Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Здравното осигуряване и студентите в чужбина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Здравното осигуряване и студентите в чужбина

Не знам кое и как е редно, но преди да замине, моята студентка ходи до здравната каса ( или както им викат на тия некадърници) и си подаде документи за международна здравноосигурителна карта, като е подала/попълнила съответните декларации и други хартии.
    Здравната карта е факт, дъщерята във ваканция тук - също факт. Справката на джи пи -то също факт - дъщеря ми е със загубени здравноосигурителни права.
    КЪДЕ ЖИВЕЕМ ?
    Държава или ....!!??
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

От: Здравното осигуряване и студентите в чужбина

Какво стана с колегите от НАП, общинската администрация и др. "полезни" структури, виждам , че четат.
    Ма май не ги брига, техните деца няма ли да учат на вън или в Софийския университет дава дипломи на всички записали се.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

тъпото е, че освен това трябва да ходиш с удостоверението за студент в НАП на всеки три месеца "да зачистват" в компютъра........ отделно, явно е 1-ви курс, ше трябва да платиш осигуровките от 1 юли, до датата, от която се води студент

на всичкото отгоре, срещу тая карта не получава нищо в чужбина, дано не се налага, пу-пу

Коментар

Т'ва за плащането на лятната ваканция ми е ясно. Но имам 2 (две) дъщери, при едната го няма, а при другата - има, този проблем. Явно проблема не е в моя телевизор. А иначе не разчитам на здравната карта, има си читава едногодишна здравна застраховка. Ама защо моята държава иска мен да ме еbе ? Явно не е моя , а на Батман.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

нещо или не обясняваш както трябва или аз не разбирам........ каква е целта на писането ти тук, как да решиш проблема или да си попсуваме в хор?

картата си е карта, на всеки три месеца трябва да ходиш в НАП с удостоверението, че е студент , да изчистват дължимите вноски!

ако е за псуване, давай да ги почваме........ и аз съм на тоя хал, но да ти кажа не е само държавата.............. днес, например, кабелния оператор ми отказа предплащане за 3 месеца, да съм отидел м. януари............. а плащам така поне от 5г. и са частници на всичкото отгоре
          все повече се убеждавам, че е от мат'риалаа

сори за отклонението

Коментар

Така, обяснявам: не знам за 3 месеца ( моя грешка), голямата е трета (3-та) година в Испания и не съм ходил никъде нито веднъж, а си има осигуряване и к'вото там. ( псувам под мустак).
            Малката е първа( I) година и има проблем, не знам кое как и къде и за това пиша тук ( и пак си псувам, ама кой ли го брига).
            Аз за себе си реших - спирам да плащам к'вото и да е на държавата, баста. След като ме правят на маймуна и трябва да плащам така или иначе в брой, за к'во да плащам и на държавата, нея не я брига за мен, мен пък що ?
            Темата не е за псуване (само), а за образоване, как да не продължават да ни "образоват" от НЗОК, НАП , ГДБОП, Министерски Съвет и други производни. На знаете кого.
            По-подробно: имам 2 (две) дъщери, и двете са студентки в общия ни европейски дом, нали сме едно цяло, или бъркам.
            Едната е трета (3-та) година там, другата първа ( I ), когато се направи справка в НЗОК за здравноосигурителния им статус, с първата няма проблем, с втората има.
            Не съм носил никъде до сега на всеки 3 месеца (няма наложена мярка за неотклонение - подписка) , никакви удостоверения или декларации, те сесиите са на 4(четири) месца ( смях). Още какво да обясня !?
            Последно редактирано от maystor; 27-12-11, 23:57.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Майсторе, не съм специалист по темата за здравното осигуряване и не мога да помогна с достатъчно прецизен съвет. Виж на официалния сайт на НАП - има телефон и мейл. Не мога да обещая, че отговорът ще ти хареса, но гарантирам, че ще ти отговорят.
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Студент учещ в чужбина трябва трябва да:

1. Вземе справка от университета, в който учи, и то за период поне една година назад (ако е втори курс и нагоре, иначе от началото на обучението);
                2. Справката се дава за превод от официално регистриран преводач;
                3. Пише заявление, в което ги уведомява, че желае да му бъдат възстановени здравноосигурителните права;
                4. Молбата и справката се депозират и правата се възстановяват.

Това нещо се прави всеки семестър (!). Иначе рискува да остане със спрени здравноосигурителни права.

Така беше преди три години, когато ми се наложи да помагам на приятел да си оправи бакиите.

Коментар

без да се задълбочавам в подробности и причини, ще ти кажа аз какво правя, а и доста познати около мен.

миналата година беше 1-ви курс:

взимам удостоверението че е студент, превежда се от фирма и с копието в НАП по местоживеене
                  там се попълва проформа една молба (или декларация) от името на студента че иска да си провери статуса и се дава заедно с удостоверението на каката.......... тя прибира листата и влиза в компютъра да отбележи, че еликойси е студент и е осигурен..........или каквото там отбелязва, за да излиза в сайта на НЗОК че е с непрекъснати права...
                  първата година гледат от кога е удостоверението и ако е от 1 октомври (моя случай) искат да внесеш осигуровки в/у мин. заплата за времето от завършване на средното до тая дата.

оттогава е все същото.......... на 3 месеца ходя с удостоверението, нищо че то важи за целия семестър( 6 месеца) един път каката беше любезна да ми обясни, че да , дал съм същото миналия път, но то е някъде в архива, а в системата се "чистело" само за 3 месеца и трябва да дам го дам пак........... като запише новия семестър, превеждам новото, снимам го и айде пак.

тъпо е, но нямам нерви да изследвам що е така......... радвай се, че с голямата ти щерка е различно, даже ако успееш да разбереш що, кажи че и ние да не се разкарваме,

поздрави,

Коментар

Благодаря за информацията, явно ще се разхождаме до НАП.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

От скоро имат промяна в софтуера и могат да записват и за в бъдещо време. Така, че разходките ще се разредят. Зависи как е издадено удостоверението от съответния университет. Моята сега е осигурена до края на май.

Коментар

Добре де, а за лятната ваканция между годините трябва ли да се плаща, или като запише следваща година се признава за осигурена и по време на ваканцията.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                          Добре де, а за лятната ваканция между годините трябва ли да се плаща, или като запише следваща година се признава за осигурена и по време на ваканцията.
                          Не.
                          Идеята с плащането след средното е, че не всички записват университет. А после не всички завършват.
                          Та така.
                          Поздрави.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X