Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

    След разговор с един приятел работещ във фирма която произвежда безалкохолни напитки останах изненадан ,че това което пием не е толкова безвредно. Поразрових се и се оказа , че май наистина ни тровят с някакви химии. Ето какво намерих.

    Цитат:
    Какво може да кажем за токсичността на метаболитите на аспартама?

    Формалдехид и метанол

    Група експерти твърдят, че:
    • напитките, съдържащи етанол, спират преобразуването на метанола във формалдехид;
    • e доказано, че дори малки количества метанол, приемани продължително време, могат да доведат до хронично натравяне;
    • е доказано, че нивата на метанола и формалдехида в човешкия организъм са контролирани в ниски граници и рязка промяна може да доведе до хронично натравяне.

    А ето и един от по-скорошните спорни резултати - през 1998 г. екип независими учени в Испания провел изследване, в което било установено, че след приемане на аспартам образувалият се формалдехид се свързал с протеини и ДНК, произведени в черния дроб, мозъка и бъбреците.
    Твърдят, че са намерили следи и в други органи. Изследователските групи на компаниите производителки твърдят, че това не е доказателство, поради непрекия начин на измерване на количествата формалдехид.
    Фениланин

    В телата ни близо половината от аспартама се разпада до фениланин.
    Тази аминокиселина сама по себе си е опасна преди всичко за хората, родени с малформацията фенилкетонурия, правеща невъзможно усвояването й.
    За всички останали тя не представлява сериозен проблем. Обсъжданията около фениланина са насочени до количествата, в които той влиза в кръвната плазма.
    Основните въпроси са свързани с това дали бързото усвояване на аспартама и влизането на голямо количество фениланин в кръвта поражда рискове за здравето.
    Обикновено фениланинът, съдържащ се в храната, навлиза бавно в кръвта. Въпросите тук са:
    • влияе ли пикът на фениланина, внесен от аспартама на обичайните фениланинови нива в кръвта;
    • променя ли се количеството на фениланин, преминаващо кръвно-мозъчната бариера след фениланинов пик в кръвната плазма;
    • би ли повлияло по-голямо навлизане на фениланин след кръвно-мозъчната бариера върху синтеза на невротрансмитери в мозъка;
    • потенциално токсично ли е за мозъчната тъкан високото ниво на фениланин.

    След провеждане на тестове върху животни група учени са убедени, че фениланинът, приет във вид на аспартам, може да предизвика пик в кръвта.
    Смятат също, че дори средно завишаване на фениланиновите нива в кръвта може да доведе до трайна промяна в нивата на невротрансмитерите.
    Също така са загрижени, че фениланинът може да бъде концентриран в мозъчните клетки до токсично ниво.
    Други учени твърдят, че фениланиновият пик в кръвната плазма е незначителен при употребата на аспартам до определени количества дневно, приети от тях за норма.
    Според тях няма значително завишаване на нивата на невротрансмитерите и фениланиновата концентрация в мозъчната тъкан, близки до приетите от тях прагови стойности.
    Истината е, че този въпрос все още не е добре проучен. Това е още една причина да сме подозрителни при консумация на аспартам, като следим за количеството на приема му за ден.
    Аспартат

    Около 40% от масата на аспартама се метаболизира до аспартат след усвояване в храносмилателния тракт. Аспартатът е натурална аминокиселина, която може да бъде приета с храната.
    Поради бързото й усвояване като част от аспартама обаче, тя предизвиква сериозен пик в кръвните нива на аспартат.
    Притеснителното тук е, че тази аминокиселина принадлежи към клас вещества, които в големи количества влияят на тялото като екцитоксини.
    За последните се смята, че проявяват силен токсичен ефект върху нервната тъкан.
    Токсичността на аспартата в големи количества е доказана при животни, но въпросът с аспартама се обсъжда от друга гледна точка:
    • дали увеличените нива на аспартат в кръвта вследствие прием на аспартам са достатъчно високи, за да причинят невроинтоксикация и ако да, то дали е достатъчна една доза или процесът изисква време;
    • дали хората са така чувствителни към аспартата, както тестваните животни;
    • увеличава ли аспартатът токсичността на формалдехида;
    • мултиплицира ли се ефектът на екцитоксичността при комбинация от аспартат и глутамичната киселина (последната е продукт на мононатриевия глутамат).

    Мненията отново са разделени на две. Докато една група учени смятат, че хората са чувствителни към аспартат, друга твърди, че е тъкмо обратното.
    Светът на науката все още не е постигнал съгласие за вредата на окцитоксините.
    Аспартил-фениланин дикетопиперазин (АФД)

    Това е продукт на аспартама, който се получава при дълъг престой на подсладителя във водни разтвоои, съдържащи въглероден двуокис. Такива са всички безалкохолни газирани напитки.
    Част от представителите на световното научно съсловие откриват опасност в консуамцията на това вещество.
    Те твърдят, че има значителен риск в храносмилателния тракт да протече нитрификация, чиито продукти могат да доведат до поява на ракови заболавяния след преминаване на кръвно-мозъчната бариера.
    Други учени отричат подобна възможност или твърдят, че веществата ще са с незначително количество, както и че дори да има такива, те няма да преминат кръвно-мозъчната бариера, достигайки до мозъчната тъкан.
    Защо е толкова трудно да се намери истината за аспартама?

    Има две основни причини за разкола в научните среди по повод този така разпространен подсладител:
    • Първата причина е в липсата на достатъчно данни за канцерогенезата на нервните тъкани. Ракът е много слабо изучена болест.
      Навярно ще открием причинителите на повечето видове рак чак в края на това столетие. Ето защо дълго време ще се спекулира кое вещество представлява потенциална опасност и кое е безопасно.
    • Втората причина е в икономическите интереси и обвързаността им със света на науката. В САЩ, Европа и другите развити икономически съюзи се говори за понятието "частна наука".

      Това са групи учени, които правят бизнес от откриване или интерпретиране на "платени истини". Полза от този тип наука извличат преди всичко мегакорпорациите.

    ПОЛУДЯВАМЕ БАВНО, НО СИГУРНО.
    тел. 0889 017703
    0897 516030

  • #2
    От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

    Дали е канцерогенен не е доказано.Но от него определено се дебелее.За това в продуктите за фитнес спряха да го влагат.Масово вече всичко е Аспартам фрии,а на много места по света е абсолютно забранен В БГ го има в почти всички диетични безалкохолни напитки.Една позната на наши познати беше представител на Кока Кола по продажбите,незнам точно как се казва,но напусна и искаше да ги съди.Стана 200 литра от 50кг.жена,заради подсладителя.Страшни хормонални изменения предизвиква Та така...

    Коментар


    • #3
      От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

      Не е само в БГ така ... тровят ни повсеместно "социално отговорните" концерни .. после дават 100 - 200 К за борба с рака, правят 1 клип за белите мечки (и няколко милиона за излъчване) .. и готово.

      Пише ли sugar free, sans sucre или без захар .... знаете какво има вътре. Не за друго - по-ефтинко е със аспартам, отколкото захар.
      Пък после се опрасваме .. лекари, нови дрехи .. по-големи коли повече бензин .. и така икономиката се върти. А забравих и адвокатите .. нали ще съдим после че са ни огоили.. Даже няма нужда да ни коват краката да не шаваме много - има телевизия за таз работа.

      Коментар


      • #4
        От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

        ВСИЧКИ подсладители водят до дебелеене. Човешкият организъм реагира на сладкия вкус по начин, който предполага скоро след това да получи захари в кръвта. Когато това не стане, някои сметки му се объркват, а после се оправят с ядене. Така че понятието "Диетично" никак, ама никак не се връзва с "подсладители". Единственото изключение са специфичните диети на диабетиците.

        Иначе, не вкарва в организма забележимо количество аспаргинова киселина, фенилаланин или метанол. То зависи и колко човек подслажда, но при умерена употреба и трите му съставки са обичайни и в обичайни количества, за храните които човек нормално приема.

        Аз съм твърд привърженик на естествените подсладители - глюкоза, фруктоза, захароза. Намират се в подходяща комбинация с други вещества, в храните с растителен произход.

        Коментар


        • #5
          От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

          Maлко встрани от аспартама, ставаше въпрос за някакъв друг подсладител. Филм, преведен, "Горчивата истина за захарта" се казва.

          Коментар


          • #6
            От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

            Като сме подхванали темата, това също има отношение "Популярните най-вече сред младежите енергийни напитки са в центъра на вниманието на властите в САЩ след пет смъртни случая и един случай на сърдечна криза, които може да са свързани с консумацията на един от продуктите на компанията "Монстър Бевъридж"" от тук: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5230791

            Имах приятелка пристрастена към енергийни напитки от години /беше живяла в чужбина и още там ги "открила"/ която почина от тумор в мозъка. След известно време не помня вече кой и къде каза, че в някоя от тези напитки /или във всичките/ се съдържа вещество, което е било част от БОВ използвани например във войната във Виетнам. И което при редовна употреба причинява тумори в мозъка. За съжаление не помня подробности - знаещите да кажат.
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

            Коментар


            • #7
              От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

              Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              ВСИЧКИ подсладители водят до дебелеене.
              Но не всички, които използват подсладители, са дебели.

              Коментар


              • #8
                От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

                Ето линк към документален филм за аспартама - http://www.youtube.com/watch?v=c0UDeydlEDM казва се Sweet Misery - A Poisoned World. Полезен е да се види! Пък всеки си решава какво да вкарва в тялото си.
                "Light travels faster than sound. That is why some people appear bright before you hear them speak."
                LZ1NWW
                B(+)

                Коментар


                • #9
                  От: Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

                  Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                  Но не всички, които използват подсладители, са дебели.
                  Така е, но заслугата не е на подсладителите.

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X