Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Патриотизъм.. какво е това?

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Патриотизъм.. какво е това?

    Възникването на съвременния термин "Патриотизъм" ни връща векове назад към древната римска култура, където в резултат на падането на монархията властта е овладяна от водачите на най-големите и най-богатите римски родове - "Patres".
    Така възникнала социална прослойка от граждани, представители на класата на олигархията и съсредоточили в ръцете си цялата власт в града-държава.
    В древния Рим съществувало понятието "клиент" - човек, предоставящ на своя господар, "патронът" (бащата) лична лоялност и своята работна сила, срещу конкретни изгоди и преимущества, във вид на земя, роби, добитък, пари, лична грижа за себе си и близките си, лична защита.
    Клиентът поверявал своите граждански права на своя патрон и попадал в сериозна лична зависимост, неизпълнението на която се наказвало включително и със смърт.
    Клиент, по отношение на когото патрон е държавния апарат, по-късно получава названието "Патриот", а службата на патриота на социалната прослойка ръководители на държавата - патриотизъм.
    С патриотизма също така се свързва понятието "Родина". Родина - това е ареалът на въздействие на управляващата класа.
    Патриотът, задължен за получаваните социални блага на своя господар, е длъжен да се грижи за разширяването на влиянието и благосъстоянието на господаря, което е пряко свързано с разпространението на властта му на конкретната територия.
    По-голяма территория = повече хора = повече пари за господаря = ще има нещичко и за патриота.
    Оттук: любовта към родината е служенето на патриота на властта.
    Умишлено не споменавам понятието "Patria". Това буквално значи "Отечество"/бащина земя/, но в нашия език Отечество и Родина не са едно и също. Поне според повечето тълкуватели на българския език. За древните римляни двете понятия са се покривали и думата е била една.
    Мисля, че успях да обясня, че понятието патриот е свързано, но НЕ произлиза от понятието "Patria". Това е човек, който служи на държавата-патрон. Не е такъв, ако служи на частно лице.

    В Европа думата "патриот" не се е употребявала до 18 век. За първи път се появява в Руската империя през 1716 г. в трактата на съратника на Петър I Петър Шафиров
    «Рассуждение о причинах Свейской войны», където Шафиров нарича императора "Баща на Отечеството" и го нарича "истински патриот", т.е. борец за същото това Отечество. От този момент нататък "патриот" се изпълва с друго, ново съдържание.

    Разбира се, сега понятието "патриот" се пълни с друг смисъл и означава нещо различно от гореописаното. Исках просто да изясня произхода му.
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

  • #2
    Благодаря за лекцията, беше ми полезна, не го знаех това.
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • #3
      Патриотизъм (на гръцки: πατριώτης — съотечественик, πατρίς - отечество) означава любов, обич към родината и желание за опазването ѝ. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции. Патриотизмът на дело означава безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината. Патриотизмът обаче в много случаи се слива с национализма. Патриотизмът работи за създаване на национална гордост, като акцентира върху постиженията на нацията в миналото и настоящето, отбелязва с чествания значими събития в миналото и осъществява събития за сплотяване на националния дух.

      Това е от уикито.
      Дизелов Jeep, не е Jeep.

      Коментар


      • #4
        Етимологията на думата съвсем не винаги се покрива със съвременото значение. Пък дори и с речниковият превод от новогръцки ))
        Буквално - бащиния, бащинизъм...

        Хала, ще да поговорим за национални митологии, не?


        btw, Шафиров започва с разобличение на фейк нюз ))

        иначе там на 5-та страница мисля Шафиров пише за "верни патриоте от россiиският народ" дето съветвали Царо. Демек- според тъз теорий, "патриот" се употреблява за да се получи признание от "патер" ) отецъ ))) ниже в текста )

        В древноримска транскрибция - получава се, че "патриот" е "клиент" на "отечеството".... или клиент на нечия бащиния... ))



        разбирайте го направо по Шекспир,

        ("Както Ви харесва" ))) за който се не сеща...)
        Последно редактирано от deyan_h; 16-06-21, 03:39.
        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

        Коментар


        • #5
          Наема ли се някой да сравни "патриот / националист" ?
          "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

          Коментар


          • NIKSD
            NIKSD коментира
            Редактиране на коментар
            Абе аз мога да ти дам примерче, ама ше навлязем рязко в политиката...
            Представи си келеш на 16-18 години, лилав перчем, тесни черни дънки, обици по носа... Като ме пита за кого съм гласувал, резултатите са:
            1. Бай Дън- значи съм патриот
            2. Тръмп- значи съм националист

            Та заради такива кретени, аз минавам с едно “фък оф” и си го слагам на...
            Гледни точки и криви призми. Сега някой да се опита да обясни и какво е “враг на родината”.

        • #6
          Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
          Етимологията на думата съвсем не винаги се покрива със съвременото значение. Пък дори и с речниковият превод от новогръцки ))
          Буквално - бащиния, бащинизъм...

          Хала, ще да поговорим за национални митологии, не?


          btw, Шафиров започва с разобличение на фейк нюз ))

          иначе там на 5-та страница мисля Шафиров пише за "верни патриоте от россiиският народ" дето съветвали Царо. Демек- според тъз теорий, "патриот" се употреблява за да се получи признание от "патер" ) отецъ ))) ниже в текста )

          В древноримска транскрибция - получава се, че "патриот" е "клиент" на "отечеството".... или клиент на нечия бащиния... ))



          разбирайте го направо по Шекспир,

          ("Както Ви харесва" ))) за който се не сеща...)
          Деяне, не е до митология, просто понятието "патриот" в момента се употребява от кого ли не и за щяло и нещяло. Помисли си в България кои хора се кичат с него..
          Желанието ми беше да изясня откъде се е появило и че не било съвсем положителна характеристика на личността. А Шафиров.. май е бил типичен "клиент".
          Тук друго ми стана интересно - нали Царят Самодържец е можел да прави каквото поиска и да воюва с когото поиска, без да дава обяснения и без да има нужда някой да пише цяло книжле, което да оправдава бруталната агресия към някой от съседите. Или не е било точно така? Не знаем, а и историята мълчи по въпроса.

          @ Гагич: да, бих опитал, но трябва да прочета това-онова.

          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

          Коментар


          • #7
            Eдно контра-патрЕотично четиво, разбунило някои духове, ако сте го пропуснали в медийната лавина от политически компромати. Дълго е и знам, че повечето "патриоти и/или националисти" с погнуса ще спрат четенето още на първите редове затова цитат:

            Първоначално публикуван от белгийски пУрфесУр, безроден космополит некъв
            Отношенията между България и Северна Македония малко приличат на тези между Белгия, а по-точно Фландрия като федерална единица в Белгия, и Нидерландия. Историческите пътища на фламандците и холандците се разделят в края на XVI век. Нидерландия става независима страна, а Фландрия минава през поредица от „робства" - испанско, австрийско, френско, че накрая и холандско. Защото когато фламандците и холандците отново се събират в една държава след Виенския конгрес през 1815 година, отчуждението помежду им е толкова голямо, че холандската власт се дамгосва като „робство“. Така през 1830 Белгия се отделя от Нидерландия и става независима държава, в която живеят фламандци и франкофони. Френски говорят валонците и буржоазията, включително и фламандската. След Първата световна война Белгия се разширява с една малка област с преобладаващо немскоезично население. В момента Белгия е федерално кралство, в което фламандците, валонците и немците се радват на широка политическа автономия. Трите езика са официални, а мнозинствата в трите общности все още предпочитат да живеят заедно в една държава.

            Тайната на отличните отношения между фламандците и холандците се крие в здравословното им равнодушие едни към други. Това са два отделни народа, които главно по практически съображения споделят един език, но не се бъркат в нещата на другия. Не смятат, че са братя, камо ли да има „голям“ и „малък“ брат. Нидерландия не смята Фландрия за „заграбена територия“. Много не се интересуват от националната идентичност на другия, че дори и от своята не се интересуват. Нито има фламандско малцинство в Нидерландия, нито пък холандците смятат, че фламандците всъщност са холандци и трябва да си го признаят. А твърдението на фламандците, че Брьогел е представител на фламандската живописна школа, въпреки че е роден в Нидерландия, не е попречило нито на създаването на Бенелюкс, нито на членството на Белгия в ЕС. Никой не смята, че Брьогел е „краден“. Всичко това се случва не в резултат от някакви принципи и договорености, а благодарение на здравословното равнодушие. Какво смятат фламандците за своите история и език - на холандците им е все едно. И обратното. Междувременно търгуваме един с друг, четем си двустранно литературата, гледаме си телевизионните програми. Така че препоръчвам на македонците да гледат „Етажна собственост“, а на българите да гледат „Преспав". Нека да си пият заедно жолтата и сливенската перла, да си гледат практичните неща и да не се занимават повече с национални светини и кощунства. С две думи: да забравят за миналото, което нито ги храни, нито ги топли. За решаването на македонския въпрос най-много ще допринесе един бодър национален нихилизъм.
            "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

            Коментар


            • сто
              сто коментира
              Редактиране на коментар
              Е аз колко пъти пиша че в историята няма да намерим нищо, ма изкушените от нея все ми се присмиват на невежеството. Пък ей на - и друг го е установил

            • artefekt
              artefekt коментира
              Редактиране на коментар
              Супер, преведи го на македонски и го тиражирай там. България първа призна Македония, признава езика им и индентичността им....единствено искаме да се придържат към подписания договор.

            • NIKSD
              NIKSD коментира
              Редактиране на коментар
              Без да чета по-горе казвам, че всичко “Македония” е Българско! Няма Македония, това си е жива България!
              А сега, патриот ли съм или националист?

          • #8
            NIKSD коментира
            Днес, 21:18
            Без да чета по-горе казвам, че всичко “Македония” е Българско! Няма Македония, това си е жива България!
            А сега, патриот ли съм или националист?
            Нито едно от двете, а трето - ШОВИНИСТ.
            "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

            Коментар


            • NIKSD
              NIKSD коментира
              Редактиране на коментар
              Идеално! Шовинист! Що така? Сериозно, нещо ми е много мутна тая всичката терминология.

            • ezhko
              ezhko коментира
              Редактиране на коментар
              Шовинист е националист, който иска другите нации да бъдат асимилирани от неговата. За "тяхно добро".

          • #9
            Честит празник !
            Стремежа към свободата на поколения българи е "осветен" от Лъч надежда на 3 ти март 1878г. и е приет от съвремениците му , като най значимата отправна дата за Третата българска държава .
            Обичта към отечеството и признателеността към предците ни е част от Патриотизма .

            Коментар


            • #10
              Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Наема ли се някой да сравни "патриот / националист" ?
              Никакъв зор:
              Националистът смята всичко в родината за най-хубаво, а патриотът иска да направи всичко в родината да е най-хубаво.
              Честит празник!

              Коментар


              • #11
                "Патриот" , по Христо Ботев:
                https://www.slovo.bg/showwork.php3?A...D=3157&Level=1
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                Коментар


                • #12
                  Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                  ...отправна дата за Третата българска държава...
                  Отправната дата за Третата българска държава е 13 юли.

                  На 3 март 1918год Русия капитулира пред България (Германия, Австроунгария и Османската империя) - Честит празник!

                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                  Коментар


                  • #13
                    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение

                    Отправната дата за Третата българска държава е 13 юли.

                    На 3 март 1918год Русия капитулира пред България (Германия, Австроунгария и Османската империя) - Честит празник!
                    Капитулация е друго понятие, реално Русия сключва неизгоден за нея мирен договор.
                    Капитулацията предполага окупация , като френската окупция на България след ПСВ.

                    Коментар


                    • #14
                      Ако трябва да сме съвсем коректни си прав, но на мен така ми звучи много добре!
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                      Коментар


                      • #15
                        Съвременния български "патриотизъм", аз го определям като: " На гол гАз-чифте пищоль."
                        Your conscience is all you can take to your grave.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X