Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НИТИНОЛ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• НИТИНОЛ

Вижте част от интересните възможности на този метал!
    http://www.youtube.com/results?searc...l&search_type=

До: НИТИНОЛ

Да не прозвуча като Стефан,ама такова нещо съм виждал 86-та година,по тогавашната 1-ва програма,в едно руско научнопопулярно филмче.Обяснаваха свойствата на въпросния метал,как се променя при леко нагряване.Помня също,че накрая от едно парче тел се появи надпис :"конец_фильма"...
    0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Първоначално публикуван от ninja_1 Преглед на мнение
      Да не прозвуча като Стефан,ама такова нещо съм виждал 86-та година,по тогавашната 1-ва програма,в едно руско научнопопулярно филмче.Обяснаваха свойствата на въпросния метал,как се променя при леко нагряване.Помня също,че накрая от едно парче тел се появи надпис :"конец_фильма"...
      Филмчето и аз си го спомням. Преди 20-тина години. Интересно, до сега не съм чул някъде да е приложен този метал.
      О899 2б2 1З2

Коментар

Използва се и то доста, викат му MEMORY WIRE, обаче както винаги ние сме ВГЗ на географията и по тоя въпрос. При нас всичко има и квот потърсиш се го няма и трябва да се поръчва от вън. Освен това тая тел не става за най-широко разпространеното иизползване в БГ за вързване на маркучи, шлаухи гуми и кво ли още не, заради цената си и възможноста да се саморазвърже(саморазсуче) при различните температури след като нещо си е вече стегнато. Та затова и не сте го виждали.
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Това всъщност не е точно метал, а сплав от титан и никел, т.е. скъп. Има две полезни качества - памет и усилие от десетки тона на квадратен сантиметър при възстановяване на първоначалната си форма. Обаче и тези му способности зависят от напречното сечение и не можеш да направиш примерно крик. Така че и двете му качества не намират кой знае колко голямо приложение, въпреки че не е като да не се използва. Например май имаше антени за спътници, които ги намачкват до малък обем и горе им пускат тока и се разпъват в първоначалната си форма. Другото му име е Флексинол и се използва от зъболекарите за скоби за зъби(брикети). Естествено има още много приложения.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X