Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Питане към математиците.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Питане към математиците.

За съжаление отдавна си затрих справочниците, та да попитам: Как да сметна дължината на медна тръба /примерно/ с диаметър 6мм. която трабва да придобие фирмата на плоска спирала с вътрешен диаметър 40мм в външен 200мм?
    п.с. Навиването на подходащи конци и въжета не е приложим. Търси се формулата!

От: Питане към математиците.

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    За съжаление отдавна си затрих справочниците, та да попитам: Как да сметна дължината на медна тръба /примерно/ с диаметър 6мм. която трабва да придобие фирмата на плоска спирала с вътрешен диаметър 40мм в външен 200мм?
    п.с. Навиването на подходащи конци и въжета не е приложим. Търси се формулата!
    Така както си написал условието на задачата и данните ми се струва ,че трудно ще се намери математически гений да ти отговори.Какво животно е това плоска спирала?Звучи ми като объл триъгълник.Как вътрешния диаметър е 40,външния 200,а сечението на тръбата 6?Някъде в някакъв прострнствено-времеви парадокс от друго измерение ти се губят едни 154 мм.Поясни и можем даже и да почертаем и да ти помогнем.
    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
      Така както си написал условието на задачата и данните ми се струва ,че трудно ще се намери математически гений да ти отговори.Какво животно е това плоска спирала?Звучи ми като объл триъгълник.Как вътрешния диаметър е 40,външния 200,а сечението на тръбата 6?Някъде в някакъв прострнствено-времеви парадокс от друго измерение ти се губят едни 154 мм.Поясни и можем даже и да почертаем и да ти помогнем.
      Спирала в една равнина.
      Представи си вита баница с дупка в средата. По-нагледно, не знам как.

Коментар

Я виж това върши ли работа.
        Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Аз не съм математик, но програмист и затова - итеративно решение.
          Ей ти табличка за пресмятане
          https://docs.google.com/spreadsheet/...EhkdE9TWUYyVVE

При твоите параметри на задачата от 200 до 44 мм вътрешен /за да станат 13 точни витки/ се получава 3556 мм
          Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

И това

Коментар

Един въпрос - все едно тръбата трябва да се "навие" на кангал? Ако е така, то 6-те милиметра са външен диаметър? Аз поне така си представям проблема - нещо като разгъната пружина?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Спирала в една равнина.
                Представи си вита баница с дупка в средата. По-нагледно, не знам как.
                Сега вече е по-ясно.И пак имам уточняващ въпрос.Има ли разстояние между навивките или са плътно наредени една до друга.Ако са плътни задачата се разделя на по-простото решение да намериш обиколката на всеки един тур(навивка) и ти трябва само формулата за обиколка на кръг като за всеки следващ кръг само променяш данните 6 мм то едната и 6мм от другата страна,т.е. с 12мм по-голям диаметър.Първия кръг е 20 мм и всеки следващ с по 12 мм.Накрая сумираш периметрите и получаваш общата дължина.Ако не е плътна навивката пак става с преизчисление на празното пространство.
                МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                  Ако са плътни задачата се разделя на по-простото решение да намериш обиколката на всеки един тур(навивка) и ти трябва само формулата за обиколка на кръг като за всеки следващ кръг само променяш данните 6 мм то едната и 6мм от другата страна,т.е. с 12мм по-голям диаметър.Първия кръг е 20 мм и всеки следващ с по 12 мм.Накрая сумираш периметрите и получаваш общата дължина.Ако не е плътна навивката пак става с преизчисление на празното пространство.
                  И аз така го разбрах и точно това прави ел. таблица, която направих.
                  Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                    Я виж това върши ли работа.
                    Не съвсем. Поне това което ми трябва е нещо средно между Архимедова и конична, ама в една равнина. 100% съм сигурен, че имаше формула за моите променливи параметри: стъпка/дебелина на тръбата/, начален диаметър, краен диаметър.

Още се търси.

Коментар

Вземи я нарисувай, защото 'баницата' си е архимедова спирала,( а не логаритмична) защото разстоянието между витките е постоянно и ако е плътно навито, е равно на Ф-то на тръбата( иначе Ф+ междината).

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                        Вземи я нарисувай, защото 'баницата' си е архимедова спирала,( а не логаритмична) защото разстоянието между витките е постоянно и ако е плътно навито, е равно на Ф-то на тръбата( иначе Ф+ междината).
                        Трудно ми е с рисуването, но смисъла е точно такъв. Плътно навити една до друга. Без междина.

Въпроса е чисто теоретичен. На практика конкректния казус се реши по бабешкия метод.

Коментар

Ако правилно съм разбрал една витка представлява две половинки на окръжност свързани с две прави линии и от там се получава:
                          обиколката = 2пб + 2 (2а - 2б) където а=200/2=100, б=40/2=20 или при теб витката = 2*3.14*20 + 2*160 = 445.6 мм
                          понеже спиралата е плътна няма да добави много в дължината. Така че нещо от типа на бр.*446мм ти е сметката.

Дано да съм уцелил

Коментар

Доколкото си спомням решението би трябвало да е нещо такова:

Разделяме спиралата на две части с права минаваща през центъра и.
                            Получават се полуокръжности с нарастваш диаметър с 6мм.

Брой полуокръжности:

броя е равен на n+1
                            като n е броя на витките

40+nx6=200

бр.=1+26,6666667

Дължината:

L=3,14xr+3,14x(r+3)+3,14x(r+3+3)+....+3,14x(r+26x3)+0,6666667x3,14x(r+27x3)

като r=20

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                              Доколкото си спомням решението би трябвало да е нещо такова:

Разделяме спиралата на две части с права минаваща през центъра и.
                              Получават се полуокръжности с нарастваш диаметър с 6мм.

Брой полуокръжности:

броя е равен на n+1
                              като n е броя на витките

40+nx6=200

бр.=1+26,6666667

Дължината:

L=3,14xr+3,14x(r+3)+3,14x(r+3+3)+....+3,14x(r+26x3)+0,6666667x3,14x(r+27x3)

като r=20
                              То и аз така го реших, ама си мисля, че имаше по-елегантна формула.
                              Нещо от сорта Е=мс2

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X