Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правопис и пунктуация на българския език

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Правопис и пунктуация на българския език

Дългоочакваната книга "Правопис и пунктуация..." най-после, на 1 септември, излиза на пазара. Малко по-късно ще излезне и правописен речник. Какво прави впечатление:
    Утвърждава се, в официалната кореспонденция, учтивото объщение, Вие, Вас, Ваш да се пише с главна буква и при използването му при повече от един човек.
    "Драги господа, може ли да *б@ Вашата м@м@?!"
    Не става ясно какво се прави при неофициалната...
    Запетаята пред "че" има няколко форми, но не знаех за тази:
    Запетая се слага пред целия израз:
    "Ще ходя на събора в Приморско, при положение че джипът запали".
    Още едно интересно използване на запетая. Ще използвам дадения пример:
    "Той видя жената, която идваше, и й се усмихна."
    Основанието за запетая пред "и", било че тя затваряла частта, която идвала.
    Не разбирам обяснението.
    Положително ще има и други изненади. (особено за неграмотни като мен )
    Впрочем, ако Ви се чете, ето цялата статия:

http://www.monitor.bg/article?id=302377

И едно предложение:
    Понеже темата "Граматика", по кой знае какви причини, е затворена, при интересни теми, нека ползваме настоящата или да се отвори специална.
    Последно редактирано от bojitch; 09-08-11, 22:22.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

От: Правопис и пунктоация на българския език

Изненади не виждам, освен О-то в пунктУация
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Изненади не виждам, освен О-то в пунктУация
      +1
      Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Предлагам някой да поправи грешката. Радвам се, че има и знаещи.

Коментар

От: Правопис и пунктуация на българския език

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
          Утвърждава се, в официалната кореспонденция, учтивото объщение, Вие, Вас, Ваш да се пише с главна буква и при използването му при повече от един човек.
          "Драги господа, може ли да *б@ Вашата м@м@?!"
          Това се считаше за груба правописна грешка преди, а налагането на тоя модел ми звучи като "неграмотността взима връх" или "неграмотността се озаконява като грамотност". Сега очаквам да се одобри и ползването на "й" в края на думите в множествено число. Ако знаете в каква голяма част от официална документация съм го срещал, включително и в една документация, която купих в понеделник.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

"неграмотността се озаконява като грамотност"
            Проблемът о/у е в българския език сериозен, което, както би казал Гоблин, също не е изненада.

Запетаята пред "че" има няколко форми, но не знаех за тази:
            Запетая се слага пред целия израз:
            "Ще ходя на събора в Приморско, при положение че джипът запали".
            Това винаги е било така. Разглеждай ги тези като разширен вариант на "така че", при което запетаята също не е пред че-то, а пред цялото. И тук често виждам как запетаята се шляпва между "така" и "че", което е пълен абсурд. Прочетете какво пишете и си представете, че го говорите. Така ли ще стоят паузите, наистина? Ако запетаите се слагат както елементарната логика подсказва на базата на изговарянето на фразата, шансът да се сбърка не е голям.

Още едно интересно използване на запетая. Ще използвам дадения пример:
            "Той видя жената, която идваше, и й се усмихна."
            Също винаги го е имало и също никой не го спазва. Вмъкнатите части се ограждат със запетаи и това е с приоритет пред правилото "не слагай пред И". Отново - "произнесете" изречението наум. Не е трудно да се види къде са паузите.
            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
              Проблемът о/у е в българския език сериозен, което, както би казал Гоблин, също не е изненада.
              Бях се засилил да сложа и още няколко правописни грешки, ама ми се видя прекалено.

Коментар

Свеж вятър във Форума! Нещо за МЕкането? Новият правилник даже не го засяга, като нещо, подразбиращо се от само себе си.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                  .....! Нещо за МЕкането?........
                  В Сф-то по едно време се беше развило като мода и средство за правене на кариера . Говориш ли правилен български си аут, мецкаш ли, значи си от нашите и може да продължиш напред

Хубаво че се преиздава праваписен речник, понеже след вече нам известите римляни вибрациЙ, и ситуациЙ, днес видях в пост от автор претендиращ да е технически корифей несрещания до този момент идеЙ ....
                  Дано и да го преподават повече по училищата......
                  0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

То и аз съм тежко неграмотен, че и говоря на врачански диалект, ама като видя "ий" в края на съществително в множествено число и ми иде да си прегриза дясната ръка и с нея да се бия до припадък.
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                      шансът да се сбърка не е голям.
                      Като сме тръгнали на "ремонти" да обърна Фнимание и на горния израз.
                      Думата "шанс" предполага очакване за нещо положително. Какво положително има в "сбърка"?! В случая е дребна неточност. Какво ще кажете за:
                      "Пешо е малце болен. Има голям шанс да умре." (ако искаме Пешо да умре, е друга работа )
                      В езика имаме много думи за очаквано действие. Защо не ги ползвате по предназначение? Оставете ги хамериканците. Те си нямат.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                        ...Нещо за МЕкането?...
                        Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                        В Сф-то по едно време се беше развило като мода и средство за правене на кариера . Говориш ли правилен български си аут, мецкаш ли, значи си от нашите и може да продължиш напред

`Що ми се струва - та чак съм убеден - че двамата говорите за различни "меканета"! Различни, до коренно противоположни...
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          `Що ми се струва - та чак съм убеден - че двамата говорите за различни "меканета"! Различни, до коренно противоположни...
                          Може, Симеон да си каже за какво говори?
                          Аз говоря за отчетливото (на моменти имам чувството че нарочно) омекотяване на някои звуци, чрез които определени прослойки демонстрират социална принадлеждност. То че в различните краища на България има разлика в произношението, има.....ама пък малкото кореняк варненци или русенци които съм познавал не блеят като сегашното слезнало кой знае от кои колиби в градО поколение..."..азь съм от градь иеди-кой си..."...това не го лови правописния речник, а правоговорен сигурно не са чували и че има.....
                          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Мекият изговор в източна България е факт, но той въобще не е нелитературен сам по себеси (имаш си ти някаква лична, житейска болежка по въпроса).
                            Симеон има предвид шопският тертип на говорене, когато човек говори сам за себеси, да употребява глаголите в множествено число. Оттам, глаголи, които в първо лице единствено число не завършват на "м", в множествено число се изговарят със "ме".
                            Отвсякъде маниерничещи неграмотници ни заливат със: Говориме; правиме; строиме; работиме; лежиме; и т. н. и т. н.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Другата масовост е използването на "уъ" вместо "л". Дори по теуевизора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X