразнят кошчето(и с право). А познай как се гледаме с майката на "пикльото"
      Тъй че по всяко време сина ти може да доведе някоя "мърла" и да каже "тате обичам я"
      Ужас ужас ужас....
      P.S2
      От всичко твое - най много ти завиждам заради системата за оглед на платки - онази с фотографския обектив. Там е друга концепция и ми се струва че си я улучил...Адски много ми се иска да я пипна да я пробвам... Изобщо - това ни е болно място в момента...

    • sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Рядък.... колко пък да е рядък. Сестра ми, балдъзата ми и техните деца - същия случай.

      Камера с IMX307 струва 60-70 долара, обектив Helios между 50 и 80лв. Малко стругарска работа - още 50-ина лева. И имаш сравнимо с моето. Не виждам за какво толкова е въздишането.
      Последно редактирано от sparkybg; 21-01-23, 11:20.

    • mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Камера с IMX307 струва 60-70 долара, обектив Helios между 50 и 80лв. Малко стругарска работа - още 50-ина лева. И имаш сравнимо с моето. Не виждам за какво толкова е въздишането.


      Искам да я пипна да я погледна да я почуствам ! Може ли да стане?
      Имаме сериозен проблем с това...

  • #17
    Накратко - всички тия извращения от рода на Агенция за закрила на детето и т. п. недоклатени организации без връзка с реалния живот, ос@аха нещата тотално. Преди време прочетох част от изказването на един шведски професор. Човека директно си казва - отгледахме няколко поколения от чудовища.
    Последно редактирано от коко келеша; 20-01-23, 21:37.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

    Коментар


    • #18
      Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
      Напоследък забелязвам една тенденция, която за съжаление е масова поне в моите кръгове.

      Достатъчно добре обезпечени младежи във възраста 10 - 15 години показват силна липса на мотивация, преобладаващото им състояние е безкраен мързел и перманентна незаинтересованост към различни от електронни игри, тик-ток, инста, снап и т.н. занимания.

      С годините щерка ми става все по-зле от към самостоятелност в посока мотивация за учене, за справяне с проблеми и т.н.

      Чудя се как да вкарам малко повече реалност в живота на моите деца, да ги лишавам не искам защото следващата стъпка е кражби и други методи за бързи пари, а имам момиче... не ми се рискува, от друга страна имам голямото желание да ги поставя в ситуации където ще изпитат реалния живот и цената на ежедневните блага, които приемат за даденост...

      Дали съм прав?

      ...
      Обяснение на проблема:


      Решение (частично):
      (първа част на видеото е тук: https://www.youtube.com/watch?v=qXvaGrZINl4 ПРЕПОРЪЧВАМ)

      Решение (втора част): лятото на село без интернет и мобилни данни, с достатъчно физически труд (вкл. самостоятелно готвене и пране на ръка) + 10 дена ваканция във вид на екскурзионно летуване на палатки с поне 15 км. планински преход на ден.

      Решение (трета част): След 18 години - вън от вкъщи на самостоятелна издръжка и квартира.

      При мен долу-горе проработи. Засега.
      Пак са си чудовища, но поне не са зомбясали (undead).

      Коментар


      • коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        Това за след 18-те години, още преди половин век се практикуваше от швейцарците г.д. с успех )))))))

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Старо, но добро решение

    • #19
      Платон, преди 23 века:
      „Днешните младежи не мислят за никой друг, освен за самите себе си. Нямат никаква почит към родителите си или уважение към по-възрастните. Говорят така, сякаш само те знаят Истината, а нашата мъдрост за тях е просто глупост. Колкото до момичетата – те са нахални, безсрамни, без никаква женственост в поведението си или в начина си на обличане…“




      Сократ, преди 24 века:
      “Младежта обича днес лукса. Тя има лоши обноски, пренебрегва авторитетите, няма уважение към старите хора и говори тогава, когато трябва да работи. Младите вече не стават на крака, когато в стаята влезе по-възрастен човек; те бърборят в обществото, на масата си избират най-хубавото, кръстосват крак върху крак и тиранизират своите учители.”




      Отново Платон:
      „Какво се случва с младите? Те не уважават възрастните, не се подчиняват на родителите, не спазват закона. Бунтуват се по улиците, подбуждани от диви идеи. Моралът им запада. Какво ще излезе от тях?“




      Хезоид, преди 27 века:
      „Не виждам надежда за бъдещето на народа ни, ако то зависи от днешната разюздана младеж, тъй като всички младежи са неописуемо безразсъдни... когато аз бях млад, ни учеха на дискретност и уважение към възрастните, но днешните младежи са невъзпитани и невъздържани.“




      Пиер Отшелник, преди 11 века:
      „Нашият свят преживява тежки времена. Днешните млади хора мислят само за себе си. Не изпитват уважение към родителите си и към възрастните въобще. Те са нетърпеливи и невъздържани. Говорят, сякаш знаят всичко, и това, което за нас е мъдрост, за тях е глупост. Колкото до девойките, те са нахални, нескромни и невъзпитани в говора, държанието и облеклото си.“




      Едно и също мрънкане откато свят светува... Дъртите, като влезнат в критическата и търсят под вола теле. Едва ли не те са създали вселената, а не Господ и след тях, наследниците не стават за нищо. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров! Колкото и да не ни се иска не сме нито първите, нито последните, колкото и да филсофстваме. Както ние, старите сме стъпили на ременете на дедите ни, така и децата ни, стъпили на нашите рамене ще продължат!

      Излишна важност да си придаваме, няма смисъл.

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        "Никога не забравяйте, че може не точно тези млади и не точно каквото си мислите, да постигнат"...както е казал (долу-горе) Конфуций в друга една трета от тогавашната цивилизация.
        Е, рано или късно идват варварите ...

      • mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        Не е вярно написаното по горе! Двигателист мисли че всичко си е обичайното - просто ние мърморим повече.
        Миналата година преподавах за кратко на 11 класове.Родител съм и имам близък контакт с много деца. Сега децата знаят много много по малко отколкото през комунизма (80-90 години)
        Знам какво говоря.
        А то е че качеството на поколението след нас рязко е паднало. Във всеки един аспект! И физически. Егати разплутите тела сега - фитнесджия съм и го виждам непрекъснато.. То не могат да изкачат едни стъпала и се задъхват. Абе тия секс не могат да правят бре.
        Без да влизам в подробности - качеството на хората в Европа като цяло пада...
        Сега са разглезени отпуснати ... за нищо не стават. Не само в България е така.Така е и в Германия да речем - която почива на стара слава.Тази слава която германците са направили след Втората световна война.Мобилизирали са се стегнали са се - и са постигнали икономически успехи.И техните деца в момента лежат на тях. Сега са ала бала...По същия начин както японците.След войната - мобилизирани мотивирани - световен успех. Къде са сега?? Не искат да раждат деца? Демографски проблеми?
        Тъй като работя с китайци - да ви кажа как са китайските ученици? (имам поглед заради щерката на колегата ми). Китайския ученик започва някъде около 8.30 сутрин (приблизително) и се прибира привечер. През цялото останало време учи. Учи бе. Сериозно учи. В неговото училище (средностатическо) са застъпени всички принципи(чистят самите учениците имат практики) и прочие.Бясна конкуренция помежду си.
        Масово знаят 3 езика - мандарин (техния си) английски и руски.
        Прогнозата ми е че за следващото поколение(близките 20-30г) ще ни превземат! По умни по образовани по дисциплинирани.
        При нас има предимно самочуствие колко сме велики...
        Мога конкретни примери да дам ама.... не ми се спори...

      • chris_vicom
        chris_vicom коментира
        Редактиране на коментар
        Още нещо по въпроса:


        Младите са опърничави, без послушание и уважение към по-старите. Отхвърлят истината, не почитат обичаите. Никой не ги разбира, а и те не искат да бъдат разбрани.
        (надпис в гробница на фараон, преди повече от 5000 години)

        Тази младеж е развратена до дъното на душата си. Младите хора са лукави и нехайни. Никога няма да заприличат на младежите в миналото. Сегашното младо поколение няма да може да съхрани нашата култура.
        (Древен Вавилон, преди 5000 години)

        Светът достигна критически стадий. Децата вече не слушат своите родители. Очевидно края на света наближава.
        (Древен Египет, преди 4000 години)

        Ще изгубя всякаква надежда за бъдещето на нашата държава, ако днешната младеж утре вземе в свои ръце управлението на страната, защото младите са непоносими, невъздържани, просто ужасни.
        (Хезиод, Древна Гърция, преди повече от 2000 години)


        Младите сега само за едно мислят – как да се напият, набоцкат, не уважават възрастните. А ние като бяхме на тяхната възраст...
        (две възрастни жени в трамвая преди два дни)

    • #20
      За всичко са виновни родителите. Угаждат на малките с всичко и треперят постоянно над тях, сакън да не ги лишат от нещо. Слушам колегите ко разправят, имат от двегодишни нагоре до студенти. Мойте са студенти и общо взето съм доволен, даже напълно. Има много свестни младежи всъщност, има и шрот. Па щом е писано да ни превеземат жълтите, да ни превземат, може да е за добро.

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Жълтите не са варвари. Значи ще са други ...

      • KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Простолюдието им не е много по-добре от нас, но водачите им са по-читави от нашите....

    • #21
      При еднакви други условия...

      Има една игра в Интернет за упражнения по математика, синковеца е трети клас и има около 30 000 точки, има деца в класа му с под 300 точки.

      Рекорда е на дете от шести клас с 440 000 точки, голяма част от героите с шестцифрен брой точки са с имена завършващи на Уонг, Чанг, Суонг и Фан...

      Синковеца имаше 27 000 точки и наградиха едно момиченце от неговия клас, което е черно и аутист с рекорд от 24 000 точки.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        Несправедливо е да, но ще се съгласиш, че за дете аутист, па и черно, е голямо постижение да има само 3000 точки по-малко от бяло дете, без такива състояния и най-вече с български корен.

      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        В класа на синковеца има 6-7 аутиста в другия клас около 10, тук за всяка особеност на характера или малоумно възпитание (или липсата на такова) веднага слагат диагнозата аутизъм (спектър).

        Примерно съседчето е дебил, малоумен, невъзпитан тъпак и мързел, но колко е по-лесно да кажеш, че е аутист и всички проблеми да се обяснят и спокойно да вдигнеш рамене и да се отърсиш от отговорност (дори като родител)

      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        А при нас пък по отношение на такива деца с рвално такова състояние, нали знаеш как е в масовия случай, особено извън големия град. Но нещата бавно се наместват.

    • #22
      Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
      .... синковеца е трети клас и има около 30 000 точки, има деца в класа му с под 300 точки...
      Е па нормално и нищо ново . То още при куманизъма беше така : средно 10-15% от класа са отличници , останалите - на средно и по- ниско ниво . Това в общия случай де, за простосмъртните от Народа ( за децата на богопомазаните , дето учеха в специални училища не отварям дума ).

      Рекорда е на дете от шести клас с 440 000 точки, голяма част от героите с шестцифрен брой точки са с имена завършващи на Уонг, Чанг, Суонг и Фан...
      .... това също е нормално и нищо по- различно като процент от при "белите" . Просто у нас годишно се раждат 50 000 деца , а при тях - 50 000 000 .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

      Коментар


      • #23
        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        При еднакви други условия...

        Има една игра в Интернет за упражнения по математика, синковеца е трети клас и има около 30 000 точки, има деца в класа му с под 300 точки.

        Рекорда е на дете от шести клас с 440 000 точки, голяма част от героите с шестцифрен брой точки са с имена завършващи на Уонг, Чанг, Суонг и Фан...

        Синковеца имаше 27 000 точки и наградиха едно момиченце от неговия клас, което е черно и аутист с рекорд от 24 000 точки.
        Според мен, соцът се срина, защото наблягаше на математиката, за сметка на история, география и литература.
        Мисля, че китайците ги чака същото.
        Последно редактирано от ezhko; 18-01-24, 09:22.

        Коментар


        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Китайците имат едно нещо което ние го нямаме и западняците го нямат, толкова здраво работят без да го правят на инат, че десетилетия ще минат докато ги поквари запада, всичко за което не им стига талант или интелект го компенсират с невъзможно за нашите разбирания дори да си представим количество и обем постоянство, упоритост и труд. Невъзможно е да обясниш на някой ако не го видиш и изпиташ на живо (в Китай аз го видях и изпитах) 12-14-18 часа труд, спане във влака и автобуса, спане на или под бюрото, една тоалетна на 200 човека персонал и един принтер с 200 листа за цял офис 200 човека със само един резервен компютър, това за квалифицираните работници, в складовете и фабриките просто още ума ми не го побира всичко, което видях.

        • ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Да, бат'Джорджоне. Но така беше и в Съюза по сталинизма, че и по нашите земи за малко.
          Но е казано, че Културата яде Стратегията за закуска, а подобна щурмоващина се базира на стратегическо планиране, в което културното изграждане е (в най-добрия случай) спомагателна функция.
          Затова и ще загубят от англо-саксите, както загуби навремето и Съюза...

        • Самодържец
          Самодържец коментира
          Редактиране на коментар
          Първо са азиатци. Второ като позабогатеят ще се попроменят и те, ще искат удобства и повече принтери, и ще пожелаят повече тоалетни.

          Иначе има примера на кореите. В южната държат рекорда по най-висок брой самоубийства вследствие на преработване. А материално и културно живеят добре.
          В северната умират от прекомерна работа насила и защото живеят материално и културно далеч по-зле.

      • #24
        Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение

        Според мен, соцът се срина, защото наблягане на математиката, за сметка на история, география и литература.
        Мисля, че китайците ги чака същото.
        Ми не , не е така . В соц-а се набляаше на математиата в математическите гимазии. В реалните гимназии се наблягаше и на литература и на история и на философия . А рухна заради това , че се наблягаше на марксистко-лениска литература , , ленинска философия и изопачена история . И не само заради това рухна де , ама е отделна тема .

        ...а какво ги чака китайците е преди всичко тяхна грижа. Мен повече ме брига какво ни чака нас .

        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

        Коментар


        • Самодържец
          Самодържец коментира
          Редактиране на коментар
          Абе в глобалното село има много голямо значение какво ги чака тия или ония, особено кетайците, щото от тая работи зависи и какво ни чака нас.
          Ето за руснаците как всички са загрижени какво ги чака.

        • ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Единственото място, където се наблягаше на културата, беше НГДЕК. И то за малко. Като при това от ден едно беше на прицел за затриване.

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X