Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Достъп до бази данни с научна информация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Достъп до бази данни с научна информация

Първоначално публикуван от denislav Преглед на мнение
    ...
    Ако - ДА, моля за помощ за тези две книги.
    Първатa е към 17 MB, втората около 4. Да ги тегля ли и ако да, къде да ги сложа/пратя?

Коментар

Благодаря на Tontonella, много ценна информация!
      Сега да видим само какво ще е положението в МУ-Пловдив.
      0899 48 65 96

Коментар

Навсякъде е така. Не може човек да вложи години опит, труд да напише книга, и някой да я постне веднага в интернет.
        Все пак и учените трябва да ядат нещо - макар и малко .

И те имат 32 зъба - като Брад Пит .

Виж за студенти и други опоненти е безплатно, зер ако един научен работник, вземе да си купува всички книги , с които не е съгласен, заплатата няма да му стигне.
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
          Навсякъде е така. Не може човек да вложи години опит, труд да напише книга, и някой да я постне веднага в интернет.
          Все пак и учените трябва да ядат нещо - макар и малко .
          ...
          Нямат нищо общо двете неща. Ако ученият чака на книгите си, най-общо казано не стига доникъде. Еле пък тези, които работят с апаратура, струваща БВП на 3-4 българии.

Научният продукт се финансира от държавите и от частни източници. И ако частните източници могат да претендират за ограничено разпространение на продукта (но само за някои случаи, а те и тогава не винаги го правят), то държавите нямат нищо, ама нищичко като аргумент за това. Пари на данъкоплатците - в чия точно полза се харчат?

Виж, научните издателства са една друга тема. Те може и да имат известни претенции към разпространяването на техните издания. Но Правилата забраняват да напиша, каквото мисля за научната преса.

Коментар

Първоначално публикуван от denislav Преглед на мнение
            Значи ли това, че от посочените места могат да се свалят материали от цитираните сайтове безплатно (по-скоро за сметка на МОН, ако правилно съм разбрал).
            Ако - ДА, моля за помощ за тези две книги.
            Ако - НЕ, някой да измодерира този пост.
            На този етап, лицензът, който плати министерството е за достъп само до статии от списания - те са оцветени в зелено. За достъп до книгите трябва да се плащат съвсем други пари.

Тъй като посочените книги са в областта на техническите науки може да провериш тук:
            http://www.springerlink.com/books/?S...b=2000&ce=2009
            дали има нещо по тази тема. Част от електронните книги от тази база данни са достъпни в IP пространството на Технически университет - София, а също и във филиалите му в Пловдив и Сливен.
            Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от yossarian Преглед на мнение
              Първатa е към 17 MB, втората около 4. Да ги тегля ли и ако да, къде да ги сложа/пратя?
              Амиии, две възможности ми идват на акъла:
              1. http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...62&postcount=5
              2. denislavточкаdosevмаймунаgmailточкаcom

Много съм признателен!

Коментар

По последна информация би трябвало вече да има достъп до базите и в библиотеката на Фармацевтичния факултет на МУ - София.

Коментар

Благодаря. надявам се да го ползват мнооого А пък аз ще пратя някой да провери
                  - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                  - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Много се радвам,когато видя реализирани възможностите на Интернет за достъп до специфична научна информация. Особено у нас.

Отделен въпрос, че е достъпът е платен, но за съжаление така е по цял свят. И за това си има лек де, понякога някоя от паролите от http://www.bugmenot.com/ сработва. Отделно една част от научните книги излизат и извън базите с научна информация. Като пример и двете книги, търсени от denislav могат да се свалят вече безплатно от gigapedia, заедно с още литература по темата.

Извинявам се за отклонението от темата, поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Звучи добре, но и аз искам достъп. Не че не мога да заселя някъде някое прокси, просто не разбирам, защо само тези потребители.
                      Аз уча в ХТМУ, бившето ВХТИ, горе в дървеница до МЕИ-то, предполагам го знаете всички.Да, има достъп до тези портали и то само от библиотеката.Предполагам това е направено, заради студентите, НО НЕ е помислено примерно, ако на мен ми е по-удобно от вкъщи да си търся нужните публикации, вместо да седя в реновираната ни библиотека.Доколкото разбрах от препдаватели в института ходел в чужбина и там е така, само, че материалната им база е в стотици пъти над нашата и съотетно им е доста лесничко...
                      Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

Ако вие от ХТМУ се оплаквате, с чисто новата си библиотека, какво да кажат студентите от другите университети?

За университетите в Европа е вярно, че преподавателите имат достъп до базите данни от вкъщи. В някои държави това важи и за студентите.

Доколкото знам, в нашите университети все още не разполагаме с необходимата техника за да се осигури този отдалечен достъп. Но ако студентите проявите повече активност, нещата може да се променят...

Коментар

Да така е, но е факт, че НБУ примерно имат отдалечен достъп до база данни и не само такива благинки още от 2003г насам.Има и публикувани лекции на преподавателите на сайта им и е направено да се влиза с факултетен номер и ЕГН.Но явно там са друга бира, тъй като и семестриалните такси никак не са малки.Относно това ние да го променим-съгласен съм, но все повече около мен има хора, които не са готови да застанат зад подобна идея, а точно обратното.Съгласни са някак си да го изкретат без да ги интересува за хората след тях, което според мен е жалко.

Коментар

Първоначално публикуван от Stanio/ Преглед на мнение
                            Да така е, но е факт, че НБУ примерно имат отдалечен достъп до база данни и не само такива благинки още от 2003г насам.Има и публикувани лекции на преподавателите на сайта им и е направено да се влиза с факултетен номер и ЕГН.Но явно там са друга бира, тъй като и семестриалните такси никак не са малки.Относно това ние да го променим-съгласен съм, но все повече около мен има хора, които не са готови да застанат зад подобна идея, а точно обратното.Съгласни са някак си да го изкретат без да ги интересува за хората след тях, което според мен е жалко.
                            Говорим за съвсем друго нещо, не лекциите на преподавателите и не изобщо интранетът на ВУЗ. Информацията в тази тема се отнася и за НБУ, доколкото мога да преценя.

Коментар

Всичко е въпрос на един VPN сървър в библиотеката .
                              0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Говорим за съвсем друго нещо, не лекциите на преподавателите и не изобщо интранетът на ВУЗ. Информацията в тази тема се отнася и за НБУ, доколкото мога да преценя.
                                Да, малко в страни е това мое мнение, но така се стекоха обстоятелствата, за да го изтъпанча в този му вид.Наистина и аз искам свободен достъп дори и НЕ като студент на някой ВУЗ, но навсякъде се плаща за това нещо в света, което донякъде е пречка, но от друга страна-хората сложили публикациите си там разчитат и те на някакви доходи.Ако се прецени, че това и предното ми мнение са ненужни за темата, нека бъдат изтрити-нямам нищо против.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X