Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Биостатистик

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Биостатистик

Здравейте

Търся помощ от биостатистик.

Необходимо е да се направи регресионен анализ и пресметне Хи-квадрат по отношение на пет (5) параметъра - доказване на статистически-достоверна разлика между две групи хора.

Например:

Имаме две щайги с плодове: едната референтна, в която има общо 705 ябълки - 618 червени и 87 жълти (приема се, че това е ,,нормалното", очаквано разпределение по критерий ,,цвят"); и експериментална, набрана от определена селскостопанска работничка, в която има 87 червени и 22 жълти.

Пита се:

1. Има ли статистически-значима разлика между щайгите по отношение на параметър ,,цвят"

2. Жълтото рисков фактор ли е за попадане в щайга номер 2, при тази берачка - т.е. без да иска тя предпочита този цвят

Предварително благодаря
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

От: Биостатистик

С X2-та се оправих - има статистически-достоверна разлика в случая (X2 6.605, р < 0.05).

Остава обаче въпроса за регресионния анализ...

LZ1EMS

Коментар

Да си призная честно: нищо не разбирам от това, даже не съм и чувал този термин: биостатистик и регресионен анализ, но ми е интересно да се ограмотявам. Даже "Викито" не казва нищо за биостатистика.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Ъх, аз получих Хиквадрат 6,198236702. Но и по времето, когато трябваше да ги уча тези неща никак не си давах зор. Дали го правя правилно - не знам! Ако към написал глупости - целете ме с камъни. Файлът е прикачен.test.xls

За регресионния анализ ще си разровя тетрадките (ако ги пазя) по-късно тази вечер.

* сега видах, че съм написал във файла "жени - жена"... Имах предвид "Жълти - жена".

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
          Ъх, аз получих Хиквадрат 6,198236702.
          Чакай сега, че ме накара да се замисля дали моите изчисления са верни - аз получавам X2 6.605

Използвах указанията тук: http://www2.lv.psu.edu/jxm57/irp/chisquar.html
          LZ1EMS

Коментар

Е прикачил съм изчисленията във файла - виж ги. Може и да бъркам някъде, включително принципно. Направих го по спомен. Може да няма нищо общо с действителността.

Коментар

Уф. И аз не си давах зор, и аз не помня. Сега кво, Корн и Корн ли търсим?

Коментар

Е прикачил съм изчисленията във файла - виж ги. Може и да бъркам някъде, включително принципно. Направих го по спомен. Може да няма нищо общо с действителността.
                Напълно ти е правилна формулировката, според намереното и от мен в интернет.

Разликата идва вероятно от това, че съм закръглил бройката на ,,очакваните" цветове ябълки - съответно на 96 и 13.

А това дали е позволено в тези изчисления...
                LZ1EMS

Коментар

сега видах, че съм написал във файла "жени - жена"...
                  Ще си кажеш ти...
                  LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    Уф. И аз не си давах зор, и аз не помня. Сега кво, Корн и Корн ли търсим?
                    Не, по-скоро ръководство за решение на практически задачи по математическа статистика.

Независимо дали Хиквадрата на Емануилис или моя е верен - при p<0,05 все сме повече от 3.84, което е граничната стойност според тази таблица: http://faculty.vassar.edu/lowry/PDF/csqcrit.pdf (ние сме с df=1 нали? - имаме два критерия при една категория). Тоест приема се хипотезата, че ИМА статистически значима разлика.

П.П. Отговорили сме заедно, затова дописвам:

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                    А това дали е позволено в тези изчисления...
                    Не, поне не ако искаш да си възможно най-точен.

Коментар

Не, по-скоро ръководство за решение на практически задачи по математическа статистика.

Независимо дали Хиквадрата на Емануилис или моя е верен - при p<0,05 все сме повече от 3.84, което е граничната стойност според тази таблица: http://faculty.vassar.edu/lowry/PDF/csqcrit.pdf (ние сме с df=1 нали? - имаме два критерия при една категория). Тоест приема се хипотезата, че ИМА статистически значима разлика.

Не, поне не ако искаш да си възможно най-точен.
                      df-а е 1, да.

Все пак исках да се успокоя откъде идва разликата в конкретните стойности.

Добре, а може ли да има 95.54 ябълки - нали все пак очакваме дървото да роди цели плодове...
                      LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                        df-а е 1, да.

Все пак исках да се успокоя откъде идва разликата в конкретните стойности.

Добре, а може ли да има 95.54 ябълки - нали все пак очакваме дървото да роди цели плодове...
                        Това са очакваните стойности. Съвсем нормално е те да се различават от реалните.

Ето току що измислен от мен пример (данните не са верни) - изчислили сме, че исторически досега отборът на Барселона вкарва средно 1,64 гола на мач и това било равномерно по години за цялата им история. Значи това е очакваната стойност. Явно е, че тя е невъзможно да се случи в един конкретен мач. Но предполагаме, че ако изиграят достатъчно много мачове - тяхното средно ще клони към това...

Коментар

Сега погледнах каквото имам - нещата, които сме писали за "регресионен анализ" са главно някакви графики.

За "рисков фактор" сме писали доста простички неща. Ето една примерна задача:

По време на прием много хора се получили хранително натравяне. От присъстващите на приема 44 са яли пилешки хапки и 12 са се разболяли, 18 са яли хайвер и 2 са се разболяли и 32 са яли плодове и 10 са се разболяли. Рисковите фактори са:

Пилешки хапки: 12/44 = 0,27(27)
                          Хайвер: 2/18 = 0,11(1)
                          Плодове: 10/32 = 0,3125

Най-голям рисков фактор са били плодовете, след това пилешкото и накрая хайвера. Точно в този ред и следва да се прави проверката.

Ако това има някакво отношение към текущата задача, то ще имаме следното:

Рисков фактор да попадне жълта ябълка в референтната щайга е 0,123404255 (броя на жълтите делено на общия брой - 87/705)
                          Рисков фактор да попадне жълта ябълка в щайгата на жената е 0,201834862 (пак правя пак същото, но за нейната щайга - 22/109)

Значи рисковият фактор "да попадне жълта ябълка" при нея е по-голям.

Звучи ми много елементарно да е точно това, но знае ли човек

Коментар

Благодаря

Да, разбирам, идеята на регресията е да изрази количествено самата разлика, в пъти.
                            LZ1EMS

Коментар

Регресионният анализ се използва, за да се определи дали има зависимост между две характеристики на даден обект или няма. Например осветеността на улиците и броят на престъпленията; качеството на пътищата и броят на нарушенията "превишена скорост"; температурата и сметките за ток... и т.н.

Това, което са ни показвали е координатна система, в която се описват данните - по едната ос едната, по другата другата характеристика. После с използването на най-прости числени методи се прави опит за "обобщение" на данните - формула на връзката, най-често права линия на зависимостта. Накрая се правят допълнителни експерименти, с които се прави проверка.

Ето това клипче от ютюб според мен ще помогне много: http://www.youtube.com/watch?v=zJ5ecoGpPA4

Естествено не е изключено да се прави регресионен анализ между повече от две величини... Там става още по-кофти, в което няма нужда да ви убеждавам

Най-големият проблем при тези неща е да се премахнат "външните фактори". Ето пример - мерим връзката между качеството на пътищата и нарушенията от тип "превишена скорост", с което след анализа заключаваме: да, колкото по-качествени са пътищата, толкова повече нарушения има. Но дали това е причината? Може пък по-качествените пътища да са обвързани с по-богато общество, от което и по-голямо наличие на по-бързи спортни автомобили? Глупав пример, но го давам за "сламка".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X