Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Образование в чужбина! Струва ли си?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Образование в чужбина! Струва ли си?

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    ...

Безплатно ли е образованието навън?
    Не е безплатно. Никак даже. Обаче си струва всяка стотинка. Особенно, ако не сглупиш да се върнеш. В България с дипломата само ще можеш да си обърсхеш за..ника, защото шефа ти ще е връзкар, а ти ще си само човека дето го може.
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
      Не е безплатно. Никак даже. Обаче си струва всяка стотинка. Особенно, ако не сглупиш да се върнеш. В България с дипломата само ще можеш да си обърсхеш за..ника, защото шефа ти ще е връзкар, а ти ще си само човека дето го може.
      Интересно.... Ти каква флотилия направи с дипломата си от Америка? Аз съм останал с впечатлението, че караш само чужди лодки....
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Волк, целия свят разбра за колегите, ама за теб никой не разбра.
        Може ли малко инфо откъде черпиш информация?
        Вероятно съзнаваш, че няма кой да работи тук.

С уважение!
        Последно редактирано от ikirov; 29-10-11, 00:19.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
          Интересно.... Ти каква флотилия направи с дипломата си от Америка? Аз съм останал с впечатлението, че караш само чужди лодки....
          kuzdov, тава не знам как да го приема. От една страна ми звучиш лично загрижен за благосъстоянието ми, от друга може да говориш по принцип. Та ще ти отговоря и на двете:

По принцип- това, което съм постигнал в моята професия, с моите знания и опит тук, е невъзможно да се постигне в България, по ред причини. Първо е климат, после е размер /в Сан Диего има 300 000 регистрирани плавателни съда.../ и не на последно място, за да карам в България лодки за милиони, трябва да работя за мутри. Колко от тях мислиш си плащат сметките и се отнасят нормално с екипажа?
          Това горното не е извод, това е заключение на български ветроходци известни на всеки Българин. Лично сме седели на лодка тук и сме сравнявали.

В личен план и без да се впускам в подробностти- редовно не знам кой ден сме, не ги броя, не ме интересува кога е Петък. Като не работя няколко дни и ми е терсене. Много често преди плаване не спя от вълнение по няколко нощи. Така беше навремето като дете преди Коледа. Не притежавам жилище, но си вадя наема за 4 дни работа. Жилището не е голямо, но имаме свободна стая с баня за гости. Не съм богат, но ей сега да ми запалят колите, утре ще си купя същите, без това да ми нарушава сериозно бюджета. Не дължa една стотинка на никoй /банки или частни лица/. На вратата нямам шпионка, отварям без да питам кой звъни. Колата на улицата редовно оставям отключена. Сметките не ги знам колко са, жената нещо клика по компютъра.
          Дойдох тук с малко по-малко от 200 долара тук. Няколко години по-късно- каквото имам си е мое, спокоен живот живея, кризата не ме е ударила. Тази година имам почни 2 месеца ваканция и няколко месеца прекарани по интересни пристанища и градове /може ли да спестя имената?/.
          Половината ми приятели в България /някои от тях са ти колеги/ са побелели а сме една възраст.
          Нямам флотилия, но не ми липсва. Беден съм и много богат.
          Отговорих ли?

Коментар

Отговарям без да съм изчел всички мнения защото имам обмислен отговор на въпроса.
            Целта на висшето образование, като цяло през вековете е генерално една.

Да се научиш хем сам да участваш в състезанието наречено живот, хем сам да си биеш камшика, за да препускаш по-бързо.
            Ти и само ти.

Ако не се научиш на това , завинаги си оставаш изпълнителски кадър. Работиш, защото шефовете ти бият камшика, скатаваш се от тях във всеки удобен момент, за да помързелуваш. С тази последната хитрост, освен камшика им даваш в ръцете и юздите на живота си.
            Тоест ставаш напълно предвидим и управляем изпълнител, чийто живот е обуславян от началници, и който се мисли за голям тарикат.

Сега по-въпроса. Разходи се из студентския град. Преброй броя на заведенията за купон. Раздели ги на 10. Сравни получената цифра с цифрата на учебните заведения.
            Ако се падат повече от 10 кръчми на учебно заведение, ще получиш от детето си тарикат. Ако са по-малко, може и образован човек.
            Рецептата важи за целия свят.
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Не кръчмите пречат.
              Образованието тук се води от мизерно платени хора. От там следва всичко останало.
              Да се научиш хем сам да участваш в състезанието наречено живот, хем сам да си биеш камшика, за да препускаш по-бързо.
              Работата на бачкатора и работата на доктора/инженера са коренно различни. Не е само до камшика.
              Последно редактирано от ikirov; 29-10-11, 09:58.

Коментар

Отговора на този въпрос не може да бъде иднозначен.Първо трябва да решим с какво ще се занимаваме,второ-разполагаме ли с нужните познания и опит,и трето-има ли у нас място,където да получим нужното образование и квалификация?В случай,че не намерим подходящото учебно заведение,то тогава обучението в чужбина си заслужава.Образованието обаче не е самоцел.Не мога да възприема хора,твърдящи "...,че учат вишшо...",както и такива,за които обучението в чужбина е по-скоро въпрос на престиж.
                С много малки изключения академичното образование не предлага практически знания, с които завършилият може да започне работа на каквото и да е равнище. Във всички случаи се налага повече или по-малко практическо обучение.Все по-голям процент от завършващите академично образование не намират работа по специалността си. С прилагане на европейските стандарти у нас,се затвърждава позицията на професионалното/колежанското/ образование.
                Образование в чужбина,не адаптирано към нашите условия, е неприемлива комбинация.
                При сегашното положение на нещата у нас,образованието в чужбина е екзотика.Това е лично мнение,не ангажиращо пишещите във форума.
                Нека силата да бъде с нас!
                Suzuki Grand Vitara
                +34 642 91 4154

Коментар

Абе Волк, що не оставиш децата да решат какво искат? Нито ти ще ходиш да учиш, нито ти ще им живееш живота. Дали си струва да учиш в чужбина! Категорично да! Но само ако наистина ти се учи и си мераклия да постигнеш нещо. Иначе безмислено. А ако номера е да се вадят кинти - и тук може (даже образованието пречи,освен ако не е от Академията на МВР).
                  Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

kuzdov, тава не знам как да го приема. От една страна ми звучиш лично загрижен за благосъстоянието ми, от друга може да говориш по принцип. .....
                    Май поначало дискусиите ни вървят трудно и леко в грешна посока. Въобще не ме засяга как си изкарваш насъщния и общо взето имам представа как живее средния американец и западноевропеец. Само леко се дразня на отношението ти към хората, живеещи в България и постоянните ти натяквания и забележки колко сме тъпи, че стоиме "тук" пък видиш ли, вие "там" сте цъфнали и вързали. Ми от твоите думи не си правя такъв извод. Имаш нормален доход, имаш хубава работа, която ти допада. ОК, в България нямаш шанс с тая професия. И какво от това? Личните ти успехи и проблеми не могат да служат като еталон и мярка за неотклонение на целия свят, та постоянно да ни навираш в очите личния си живот. Разбираш ли ме сега? Темата е за смисъла от обучение в чужбина, дали евентуално такова дава повече шансове за реализация и дали всъщност е по-качествено освен, че е по-скъпо. И твоите успехи нямат нищо общо с нея, защото нито си завършил някой университет в щатите, нито си постигнал нещо благодарение на образованието, получено в него. Затова те попитах с лек намек как и благодарение на какво си постигнал това, което имаш. Надявам се да съм се изразил достатъчно ясно тоя път.
                    Последно редактирано от kuzdov; 29-10-11, 23:49.
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

За какво дали си струва?
                      Какво значение има къде си завършил(Харвард,оксфорд,УНСС,или Свободния)ако нямаш виждането как да впрегнеш наученото(независимо колко,като качество и количество е влезнало в главата ти).
                      Каква е ползата от титлата(Бакалавър,Магистър,Доктор),която си придобил,ако си с две леви ръце и не можеш да изпълняваш възложените ти задачи както трябва?
                      Какъв е смисъла да се ходи за образование в чужбина,като и с Българско образование си в правото(навсякъде по света) да демонстрираш колко искаш да работиш,колко знаеш,колко можеш и въобще искаш ли да се доказваш?!?
                      Колкото и каквито и да е университети да си завършил,ако си с нагласата учи мама за да не работиш-няма как да стане личност от теб.Освен ако нямаш чичо владика,но дори и така пак трябва да работиш,иначе залязваш
                      Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Kuzdov, нещо не си ме разбрал /че и малко неизречени от мен думи ми преписваш/. Всеки има право да вярва в каквото си иска, да го изразява свободно, да живее където си иска и както иска.
                        Никога не съм казвал, че някой е "тъп", защото е останал.
                        По темата- образованието като тапия е важно. На доста места от къде идва тапията е разликата да бъдеш назначен или не. Знания можеш да получиш на много места. Често обаче "посрещат по тапия а не по знания". След завършване се стремете да си намерите работа "на вън" докато сте още там. Не е тъпо да се върнеш, просто статистически, исторически и практически връщането обратно с чужда диплома обезмисля дипломата. В България се искат връзки а не дипломи и опит.

Kuzdov, имаш каса бира като се прибера следващия път в България.

Коментар

А кво, в щатите става без връзки ли?
                          Или да измъкна кашона с вторична хартия, понеже тогава нямаше интернет?
                          Не ми се дава, постилам тия хартии на хладилника, под машинката за кафе.
                          Нито аз ще остана жив в твоя Йорк, или там Лампедуза, повече от пет минути, нито ти - в новата София. Воплите за глобализацията са разбираеми, а отчуждението - май вече непреодолимо.
                          Гърците казаха - вие сте ни длъжни. Немците и френците казаха - ние ще ви таковаме, понеже вие нас тогава. Турците се ухилиха - ще ви почакаме. Руснаците казаха " а оправяйте се там в пясъчника, нас не ни интересуват детските ви сръдни".
                          Аз питам "кво правим?", и пропускам жалните стонове.
                          Темите в стила на Волк са ми известни, но тук не раздаваме кесийка пуканки за правилния отговор на въпроса "искате ли да поскъпнат телефоните ви?"

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            А кво, в щатите става без връзки ли?
                            ...
                            Темите в стила на Волк са ми известни, но тук не раздаваме кесийка пуканки за правилния отговор на въпроса "искате ли да поскъпнат телефоните ви?"
                            Не ми било пуканки, най ми било "поп корн".
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Нито аз ще остана жив в твоя Йорк, или там Лампедуза, повече от пет минути, нито ти - в новата София.
                              Не знам за теб или за нас, обаче младежите на по 18-20-25, които сега избират къде да учат, много добре си оцеляват и живеят навсякъде. Затова и си е техен изборът къде ще учат, та струва ли си или не си струва според другите е без значение.
                              И да, тапията е важна - поне в началото. Като натрупаш хубаво CV, остава на заден план, но докато това стане, за да имаш възможност да си покажеш знанията и уменията, най-често ти трябва диплома. От колкото по-престижен университет - толкова по-добре. Бтв, аз не съм останала с впечатлението чуждите дипломи тук да не тежат, особено в някои области.
                              А понеже някъде в началото се вметна и за финансовата страна - абсолютно всички мои познати и приятели, заминали да учат в Европа и САЩ, от 90-те до днес, до един са били на стипендии.

Коментар

Kuzdov, нещо не си ме разбрал /че и малко неизречени от мен думи ми преписваш/. Всеки има право да вярва в каквото си иска, да го изразява свободно, да живее където си иска и както иска.
                                Никога не съм казвал, че някой е "тъп", защото е останал.
                                ..........
                                Kuzdov, имаш каса бира като се прибера следващия път в България.
                                Добре, може да съм се вживял малко и да съм си измислил "тъп". Както и да е, важното е, че се разбрахме най-накрая. Никого не съдя за избора му да живее където и да е по света, защото преди известно време и аз мечтаех за света на тоблероните. Обаче след известен престой по Европа видях, че не е това, което съм си представял и направих избора си да се върна. Дори преди седмица отказах ново предложение за работа в Белгия (ако не вярваш, пращам ти моментално копия на кореспонденцията си). А за бирата - на драго сърце, ама ще трябва да помагаш щото иначе рискуваш да ме удавиш
                                Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X