Обява

Свий
Няма добавени обяви.

България и Космоса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• България и Космоса

На днешният ден през далечната 1979г. България се нареди в редицата на страните с човек в космоса.
    На борда на космическия кораб “Союз-33” излетяха Георги Иванов и Николай Рукавишников.
    За по-младите съфорумци сигурно това постижение не е кой знае какво.
    Може би не знаят за многото български научни постижения именно в областта на космическите изследвания.

Но хората от моето поколение помнят какво отговаряше всяко момче на въпроса
    “Какъв искаш да станеш като пораснеш?”
    Отговорът не беше “полицай”, или “адвокат” без да принизявам тези професии.

Тук със сигурност има хора, които са били в “кухнята”, на българската космическа програма.
    Ще е интересно да споделят интересни неща от “романтичния” период на българската наука.

До: България и Космоса

Тогава сутринта успях да си купя всички вестници и списания в които пишеше за тая работа. Преди да се свършат и да ги съберат. Щото в някои пишеше как са се скачили, и нам си кво още.
    А народът наистина се радваше и се гордееше. Съвсем истински.

Коментар

Помня го като вчера, включително по лични причини.

Несъстоялото се скачване не беше "отразено" в основните всекидневници. Със сигурност. Също със сигурност го имаше в сп. "Български воин" и то наистина изчезна, но малка част от тиража се продаде. Мисля, че също стана и с един вестник (не съм сигурен дали не беше "Вечерни новини"), от който неколкостотин бройки още тогава се продаваха значително над официалната цена.

Дълго пазих и една кутия цигари "Союз-Салют" със "скачена" картинка - по подобие на цигарите "Союз" - "Аполо". Нашите космически цигари никога не излязоха в продажба, но с връзки проникваха тук-там.

А за самия полет - жалко, че тогава нямаше начин да се оцени истински. Сега е възможно - но пак по чужди източници - защото тук някак не вървят такива тоталитарни истории.

Жалко! В живота си помня три истински еуфорични събития завладели - и по някакъв начин побратимили - всички. Ето ги (по реда на запомнената от мен интензивност, т.е. субективно):

Световното футболно първенство от 1994-а.

Полетът на Гагарин и посещението му у нас малко след това.

Полетът на Георги Иванов.

Поздрави!
      Искам България чиста!

Коментар

България започва работа по космически програми от 1969 г.
        От тогава в нашите лаборатории са направени над 1000 космически разработки летели в Космоса.

Малко статистика.
        България е:

18-та по ред космическа държава в света, съгласно класификационните критерии на ООН.

6-та държава в света, изпратила в Космоса свой представител - след Русия, САЩ, Чехословакия, Полша и Германия (ГДР).

3-та държава в света (след Русия и САЩ), производител на космически храни по оригинални български технологии.

5-та държава в света, изпратила в полет свой втори космонавт - след Русия, САЩ, Франция и Германия (ФРГ).

Въпреки че тези постижения са плод на едно друго време, с други движещи сили,
        не трябва да се политизират, а да са повод за гордост.
        Хората работили по тези програми не са имагинерни, а напълно реални.

Утре пък е професионален празник на двама души в България

Коментар

Трима. Полковник инженер Красимир Стоянов беше преминал пълния курс на обучение за Союз ТМ и Мир.
          Това е дубльорът на Сашо Александров.

Коментар

Ами да честитим днес празника на тримата!!
            А и на всички, на които носът не им пречи да погледнат и по-надалече, например до Космоса!

Коментар

Танки грязи не боятся!

Коментар

Честит празник и на всички работещи в тази област!
                Специално за Стефан. Честит празник!!
                ... to be continued

Коментар

За полета на Гагарин узнах с 5-6 часа закъснение. Трасирахме канали край карнобатското село Невестино. Конярът, той и "фигурант", който държи латата, изпусна коня си и отида до село да го търси. Вечерта ,като се прибрахме, високоговорителите гърмят: Гагарин, Гагарин! А нашият човек се плесна по челото:
                  "Абе, аз на обяд чух, ама забравих да ви кажа..."
                  Нали се намери конят

Коментар

Здравейте!

Накрая на краткия текст в линка има подборка от клипчета, някои са много приятни. Част от кадрите в тях са нови за мен.

Поздрави!

http://blogs.nature.com/news/thegrea..._its_1961.html
                    Искам България чиста!

Коментар

Една от разработките на Института за космически изследвания е много интересна.

Така наречените нанодиаманти.
                      Даже някъде бях чел, че е чисто българско откритие,
                      станало случайно при взрив на тротил в стоманена камера при висока температура и налягане.
                      Освен България нанодиаманти в света произвеждат само още две страни - Русия и Украйна.

Наскоро чух, че Мерцедес проявява интерес към тази разработка.
                      Оказва се, че нанодиамантите могат да имат и много причудливи приложения.

От покриване на режещи инструменти до лекуване на рак.

Смесването им със смазочни масла удължава животът на автомобилните двигатели.
                      Противно на логиката подобряват смазването и намаляват износването на двигателя.

Стефане?

Коментар

Работя в тая секция. Само че работното време свърши, и не ми се обсъждат делата на разни дребни мошенници и шарлатани.
                        Руснаците продават по 10 тона годишно такива прахове, само че калибрирани Китайците повече. Германците някъде толкова. За другите не съм се интересувал.
                        Да, има такава технология. Разработена от други хора в друго време. Беше работа на Металознанието, началото на 80-те. Няма нищо случайно, взривните технологии за производство на дребни кристални структури са предсказани от теорията много отдавна, наблюдавани са от астрономите също от едно време, и на който му трябва ги използва дявол знае от кога. Въглерода лесно се вади от тротила, за ускоряване на фронта се добавя хексоген. Шашката се мушка в една кесия с вода, която играе безотпадна обвивка на бомбата, бута се в камерата, и се гръмва. Помията се излива, в нея има много сажди и някъв процент нанодиаманти. После дълго, досадно и отровно се мият. Саждите са интересни, в тях има разни фулерени.
                        За съжаление обаче ние не правим нищо повече. Не контролираме състава, нито продукта. Не го изследваме. Не го използваме. НЕ правим от него брони, не се опитваме да го стабилизираме диспергиран в маслата, не го сипваме в спирачните накладки, урановите пръти, гумите, пластмасите, подложките за интегрални свръхсхеми, НЕ правим още един куп неща. Няма кой, и няма желанието да се работи. Празни приказки и откровена шарлатания. Контрагентите от нато и ес са същите празни чиновници. Ако взема да разправям какво и как става няма да ми повярваш. Сам не вярвам на очите си. Много години се разправях, накрая казах на дейците че не ми остава друго, освен да ги почакам да умрат, и тогава ще може да се работи, аз имам време. Ако след техните глупости остане още някой млад, който е способен и иска да работи, тогава нещо и ще стане. Излъгах разбира се, за мене вече също е късно. Не биваше да повдигаш въпроса.

Коментар

Стефане, повдигам въпроса защото за такива неща трябва да се шуми.
                          В другото време и с другите движещи сили, мислещите и измислящите са били пак същите, като днес.
                          Пак отгоре им е имало някой решаващ,
                          който поради тъпотията си и начина на кацане на поста е вземал решения,
                          достатъчно малоумни, че да провалят и отчаят истинските откриватели.
                          Но на тези последните дължим поне това - да се говори за откритията им,
                          да ги разискваме, пък може и да палнем искрицата у младите
                          Да съм оптимист не е незаконно

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X