Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тъсене в Мрежата.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Тъсене в Мрежата.

Мисля си, тази тема ще да е полезна, както за прекрачващите оградата на Световното Село, така и за по-напреднали.

Думата ми е за търсенето на необходимата информация в Интернета. А къде, ако не в такъв форум ще се намерят майстори-търсачи да споделят опита си!

Моята скромна практика ме лашкаше в разни крайности, че и сега попивам, променям и разширявам начините.

Първо (за мен) беше Yahoo. После Google помете, комай, останалите.

На немски търсех в Blitzsuche. На руски Яндекс и пр.

Напоследък - само Гугъл и предимно на кирилица. Дразни ме призивът на Гугъл бг. - "търсете само на български".
    Този апел е толкова кух, че ми напомня как отговори академик Амосов на Кеворкян във "Всяка неделя" за най-безполезен призив: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!"

Често използвам такъв прийом: кратък цитат на определен език и -ЕNTER!

-Sur le pont d'Avignon ...и ето я знаменитата френска песничка

-Vor der Kasaеrne - излиза "Лили Марлен" в сто варианта.

-My will is easy to decide, for there is nothing to devide - и пожалуйста - песента-завещание на Джо Хилл.

-Тази прекрасна майска вечер...и, поглеж, Чорбаджи Марко е излязъл да вечеря под чемширите с челядта си...

-Обаче - изненада!(Изненада - от руското Из не надо.) Интересува ме "Интернационалът" на руски. Началните думи са: " Вставай, проклятьем заклейменный..." (Стани, навеки прокълнат...") И Гугълът послушно отговаря: Импотенция. Подразбира се подканване към онази увиснала част от мъжкото тяло...to be, or not...

Интересен ще ми е опитът на опитните в търсенето.

До: Тъсене в Мрежата.

Началните думи са: " Вставай, проклятьем заклейменный..." (Стани, навеки прокълнат...") И Гугълът послушно отговаря: Импотенция. Подразбира се подканване към онази увиснала част от мъжкото тяло...to be, or not...

Интересен ще ми е опитът на опитните в търсенето.
    Според моите скромни познания по руски език преводът на това в кавичките е: "стани, заклеймения с проклятие" а за "заклеймен" има го и в Българския език, ама най добре е човек да има речник за чуждите думи, както и тълковен. Не знам дали има пресни издания.
    Последно редактирано от Goblin; 06-04-09, 19:15.

Коментар

Ето текста http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB_(%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD)

Моят гугъл даде това http://www.google.com/search?q=%D0%9...ient=firefox-a

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        Според моите скромни познания по руски език преводът на това в кавичките е: "стани, заклеймения с проклятие" а за "заклеймен" има го и в Българския език, ама най добре е човек да има речник за чуждите думи, както и тълковен. Не знам дали има пресни издания.
        Виж тук:http://news.gde.ru/sex/Vstavai-prokljatem-zakleimennyi/

Коментар

Бачо Симеоне, ето ти едно доказателство, колко точно и безпристрастно работи Google- напиши "french military victories" и натисни "I'm Feeling Lucky"
          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
          No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
            Бачо Симеоне, ето ти едно доказателство, колко точно и безпристрастно работи Google- напиши "french military victories" и натисни "I'm Feeling Lucky"
            Благодаря! Става и така:" Ножът на швейцарския офицер." Когато имаш повече от две ножчета, за да не ти късат джобовете, звъниш на 0896739001 и ме намираш от 10,00 до 12,00 в попското кафене на Кирил и Методи. Не обичам дебелите

Коментар

За да намериш нещо в мрежата, трябва да си представиш как изглежда то и да формулираш така търсенето както ти би го изрекъл. Започваш от фрази /с кавички/, специфични думи и термини и разширяваш, ако не намираш.
              Например ако търсиш "Отзиви за Копривщица" например ще намериш вероятно самия въпрос, който някой е задал търсейки такива, но не ти трябва той, а отговора. Така че си представяш какъв би бил отговора! Например "бяхме в Копривщица", "Разходка до Копривщица", "посетихме Копривщица".
              От намерената информация извличаш допълнителни специфични фрази и думи, за да намериш всичко свързано с темата например "Калъчевият мост", "Първата пушка".
              Ако фразата е твърде обща и дава твърде много резултати - добавяш и думи към нея отделно, например: "Първата пушка" Копривщица. Ако има смесване на понятията, а на теб ти трябва само едното значение и не можеш да го допълниш с думи за него, добавяш думи със знак минус които не се отнасят за него и да изрежат нежеланите резултати.
              Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X