Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Успеваемост и провал поради финансова обремененост, дали...?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Успеваемост и провал поради финансова обремененост, дали...?

    Здравейте на всички.

    От няколко дни разсъждавам на едни културно възпитателски теми и тази сутрин много рязко осъзнаех едно нещо, което за мен си е факт, но все пак ще опитам да го валидирам с вас тук.

    Според мен финансовата обремененост на младежта още от най-ранна възраст е най-голямата пречка пред достигане на потенциала наличен у всеки младеж.

    Ще поясня, като започна с най-елементарни примери от моя живот, които не са общовалидни но илюстрират посоката ми на разсъждение.

    От мнооооооооооооого време насам, средногодишния брой книги и списания, които успявам да прочета е нещо като 2-3, или хайде да кажем 5.

    Когато бях млад в техникума имах къде да живея без да плащам наем, за храна също не плащах освен за закуските в училище, не рядко гладувах но в голяма степен бях обезпечен от приятели и роднини, тоест не ми се е налагало да работя за насъщния си ежедневно.

    Разходи за ток и вода, покривах от стипендията си, понякога с помощ от приятели, защото не живеех с родителите си през повечето време.

    Извън училище и когато не спортувах и бях по банкети, винаги бях с книга в ръка, четях редовно и по много, няколко книги на седмица, четях и много бързо.

    Колкото повече финансови ангажименти ме налазваха в следствие на придобиване на "активи" от рода на автомобил, мобилен телефон и квартира, толкова повече трябваше да работя.

    Настанаха периоди сигурно от по година и повече без нито една прочетена книга, само учене/посещаване на учебни занятия, работа, спорт, транспорт и банкети

    Имам приятели и познати, няма да визирам имена, че някой от тях са в този форум, които нямаха нужда да работят, може и да са имали желание и да са "работили" но тази им работа е била НЕ с цел самоиздръжка и оцеляване.

    Такива ми приятели още от ранна възраст започнаха да инвестират време и усилия в една или друга област, други ми приятели и познати, които също бяха обезпечени станаха наркомани, криминали и пропаднеляци но не за тях е тази тема. Тук обсъждам успелите (грубо казано с много условности).

    Темата или тезата ми е, че ако детето не е в среда на пропаднеляци и има нормални(средни) заложби то липсата на финансова обремененост би му позволила да постигне много повече, в пъти повече от 99% от всички останали деца, които са финансово обременени.

    Дефинирам финансово НЕобременен - всички разходи на младежа свързани с учение(такси, материали, учебници и т.н.) + всички разходи по квартира и изхранване са покрити БЕЗ участието на младежа. Виж снимка по-долу, говорим за най-ниското ниво по Маслоу.

    Умишлено не вкарвам тук автомобили, дрехи, алкохол и т.н. това са задължителни реалности но нека приемем, че не са предмет на точно тази дискуция.

    Ако задълбая в детайлите, нека кажем, че аз като студент, след 2ри курс ми се е налагало да работя минимум 8 часа, макар, че почти всички смени са ми били по 12 часа + средно по 1-2 часа път, понякога и много повече + поне час спорт, почти всеки ден. През ваканциите още преди да стана студент и през уикендите съм работил почти 90% от времето, когато не съм спял или не сме били семейно на почивка.

    Правим паралел с един необременен студент и виждаме, как ако той не е пропаднеляк то, на младежа му се падат едни много стотин часове всяка година в които, същия може да чете книги, да се занимава с програмиране, с поезия, с рисуване, със спорт, музика или казано с други думи с ВСИЧКО каквото поиска и с точно КАКВОТО го влече. Отново изключваме единиците малтретирани деца с родители тирани, натискащи ги да стават лекари, нотариуси, фермери и т.н.

    Придържайки се точно към този факт, виждаме, че дори и математически погледнато, на обременения студент няма как да му се получат нещата в конкуренцията срещу точно също толкова умен и старателен студент, който обаче няма нуждата да инвестира огромно количество време и енергия в работа. Отново казвам, за нуждите на дискусията избягваме да коментираме изключенията, семейни млади студенти с деца/дете, които работят и учат и са отличници и се реализират, има дори такива примерни в медицинските университети, но те са от 1%, те не ни интересуват защото нито аз нито 99% от хората около мен са такива.

    Едни прибързани изводи, до които стигам - в повечето случаи, във всеки средностатистически младеж има заложби и възможности, които НИКОГА (в 99% от случаите) НЯМА да бъдат реализирани, ако са обременени!

    И най-смелото ми твърдение - ако младежа е необременен има много пъти повече шанс да постигне нещо огромно и супер значимо много рано в живота си, каквото и да означава това + най-важното всеки необременен младеж има поне 99% шанс и възможност да следва мечтите си и да прави точно това, което иска. Да следваш мечтите си е нещо, чуждо за поне 99% от хората, поне в първата половина от живота им.

    Това според мен е валидно в областта на възпитанието, на образованието и на спорта, поне в тези три области но ще развия и още една четвърта малко по-късно.

    Ако родителите са прекалено или прекомерно обременени, на тях ще им е трудно да постигнат добро възпитание, това отново с много условности, но принципно смятам, че е вярно.

    Има и една четвърта област в която смятам, че масово съвременния студент е силно ущетен и дори ще ползвам думата обречен. Говоря за студентските заеми, това все още не е актуална тема в родината но няма да е далеч момента в който и в България това ще навлезе като масова практика, от която страдат предимно младите.

    На Запад, студентите, имат възможност да вземат заем с който да завършат университет примерно и започват да го връщат, отново с много условности и грубо казано, чак когато свършат учение и почнат да вземат заплата над определен праг.

    Защо смятам, че това е пагубно за младите, защото един процент са пропаднеляци идващи от не много мъдри семейства и смятат, че е геройство никога да не връщат заема, просто като работят нискоквалифицирани дейности или просто работят малко за малко пари, това е тъпо от всички гледни точки, но за съжаление такъв % студенти има доста, може би около 1/4 поне.

    За нуждите на дискусията, нека кажем останалите 3/4 от студентите са паметни и учат и после бачкат здраво. Започват да вземат добри заплати и започват да връщат заема, който не е никак малък.

    Връщането на заема отнема да кажем 5-10 години защото освен този заем има и квартира, има често деца, коли и други разходи, все гарантирани неща за всеки млад човек.

    Отново с много условности, за да илюстрирам, ще кажем, че студента завършва на 23 години, следват нека кажем още 7 години връщане на заема, и на 30 години вече имаме един млад и финансово НЕобременен човек.

    Този 30 годишен човек, сега го сравняваме с един негов съученик и връсник, който обаче НЕ е бил финансово обременен докато е бил студент. Изплащалия заем 30 годишен човек, започва от нулата и едва на 30 години започва да събира вноска за жилище. Ще са му нужни поне 2-3 години докато събере достатъчно за да може да си позволи ипотека за първи дом, тогава ще е станал тъкмо на 33 години.

    Неговия необременен съученик, ще е събирал и той 2-3 години и на 26-27 години вече ще е с жилище, нека кажем отново с ипотека. Нека кажем, че са съседи, живеят в една и съща кооперация, просто през един вход са им жилищата.

    Срещат се двамата съученици когато са на 33 години и случайно откриват едни големи, не само големи, а направо ОГРОМНИ разлики във финансовото си състояние.Обременения има заем за 25 години за апартамента с оставаща главница 250 000 лева и 1500 лева ежемесечна вноска по ипотеката. Необременения младеж има 3-4 години оставаща ипотека с някакви 30-40 бона главница за погасяване и няколко стотака ежемесечна ипотечна вноска + кара чисто нова кола на лизинг, защото вноската му по ипотеката е сравнително малка не му е проблем. Освен това, този необременения мисли да се възползва от лудите цени на имоти в големите градове и смята да ползва тези около 200 000 лева стойност в почти изплатеното си жилище и с тях да вземе още два апартамента които да пусне под наем да се самоизплащат...

    Идеята на необременения младеж е, след време тези два апартамента да са се изплатили(почти, ако не напълно) и неговите две малки дечица, след 10ина - 15 години да се радват на необремененост....

    Като изключим последните параграфи, който са малко в пожелателна степен с неясно бъдеще, всичко останало мисля че валидно и за спорта, и за музиката, и за изкуството, културата и творчеството и за всичко, което изисква необремененост ТОЧНО в периода, когато трябва да се постигне НАЙ–МНОГО и в моментите, когато младия човек трябва да изгради най-много сравнителни предимства за да постигне добро качество на живот, което грубо казано в тия дни зависи в много голяма степен от броя на нули в сметката и салдото на същата сметка след покриване на всички разходи + свободното време с което разполага същия този човек.

    В заключение.

    Ако теорията ми е вярна и общовалидна (с многото условности), какво е нужно за да се елиминира тази обремененост в следващите поколения?




    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:piramida-big-bg.jpg
Прегледи:620
Размер:490.1 КБ
ID:6781793
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 20-10-21, 16:16.
    Бъдете живи и здрави!

  • #2
    Не е много сигурно дали ще е добре да се елиминира тази т.нар. обремененост.
    Достатъчно е, че има възможност тя да бъде преодолявана индивидуално при достатъчно желание.

    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

    Коментар


    • cecoa1
      cecoa1 коментира
      Редактиране на коментар
      Получи добри отговори, примерно този абзац от пост на Спарки обобщава доста:
      Връзката е сложна и не опира само до пари/осигуреност, а до комбинация от пари, манталитет, светоглед, характер, възпитание. И всяко едно от тия може до голяма степен да компенсира едно или повече от останалите. Не малко успели и известни личности са минали буквално през ада в някой момент от живота си.

      ​​​​​​​
      Но никой не коментира, или не схвана една друга страна на въпроса. Ако днес на пазара на труда имаше двойно или тройно повече кадри с твоята квалификация, и двойно по-малко хора готови да бачкат нискоквалифициран труд, какви биха били заплатите спрямо сегашните, и въобще как би функционирал света(нали да гледаме общо и глобално, принципно).

      Съвсем отделно, пишеш за злоупотреби със студентски заеми, а не допускаш злоупотреби с помощ, която няма да се връща.

      И в момента, меко казано, не липсват млади хора желаещи да поживеят на чужд гръб 5-6 години в най-хубавата си възраст. Ако това няма да е на гърба на родители, вероятно желаещите ще са над 80-90%. Не всички ще завършат, повечето са "за купона", но и завършили криво-ляво само ще объркват пазара на труда, както писах по-горе. А полза от продавачка в магазин с диплома за ядрен физик няма много смисъл... Е, ако си го е платила сама, ОК, ама да се трошат едни огромни пари за кефа на разни келеши, айде нема нужда... Тия, които такава помощ ще им е решаваща да учат или не, а в същото време са достатъчно читави(мотивирани, и пр) са много малка част.

    • sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Да си го е платила сама е ОК само във финансов аспект. Ако няма да и носи никакви ползи, е загубено време, в което е можела да плаща данъци.

      Висококвалифициран персонал, работещ нискоквалифицирана работа, говори за нещо кардинално сбъркано в държавата.

      За пазара на труда - какъвто пазара и каквито двете страни по договора, такива и заплатите. Ако няма кой да работи чистач за малко пари, или ще го работи робот, или ще го работи някой с висока заплата, но не достатъчно висока че да компенсира купуването на робот. Но и големи заплати се плащат за отговорност, а не за гърбене. Склонните да поемат отговорност и да се справят с каквото е нужно на ниво, никога не са били много и няма шанс да дойдат в излишък. Колкото са повечем толкова държавата, в която полагат труда си, е по-богата, ерго заплатите по-големи.

    • cecoa1
      cecoa1 коментира
      Редактиране на коментар
      Значи една умно калкулирана стипендия, и евентуално възможност за работа свързана с изучаването, биха покрили описаните нужди.
      В немско има подобни учебни заведения.

  • #3
    Аз не мисля така.Човекът,когото наричаш "обременен",всъщност е много по-мотивиран да успее.Другият,получил всичко наготово,не мисля че ще си даде сметка колко усилия е струвало това на родителите например.Той ще стане ленив готованец,и като такъв,нищо няма да даде на своите деца.Мисля,че всеки трябва да види и усети как се изкарват парите,да се бори,за да успее.Иначе им правиш "мечешка услуга".Такива са моите наблюдения.Вярно е и че по време на студенстването,на работещите е тежко,и работата много пречи на учението.Но познавам и такива,станали после много успешни хора.Трудностите каляват характера,и създава мислещи хора.Имам познати,свекъра със 7 апартамента в София,дава ги под наем.На сина си не пожела да подари един.Той си купи с ипотека,изплати я,и вече купува имоти и той за инвестиция.А когато дъртия ритне камбаната,наследството ще бъде пак за тях,ама... ще знаят как става...

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Това за което говориш е факт и съм съгласен с него, но не е масово явление, а по-скоро рядко срещано.

      По дефиниция всички студенти са мотивирани, ако не са или няма да влязат във ВУЗ или няма да изкарат до втори семестър, отново с условности но грубо казано е така.

      И за нуждите на тази дискусия нека не разглеждаме хипер успешните хора въпреки всички трудности, защото това са изключения, това са този 1% за който говоря.

      И още една корекция, аз дефинирах НЕобремененост, това не значи пълно задоволяване, или разглезване, или излишък, а напротив, казах точно и конкретно - жилище + храна + учебни материали и т.н.!

      Ако трябва да бъда още по-конкретен и ясен, говоря за обезпечаване на 1во и най-ниското, основно ниво в пирамидата на потребностите по Маслоу.

  • #4
    Само, че ти говориш за УК. В България нещата са малко по-различни. За добро или лошо.

    Аз например в техникума имах един съученик от близко Пловдивско село. Живееха бедно и едвам му стигаха парите да идва до града за да учи. Накрая баща му почина малко преди да защитаваме дипломни работи. Момчето беше с готова дипломна работа, но не я предаде, чакаха го и в деня на защитата да дойде, но него го нямаше. Звъннахме му по телефона на село и той каза, че няма пари да дойде до града.

    Тогава с колата на един съученик отидохме, намерихме го и го докарахме в училището. Защити с отличен.

    После всички кандидатствахме в най-желаната специалност (компютърни системи и технологии) в ТУ - София, филиал Пловдив. Там приеха само двама - него и още един. Аз не влезнах, но същата специалност я завърших другаде.

    Разделихме се. Той е завършил някак. За финансовата част говорим, защото си беше много умен. След време го видях, караше стар, изгнил Форд Ескорт, но все пак лична негова кола.

    На 15 -тата година от завършването се събрахме с випуска. Той дойде с 4-5 годишен Опел, добре облечен. Стана на въпрос, че си има жена и чакат дете. Взел си апартамент с кредит. Работи в чужда фирма и разработват процесори за мрежови устройства. Той е нещо като малък мениджър. Не го питах каква му е заплатата, но редовите програмисти при тях взимаха по 3000 лв средно, при 800 лв средна работна заплата в страната.

    Та човека с много труд и опоритост вече е постигнал добър стандарт на живот, а нямаше пари за билет за влака.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Споменал съм Англия но това за което говоря е валидно на всякъде където за квартира, транспорт, храна и дрехи на ученика се изискват пари.

      До колкото знам има няколко държави в Европа където висшето образование е напълно безплатно или почти безплатно, може би за там това не е валидно, но за България е категорично валидно.

      И ти споменаваш за личен пример за "изключения" от правилото, и аз имам такива, и в двете посоки, но аз продължавам да твърдя, че за болшинството това за което пиша по-горе е напълно валидно и обуславя в голяма степен възможността за постижения + не на последно място по значение, точно времето когато евентуално ще се случат тези постижения.

  • #5
    Браво. Открил си P2W. Сега остава да кажеш ,че още вярваш в Дядо Коледа,
    Калин Владов,09РСПБЗН

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Калине, открил съм защо хора като тебе брат, трябва да са омазани до ушите с масло когато не са на смяна, вместо да четат книги в тяхната супер важна област и да ходят и организират семинари, вместо да тренират тялото и духа си, вместо да допринасят още повече към обществото като станат експерти в тяхната си област и споделят опит, техники и важни съвети, жизнено важни неща, щото като сменяш накладки и ремъци не спасяваш човешки животи но ако направиш един семинар и демонстрация в някое училище пред всички със сигурност ще предотвратиш бъдещи пожари и ще научиш деца и възрастни как да спасят живот. Не те нападам, аз те уважавам въпреки, че дразниш от време на време, просто ти споделям собствено мнение, което имам правото да формулирам не политически коректно.

    • kalin09
      kalin09 коментира
      Редактиране на коментар
      Като си открил ,сподели. Тяло и дух са тренирани ,бях и в отбора на София по ППС ,спрях след травма ,за която получих потупване по рамото. А трите месеца ежедневни тренировки ,толкова източиха бюджета ,че за газ пари нямаше ,та ходех с влака. 20 години съм пожарникар и 20 години съм имал нужда от втора работа ,за да си издържам семейството. Сега съм експерт и двете ми професии ,парите стигат за четиричленното ми семейство ,но нямам време да живея.

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Аз казах, че съм открил защо, не казах, че съм открил как да се справим с тази тъжна реалност, ако знаех нямаше да пускам тема и дискусия, а просто щях да споделя и напиша предписание

      И аз и ти, и много други сме във точно същия филм, аз просто решавам да отделя време в обмисляне и дискусия барем нещо позитивно излезе, защото искам да не повтарям същия филм и с децата си, убеден съм, че има решение и мисля, че горе долу съм в правилната посока, но все още нямам достатъчно яснота и убедителна статистика за да предложа методи за лечение

      Представи си, че не ти се налага да работиш в сервиза, представи си, че след смените имаш 2-3 дни да живееш, да се радваш и даряваш радост на семейството вместо да опъваш каиша за да вържеш двата края и малко отгоре. Аз си го представям, виждам го ясно във въображението си, знам, че може, просто все още не знам как и точно за това е темата.

  • #6
    От моята камбанария пък се вижда че точно хора, видели зор и били принудени сами да се оправят на млади години, по-често са наистина нещо, в това, с което се занимават, пък и изобщо - доста по-уверени и смели са в действията си.

    Младия човек си пада непукист, и така е редно. И когато е осигурен, твърде често губи мотивация. Тогава идва ролята на това що за характер е и как е възпитан тоя характер. Понякога и един шамар в живота е достатъчен за да се обърнеш на 180 градуса.

    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

    Коментар


    • sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Уточних че го казвам без никакъв упрек. Ако си го разбрал по друг начин си се объркал. Казвам как изглежда отстрани - ти си знаеш как изглежда отвътре.

      А ето ти и факт - масово от богатите родители произлизат лекенца, на които всичко им е даденост и всичко им е до колене. За съжаление. От друга страна, някаква част от богатите родители са си спечелили парите с интелект и са си възпитали децата по същия начин, но това пак е нещо като изключение. Сега замени богатите с "бедни", и пак до голяма степен е вярно.

      Връзката е сложна и не опира само до пари/осигуреност, а до комбинация от пари, манталитет, светоглед, характер, възпитание. И всяко едно от тия може до голяма степен да компенсира едно или повече от останалите. Не малко успели и известни личности са минали буквално през ада в някой момент от живота си.

      Разсъждаваш над "Битието определя съзнанието" - нищо ново. Но ако беше на 100% вярно, битието на всички щеше да е еднакво, от там и съзнанието. А както виждаме, не е така.

      Само като си дадеш сметка че "успял човек" може да е драстично различно според критериите на всеки отделен индивид, и всичко отиде някъде си.

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Сега разбирам по-добре, мерси, коригирах се.

      За това и си мисля, че не да се осигури задоволеност или презадоволеност, а точно един санитарен минимум, нека да го наречем така за нуждите на тази дискусия.

      Възпитание, произход и всичко останало е мега важно, може би супер важно, НО, дори и при повечето добри условия на лице, НИКОЙ средностатистически обременен студент или обременен спортист или обременен музикант НЕ може да задмине и дори да се равнява на средностатистическия необременен колега, просто защото математически е невъзможно, говорим за средностатистически НЕ за гении и супер надарени и мега мотивирани, а за средностатистически.

      И не ми давайте за пример Иван Абаджиев и неговите щангисти от миналия век, щото това са изключения, в една модерна държава и действителност ИБ, лека му пръст би лежал по затворите, заради треньорските си методи на стимулация на постиженията, нека го наречем така политкоректно.

      Опитвам се да потърся аргументи на тезата си и в модерния корпоративен свят. Има компании и фирми където обяда е безплатен, паркинга е безплатен, на всички родители се гарантира и насърчава свободата да избират гъвкаво работно време за да могат да са по-малко обременени.

      И пак визирам стриктно конкретни базови неща, които ако са премахнати като обремененост позволяват на всеки да бъде много по-продуктивен и свободен, в буквалния смисъл на думата. При еднаква доза мотивация, и еднакво способни индивиди, математически погледнато, по-малко обременения ще е винаги по-продуктивен.

      Според мен

    • sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      ...Има компании и фирми където обяда е безплатен, паркинга е безплатен, на всички родители се гарантира и насърчава свободата да избират гъвкаво работно време за да могат да са по-малко обременени.

      И пак визирам стриктно конкретни базови неща, които ако са премахнати като обремененост позволяват на всеки да бъде много по-продуктивен и свободен, в буквалния смисъл на думата. При еднаква доза мотивация, и еднакво способни индивиди, математически погледнато, по-малко обременения ще е винаги по-продуктивен.
      В случая еднаквата доза мотивация би била например по-голяма заплата в друга вирма, в която тия неща ги няма. Липсата на обремененостъи също е мотивация.

      А математически погледнато, по-малко обременения може просто да е по-мързелив. В което няма нищо лошо - всеки си преценява колко да си дава зор, когато има избор.

      А ВСИЧКИ са мързеливи, освен ако не правят нещо, дето обичат да правят и заплатата е само бонус. Ама и това е до време, даже в редките случаи когато го има.

  • #7
    И на тебе здраве, бат Джорджоне, и на всички читатели на темата, че даже и на някои писатели...

    Първо, нека те поздравя за темата. В този форум рядко може да видиш тема по тази важна тема - нашите наследници и тяхното образование/възпитание. Плямпаме за политика, технологии, джаджи и какво ли още не, а образованието с възпитанието сме ги харизали на бг-мамите. А те творят в тази област истински разгром, с техните материалистически идеализъм, майчин егоизъм и желание за 110%-ва сигурност на всяка цена.
    Покрай синовете бях свидетел, как тези качества затриха култови училища като НПМГ, НГДЕК, Френската гимназия, СМГ, а сега и Американския колеж. Последните две - пред очите ми.

    По поставените от теб въпроси:
    Както пише Хайтов в "Мъжки времена", "Едно е да знаеш, второ е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш!". Трето - защото следва и да искаш (ама не да "мечтаеш", а да Искаш) да го направиш. А четвърто - да имаш волята и дисциплината да го направиш.
    Та в основата на нещата стои, според мен, правилната мотивация, а не финансовата възможност. А тя, тази мотивация, се изгражда не когато човек стане студент, а от ранна предучилищна възраст. И тук мамите оплескват нещата биг тайм.
    Първа предлагана мотивация: учи, или ... (някакъв вид заплаха). Ок, ама заплахата трябва да се демонстрира по осезаем начин и то редовно, иначе учащото се му отпуска края и се отдава на "живот". Благо съвременното общество му предлага бол възможности. От социалните медии до други, по-твърди наркотици. При много упорити мами, с бащино участие се получават смачкани, пасивно-агресивни индивиди, плащещи се от собствената си сянка и без грам самочувствие. Без бащина подкрепа нещата се връщат като бумеранг и получаваме озлобен звяр.
    Втора предлагана мотивация: учи, за да се гордея, че си най-доброто...(иначе няма да те обичам толкова). Получаваме амбициозен и завистлив екземпляр, който постепенно се навира във все по-тясна ниша, за да може да бъде "най-добрия" и/или концентриран да пречи на другите да го надминат (иначе все ще е се намери област, в която другите да са по-добри). На всичкото отгоре, такива чада имат вечна нужда от външно одобрение и са винаги недоволни от себе си, като наказват всеки, дръзнал да се съгласи с това тяхно мнение или достатъчно тъп, за да го опровергае (примерно - защото ги обича).
    Трета предлагана мотивация: срещу награда. Проблемите са два: наградите трябва да идват редовно и да се увеличават като стойност, за да действат, а всеки малък неуспех се бетонира като окончателен провал, поради липса на начини за насърчаване...
    Разбира се, обобщавам и преувеличавам, но мисля, че ще се съгласиш, че каквито и материални условия да създадеш на болшинството от горните типажи, житейският успех е малко вероятно да ги споходи. Има и междинен мамешки стил мотивация, понякога способстващ успеха - целенасоченото и планомерно обучение на чадото, с цел влизане в Харвард, ставане на висш корпоративен мениджър и забогатяване. Успява само когато потърпевшият наистина е склонен да иска такъв тип живот, има качествата за такава кариера и гигантски дози късмет. Получава се много рядко, даже и в най-богатите семейства.

    Дотук по темата как не става, а сега - как (според мен) да стане. Истинското искам идва от незадоволената нужда. Видял си съседчето да кара колело, а ти не можеш. Обичаш да слушаш приказки, но дядо ти е зает, а телевизор вкъщи няма. И тогава запретваш ръкави и се захващаш за работа. Хубаво е, когато има кой да ти помага и кой да те насърчава да продължаваш, когато видиш твърде много зор. Умерено и в намаляващи дози. Хубаво е някой да има времето и ресурсите да ти осигурява разнообразни възможности към които да проявиш интерес или да видиш, че не ти харесват. Хубаво е някой много квалифициран да те води неусетно и постепенно към изграждане на здравословни навици, физическо здраве, сръчност, издръжливост (психическа и физическа) и достатъчни знания, които да ти дадат възможност да правиш осъзнати самостоятелни избори и качества да ги следваш. В случая с моите синове намерих само едно и половина училища в цяла София, които да бяха достатъчно близо до този мой идеал. Да, бяха частни. Не, не бяха от скъпите. Но да, бъркаха чувствително в семейния бюджет.
    От друга страна, липсата на телевизор, кола по-млада от 10 години, последен модел iPhone, маркови дрешки последна мода, компютър, освен служебния, почивки на ол-инклузив, самостоятелни стаи за всеки, както и други (според мен) излишества, не само пести пари, но и пести време за по-важни неща (като разходка из парка с кучето или готвене заедно) и не разсейва от важните неща в живота (човешките отношения, досега с природата, добрата книга).

    На чисто практическата тема, как да учим висше в Англия, без да продадем бъбрек на родител или себе си в робство (личен опит с големия син). Учи се нещо, което не само харесваш, но и ще се изплати много бързо. Намираш стипендии или студентски заеми при преференциални лихвени условия. Докато учиш, намираш платена работа, която да е част от обучението ти. Например такава (накрая на видеото):

    За това не ти трябват пари от родители, а добро средно ОБРАЗОВАНИЕ (не обучение) и правилно семейно възпитание. Първото не е скъпо, а второто не се купува. Т.е. не ти трябва богато, а културно семейство. А културата е като ливадата - косиш сутрин и поливаш вечер. И така - 300 години. Постепенно се трупа семейна карма (култура), която намалява обречеността на следващите поколения. Та така...

    ПС Има ли хигиенен минимум пари, под който развитието не е възможно? Да, има. Не, не е висок. 85% от българите го имат.
    ППС Като не става с пари, става ли с много, ама наистина много пари? Става. Но не винаги и долу-горе. И не съвсем близо до оптималните способности на индивида.
    ПППС От недостатъчно заможните излизат малко много успешни и много плява. От заможните излизат много достатъчно успели.
    ППППС Успехът на достатъчно успелите обикновено се запазва и развива от следващото поколение. Децата на рязко преуспелите обикновено изостават.
    Горното - IMHO
    Последно редактирано от ezhko; 21-10-21, 13:36.

    Коментар


    • #8
      Не ми стигна търпението за целия този текст без картинки, пък и още от началото ми се стори че е просто дълга версия на кратката мисъл, че да си здрав и богат е по-добре от това да си беден и болен.

      Освен това всичко си има специфики, най-вече това какво се счита за "успеваемост" или кога един студентски заем или ипотека почват да изглеждат като "обремененост".

      Но дори по едни общи критерии, кенийците например дето нямат пари нито за обувки, нито за билет до най-близкия джим, печелят олимпийски медали. А българчета могат да учат безплатно в най-добрите университети в страната, като СУ.

      Англичанчетата дето завършват училища за по 30хилки на година всъщност не могат да правят каквото си пожелаят, защото в такъв случай тате ще се откаже от тях с държавен вестник и парите ще секнат. В Оксфорд пък ако мислиш, че докато учиш латински и гръцки имаш време да четеш и поезията на Радичков, мога да кажа само едно: ха-ха. А след като завърши и почне да прави пари същото това добре изучено дете, шансът да продължи да тече кранчето е единствено да прекарват по 25 часа на денонощие в офиса и дори в тоалетната едва ли четат нещо по-различно от компютърен екран с борсовите индекси. Дори като се пенсионират не могат да се отддат на любимото си хоби, което примерно междувременно са открили че е грънчарството, защото пинчерът на съпруга No.8 е алергичен към глина и ще й се разкиха в деколтето. През това време българчето от панелката ще се изнесе на вилата всеки уикенд където ще му ливва по едно домашно винце с прасенце и зелце, и ако почне разговор за успеваемостта фокусът може доста да се измести за това кой живее по-добре.

      Погледнато по-отблизо, едрите финанси вървят с толкова много обременености, колкото и безпаричието. И доколкото съм забелязал, хората с дебели портофейли които се шматкат без да правят нищо по цял ден всъщност не четат и нямат особени потребности от духовната част на пирамидата.

      Може и да не съм разбрал темата, четох по диагонал, но ако се загледаш в пирамидата там най-горе пише постигане на "лични цели", което за всеки е различно

      Коментар


      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Ей прав си на 100%, готово, закриваме темата, всичко вече е ясно ))

      • Пенчо
        Пенчо коментира
        Редактиране на коментар
        Напълно съгласен!!!
        Явно на доста хора основната им работа е да пишат в нета /щото дъжавата нещо им дължи/ ама не се замислят от къде да ги вземе/.

    • #9
      Формулата на успеха на един млад човек се състой от 2 неща. Първото е много добро възпитание и обяснение що е то това реален живот и с какво се яде, кой пали кой гаси и т.н. Най-общо каква е играта и как се играе. Ако имаме изпълнено първото условие, можем да продължим с второто и то е точно това което казваш. Осигуряване на материална база и обезпечаване с пари. Между другото, социализма правеше (или се опитваше и до голяма степен се получаваше), да прави точно това, но на макро ниво. Ако се изпълни само условие 1. Няма да получим максимален резултат. Ако се изпълни само условие 2, почти на 100% получаваме младо ла*но, като момчето дето разби един брабус лятото на морето.

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Бих допълнил, че реалният живот не се разбира само с обясняване и възпитаване, а и с най-практическо живеене. Не веднага в дълбокото, но грижите за младежкото подгърбие следва да се прехвърлят една по една на младата личност в секундата, когато същата би могла да ги преглътне без да се задави до смърт. А време за книги също ще се намери, ако апетитите за дрънкулки и губенето на време с тъпни бъдат сведени до здравословни нива.

      • tabu_bg
        tabu_bg коментира
        Редактиране на коментар
        Разбира се, че възпитание и подготовка за живота от родителска страна не се изчерпва само с говорене и обяснения. Включва още, и най-вече, личен пример както и контролирано и поетапно ангажиране (тренировка на терен), на младият човек в най-различни неща от реалният живот. Това второто, много често го виждам като пропуск в много семейства.
        Елементарен пример: Спука се сифона на мивката в банята, ами нищо не пречи бащата да вземе със себе си синковеца до железарията и двамата да купят сифон и после да го монтират, разбира се е добре сина да изхвърли стария, меришещ гаден сифон в кофата, да се поизцапа дет се вика. Ама нали сме БГ, и о "Защо да се мъчи детето".

    • #10
      Не всички имаме момчета та подхода е различен, но аз съм привърженик на средния път на Сидхарта!

      https://mastermind.bg/personal-devel...dharta-gautama

      Преданието разказва, че докато медитирал случайно дочул поуките на един музикант, който пътувал с ученика си наблизо. Музикантът показвал на ученика колко трябва да са опънати струните на китара, за да произведат нужния звук и казвал:„Ако не ги опънеш достатъчно, няма да получиш нужния звук, ако ги опънеш прекалено, струните могат да се скъсат и пак няма да получиш това, което ти трябва.“

      Коментар


      • KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        В крайна сметка търси се мярка, оптимум, баланс....

    • #11
      Напоследък забелязвам една тенденция, която за съжаление е масова поне в моите кръгове.

      Достатъчно добре обезпечени младежи във възраста 10 - 15 години показват силна липса на мотивация, преобладаващото им състояние е безкраен мързел и перманентна незаинтересованост към различни от електронни игри, тик-ток, инста, снап и т.н. занимания.

      С годините щерка ми става все по-зле от към самостоятелност в посока мотивация за учене, за справяне с проблеми и т.н.

      Сина на приятел е 6ти клас и не знае таблицата.

      Близнаците на друг приятел бяха отличници от години, спортисти и т.н. четяха супер много книги и според мен са ебати гениите и двамата, супер мъдри и интелигентни момчета. Сега успеха почна да намалява, лежане и пърдене пред ТВ е за предпочитане, работата не е нужна, четене и справяне с проблеми също.

      Предпочита се измами, лъжи, преписване и т.н. вместо труд, постоянство, търсене в Инет и т.н.

      Учители ми казват, че децата бързо се предават и направо се отказват ако/когато нещо им се стори трудно, това в частно училище, не в държавно където е поне 100 пъти по-зле...

      В момента си давам обяснение, което е точно обратното на това, което си мислех когато започнах тази тема...

      Сега си мисля, че децата в това време в което живеем и поне в държавата и системата на Западна Европа, нямат нужда да се зорят, нямат нужда да се напъват, нямат нужда да мислят за бъдеще, да се потят, да търпят мизерия и въобще да чакат... всичко им се "полага", всичко им се сервира и всичко, което ги заобикаля е във времевото измерение "веднага, тук и сега", ако стане супер мега зле - държавата винаги е зад теб със социални помощи и т.н. Аз няма да забравя никога когато бях студент 1ви курс, работех на две места на две редовни заплати с осигуровки, отивам на зъболекар и тя нагло ми каза, безплатно по каса НЯМА и НЕ мога да те прегледам, НИТО ще те лекувам, ако искаш си плащаш и действаме. Аз отговорих, аз съм редовен студент + работя и плашам осигуровки, как така ще си плащам, бях отсвирен. Отидох директно в НЗОК или квото там беше преди години, хората се спогледаха, наведоха глави и ми обясниха как е тъжно но факт и реално няма какво да направя освен да плащам... От тогава пари за здраве и черни дни ми бяха приоритет, защото нужда, принуда, липса на други по-лесни опции. Сега реалноста е, че се чака за безплатно, чака се много, редовно с месеци или над година дори но ако тръгнеш да мреш до часове ще те погледнат и лекуват, та извода е, за кво да се потим и да мислим, ако стане зле ще ни спаси системата...

      Бащата на близаците ми сервира онзи ден, как синковците казали, за какво са ми пари, за какво да работя през ваканциите, за какво ми е да уча, ако редя кашони в супермаркета без образование и зор ще вадя поне 50-60 китнта на ден, следователно рилакс...

      Аз му казах, че ако ги пусне да работят примерно седмица в супермаркета за 40-50 кинта на ден, нека мама ги нахрани на закуска НО нищо повече, храна да си купуват, ако вали да си хващат автобус или такси, искат джобни - фак ноу, нали работят, нека си плащат храната 20-30 кинта поне на ден + джобни + транспорт и т.н.

      Идеята и надеждата/намерението ми е, че когато ги удари реалния живот, те не са тъпи и мигновенно ще осъзнаят, че обща неквалифицирана работа ще ги спаси от глад но ще ги обрече на мизерия и нищета.

      Чудя се как да вкарам малко повече реалност в живота на моите деца, да ги лишавам не искам защото следващата стъпка е кражби и други методи за бързи пари, а имам момиче... не ми се рискува, от друга страна имам голямото желание да ги поставя в ситуации където ще изпитат реалния живот и цената на ежедневните блага, които приемат за даденост...

      Дали съм прав?

      ...
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Ами доведи ги за по 2-3 месеца в България. Да видят че има една друга такава, по-цивилизована цивилизация. Сестра ми и зет ми са в Лондон от 2001г. насам. Племенниците не бяха идвали 3-4 години. Тръпка...

      • KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Между другото чел съм по форумите преди време, че разни организации с нестопанска цел, в Германия, и РФ си сътрудничат на доброволни начала, и се занимават с такива проблемни подрастващи в Германия, извъшили разни дребни хулигански прояви. Напили се, сбили се, дрогирали се, откраднали нещо дребно най-често просто от скука.
        Та понеже децата са непълнолетни, на родителите им се предлагат брошурки със подобна идея - приемни семейства в РФ, могат да приемат децата/подрастващите за 6 месеца или една година да поживеят там при тях. Да видят, че има и друга една такава цивилизация. Да си нацепят сами дърва, да си запалят печката, издоят кравата на ръка. И др. подобни дейности, дето в Германия отдавна ги няма. Фермите там обикновено са отдалечени от населените места. Още преди доста време се говореше, че на запад, а сега вече и тук от доста време, има хора, които не знаят откъде идва хлябът, или месото, или други стоки в магазините. Та така в този ред на мисли - една рязка смяна на обстановката действа отрезвяващо...

        Също така съм чел, че в Южна Корея родителите считали, че децата им са прекалено разглезени от новите технологии, и ги изпращали в т.нар. сървайвъл кампс.
        Бивши полицаи или военни в Южна Корея са направили, законно и легално такива лагери. Там режимът е казармен. Явно пак такъв отрезвяващ ефект се търси...

        Това съм го разказвал и на детски психолози. Гледат ме ей така

      • cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Жоре, прегледай пак втория пост и коментарите към него...
        И най-вече това, което съм цитирал там от Спарки. Сложно е, и индивидуално. Което не значи, че няма тенденциите за които говориш сега Хората са го казали просто - трудни времена създават силни хора, и съответно обратното. Битието определя съзнанието.
        Ясно е, че в някакъв нормален ход на развитието на човечеството, стандарта на живот все повече се вдига...то нали и затова уж се борим... Ето, тук-там се подхвърлят идеи и за безусловен минимален базов доход в някакъв хипотетичен момент... Разновидността на това сега е, да се взимат някакви достатъчни за не лош живот пари, от нискоквалифициран труд. Съответно разглезеното хлапе не му е зор да си напъва акъла, ако с някаква лесна и нискоквалифицирана работа, може да си изкара достатъчно за базовите си нужди. А нуждите се променят. Затова е добре младите да придобият отрано представа за евентуалните си бъдещи нужди, което звучи по-лесно, отколкото всъщност е.
        От друга страна...щото винаги има и друга страна... хич не е задължително представите ти за щастие да отговарят на тези на детето ти... та и неговите нужди може да са различни от твоите...

    • #12
      Не рових в началото на темата, но съм я чел със сигурност. Но за последния пост - да прав си. И тук ги забелязвам младежите. Ако му взема телефона и му дам 2 лева за автобус да иде до някъде сигурно ще си тегли въжето . Но за това голяма роля имат и родителите - сутрин мразя да минавам през града и карам по околовръстното(работя в съседен град), че покрай всяко училище и градина фраш с коли, че децата не могат да вървят и трябва пред вратата да ги оставят. Еееех а аз не толкова отдавна мааах крачоли по 1 км. да ида на училище, зимата като зима, метър сняг редовно. Събирахме се по пътя с другите хлапета(аз бях накрая на "района" на училището).
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

      Коментар


      • Asen Kushlev
        Asen Kushlev коментира
        Редактиране на коментар
        Тогава не се чудете що са такива младежите, сами си го правим явно.

      • Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        Уж за доброто на децата го правят, защото в големите градове си е опасно, някои деца не се приспособяват толкова бързо на градската лудница. Освен това е пълно с бездомни кучета, които се движат на глутници. Според мен малко или много така ги правят зависими, а нас ни правят техни роби.

      • Asen Kushlev
        Asen Kushlev коментира
        Редактиране на коментар
        Е до 10 години айде, ама 14...Те някои и до 30 няма да се оправят сами, особено ако ги кипенят така. Аз на 14 години вече ходех по дискотеки и пиех водка. Не, че ми е било време за това, но така тръгнаха нещата тогава.

    • #13
      Сега ме връщаш в годините....Аз така и никога не съм имал "маркови" маратонки, дрехи и т.н. Просто като бях ученик пари йок. Няма да забравя на бай ви Жан зимата - майка ми взима нещо 18 хил.лв. заплата, а картата за автобус на сестра ми до съседния град, където учеше беше 21 х.лв.,найс а . Сега мога да си купя всякакви пацалки и обувки, но не ме влече вече. Както и с колите - да ми върши работа и да не ме занимава. А преди как щях да се кефя....Но това възпита уважение към парите и вещите в мен за цял живот. Сега на 10 години е вече с пети телефон, а аз на 39 съм с толкова за целия ми живот(без служебните). Като гледам келешите получават каквото си поискат след малко тръшкане, а и мама и тате да не им развалят душевния комфорт взимат поредната прищявка. Нещата определено отиват на зле. След 10 години не искам да се замислям с какви хора ще трябва да работя, като гледам отсега какво е по фирмите.
      Последно редактирано от Asen Kushlev; 20-01-23, 15:21.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

      Коментар


      • cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Едно към едно сме, само 39 ще ги направя след месец и малко
        И моите наблюдения са същите, както и мнението ми за тях.

    • #14
      Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

      Чудя се как да вкарам малко повече реалност в живота на моите деца, да ги лишавам не искам защото следващата стъпка е кражби и други методи за бързи пари, а имам момиче... не ми се рискува, от друга страна имам голямото желание да ги поставя в ситуации където ще изпитат реалния живот и цената на ежедневните блага, които приемат за даденост...

      ...
      За съжаление аз вече се сблъсках с тези проблеми!

      Има нови явления при тинейжърската област и твърдя че ние родителите сериозно изоставаме.

      Имам и доста личен опит - и установявам че липсва инфо и буквално родителите не знаят какво да правят...

      Мога да очертая съвсем основно 3 положения когато тинейжъра е сгазил лука - пиша ги основно защото няма много много информация за тях...
      1.Вариант -леко ниво - липса на сериозни противообществени прояви - тинейжъра се държи мързеливо, нищо не му се прави, спи до късно нищо не го интересува, и като му кажеш нещо веднага отваря една уста и се репчи на родители и на всички .
      Лечение - Курс от месец и половина в Академия Командос при майор Стефанова
      По думите на мой приятел който е дал дъщеря си там: Казали му : бутни я вътре и не си вдигай повече телефона ...
      На практика това е казарма - с казармен ред.Стават рано и почват занятия - баш като казарма. Имат часове по всичко: самотбрана, оправяне на легло,стрелба ,изучаване на право(за самотбрана) ,и подобни.
      Накрая държат изпит и вземат кетап.
      Интересно им става - част от тях реват за майките си но и немалко стават хора. Това е истинския живот. Някои от тях завързват приятелства за цял живот(който е бил казарма знае)
      2.Вариант - средно ниво
      Тука вече има сериозни противобществени прояви - но има тенденция да се оправят нещата. Според годините и родителите(ако са по разтропани) се вкарват в ТВУ --- то сега са с други имена но... За 6 месеца - обикновенно. За момичетата е в "Подем " за момчетата е ....
      Там е нещо като затворен лагер - и в зависимост от лагера - наистина ги правят хора. Сериозен съм. Но има условия за да влезе тинейжъра там... Изисква се решение на съда...
      Долу горе от 10 влезли - повече от половината имат отлична успеваемост.
      3.Вариант - тежко ниво...
      Тук нещата са доста по сериозни - аз не мога да дам конкретно инфо. Долу горе 80% от тинейжърите от тази група - просто пропадат.Завинаги.
      Мой познат(с опит) твърди че с пари и корави родители можело да се реши проблема. Например 6 месечния лагер на тимаджии...
      Твърдят че имат близо 90% успеваемост (направили са от боклуците хора) но цената е жестока (говори се от 50к нагоре) - и местата са запълнени на 100%.

      Трагедията е пълна.



      Коментар


      • #15
        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        Дали съм прав?

        ...
        Хм... ще се изненадам сам, че го казвам но да, смятам че си напълно прав в наблюденията си.

        Това, което не знаем, нито аз, нито ти, е дали е за добро или зло. И все пак по-скоро съм склонен да мисля, че аз нещо не успявам да вдяна, а ТЕ ще станат хора... И аз гледам тинейджъри и ми се изправя косата, не от опасните неща, които правят, а от това, че не ги правят...

        Скеча:
        - Гладен съм.
        - Направи си сандвич.
        - С какво?
        - Със салам.
        - Нарязан ли е?
        - Не.
        - Не съм толкова гладен...

        ... не е метафора. И е в състояние да ме докара до емоционални състояния, които изобщо не приветствам, нито в себе си, нито в другите.

        Но когато емоциите отминат си давам сметка, че това се повтаря с всяко поколение. А света се движи напред, колкото и понякога носталгията да ни кара да си мечтаем за този, който познаваме ние.
        Technical Rescue Direct - life lies in courage
        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X