Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно професионално развитие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос относно професионално развитие

Айде и от мен съвети, барабар Петко с мажети
    Средното ми е телекомуникации, едното висше радиотехника, ама специализирах радиолокация и радионавигация. Работя в България за голяма западна фирма в сферата на комуникациите. Езици - английски е просто задължителен в бранша. Руски знам отлично, но не ми е трябвал за нищо, служебно досега. Макар, че ако се отвори проект в бившия СССР ще ми е добре.
    По-добре забрави за средното образование. Чувах, че от конкуренцията набират средни техници да им правят монтаж на станциите, но това значи само едно, много по-тежка работа в прекия смисъл за много по-ниско заплащане. Избираш сам. За ВУЗ дали в България или в чужбина... истинското образование обикновено започва след постъпване на работа. Иначе учебното заведение трябва да те вкара в материите, да те направи работоспособен и да ти даде диплома, всичко друго е до късмет. Професионална подготовка, донякъде, ще получиш и у нас, достатъчна за да започнеш. Ученето в чужбина за мен значи само едно - първа крачка към емиграция. Там вече не знам - до човека си е.
    Що се отнася до професионални умения - всичко що се работи с ръце и глава едновременно е от полза. Искам да акцентирам вниманието ти най-вече към компютрите: желателно е да се работи с Уиндоус и Линукс, необходими са ти знания по компютърни мрежи, не вреди да се знае С, Java, HTML и някой друг едночипов... Всичко помага да не гледаш като теле в железница.
    Проектирането и разработката на хардуер и софтуер в България и за България си е черна и неблагодарна работа, знам от опит какво значи "плащам си за да работя", но може късметът ми да е бил такъв. На запад е друга бира, но си първо поколение емигрант и трябва да си наистина с класи над другите, за да те търпят едва едва. Само Щатите е вариант. За Азия - от моя гледна точка е неприемливо.
    Ученето не започва в първи клас и не бива да завърши с напускането на учебното заведение.
    Успех!

Коментар

Благодаря за мнението колега.
      Сега ще завърша проф.гимназия с Радио и Тв техника и съм се насочил към Технически Университет София,факултет Телекомуникации.
      Ангийския ми не е на отлично ниво,гледам разни филми и шоута на английски и до там,но съм замислил да изкарам курс и съответно международно признат сертификат.
      За емиграция в чужбина съм мислил доста но предпочитам България (поне за сега все още не знам как ще се развият нещата).
      Относно комютърните мрежи и програмирането:
      На стажа ми направи впечетление,че много често проблема е софтуерен (някое напрежение към микроконтролера се омазва и изтрива памета да речем)и се налага да се програмира наново,та започва да ми става все по-интересно и в същото време да се удивлявам от инженерната мисъл вложена в изделието.
      Още веднъж благодаря за съветите.
      Поздрави
      Последно редактирано от nbajani; 02-04-13, 21:10. Причина: правопис
      Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б

Коментар

удивлявам от инжинерната мисъл
        Когато стигнеш до точката след инж-а, ще си научил и как се пише това.

Успех!

PS Струва ми се, че ще успееш, и то много. Стискам ти палци!

Коментар

Уместна забележка колега
          PS Струва ми се, че ще успееш, и то много. Стискам ти палци!
          Благодаря

Коментар

Колега, извинявай, че се намесвам в темата с мой въпрос, ако модераторите преценят нека изтрият поста ми.

Аз съм решил да уча във Франция и по-точно в Лион. Някой може ли да ми каже, какви впечатления има от града, колко е скъп живота и т.н. Насочил съм се към университета Лион 2, ако на някой му говори нещо.

А иначе по-темата, техническия има програми за обмен на студенти с Франция, вероятно има и с други страни. Друг вариант е учиш бакалавъра тук и магъстъра в чужбина.
            Лопата - друг солдата!!!

Коментар

Няма проблем колега,ще се радвам темата да бъде полезна за всеки.
              Първо да те попитам към каква област(специалност си се насочил),защото в ТУ има специалност - Електроинженерство (Информатика и комуникации, Електроника, електротехника и автоматика - на френски език) и от нея можеш да се прехвърлиш ако държиш да отидеш във Франция.

Коментар

Първоначално публикуван от nbajani Преглед на мнение
                Няма проблем колега,ще се радвам темата да бъде полезна за всеки.
                Първо да те попитам към каква област(специалност си се насочил),защото в ТУ има специалност - Електроинженерство (Информатика и комуникации, Електроника, електротехника и автоматика - на френски език) и от нея можеш да се прехвърлиш ако държиш да отидеш във Франция.
                Благодаря!
                Не знам кои специалности точно, но аз мисля да уча икономика, а аз го казах това с техническия, понеже ти си се насочил на там и може да ти е от полза.
                Бих могъл да те посъветвам ако ти е добър английския може да отидеш в Япония. Да малко странно звучи, но там ще получиш добро образование за инженер.
                п.п 100 часа търсих един линк точно за Япония, но не го намерих, ще ти кажа това, което помня. Успех над 4 и 50, полагаш изпити тук на български мисля, 100% не беше японски и ако ги изкараш добре взимаш стипендия, което ще рече учиш една година японски в Япония на техни разноски. Ако се интересуваш и не можеш да намериш инфо, кажи да потърся пак.
                Лопата - друг солдата!!!

Коментар

Благодаря за информацията колега.Решил съм да уча в България,чак след завършване (Бакалавър,магистър,доктор и тн.) може да продължа задълбочено изучаване на специалността която съм избрал извън България.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X