От: За учителите и чистачите и защо скоро няма да се оправим
Е че то има чистачи дето заслужават повече от някои учители. То си е до човека и при тези заплати има много добри учители. Разбира се не може да пренебрегваме факторът добро възнаграждение...
Възможно е. Не знам подробности. Знам единствено че ако търсят учител за четири часа седмично и чистач за осем часа на ден - по-голямата заплата на чистача не би ме шокирала.
Възможно е. Не знам подробности. Знам единствено че ако търсят учител за четири часа седмично и чистач за осем часа на ден - по-голямата заплата на чистача не би ме шокирала.
Абе и тогава нещата няма да са съвсем наред, но в таблицата ясно е записано 1 щатно място. Иначе щяха да запишат 1/2 или нещо такова.
Аз като бивш учител (по музика) да си кажа защо не преподавам вече...
Заради заплатата! Не- че не ми харесва професията, не- че не ми се получава преподаването или не се справям с дисциплината в час. Парите които получавах за работата си бяха нищожно малко. Докато бях студент свирех по кръчмите- парите които получавах бяха в пъти повече. След като си намерих работа и работих 2 години като учител се отказах от професията и пак "забих" по кръчми и барове. След 5 години по кръчмите и курортите пак работих като учител (за един учебен срок) и пак се принудих да напусна заради парите. Нямаше как- като кръчмарски музикант печелех 6 пъти повече на месец.
Наистина е безумна история образованието. Преди месец провеждам интервю за работа за механик и се явява един студент в един технически университет. Питам от любопитство за какви горивни системи учат и се оказа, че учат за карбуратори и дизелови редови помпи. Технология от преди тридесетина години. На неговите преподаватели и тая заплата е голяма. Отделен е въпросът, че за тези пари няма никакъв начин да отиде да преподава някой в час с нещата.
"...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.
Да сменя професиите и пак да кажа същото. В бившата правителствена:
Паркингът беше разделен за доктори и пациенти. Пациентският - Мерцедес, БМВ, Форд...Докторският - Жигули, Вартбург, Трабант...
И, забележете, това бяха доктори в Правителствена болница!
Половин щат обаче не е никаква екзотика, еле па при учителите.
На учителите не им свършва работния ден в училище - половината от работния ден им протича у тях докато проверяват контролни и тетрадки, за това време - в България не е прието да се плаща.
Коментар