Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво пише в учебниците

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво пише в учебниците

Здравейте,
    Не знам дали сте поглеждали учебниците на децата си. Направете го, ще останете шокирани, поне колкото мен.
    Минахме онзи ден покрай Траянови врата със сина ми (6 клас) и негов съученик. Умни деца, отличници. Още преди крепостта ги питам: "Айде сега разкажете ми къде отиваме и какво е станало на Траянови врата. Не бяха чували това нещо. За Самуил бяха чули - бил последният български цар. Което не е вярно, защото след него има още двама.
    И ги почнах от основаването на България. Тук вече идва шокът. Ако не знаете България има 7 царе: Аспарух, Тервел, след него идва Крум, Омуртаг, Борис, Симеон и Самуил.
    Първо реших, че синът ми е малоумен, после прочетох учебника му по история. Да, така пише: След Тервел следва Крум. Не буквално, но от контекста така излиза. Няма и дума за някакви си 80 г., които липсват.
    Омуртаг е "реформатор". Нещо като Филип Димитров. Какво е реформатор не можаха да ми кажат. И аз няма да мога.
    Говорехме си в редакцията да купим всички учебници и да ги изчетем за други безумия. Обаче не е възможно. Мисля, че на всеки ще му е интересно да види по какво учи детето му. Нека, ако някой има желание да прегледа и да каже какво е открил.
    Малко уточнение: За всеки клас по всеки предмет има 3 учебника и учителят избира по кой да преподава. Затова е важно да се пише издателството.
    www.offnews.bg

От: Какво пише в учебниците

Това: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=25709 го пусках преди някоя година. Не знам дали този точно учебник все-още се издава, но като едното нищо. Аз много-много в учебниците на детето не гледам, защото колчем това се е случвало - толкова пъти съм изпадал в ступор (особено от математиките им). Когато си говорим нещо, вече изобщо не обръщам внимание на ученото в училище - по презумпция съм приел, че ако трябва нещо да знае, ние трябва да го обясним.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Еми преди пишеше, че другаря Гагарин като обиколил земята и не видял дядо боже и ерго него го няма, пък е на оцеляхме, и вишо завършихме, тааа, кво пише в училище не е чак толко фатално един вид.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Търтей, това си е някаква лична трактовка на някой самодеен активист-натегач. На нас пък, един подобен ни обясняваше, че червените великденски яйца се боядисвали с кръвта на малки деца... И това не в някакво отвлечено абстрактно "някога-някъде", а точно и конкретно тук преди девети септември . Някои съученици със "по-буквално" мислене, бяха убедени, че точно това е случая със онези шест ястребинчета.
        Но нито едното, нито другото - някога са фигурирали "черно на бяло", в който и да е учебник.

Коментар

Абе роден край или нещо подобно беше учебника.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
            ..... За Самуил бяха чули - бил последният български цар. Което не е вярно, защото след него има още двама.
            .....
            Аха . Цар Борис Трети и цар Симеон Втори .
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
              Аха . Цар Борис Трети и цар Симеон Втори .
              Почти

Гавраил Радомир, Иван Владислав и Пресиян ІІ са последните трима владетели на ПБЦ.

Ама тва не е нужно на дечурлигата

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                ...

Ама тва не е нужно на дечурлигата...
                Ми то след "турското присъствие" по нашите земи и "митът" за Баташкото клане какво ли им е необходимо вече ?!
                Ей го и дето авторитетен македонски учен тези дни е констатирал , че у Бугарско бугаре нема ... а и без друго Северното полукълбо си е македонско ... Знае ли човек "на кой бог за се кланя" вече ?!
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  ..."турското присъствие" по нашите земи и "митът" за Баташкото клане...
                  Такива неща - също не фигурират в никой учебник!

Коментар

Историята по-ясно си представям как я променят и как следващото поколение учи съвсем различни неща. Разчита се, че на татковците не им се занимава, дядовците рядко предизвикват интерес със спомените си, а държавната доктрина някак трябва да се промени.

Наскоро обаче прелиствах учебници по математика. Ъъъъ? И там промени. Свалено ниво + откровени странности.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Историята по-ясно си представям как я променят и как следващото поколение учи съвсем различни неща. Разчита се, че на татковците не им се занимава, дядовците рядко предизвикват интерес със спомените си, а държавната доктрина някак трябва да се промени.

Наскоро обаче прелиствах учебници по математика. Ъъъъ? И там промени. Свалено ниво + откровени странности.
                      Чакай, чакай .. стремежа към "опростеност на познанието", както го нарече един виден капацитет няма нищо общо с доктрината. То е вследствие на факта, че понеже дечищата "нямали мотивация" да учат информацията требе да им се поднася в популярен и "лесно смилаем" вид. Да се чете "Вива Уолт Дисни".

А за Баташкото клане и османското владичество, айде по- добре да не я захващаме тая тема а?
                      Блажени са вярващите и тяхно е упованието в патриотизъма.
                      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                      No man left's behind !!!!

Коментар

То и аз от математиките (както споменах) май съм най възмУтен. Съвсем примерно: Учиха как се изчислява обем на пирамида, преди изобщо да им е приведена дефиниция за такава! За разните елементи на пирамидата, които участват във формулата, трябваше да се досещат по аналогия от другите изучавани фигури. Щяло да им бъде по-лесно да разберат дефиницията след това...
                        И още мога, ма не ми се досеща даже.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                          Чакай, чакай .. стремежа към "опростеност на познанието", както го нарече един виден капацитет няма нищо общо с доктрината. То е вследствие на факта, че понеже дечищата "нямали мотивация" да учат информацията требе да им се поднася в популярен и "лесно смилаем" вид. Да се чете "Вива Уолт Дисни".

А за Баташкото клане и османското владичество, айде по- добре да не я захващаме тая тема а?
                          Блажени са вярващите и тяхно е упованието в патриотизъма.
                          С цялото ми уважение към историята като наука, училищният предмет "История" навсякъде по света, във всички времена е и си остава инструмент за индоктриниране. Поради това и промените в съдържанието по същество.

А че нямали мотивация - то това е за всички учебни предмети. И няма и да имат, докато с една книга се става министър-председател. Образованието, което човек може да получи в момента и в училище, и в университет, не носи тези блага, които са го правили привлекателно в миналото. Затворен кръг - свалянето на нивото допълнително го обезсмисля, а обезсмислянето предполага още сваляне на нивото, за да работи изобщо.

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          То и аз от математиките (както споменах) май съм най възмУтен. Съвсем примерно: Учиха как се изчислява обем на пирамида, преди изобщо да им е приведена дефиниция за такава! За разните елементи на пирамидата, които участват във формулата, трябваше да се досещат по аналогия от другите изучавани фигури. Щяло да им бъде по-лесно да разберат дефиницията след това...
                          И още мога, ма не ми се досеща даже.
                          Тези пък явления показват колко е научил авторът на учебника във "вишото" си.

Отделно, че няма никаква обективна причина учебниците по математика точно да се сменят всяка година. Напредъкът на тази наука за последните около 70 години е много далеч от материала, изучаван в училище, а напредък на методиката очевидно няма изобщо.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            С цялото ми уважение към историята като наука, училищният предмет "История" навсякъде по света, във всички времена е и си остава инструмент за индоктриниране. Поради това и промените в съдържанието по същество...
                            Това всичкото е принципно вярно, но в конкретния случай, дадените примери абсолютно не отговарят на истината и сами по себе си представляват тенденция към индоктриниране. Във учебниците по история става дума за Османско владичество, което е научно издържан термин, плътно изразяващ обективната истина. Споровете пък в научните (комуто така импонира може да ги нарича псевдонаучни) кръгове относно баташките събития си останаха единствено именно там и по никакъв начин не са отразени в школските учебници.

Коментар

Честно казано, всичко това е възмутително, но просто бледнее пред бисери, за които дълго време стоях и се чудех истина ли са. След изцепката с песничката за Лиска, която иска да стане миска, в един от учебниците по музика за 3 клас, мислех, че върхът в това отношение е постигнат. Е, не бил Признавам, че следващите хитове не съм ги виждала с очите си, децата ми са още малки, но публикацията изглежда сериозна: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1496652 - статията започва със следното: ""Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция." "Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите." "Когато направих "позата на кучето", мислех, че повече никога няма да мога да се надигна." Това не са цитати от чалга песен, а текст от учебник по български език за седми клас." Аз лично думи нямам. В седми клас... Дори не ми се отпочва темата...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X