Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЧЕРНА ДУПКА СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ЧЕРНА ДУПКА СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ

Черная дыра своими руками
    Черна дупка със своите ръце

Наиболее сложная вещь, когда–либо построенная людьми, — Большой адронный коллайдер — ГОТОВИТСЯ К ЗАПУСКУ в следующем месяце. Этот самый мощный в мире ускоритель частиц способен исказить не только пространство (подобно гравитации искажающей пространство вокруг Земли), но и ВРЕМЯ!

Най-сложното нещо, което някога е построявано от хората! – Големия адронен колайдър! Приготвят го за пускане следващия месец – април. Това е най-големият
    Ускорител на частици и е способен да изкриви не само пространството/подобно на гравитацията, изкривяваща пространството около Земята/, но и ВРЕМЕТО

"имеется отличная от нуля вероятность выхода проводимых в коллайдере экспериментов из–под контроля и развития цепной реакции, которая при определённых условиях теоретически может уничтожить всю планету. Има , различна от нулата, вероятност от изхода на провежданите в колайдъра експерименти да излязат от контрол и да се развие верижна реакция, която при определени условия теоретически може да да унищожи планетата!” Рискует ли человечество быть уничтоженным таким оригинальнейшим способом?
    Рискува ли човечеството да се самоунищожи по такъв оригинален начин?

гигантская микроволновка?
    Това гигантска микровълнова печка ли е?

Опасения неконтролируемых физических процессов в коллайдере Некоторые специалисты и представители общественности высказывают опасения, что имеется отличная от нуля вероятность выхода проводимых в коллайдере экспериментов из–под контроля и развития цепной реакции, которая при определённых условиях теоретически может уничтожить всю планету

Има страхове от неконтролирани физически процеси в колайдъра. Някои специалисти и представители на обществеността изказват опасения, че има различна от нулата вероятност за излизането от контрол на бъдещите експерименти, които ще се извършват в колайдъра и е възможно развитието на верижни реакции, които при определени условия могат да унищожат планетата.

В этой связи наиболее часто упоминается теоретическая возможность появления в коллайдере микроскопических черных дыр [2], а также теоретическая возможность образования сгустков антиматерии и магнитных монополей с последующей цепной реакцией захвата окружающей материи

В тази връзка най-често се споменава теоретичната възможност за появяването в колайдъра на микроскопични „черни дупки”, а също се разглежда възможността за образуването на сгъстъци от антиматерия и магнитни монополета с последваща верижна реакция по захвата на обкръжаващата материя!

Может так случится, что вместо вторника будет четверг, а вместо среды — август, а вместо четверга конец света!
    Може така да се случи, че вместо вторник ще е четвъртък, а вместо сряда август, а вместо четвъртък – КРАЯ НА СВЕТА!

Пишут, что в коллайдере будут возникать микроскопические черные дыры, которые, теоретически, могут выйти из под контроля и засосать Землю.

Пишат, че в колайдера могат да възникнат малки черни дупки, които теоретически могат да излязат от контрол и да засмучат Земята!

:Мисля , че този ускорител се строи някъде в Швейцария/четох за него още преди 2 г/ и , че целта му е точно такава- създаване на условия , не съществуващи на Земята с цел изучаване/по-точно създаване на нови математически и физически, геометрични и др. закони в различните видове науки, касаещи не Земята и нейните нормални дадености…. Най-общо… Аз имам евентуални коментари, но са ми интересни мненията Ви по тези въпроси!..
    СНИМКИ ОТ СЪОРЪЖЕНИЕТО - В ПРИЛОЖЕНИЯ ФАЙЛ!
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от gtsvg; 25-03-08, 13:48.

До: ЧЕРНА ДУПКА СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ

Аз съм обезпокоен... Не уплашен, но нещо ми е кофти като го четох това... Диалектиката на науката е такава, че за да достигне човечеството до кардинални изводи прави грешки и то кардинални! В състояние съм да изброя поне 10!
    Ще спомена само , че почти всички инфекциозни заболявания са описани и отдиференцирани в ерата на микроскопа. Тогава, когато учените са описвали отделните бактерии, то те са се самозаразявали за да опишат симптомите на заболяването на книга. Има и умрели... Но са били единици.
    Когато изобретиха ядрената бомба, то те я /и до ден днешен/ изпробваха и пробват в определени региони на света, които са с лунен пейзаж и простосмъртни там никога няма да отидат... Че и две от малките бомби хвърлиха над Япония - уж за да сложат на 2 световна война край - сега по филмите се оправдават, че не знам как си било в Япония.../на умряло куче нож извадиха!, но това е др. тема../
    Когато генетиката беше разсекретена и в лабораторийте се появиха "изроди неземни", явно доста се стреснаха и се прие световен консенсус за забраната на такива генетични модифицирания!
    И пак се започна от скоро с клонирането и спирка няма!!! Уж за тъкани и органи в името на човечеството, без да е дадена ясна дефиниция за статута на такива същества/социално тези двойници трябва да са отделни личности от законова гледна точка!/ - огромна игра с огъня!
    Е, не очаквах това да се случи през моя живот , но и то стана - експерименти с времето и пространството!
    Ако , за да видят как гърми атомната бомба в Япония , избиха на момента стотици хиляди, а после измряха милиони!, то сега какво да очакваме ПРИ ГРЕШКА?
    Последно редактирано от gtsvg; 25-03-08, 16:28.

Коментар

Добре де, не може хората да стоят със скръстени ръце (е, аз мога ) и да не измислят нови работи. Диалектиката не на науката е такава, а на хората въобще и тя е само едно от проявленията.
      Навремето са се опасявали, че атомната бомба може да "подпали" цялата атмосфера на планетата и край. Е, не я е подпалила.
      Това за "изродите неземни" ми се струва малко пресилено, а че хора скоро няма да клонират можете да бъдете спокойни. Тя и овцата Доли не изкара дълго. Когато стане, ще изникне и законовата му формулировка, не го мислете отсега.
      При все това, въпросът е в употребата (или цензурата, ако щете) на новите технологии, а не в изначалното им забраняване. Тогава дайте да чупим хляба с пръсти, инак може да се порежем...
      Четох една фантастика преди време, в която учените бяха създали мъъъничка черна дупка в някаква лаборатория, ама я изтървали и работата станала зле, щото оно "издълбало" земята до... ми, до вдън земя. Мястото беше обозначено в книгата като Кратера Париж ))
      Майтапът настрана. Дайте да не изсилваме нещата. Сега пишем на тия компютри, защото някой някога е решил да "пробва нещо". Разбиранията ни за Вселената станаха с една идея по-истински благодарение на разните квантови теории и прочие. Машинки като гореописаната (ако това е истинско и сериозно) са неделима част от това знание, щем или не щем...
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
        Добре де, не може хората да стоят със скръстени ръце (е, аз мога ) и да не измислят нови работи. Диалектиката не на науката е такава, а на хората въобще и тя е само едно от проявленията.
        Навремето са се опасявали, че атомната бомба може да "подпали" цялата атмосфера на планетата и край. Е, не я е подпалила.
        Това за "изродите неземни" ми се струва малко пресилено, а че хора скоро няма да клонират можете да бъдете спокойни. Тя и овцата Доли не изкара дълго. Когато стане, ще изникне и законовата му формулировка, не го мислете отсега.
        При все това, въпросът е в употребата (или цензурата, ако щете) на новите технологии, а не в изначалното им забраняване. Тогава дайте да чупим хляба с пръсти, инак може да се порежем...
        Четох една фантастика преди време, в която учените бяха създали мъъъничка черна дупка в някаква лаборатория, ама я изтървали и работата станала зле, щото оно "издълбало" земята до... ми, до вдън земя. Мястото беше обозначено в книгата като Кратера Париж ))
        Майтапът настрана. Дайте да не изсилваме нещата. Сега пишем на тия компютри, защото някой някога е решил да "пробва нещо". Разбиранията ни за Вселената станаха с една идея по-истински благодарение на разните квантови теории и прочие. Машинки като гореописаната (ако това е истинско и сериозно) са неделима част от това знание, щем или не щем...
        Не , не е изнасилване на нещата. Просто ставките растат, а рисковете са огромни! Практиката показва, че от една страна учените/големите!/ са достатъчно луди, а от друга страна науката е много склонна на рискове в името на самата себе си. А точно тук на човечеството все още не му е дошъл акълът, как да слага спирачки , когато трябва на група гениални типове!
        По отношение на генното модифициране - аз съм медик, в гимназията преди повече от 27 г по биология не се изучаваше генетика/беше в обществото мръсна дума, а на практика- секретна работа!/Тогава вече беше приет МЕЖДУНАРОДЕН ЗАКОН, СЪГЛАСУСУВАН С ООН И РЕД ДР. ОРГАНИЗАЦИИ за забраната на тези експерименти! За нула бройки действително в лабораторни условия бяха създадени "изроди+ и понеже не се знаеше на къде и как ще се развива, а противостоенето в света бе огромно, то се забраниха тези дейности със закон. В момента 98% от учените , свързани въобще с биологията са за забрана на използването от човека на генно-модифицирани храни, например. Също толкова % са и против клонирането. Между впрочем, може Доли да е умряла, но пък клонираха човекоподобна маймуна и не един път! А кой къде и как се занимава с това кощунство вече му се е загубил края!
        А науката действително трябва да се развива! Но първо теоретично, после внимателно с мини опити, с трезви преценки!
        За грешките на учените -най-големите им глупости са точно там , където имат малко знания /в предстоящите опити - никакъв опит! и знания, вероятно!/ и тръгват по стария изпитан метод до 19 век - емпиричния модел - по пътя на наблюдението и опита! Ама това не е Нютон, дето му е паднала ябълката на главата... Точно това е въпросът , че СТАВКИТЕ РАСТАТ И НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НИКАКВА ГРЕШКА!
        Дали си струва на етапа на развитието на човечеството такива опити?!
        А опитите с атомните бомби не ги омаловажавай! Милиони са загинали! Не знам дали знаеш, но американите гърмяха до 60те години бомби в Невада като изкарваха роти, полкове и цели дивизии да видат какво ще стане. Даже скоро имаше такива черно-бели филми по тв! И това в името на науката. Сещаш се какво е станало с тия хора?... Сещаш се и за морала на учените, на политиците? Точно тия 2% дето в началото на писанието ми се губят, а те са луди за връзване! И точно на тях ненормалните глобалисти им дават пари да движат спокойно нещата!
        Последно редактирано от gtsvg; 25-03-08, 17:45.

Коментар

Първоначално публикуван от gtsvg Преглед на мнение
          Черная дыра своими руками
          Черна дупка със своите ръце..........................

Пишат, че в колайдера могат да възникнат малки черни дупки, които теоретически могат да излязат от контрол и да засмучат Земята!
          Изчетох всичката достъпна информация за Колайдера. Цитираната статия, обаче, е единствената с такава мрачна насоченост. Без да съм ядрен специалист, надушвам сензационното Една Жена Казала!
          Предлагам една кофа боя "Леко" и да се боядисат проклетите Черни дупки в бяло!
          Бива ли страх от "огромната енергия" на разгонената елементарна частица. Тази енергия е страхотна, съотнесена към нейните размери. За по-сериозна работа ще е нужна и по-голяма частица! Пита кашкавал, да речем...
          И, тъй като темата в аспекта, в който е представена, не е за сериозно обсъждане, да надникнем в http://absurdopedia.wikia

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Изчетох всичката достъпна информация за Колайдера. Цитираната статия, обаче, е единствената с такава мрачна насоченост. Без да съм ядрен специалист, надушвам сензационното Една Жена Казала!
            Предлагам една кофа боя "Леко" и да се боядисат проклетите Черни дупки в бяло!
            Бива ли страх от "огромната енергия" на разгонената елементарна частица. Тази енергия е страхотна, съотнесена към нейните размери. За по-сериозна работа ще е нужна и по-голяма частица! Пита кашкавал, да речем...
            И, тъй като темата в аспекта, в който е представена, не е за сериозно обсъждане, да надникнем в http://absurdopedia.wikia
            Значи всичко уж е така, както си го видял и написал. Но някъде се казва - че съществува ТЕОРЕТИЧНА ВЪЗМОЖНОСТ/ЗА КАКВИ ТЕОРИИ СТАВА НА ВЪПРОС, КОГАТО ВЪОБЩЕ НА ЗЕМЯТА НЯМА НАУКА, РАЗГЛЕЖДАЩА 4 ИЗМЕРЕНИЕ НАПРИМЕР, ПРОБЛЕМИТЕ НА ИЗКРИВЯВАНЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО, ПРОБЛЕМИТЕ НА ПРОСТРАНСТВО В ПРОСТРАНСТВОТО И Т.Н./, различна от нулата за излизане от контрол на тези опити!Може и да са 0,0001 %,като вероятност, но има хора, които предупреждават, че нещата въобще не са ясни и че може да стане нещо кофти/много кофти!/
            ПС. С моите скромни познания по тази материя знам, че има много мощни ускорители, които дадоха на науката всичко за строежа на атома, за синтезата и т.н. ВСИЧКО! Доколкото схващам, то целта на този ускорител е именно това -неведомото...
            Последно редактирано от gtsvg; 25-03-08, 17:51.

Коментар

Споко, въпрос на време е кога ще го пробват. Те така направиха с ядрената бомба. Измислиха я на хартия, чудиха и се дзвериха й се, обаче докато не я пробваха на практика, не мирясаха. Мерака не се лекува, а се чеше.

Вероятността да стане белата е доста малка, доколкото знам. Те частици с доста по-големи енергии от милиарди години пукат по слънчевата система и в частност земята и незащитената Луна, за сега дупки правят само по-големите камънаци.
              От друга страна, може пък да ни излезе късмета. Черната дупка е прозорец към други светове, много ги сърби да надникнат. След "хоризонта на събитията" обектите изчезват от нашата Вселена. Отвънка може да се измери само нарастването на масата, промяна във въртенето и заряда. За пътуващия особена разлика няма при преминаване на хоризонта, той продължава да си вижда външният свят, макар и изкивен цветово по спектър, в зависимост накъде пътува и накъде гледа.
              Изобщо има много интересни "факти" за черните дупки. Що да не си проврем любопитния нос много внимателно оттатък и да разгледаме какво става, къде се намираме ,откъде идваме и какво е ставало преди нас.

Коментар

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
                Споко, въпрос на време е кога ще го пробват. Те така направиха с ядрената бомба. Измислиха я на хартия, чудиха и се дзвериха й се, обаче докато не я пробваха на практика, не мирясаха. Мерака не се лекува, а се чеше.

Вероятността да стане белата е доста малка, доколкото знам. Те частици с доста по-големи енергии от милиарди години пукат по слънчевата система и в частност земята и незащитената Луна, за сега дупки правят само по-големите камънаци.
                От друга страна, може пък да ни излезе късмета. Черната дупка е прозорец към други светове, много ги сърби да надникнат. След "хоризонта на събитията" обектите изчезват от нашата Вселена. Отвънка може да се измери само нарастването на масата, промяна във въртенето и заряда. За пътуващия особена разлика няма при преминаване на хоризонта, той продължава да си вижда външният свят, макар и изкивен цветово по спектър, в зависимост накъде пътува и накъде гледа.
                Изобщо има много интересни "факти" за черните дупки. Що да не си проврем любопитния нос много внимателно оттатък и да разгледаме какво става, къде се намираме ,откъде идваме и какво е ставало преди нас.
                +1 така погледнато!

Коментар

Нали трябва да има огромна маса? Съответно гравитация. Иначе, как ще засмуква? На земята няма достатъчно материал.
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                    Нали трябва да има огромна маса? Съответно гравитация. Иначе, как ще засмуква? На земята няма достатъчно материал.
                    Ааа, има и микро дупки. Поне така гласи теорията.
                    http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_black_hole

Тия черни дупчици, дето се получават ежедневно в атмосферата на Земята от супер енергийни частици долитащи от космоса са с много висока скорост и проявяват свойствата на неутрино. Демек прелитат, не реагират с материята и си хващат пътя нанякъде. Обаче тия създадени в ускорителите, или в нашия случай в "стълкновителите" (колайдери) са доста бавни по отношение на Замята и има шанс да останат наоколо и да почнат да смучат и растат. Има една теория за радиацията на Хоукингс, според която всяка черна дупка губи маса чрез т.н. термална радиация и се изпарява.
                    Ако това е така, тия малки дупки нямат много шанс да оцелеят.
                    Последно редактирано от solenoid; 25-03-08, 22:36.

Коментар

Aз пък мисля, че изследванията в тази област напротив - много закъсняват. Според Айзък Азимов, Артър Кларк, Клифърд Саймък, братя Стругацки... и много други, които отлежават в библиотеката ми, тези неща трябваше да са факт вече. Оказа се, че тези автори са много по-малко фантасти по отношение на науката и много повече оптимисти по отношение на човека. А и ние сега се страхуваме не толкова какво може да излезе от черната дупка, а кой ще го докопа и за какво може да го използва. Клонирането ни се струва варварски акт защото веднага някой ще клонира Хитлер, а то всъщност е единствения шанс на много неизлечимо болни и агонизиращи в момента. Сега атомни бомби никой не прави, но атомни реактори се строят трескаво по целия свят, защото липсата на енергия убива повече от бомбата - убива бъдещето на цели държави.

Коментар

Първоначално публикуван от gtsvg Преглед на мнение
                        Не , не е изнасилване на нещата. Просто ставките растат, а рисковете са огромни! ... ... ...
                        Откъде това тотално недоверие в учените глави ? И те деца имат, и те на таз планета живеят. Ако включим в една обща схема всичките зверства на човечеството (то не са атомни бомби, то не са чудесии), колко от тази вина ще се падне на някакви си учени и колко - на политици и други подобни ? Които взимат решенията, тоест. Това е разковничето на разговора - изобретателите на атомната бомба ли са виновни, че някой е набутал цяла дивизия край взрива ? Учените си гледат науката и последното, което биха искали, е недоизследваните им научни постижения да се вкарат набързо я на нивата, я в индустрията, я някъде. Обаче, часовникът тиктака, а бизнесът не чака. Природа човешка, кво да правиш... Аз смятам, че точно логичната рационалност на учените се явява естествена спирачка на икономическото безумие на останалите, пък била тая спирачка и вятър работа. Но, като няма риба и ракът е риба...
                        Човечеството явно не може да сложи спирачки и на поголовното изсичане на тропическите джунгли. Значи, съвсем не трябва да слага спирачки на търсенето на материали алтернативни на дървото. Това като пример, нали разбираш.
                        До скоро хората са смятали, че ако някой се движи с над 40 км/ч, съпротивлението на въздуха ще го размаже. Но някой е пробвал и сега едни други днес си играят на ендуристи. Един ден, ако е писано, ще си играем и с цели звезди и ще им спрягаме енергията до дупка. Представяш ли си тогава какви ще са "ставките" ?
                        В заключение - аз не смятам, че някога проблемът е бил в измислянето на новото, ами по-скоро в употребата му, както Паджеровод е отбелязал.

П.С.: Относно Хитлер - не се тревожете, братя и сестри. Хитлер не е станал Хитлер само заради едните си гени, ами в много по-голяма степен заради околната си (социална и всякаква друга) среда и прочие "международната обстановка". Ако днес го клонират, вероятно ще стане един любящ баща и кротък съсед с лека склонност към малките кученца (примерно) и тесните мустачки...
                        Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Спокойно!

Ако тези в LHC направят БАВНО движеща се черна дупка (трудно!) и се окаже, че тя НЕ СЕ изпарява така, както Хоукинг си мисли (кой знае), изобщо няма да разберем откъде ни е дошло. Астрономите на съседните цивилизации ще се чудят как от планета става свръхнова.

Казвам че е трудно да се направи малка черна дупка която да се движи бавно, защото нещата, които сблъскват в LHC, за да гледаме какво ще стане, имат скорости, доста близки до светлинната. Даже и дупката да е опасна, твърде кратко ще се тревожим за нея - тя няма да се задържи наоколо.

Ако дупките наистина се изпаряват, то те ще се изпаряват толкова по-бързо, колкото по-малки са (вече е доказано че не може да е другояче). Дупка, състояща се от два атома, ще живее толкова кратко, че ще изфиряса преди да напусне лабораторията.

Разбира се, рискове винаги има, при всеки експеримент. Винаги, когато създаваш нещо ново, не знаеш какво е точно. Конкретно сега, може и да имаме вече силата да дръпнем тапата на вселената. Може и да нямаме. Това е големият залог на цивилизацията. Експерименти трябва да се правят. Ако оценка на риска е възможна, и тя трябва да се прави. Конкретно в LHC май доста от времето се занимават с това.

Възможно е Вселената изобщо да няма "код за обработка" на такива дивашки състояния на материята - такива потресаващи енергии на единични частици май не са известни другаде.

Може Всевишният да дойде да ни каже, да не гризем Дъските на Кочината, за да не ни прати в Месокомбината. Може и да Го разберем. Всичко може.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                            Изчетох всичката достъпна информация за Колайдера. Цитираната статия, обаче, е единствената с такава мрачна насоченост.
                            Първото ти изречение е извадено от "годишник на ловно-рибарския съюз" - т.е. грандиозно преувеличение. Информацията е повече, отколкото простосмъртен изобщо може да обхване. Достъпната, защото има и класифицирана.

Второто изречение е плод на случайността - не си видял. Оценки на риска има, някои от тях са основани на напълно оправдани допускания и хич не са весели. Работи се и по тях.

От друга страна, предпочитам цивилизацията ни да загине в търсене на тайните на Вселената, отколкото да прекрачим прага на екологичния апокалипсис, само защото не ни пука. Примерно.

Коментар

Към Ясен!
                              +1 ! за мен това е изключително стойностно и аргументирано изявление! Браво! И благодаря!
                              Не съм толкова "навътре" в материята, а разсъждавах по темата от общофилософските закони на диалектиката и познанието, но бях напипал същността на големите изводи, които ти подкрепи с доводи!
                              Определено съм "ЗА" опитите и въобще за развитието на науката. Просто сега се чувствам по-съпричастен към едно мъъъничко неясно, но иначе грандиозно начинание и съм "с ясното разбиране" на проблема.Смятам , че хората като "човечество" трябва да вървят напред с разбиране на проблемите и с "рисковете" на техните решения...Да са готови за тежки решения и постъпки, а да не се крие от тях истината за нещата. Сега в момента ние, например, знаем какво ще се прави! А какво би било ако не знаехме и други го вършеха без нашето знание и съгласие! Е, поне знанието ни е утеха! Не че ще ни питат, но е по-леко...
                              Сега почти на майтап- май ще трябва да сменя подписа си! Сигурно би звучал така - " За Земята Истината е 3D - от където и да я погледнеш, все различно се вижда! За другите места и въобще - 4D/четвъртото измерение/Дано не тръгнем без време да я дирим там...
                              Последно редактирано от gtsvg; 26-03-08, 17:11.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X