Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НовГовор?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НовГовор?!

(и за позор, бих казал) най-чистият и граматически правилен български език в парламента говори Л.Местан.
    Срам...
    И на мен това ми направи впечатление...тъжно..
    Едит:
    Сега разгледах няколко обяви за автомобили:
    ''колата е в добро састояниея с платени дкументи много е за пазена за годините си има вншни забелешки които се виждат на снимките много икономично кола''
    Поздрави!

Последно редактирано от nbajani; 05-08-13, 15:30.
    Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б

Коментар

Ми... явно вече е официално. Само преди 5 минути една репортерка по Бтв каза, без всякаква ирония, че нещо си там ... ваканцуващите депутати.
      Учете българския новговор, приятели, явно натам отиват нещата.
      Когато пуснах темата, да речем, че беше някак на шега. Обаче вече изобщо не ми е смешно.
      Бог да пази България и езика й... от българите.
      Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
      имат право да гласуват на избори.

Коментар

Нали имаше някакво предложение за закон за чистотата на езика? Бяха предложени глоби при използване на чуждици дори и в говорна форма. Какво стана? Лошото е, че даже тези, които трябва да следят за тази чистота не са единодушни.
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Най-готиното е, че езикът се развива сам и не пита разни дървени глави в университетите как трябва да е.
          Пък на къде се развива -ем ся добро и зло са относителни категории.
          В тоя ред на мисли е крайно време да отпадне пълния член и вместо й да се пише i, та а дано спрат да ги бъркат с и
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
              Нали имаше някакво предложение за закон за чистотата на езика?
              Да, имаше. Бяха го предложили точно законотворците с най-големи лични проблеми в тази насока.

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
              Бяха предложени глоби...
              Те от друго не разбират. Прочее, и от глоби не разбират, ама поне имат самочувствие. Големият въпрос наистина е кой ще решава кое е правилно и кое - не.

Подобна чудесия има във Франция. Те си знаят, дали от това езикът им е стигнал далече, но е факт че си е все същия от доста време, а някои световно утвърдени думички при тях звучат странно.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение

... прав е колегата, че за съжаление(и за позор, бих казал) най-чистият и граматически правилен български език в парламента говори Л.Местан.
                Срам...
                Бе аз имам особено мнение за езика на Местан, ама няма да се впускам в тая тема. Ще си позволя само да копирам нещо по въпроса от последното писание на д-р Филипов:
                Вероятно вече сте информирани за неологизма„ваканцувам”, изобретен от депутата от ДПСХюсеин Хафъзов. Според „Стандарт” по този начин Хафъзов иронизирал герберите. Но те не го разбраха. Лютвито го успокоява: “Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес. Вие сте теолог, имате склонност към езотериката, но имам колегиален съвет към вас – понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на реципиента.”
                "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                  Бе аз имам особено мнение за езика на Местан, ама няма да се впускам в тая тема. Ще си позволя само да копирам нещо по въпроса от последното писание на д-р Филипов:
                  понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на реципиента.”

А, мноо молив а тва съм го написал преди седмица )))

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                  Алабала портокала

Използването на дадено ниво на комуникация зависи от целите на въпросната комуникация, нивото на реципиента и т.н., ма да не задълбаваме в социолингвистиката. Просто фактът, че някой говори на диалект не имплицира непознаването му на книжовния език, нито е достатъчно основание да се съди за нивото му на грамотност.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ами аз от това, дето ти си писал се сетих за Доктора
                    То иначе и твойто ниво на комуникация си го бива не по-малко хахаха
                    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Това "ваканцувам" не излезе ли от един депутат от една партия където българския не им е майчин език. Според мене в момента си правят кудош с него затова се употребява навсякъде, но кой знае.
                      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                        Това "ваканцувам" не излезе ли от един депутат от една партия където българския не им е майчин език. Според мене в момента си правят кудош с него затова се употребява навсякъде, но кой знае.
                        Ще си остане за постоянно ползване

Коментар

Преди малко по една национална ефирна ТВ репортерката "т'ва не знам какво си, т'ва не що си...". Паткореч ли беше по новговор...
                          По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Най-гадното, което ми чуват ушите са производни на "комуникация" - например "ще изкомуникирам"...

Коментар

За съжаление това вече се е наложило - "На четвърти слайд на презентацията ще видите, че трендът е нагоре...", "Ще го комуникирам с екипа си", "в хендаутите ще намерите нужното инфо.." и т.н.
                              И това не е просто новия офис сленг, а се употребява във вестници и ТВ.
                              По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Звучи също толкова гадно, колкото навремето звучаха излишните русизми - като например "моля немедленно" или "незамедлително се заемете" и подобни.
                                Така говорещите демонстрираха уж високата си образованост, но и подсказваха на слушателите колко много знаят руски, че чак могат да го вплитат в българския.
                                Майстори на речта просто.
                                Сега е същото с новите чуждопоклонници - на тях пък трябва да им търпим "интелигентските" задявки с английския.
                                Зад този начин на говорене прозира, доста ясно при това, ниска говорни и езикови познания и ниско самочувствие дори, което трябва да се подкрепи с обилно поливане на изказа с чуждици - тоест сложни "термини", които да вдигнат равнището на начина на изразяване.
                                Особено гнусно пък е писането на български на латиница.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X