Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Български апарат на борда на индийския луноход

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Български апарат на борда на индийския луноход

Ето какво беше съобщено по БНТ1 вчера: (виж видео »)

Балгарска апаратура, изработена от Централната лаборатория по слънчево-земни изследвания при БАН, лети на борда на първия индийски луноход. Ракетата носител беше изведена в орбита в 3,52 минути българско време.

На апарата “Чандраян 1”, в превод Пътешествие към луната, се намира комплекс от 11 научни модула. От тях единият е български, шест са индийски, а останалите са от НАСА и Европейската космическа агенция.
    Целта на Чандраян е да създаде обемен атлас на Луната. Космическият апарат ще заснеме повърхността на Луната и ще извърши проучвания в дълбочина за наличие на полезни минерали. Луноходът е съставен от 11 модула, които ще дават информация за различни параметри.
    Българскитят принос в мисията е уредът RADOM. Той ще измерва космическа радиация на път за луната и по време на целия двугодишен престой там. Апаратурата е от серията прибори, добила международно признание под названието "Люлин".
    ст.н.с. I степен БОРИСЛАВ ТОМОВ - физик в Централна лаборатория по слънчево-земни изследвания при БАН:
    - Нашият прибор има това предимство, че е миниатюрен, малко консумативен, а дава напълно сравними резултати с много по- скъпи прибори.

РADOM е само 98 грама и е предпочетен в конкуренция с уреди от 32 страни. Освен качествата си, той е предпочетен и заради скромната си цена – едва 60 хиляди лева, т.е. около 25 пъти по-евтин от индийския аналог.
    Данните от уреда ще бъдат използвани и за оценка на радиационния риск за космонавтите при бъдещи експедиции и при колонизацията на Луната. Първите резултати се очакват не по-рано от 15 ноември.
    Конкурсът се е състоял между 32 държави, сред които България се е класирала успешно с RADOM.
    Радом-7 е уред, с който ще се характеризира качествено и количествено радиационната обстановка в близост до Луната.
    (Виж подробна информация тук: Български научни прибори ще полетят до Луната и Марс!)

Ето как изглежда:

(Инструментът RADOM-7, сравнен с размера на химикалка. Този инструмент ще полети към Луната на борда на индийската лунна сонда Чандраян-1. Image Credit : ISRO/SRI-BAS)

Както беше съобщено, това е поредният апарат, част от оборудване на космическа техника, разработен в България. Предишни разработки на БАН са част от МКС (Международната космическа станция):

Ето тези неща също са поводи за подобряване на националното ни самочувствие.
    proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
    NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
    Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

До: Български апарат на борда на индийския луноход

Браво на нас! 25 пъти по-евтино... бие всички световни, Китайски рекорди по конкурентност
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Ето това е разликата между имането на космическа наука и нямането и. И да можеш да летиш в космоса и да не можеш.
      Тия от ЦЛСЗВ-то са от старите, които знаят за какво става дума, и могат да направят каквото трябва. Китайците сигурно могат да направят и за 6 лева. Кутийка, която отдалече прилича на тая. Американците също са направили конкурентен прибор. Милион долара, и сигурно е пиел колкото бойлер. Не стига да събереш куп пари и куп инженери, трябва да имаш и акъл. Той пък не се продава.
      Само дето в цялата красота не мина без отвращение. Във всичката тая бележка няма нито една грамотна фраза. Като цяло, практически няма смислена информация, затова има невярна, и откровени глупости. Журналисти ... В такъв случай винаги ми става разбираема и близка фразата на Гьобелс.
      "Когато чуя думата "култура", се хващам за пистолета".

Коментар

А лошото е и че можем доста повече. Ама то се прави с пари. Това си се държи на чист ентусиазъм, което прави чест на хората, дето се занимават с него.

Ама, какво ли се тюхкам. То държава няма, камо ли държавна политика по въпроса.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Виж, няма проблеми да направиш много по-мерещ уред. Това става лесно - трябват само много хора и много пари. Няма проблем да направиш и много по-евтин - трябва само един куп стари списания Радио.
          Може да направиш и каквото са направили колегите. За това трябва само да знаеш какво да мериш, как, и какво да правиш с информацията от него. Тогава може да оптимизираш прибора, та от него да получиш нужната ти на етапа картина с минимални, и достатъчно защитени апаратни средства. Това вече не е само инженерно изкуство, това вече е науката.
          А виж да имаш хората които го могат, струва наистина скъпо. Цялото им образование и опит, и целия живот на обществото, което ги е създало. Значи - всичко което човеците имат.
          Защо го пропиляха и размениха за дъвки и кока кола аз не знам. Моето поколение си отива. След нас няма нищо. С това, което става в момента, няма да има нито Луна, нито Марс. Какво правят руснаците не знам, не казват. Тва което приказват американците и китайците, са наивни детски глупости.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Ето това е разликата между имането на космическа наука и нямането и. И да можеш да летиш в космоса и да не можеш.
            Тия от ЦЛСЗВ-то са от старите, които знаят за какво става дума, и могат да направят каквото трябва. Китайците сигурно могат да направят и за 6 лева. Кутийка, която отдалече прилича на тая. Американците също са направили конкурентен прибор. Милион долара, и сигурно е пиел колкото бойлер. Не стига да събереш куп пари и куп инженери, трябва да имаш и акъл. Той пък не се продава.
            Само дето в цялата красота не мина без отвращение. Във всичката тая бележка няма нито една грамотна фраза. Като цяло, практически няма смислена информация, затова има невярна, и откровени глупости. Журналисти ... В такъв случай винаги ми става разбираема и близка фразата на Гьобелс.
            "Когато чуя думата "култура", се хващам за пистолета".
            Нашият министър на културата Стефан Данаилов пък казва: "Като чуя думата "култура", се хващам за к..а."

Коментар

Интересно, защо в края на краищата индийците са взели нашия уред? Само защото е по-евтин или защото е по-лек? Дали братята американци, руснаци или китайци не биха дали и без пари такива уреди, само и само да участват в експериментите? Явно е преценено, че участвайки няма да извлечем никакви ползи от това и затова сме безобидни, особено ако ни се задоволи националото самочувствие с няколко публикации на принципа "малка страна, но много умна".

Коментар

Закарването на килограм нежив товар на ниска околоземна орбита струва около 25 000 долара. Не знам колко на окололуннна, числото е със шест цифри. И най-малко е въпрос на пари.
                Що, ти много групи ли знаеш, къде да е по света, които могат да направят такъв прибор? 50 години опит в космическите изследвания нито има с какво да компенсираш, нито къде да научиш, нито от къде да купиш. Как самодейци се хващат с несравнимо по-проста задача, и как от това не става нищо, аз съм виждал. Никой, който изпраща нещо в космоса, не иска нищо от аматьори. Това са твърде много години и надежди, за да си играеш. Отива се при тия, които вече са го правили. Приемат се всякакви техни изисквания, стига да са технологично изпълними. Ако ти се струва просто, опитай да формулираш поне общите изисквания към космически прибор, и дай да видим колко си успял.

Коментар

Аз лично намирам много повече поводи за годрост, че съм българин от 1900г. назад, от колкото след това. Все нещо ми вгорчава вкуса в устата. А най-много когато Бай Ганьо стане и се потупа по гърдите с думите: - Аз направих компютъра, аз летя в космоса, аз измислих Air-bag, аз първи бомбардирах и т.н. Ама сега мен никой не ме бръсне за слива, защото най-добре сам си подливам вода, най-добре сам се крада и най-добре сам си плюя в лицето.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X