Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Агроном или Машинен инженер...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Агроном или Машинен инженер...

Здравейте,

Завършвам специалност "Металорежещи машини с ЦПУ" и смятам да продължа във ТУ - Варна.
    Дилемата е:
    1. специалност “Машиностроителна техника и технологии”, с професионална квалификация “Машинен инженер”.
    или
    2.специалност “Агрономство”,с професионална квалификация “Агроном”.

Въпроса е относно перспективата за работа и реализация!
    Аз си мисля, че ще е по добре агрономството, но искам да чуя и други мнения на хора пряко свързани с тези две области!
    Наясно съм, че мненията ще са различно, но да видим какво ще кажете!

От: Агроном или Машинен инженер...

Американските фермери изучават един агроном, един икономист и един инженер.
    Стани агроном - една професия с бъдеще.
    А на твоето ЦПУ обработвай тиквите цигулки.

Коментар

Първоначално публикуван от kalin.p Преглед на мнение
      Здравейте,

Завършвам специалност "Металорежещи машини с ЦПУ" и смятам да продължа във ТУ - Варна.
      Дилемата е:
      1. специалност “Машиностроителна техника и технологии”, с професионална квалификация “Машинен инженер”.
      или
      2.специалност “Агрономство”,с професионална квалификация “Агроном”.

Въпроса е относно перспективата за работа и реализация!
      Аз си мисля, че ще е по добре агрономството, но искам да чуя и други мнения на хора пряко свързани с тези две области!
      Наясно съм, че мненията ще са различно, но да видим какво ще кажете!
      Аз уча в ТУ-Варна, 3-ти курс съм, специалност Електроника. Моето мнение по въпроса е, че университетът е по-добър в МТТ защото е технически университет. Инъче и двете специалности имат сравнително добра реализация, МТТ като най-обща специалност от машинните, а агрономството се развива много бързо в последните години. Университетът е много добър, но и много труден, трудно се изкарват добри оценки защото се оценява реално. Средният успех на повечето(инженерните) специалности е между 3,00 и 4,00.

Ако те интересува нещо свързано с университета не се притеснявай да ме питаш, скайпа и телефона ми ги има в профила.
      Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
      Телефон - в профила!

Коментар

Еднакво дефицитни специалисти, вече.
        Което те тегли. Едното е бръмбърчетата и тревичките, другото - скъсаните гайки и изтрещелите в маслената мъгла полуоски. Решавай според душата си. За себе си сам избрах още като дете, и никога не съм съжалявал. Нито когато съм падал от глад.

Коментар

В Технически университет има специалност агрономство? Или нещо не съм разбрал правилно?

Коментар

Хладилна техника!

Коментар

Аз лично съм завършил ТУ-Варна като Машинен инженер КММ. Полезно е Инженерството, особено ако го учиш наистина, имам в предвид да научаваш знания. От друга страна Агрономството също е наука заслужаваща уважение. Наистина трябва да решиш кое ти е на сърцето иначе няма да е кеф!
              От друга страна Агрономството би ти било полезно ако смяташ да ставаш Арендатор или имаш достатъчно ниви за да се занимаваш със земеделие. Ако смяташ да работиш като агроном за някой чорбаджия ми се види трудно начинание. Не че има много агрономи останали живи, особено добри професионалисти.
              Но решавай сам!!!
              Успех!!!
              Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Първоначално публикуван от symphony Преглед на мнение
                В Технически университет има специалност агрономство? Или нещо не съм разбрал правилно?
                Да, от няколко години има и такава специалност!

Коментар

Причината да има такава специалност са останалите квоти за студенти на университета. След като се запълнят квотите за техническите специалности на университета му остават още места тъй като разполага с сравнително голяма площ и се за пълват с различни специалности които не изискват строго специализирани лаборатории.
                  Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                  Телефон - в профила!

Коментар

Странна работа... Каквито и квоти да има, инженерството и агрономството нямат много общо, да не кажа хич.
                    По въпроса мога да споделя наблюдения "от кухнята" на програмист на машини с ЦПУ. Не че това ми е специалността, но се наложи да я усвоявам в крачка. Специалността е много интересна, ако, разбира се те тегли към стружката и искаш да виждаш метала да се формира от теб. Аз работих десетина години в инструментален завод, произвеждахме шприцформи за пластмасови изделия. Очарованието на тази работа е нейната уникалност. Няма две еднакви шприцформи, няма рутинна работа, няма скука, има творчество, нестандартни решения, но има и много сериозна отговорност. Ако си кадърен - можеш да се изкатериш бързо нагоре, защото там се ценят знанията, уменията, възможностите. В много случаи работата е екипна, а удовлетворението е голямо. Ако избереш това да е бъдещият ти път, вероятно ще е за дълго. Желая ти успех и кураж!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
                      Причината да има такава специалност са останалите квоти за студенти на университета. След като се запълнят квотите за техническите специалности на университета му остават още места тъй като разполага с сравнително голяма площ и се за пълват с различни специалности които не изискват строго специализирани лаборатории.
                      И по важната причина: ВУЗ-овете се субсидират "на калпак". Колкото повече студенти - толкова повече средства от държавата. За това в университетите се нароиха всякакви несвоиствени специалности.
                      По темата - галсувам за инженерната специалност.

Коментар

Студентите, завършили специалност “Агрономство”, получават диплома за образователно квалификационна степен “бакалавър” с професионална квалификация “Агроном”.
                        Обучението се извършва в редовна форма с продължителност 4 години.
                        Тази специялност я измислиха сравнително скоро.
                        Зависи каква реализация търсиш в бъдеще.
                        В агрономията ще има повече колежки отколкото в Машинния.
                        И екологията не е за изпускане.
                        Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
                        Dacia Duster 4WD

Коментар

В Машинния обаче, ако си кадърно момче - веднага ще се залепят колежките, понеже почват едни сметки на предавки, куки, редуктори, чертежи...
                          Нашата машинна специалност бе ТМММ - технология на металите и металорежещите машини. Само хардкор пичовете устискаха до края с кетап. И станаха хора! Иначе по народному ТМММ се преиначаваше на: Татко, мамо, май съм малоумен....
                          Винаги съм имал респект към машинните инженери, като знам на какъв чакрък са ги въртели...
                          Публикувайте отговор

Коментар

Агроном-специалност растителна защита!!!Ще си много ценен специалист,а винаги можеш да си отвориш и агроаптека и да работиш за себе си.Имам двама приятели с това образование и двамата са с агроаптека и двамата са финансови отличници.

Коментар

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                              И по важната причина: ВУЗ-овете се субсидират "на калпак". Колкото повече студенти - толкова повече средства от държавата. За това в университетите се нароиха всякакви несвоиствени специалности.
                              По темата - галсувам за инженерната специалност.
                              Първоначално публикуван от Константин (stankovich) Преглед на мнение
                              Студентите, завършили специалност “Агрономство”, получават диплома за образователно квалификационна степен “бакалавър” с професионална квалификация “Агроном”.
                              Обучението се извършва в редовна форма с продължителност 4 години.
                              Тази специялност я измислиха сравнително скоро.
                              Зависи каква реализация търсиш в бъдеще.
                              В агрономията ще има повече колежки отколкото в Машинния.
                              И екологията не е за изпускане.
                              Точно това ме притеснява, че специалноста е от скоро в техническия и общо взето се учи о всички сфери на агрономията и нищо конкретно. А колежките не са проблем, те са навсякъде....

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                              В Машинния обаче, ако си кадърно момче - веднага ще се залепят колежките, понеже почват едни сметки на предавки, куки, редуктори, чертежи...
                              Нашата машинна специалност бе ТМММ - технология на металите и металорежещите машини. Само хардкор пичовете устискаха до края с кетап. И станаха хора! Иначе по народному ТМММ се преиначаваше на: Татко, мамо, май съм малоумен....
                              Винаги съм имал респект към машинните инженери, като знам на какъв чакрък са ги въртели...
                              В чертането съм много добре...
                              Първи на национална олимпиада по техническо чертане - 2011
                              Първи на състезанието "НАЙ-ДОБЪР ТЕХНИК В МАШИНОСТРОЕНЕТО 2011"

Първоначално публикуван от KRISTO-SVISHTOV Преглед на мнение
                              Агроном-специалност растителна защита!!!Ще си много ценен специалист,а винаги можеш да си отвориш и агроаптека и да работиш за себе си.Имам двама приятели с това образование и двамата са с агроаптека и двамата са финансови отличници.
                              За растителната защита и аз знам, че е най-добре да учиш такова!
                              Но както казах в техническия нищо специализирано!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X