Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българското научно-техническо чудо

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Българското научно-техническо чудо

    Ще започна с нещо от авторитетния и безпрекословно почитан тук референтен сайт pan.bg
    Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
    – В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.
    – Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
    Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
    – Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика. – Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби. - See more at:
    Другото идва от темата за българските ВВС, откъдето бързам да пренеса тези мнения, преди да бъдат изтрити. Става дума за великолепните и безвъзвратно напуснали ни български персонални компютри, кръстени ИМКО, щото ПЕРКО (ПЕРсонален КОмпютър) както първоначално са били кръстени, нещо не било одобрено това име :

    Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Някой може ли да даде разумно обяснение защо България разви в рамките на СИВ и ВД това производство ? Ама не защото сме най-умни и най-схватливи, "нация техническа", а пък нашите разузнавачи най-пекани крадци на технологии ? Щото по тази логика излиза, че братушките са пълни некадърници, а ?
    Има и една друга история - със спринцовките за еднократна употреба. Докато в СССР се вихреше СПИН, предаван най-вече по кръвен път със старите изваряеми в автоклав стъклени спинцовки, тука едни спорни личности-тарикати като др. Васил Недев (ползвайте гугъл) спретнаха производство на такива пластмасови спинцовки и игли за еднократна употреба - за ужас на същите тия братушки, дето технологично са най-най (и лопатките за турбини, нали, само там ги правят).
    Моето обяснение е това:

    Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Просто България беше изпусната в списъка на държавите, за които важаха ограниченията на КОКОМ - това сме го коментирали. Вероятно поради незнание, че такава държава изобщо съществува. През 1990 г. попадам на някакво луксозно издание - 10 или повече тома "Енциклопедия на света" на BBC съвместно с "Енциклопедия Британика". Търся там България... не я намирам никъде. След дълго ровичкане се оказа, че е в тома "USSR" , като притурка някаква - накрая...
    Доказателства за моето обяснение в интернета общо взето няма, според мен, защото всеки жив свидетел на онзи златен Татов век, участвал във внедряването на въпросните нАучно-технически постижения, се бие в гърдите, как като гениален меринджей се сетил и убедил другаря Живков в полезността от развитието на дадено производство или като гениален разузнавач, с риск за живота си откраднал свърх-секретния технологиЙ как се прави "Веро" например, или (last but not least), как бидейки един истински самороден български наш гений е изобретил нещо безаналогово и непознато в целия свят, прегърнато и подкрепено от мъдрата тогава партийно-държавна върхушка.

    Някой има ли друго обяснение за туй научно-техническо чудо на бившата НРБ ?
    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

  • #2
    От: Българското научно-техническо чудо

    Тя темата вероятно е небъдница, ама имало ли е изобщо


    Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    научно-техническо чудо на бившата НРБ ?




    Щото Веро не е баш като Мельо и так далее
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • #3
      От: Българското научно-техническо чудо

      Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      ...
      Някой има ли друго обяснение за туй научно-техническо чудо на бившата НРБ ?
      Запада може да е искал да се изгъбарка със СССР, като пропусне България известно време в кокомските списъци, съответно да го принуди да пере през нас

      А инак България се цени като инкубатор на интересни идеи, във въпросните среди, та не сме съвсем зле
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

      Коментар


      • #4
        От: Българското научно-техническо чудо

        Ами и в другата тема - до 1990г сме 'Източния блок', или 'Съветски блок'...
        И сме вътре в кюпа...
        Имало е и уникални изобретения, приложени в практиката (например леене с противоналягане)....
        Имало е и добри търговски ходове (Кока-кола, СО МАТ, та дори и Кинтекс)...
        След ИМКО-2 започвайки активно през 1982г училищата започнаха да се пълнят с български компютри Правец-82...
        Разбира се е имало и идиотизми (и със съветска 'помощ')... Не знам дали е вярно, но съм чувал, че например завода за съпротивления в Айтос е имал високоточна японска поточна линия и износ на съпротивления дори към Япония. Но линията е била разрушена за да бъде пуснато производство на МЛТ с руска линия... С лошо качество, и загуба на експорт..

        А нашето научно-техническото разузнаване работеше не само за нас, но и за руснаците... Като процеса е бил двупосочен - ако нещо се сметне за подходящо - може да го сподели с другите от СИВ (и навярно е бил задължен да го сподели със СССР).
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

        Коментар


        • #5
          От: Българското научно-техническо чудо

          Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Имам смътен спомен , че статията от въпросния сайт вече е пускана тук по някакъв повод .
          Признавам си - не ми стигнаха нервите ( по-скоро ми стана досадно ) да я изчета цялата ,но попрехвърлих коментарите отдолу . Коментарът под №5 обяснява накратко кое-как и защо , но не това ме впечатли .

          Значи , ако човек който не знае къде е България и чете отстрани безпристрастно въпросната статия , няма начин да не си зададе следния въпрос : Добре де , хората в тази държава - чудо на чудесата , при тази ситуация требе да са най- богатите в Европа ! Следователно , колко емигранти от Западна Европа са избегАли от прогнилия капитализъм , дето ги задушава и им трови живота и са дошли да живеят в България през тЕя години ? Требе да е имало поток от бежанци , напиращи да живеят у Бг, подобен на сегашния от Близкия изток ?
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

          Коментар


          • #6
            От: Българското научно-техническо чудо

            Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
            Требе да е имало поток от бежанци , напиращи да живеят у Бг, подобен на сегашния от Близкия изток ?
            Еми тия кльонове по границата и стрелбата на месо що са били според теб?
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

            Коментар


            • #7
              От: Българското научно-техническо чудо

              Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
              Добре де , хората в тази държава - чудо на чудесата , при тази ситуация требе да са най- богатите в Европа ! Следователно , колко емигранти от Западна Европа са избегАли от прогнилия капитализъм , дето ги задушава и им трови живота и са дошли да живеят в България през тЕя години ? Требе да е имало поток от бежанци , напиращи да живеят у Бг, подобен на сегашния от Близкия изток ?
              Сега ще наскачат тука една камара участници да ти обЕснят, че сме били супер-богати при мъдрия Тато, но тъй като е трябвало да преодолеем вековната капиталистическа изостаналост на монархо-фашисткото наследство, Тато парите ги влагал в инфрастурктОрни проекти, а тъй като сме билЕ обкръжени от завистници - и за укрепване на отбранителната способност на Народната република (каква армия имахме ехехехейй, как границата се пазеше охохохо...), та затова в битов план много-много не е било очевидно нашето богатство пред смотаните западняци, но темата не е за това, а защо България се специализира в електронно-изчислителната техника по "него време бляскаво" ?

              ГеДеРманците прости ли бяха, че не направиха един компютър, братушките, тез тройни наши освободители - те пък защо ?

              Може би са знаели, че не си струва усилията, щото някой ден ще си купуваме такива работи от тогава вражески (ревизионистки), но-о-о-о-о сега - братски Китай ? А Тато се е изхвърлял на мокър пясък ?
              "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

              Коментар


              • #8
                От: Българското научно-техническо чудо

                Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                ...
                Имало е и уникални изобретения, приложени в практиката (например леене с противоналягане)...
                Имали сме си нашия пропорционален дял от такива неща. Повечето - завтикани в трета глуха по ред причини, най-често докато им отмине времето. Знам и за 1-2 които е трябвало да идат до Москва и да се върнат след години оттам като нещо ново. Сума от нещата в които е вложен реален ум и усилия са резултат от незнанието от колко време са изобретени някъде по света.

                Пълненето на училищата с правешки компютри е силно преувеличено - с изключение на елитните училища където някой нещо можеше да пипне ако ръководството не е много страхливо, в останалите имаше по половин-един здраво заключен в директорския кабинет.

                Коментар


                • #9
                  От: Българското научно-техническо чудо

                  Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                  ГеДеРманците прости ли бяха, че не направиха един компютър, братушките...
                  ГДР-ците:
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Computer-Robotron-A-5120-360x270-27836a2c4ecd896b.jpg
Прегледи:1
Размер:50.6 КБ
ID:5695028

                  Рашките:
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:lemz_agat_2s.jpg
Прегледи:1
Размер:59.4 КБ
ID:5695029

                  При това тия двата хич не са единствените.
                  Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Българското научно-техническо чудо

                    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    ...
                    Не-не-не! Недей да опошляваш и омаловажаваш нашите общонародни достижения!!! Дай да поразсъждаваме #кой реши, че цъфтяща и процъфтяваща и без тези авангардизми Народна Република, трябва да съсредотОчи своя потенциал в такава насока? Умен Тато или големи руси братя (с леко дръпнати сини очи) от Север?
                    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                    Коментар


                    • #11
                      От: Българското научно-техническо чудо

                      Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ГДР-ците:
                      Това е пародия, прилича на осцилоскоп с туй екранче.

                      Рашките:
                      LEMZ Agat - на год позже и незовисимо от болгарских друзей ?! Это нэвозможно!
                      ...
                      "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                      Коментар


                      • #12
                        От: Българското научно-техническо чудо

                        Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Пълненето на училищата с правешки компютри е силно преувеличено - с изключение на елитните училища където някой нещо можеше да пипне ако ръководството не е много страхливо, в останалите имаше по половин-един здраво заключен в директорския кабинет.
                        В кварталното (дето няма нищо общо с елитно) имаше зала с поне 15-ина 82-ки. Само дето така и не разбрах що другите имат часове там, пък аз не. И с разни кръжоци беше същото - за едни имаше двигателчета, дистанционни управления и прочие хубавини, другите правехме "Комар-2", който сам по себе си не беше лошо нещо, ама друго си е да пърпори и да го управляваш. Виж да се добереш до "16-ка" ставаше с дебели връзки. 8Д струваше непосилните 420 кинта, и то към края на "онова" време, и като за всичко друго се чакаше на опашка и се правеха списъци, пак ако не си от богопомазаните.
                        Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Българското научно-техническо чудо

                          Немците правиха компютри и периферия (Роботрон)... Кой не си спомня за огромните принтери
                          СССР правиха машините ЕС, с които бяха оборудвани много нашенски Изчислителни центрове...
                          За нашите останаха 'трохите', както се мислеше по онова време - портативните устройства....

                          Но си спомням на стаж в Латвия (все още в ОНД) през 90-та година в един авиационен университет как ни водеха да видим 'уникалната им компютърна зала, с която много се гордеят'....
                          А вътре - Правец 16 Но бяха с руски клавиатури...

                          А за нашите училищни компютри.... Наистина 82 година бяха малко. Например в Техникум в малък град бяха получили 3 броя ....
                          В нашата гимназия постъпленията започнаха 83-84 година, а 86-87 вече имаше добре оборудвана компютърна зала (включително и с робот и няколко Правец 16)...

                          Баща ми стана учител в едно наистина забутано градче - Антоново... И там 86 година си имаха напълно оборудвана компютърна зала... Някъде около 12-15 компютъра...

                          Така, че към 86-87г практически всички имаха достъп до компютри (компютърните клубове под егидата на Младежки домове и т.н. си бяха оборудвани и работеха безплатно и активно със свободен достъп още от 83 година)...
                          Последно редактирано от slowtraveler; 15-12-15, 15:12.
                          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Българското научно-техническо чудо

                            Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            В кварталното (дето няма нищо общо с елитно) имаше зала с поне 15-ина 82-ки. Само дето така и не разбрах що другите имат часове там, пък аз не. И с разни кръжоци беше същото - за едни имаше двигателчета, дистанционни управления и прочие хубавини, другите правехме "Комар-2", който сам по себе си не беше лошо нещо, ама друго си е да пърпори и да го управляваш. Виж да се добереш до "16-ка" ставаше с дебели връзки. 8Д струваше непосилните 420 кинта, и то към края на "онова" време, и като за всичко друго се чакаше на опашка и се правеха списъци, пак ако не си от богопомазаните.
                            Спарки, какви времена бяха, за една двуканална руска радиоапаратура за управление на корабно моделче с моят най-добър приятел броихме по спомени 450 лв. Будали бяхме, ама пусти мерак.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Българското научно-техническо чудо

                              Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                              За нашите останаха 'трохите', както се мислеше по онова време - портативните устройства....
                              Портативни ? Сам човек се озорваше да премести "Правец", но... сигурно не е бил правен за слабаци, а за здрави социалистически Мъже с голямо М.
                              Недей сега да развенчаваш мита за българския народен хай-тек ? Всички правели такива ? Е, не са ли били поне с Български Части ?!
                              "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X