Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сол

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: Сол

    Първоначално публикуван от 6tur4e Преглед на мнение
    ...Често съобщават че пътищата са обработени с пясък и луга.
    Лугата за зимно поддържане на пътищата е наситена разтвор на морска сол. Течност с розов, или сламено-жълт, до оранжев цвят, със солено-горчив вкус. С плътност при 20 градуса по Целзий мин. 1230 г/литър. С минимално съдържание в г/литър на MgCl2 - 90, на MgSO4 - 60 и на NaCl - 170. Съдържание на финни тинести частици и пясъчинки до 2 г/литър...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

    Коментар


    • #32
      До: Сол

      Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
      Лугата за зимно поддържане на пътищата е наситена разтвор на морска сол. Течност с розов, или сламено-жълт, до оранжев цвят, със солено-горчив вкус. С плътност при 20 градуса по Целзий мин. 1230 г/литър. С минимално съдържание в г/литър на MgCl2 - 90, на MgSO4 - 60 и на NaCl - 170. Съдържание на финни тинести частици и пясъчинки до 2 г/литър...
      Благодаря за ичерпателния отговор.

      Коментар


      • #33
        До: Сол

        Няколко думи за морската сол и от мен.

        1. Поморийската, бургаската сол кристализира с едрина 10-15 мм.В този си вид се използва в производството на сирене, туршии, на кожи и пр.
        Когато се смели такава сол се нарушават кристалите. Самите кристали не са хигроскопични. Хигроскопичен е паспалът - трошлякът, образуващ се при смилане.

        2. Солта, която употребяваме в кухнята е рекристализирана сол. Добива се в изпарителни вакуум инсталации. Скоростта на кристализация определя размерите на кристалчетата. Такава сол е абсолютно не хигроскопична. Добива се от разтворена в сондажи каменна сол, или сгъстена до 32 градуса Bome морска вода. Като работех в НХК проектирахме доставка на такава инсталация. Не се построи.
        Сега ситно кристална сол внасяме от Беларус, Украйна и Гърция.

        3. Кристализацията на солите започва с натриевия хлорид, следван от магнезиевия. При първата промивка с разредена луга се отмиват кристалите на магнезиевия хлорид.

        4. Голям интерес представлява лугата. Течният остатък, след обиране на кристаната сол.
        През 1970 година по поръчка на МНЗ построихме в Поморие изпарителна инсталация за концентриране на луга. От нея се произвеждаше знаменитата паста "Поморин",че и дъвка. Продаваха се опаковки луга за медицински цели.

        5. За НИИ при НХК пак през 1970 правихме пилотна инсталация изцяло от PVC за производство на Йод от лугата. Чистият Йод е опасна течност!(Това в аптеките е тинктура)

        6. В северната част на бургаските солници този път само участвах в пренасянето и монтажа на инсталация за Магнезий алба в халето на БАН. Снежно бял много лек прах. Забравих за какво се ползваше.

        7. В осемдесетте години в произв.учебното хале на ВХТИ Бургас доцент Верани произвеждаше концентрат на луга и други примеси, с които с компреси се лекуваха артрози, екземи и пр.
        Всички преработки на лугата се провеждаха във вакуумни инсталации, което позволява работа с по-ниски температури, което пък опазва микро флора/фауната и другите полезни компоненти на лугата.

        8. В нормално добри години се е произвеждала 120 хил.т. сол, максимално - 200 хил. тона.
        Недостигът се покрива от внос на каменна сол от Румъния и на кристална морска от Тунис.

        9. В Поморийски солници се правиха опити за получаване на "каменна" сол. Малки блокчета за домашния добитък и за хранилките в горските стопанства.

        10. От Провадийските находища се вади солен разтвор, изпарява се в промишлени инсталации, центрофугира се и се ползва за синтез на Поливинилхлорид. PVC. От солта се взема хлорът. Етиленът - от Нефтохим Бургас.

        11. И - за тези, които обичат да експериментират:

        -Ако варите супа и не се сещате дали сте я посолили, слагате в тенджерата два електрода и пускате ток. Ако замирише на хлор, значи супата е посолена.

        -Ако пък ви е свършила солта вкъщи, смесвате внимателно!!! натрий с хлор и гребета с лъжичката...

        Май пресолих темата, Жоро?

        Коментар


        • #34
          До: Сол

          Не бой се Симеоне, не си я пресолил...
          Забелязвам обаче някои неточности... Няма да коментирам как се отчиташе добива на сол, в условията на оциалистическото съревнование, нито факта, че по онова време държавните дотации за солта бяха над 40%. Най-големият добив на сол, след 10-ти ноември е 72 хил. тона, постигнат през 2003. Добивът зависи, най-вече от липсата на дъжд и наличието на повеч слънчеви дни...
          Готварската сол отдавна не се получава чрез рекристализация (скъп и енергоемък метод) а чрез механично смилане. Последния модел мелница (разновидност на чукова), която направих преди 2-3 години, дава паспал в рамките на 10%, останалото се пакетира и... на пазара.
          От паспала вече се правям малки твърди блокчета, които имат различни приложения, включително и за хранилки за животни...
          Снежно белия, много лек прах (не, не е този, колумбийския, за който си мислите ) е от т.н. антикекинг вещества и се добавя в много малки количества... за него пък правих дозатор, който трябваше много прецизно да се добавя и смесва със солта в рамките на 0.3 %...
          Провадийската сол не се добива от много години, а внос от няколко години се прави само и изключително от Египет, който незнайно защо е получил право на безмитен внос в Европейския съюз. За информация, навлото (транспортните разходи, казано най-общо) на един кораб сол, от Египет е по-голямо от стойността на солта там...
          Последно редактирано от giorgio; 10-10-08, 08:21.
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

          Коментар


          • #35
            До: Сол

            Сетих се за Магнезий-албата.
            Употребява се в козметиката и фармацевтиката. А главно като "бели сажди" в каучукови изделия.

            Коментар


            • #36
              До: Сол

              Пропуснах нещо важно покрай добива на сол... Оказва се, че плитките солени езера на изпарителите са неразделна част от еко системата. В съседна Гърция, където към момента солниците са 100% държавна собственост, се полагат грижи за поддръжката им, дори и когато добивът на сол е прекратен. Причината е, че те са жизнено необходими за някои редки птици. В нашите солници има постоянен лагер на орнитолозите.
              Ето няколко снимки от закрития вече солник край Порто Лагос, само на 30 км от България:





              Розово фламинго, което виждах около почти всички гръцки солници, но за съжаление, не съм виждал у нас...





              Розово фламинго в полет:

              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

              Коментар


              • #37
                До: Сол

                Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение

                Розово фламинго, което виждах около почти всички гръцки солници, но за съжаление, не съм виждал у нас...
                Джорджио(много трудно се пише на Български),ти нали каза че Бургаската сол е Най хубава.И от там ми идва мисълта че може розовото фламинго просто тука малко да побелява от солта.

                ПП.Сори за спама ама не се здържах
                Където Бирата, Там и Аз...

                Коментар


                • #38
                  До: Сол

                  Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                  ...Употребява се в козметиката и фармацевтиката...
                  фармацията
                  - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                  - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

                  Коментар


                  • #39
                    От: Сол

                    Вдигам от прахта тази стара тема, за да задам следния въпрос:
                    Произвежда ли се сол, в този момент, в България?
                    Тези дни слагах зелето, в магазина целенасочено търсих и намерих: "Морска сол кристална" с големи букви - Черноморски солници АД Бургас. Едва вкъщи видях и малките буквички - внос от Египет. Та, работят ли българските солници? Данеби името на автентичното добиващо предприятие да е друго и това да са просто някакви търговци, изкупили марката Черноморски солници и ако е така - как се казват производителите и под каква марка да търсим тяхната продукция?
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #40
                      От: Сол

                      Със сигурност се добива разсол от подземното находище в Провадия (като суровина за Соди), но дали част от нея се пречиства и за готварска сол - не мога да кажа... Когато Соди са купили предприятието - завода за готварска сол е отделен от него.
                      Имало е някакви планове да се строи нещо през 2003 ама дали е станало и дали не е фалирало???

                      ПП. Сега изчетох темата и видях че за подземния добив на разсол и употребата на солта при производството на сода нищо не се казва. Всъщност - оказва се, че солта е основна суровина за Соди Девня. Добива е подземен - от 40 сондажа с дълбочина между 1000 и 2000 м. Добива се като се вкарва вода, коята разтваря солта от подземното находище и се изпомпва на повърхността. За да се контролила процеса - водното равнище се контролира с наливане на нафта.
                      Подземните каверни от които се вади сота са приблизително 100-150 м в диаметър !!! на около 1200 м под земята.
                      http://www.mgu.bg/sessions/03/1/vzlatanov.pdf
                      Последно редактирано от vlageo; 09-11-10, 05:02.

                      Коментар


                      • #41
                        От: Сол

                        Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                        Вдигам от прахта тази стара тема, за да задам следния въпрос:
                        Произвежда ли се сол, в този момент, в България?
                        Тези дни слагах зелето, в магазина целенасочено търсих и намерих: "Морска сол кристална" с големи букви - Черноморски солници АД Бургас. Едва вкъщи видях и малките буквички - внос от Египет. Та, работят ли българските солници? Данеби името на автентичното добиващо предприятие да е друго и това да са просто някакви търговци, изкупили марката Черноморски солници и ако е така - как се казват производителите и под каква марка да търсим тяхната продукция?
                        Произвежда се, дори в момента продължава събирането на таз-годишната реколта. През иминалата зима, местни природни катаклизми доведоха до стопяване на 25 000 тона сол и завличането и, в морето. Недостигът и договорите, принудиха управлението на "Черноморски солници", да прибегне до внос...
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X