Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пирит в Родопи.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Пирит в Родопи.

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Пък и джелязо. Нали заради пирита направиха Комбината в Кремиковци, ама нещо посбъркаха с мащаба на находището.
    Грешка, и то голяма. Кремиковското железоруно находище е на окисни и хидроокисни железни руди от рода на хематити и лимонитите, развити в карбонатни скали. Пирита е сулфиден минерал с различен произход. Дипломмната ми работа беше за Кремиковци, мога да разкажа още куп интередни минераложки неща за там. В момента в геоложкия музей на Софийския университет има уникална изложба на кремиковски винерали, някой от тях мои.
    От пирит никой не добива желязо, само сярна киселина. Добива на желязо от този минерал е много сложен и нерентабилно скъп порцес
    Освен сярата и желязото всичко друго, което е споменал Сибирски, са само примеси, не са част от структурата на пирита като минерал.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Ти да си се похвалиш с нещо, да ни го покажеш?

Апропо, никога не канете Златю да ви копа градината, става страшно, видях си със собствените очи!

Коментар

Я по-добре кажете къде е този геоложки музей на СУ.

Коментар

Тези пирити конкретно са много интересни. Те са внедрени във вулкански туфи или са се образували заедно със скалите още при тяхното изстиване и натрупване, или са дошли вторично с разтвори по пукнатини и са се отложили в слабите зони. И тези кристали са силно окислени и променени, нормално пирита е златно жълт, а този е кафяв и промеменен не само повърхностоно, а и навътре, от железен сулфид към железни хидроокиси. Много интересна минерализация, събрах малко образци, не знам Сибирски какво го притеснява тоя половин кубик материал. Та аз копах и търсих кристали няма и два часа. И то само с геоложкия чук, дори не си извадих кирката и лопатата от колата.
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Я по-добре кажете къде е този геоложки музей на СУ.
            Всъщност са два, и двата страшно интересни. Единия е в северното крило и има цял и сглобен скелет на изкопаем слон от плиоцена( изкопан в Блъгари яи много рядък, съсстрахотни обърнати навътре бивни), а другия е в южното крило и е пълен с интересни минерали. И двата са на последните етажи, и двата имат малко рехаво работно време, но пък достъпа е свободен. Ако искате, може да организирам другата седмица една визита там за интересуващите се.
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Няма лошо да отидем.

п.п. аз само такъв пирит съм виждал. За златистия с чист метален блясък само съм чел.

Коментар

Добре че спряхме те навреме с родопски пататник, иначе метрото ще се да стигне от София до там. Я пусни една снимка, с онова дребничко...

Коментар

Не съм снимал още нищо, ще направя и ще пусна
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Няма лошо да отидем.

п.п. аз само такъв пирит съм виждал. За златистия с чист метален блясък само съм чел.
                    Направи една разходка до " Елаците " и ще си посъбереш и Пирит и Халкопирит, а и ще ти е интересно да разгледаш рудника!
                    0899 шест5313нула
                    За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                      Направи една разходка до " Елаците " и ще си посъбереш и Пирит и Халкопирит, а и ще ти е интересно да разгледаш рудника!
                      Там нямам връзки, освен ако нямаш идея. Иначе ще изнудвам в Асарел.

Коментар

Там нямам връзки, освен ако нямаш идея. Иначе ще изнудвам в Асарел.
                        Абе вземи едно геоложко чукче, сложи една раница, обуй едни кубинки по-захабени, увиси един бинокъл на врата и никой няма да те спре..,а ако някой все пак прояви любопитство му кажи, че си индивидуален практикант от Минно-Геоложкия

пп: Сламена шапка задължително!
                        0899 шест5313нула
                        За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                          Абе вземи едно геоложко чукче...
                          Само една неприятна сирена да не те изненада щото разхода на взривни вещества е 30 тона на седмица.
                          Няма да е оферта да попаднеш наблизо по време на извършване на взривни работи.

Коментар

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                            Само една неприятна сирена да не те изненада щото разхода на взривни вещества е 30 тона на седмица.
                            Няма да е оферта да попаднеш наблизо по време на извършване на взривни работи.
                            Ще е тъпо да загубим любим модератор, по този нелеп начин...!!!

Коментар

[QUOTE=Ясен;2272294]Няма лошо да отидем.

По пътя между Хайдушки поляни и Лъки, след рудник Джурково всички скали съдържат от чистия с вид на злато. Просто няма камък без пирит...
                              Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                                Ще е тъпо да загубим любим модератор, по този нелеп начин...!!!
                                Не се поддавам аз на такива евтини трикове.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X