Обява

Свий
Няма добавени обяви.

КАК СЕ ПРАВИ ТОВА?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• КАК СЕ ПРАВИ ТОВА?

HOW IT’S MADE?
    WIE DAS HAT GEMACHT?
    KAK ЭТО СДЕЛАНО?

По Дискавъри има чудесно предаване за това как се правят нещата от нашето ежедневие. Предимно тези от масов характер.

http://science.discovery.com/videos/...s-made-sports/

Първо ме впечатли производството на всякакви пружини. И си спомних как ходех в Шейново да купувам пружини, а не отидох в цеха да видя how they are made.
    После разбрах как се правят топки за голф, кламери, ципове, всякакви копчета.
    Това са обикновено GADGETS. Бих го превел като джунджурийки. Дребни неща, непрости в изготвянето, без които не можем във всекидневието.
    Често получавам упреци от рода на „Бай Симеоне, сякаш не си глупав човек, а ни занимаваш с глупости!”
    Не съм съгласен. А тези опоненти нека, както и всички форумци добавят как се правят гаджети.
    Ще дам един-два примера, за да не ме корят пак.

1.Всички ползваме пластмасови бутилки за вода и бира. Как се правят те? Немислимо е тировете да возят въздух до Девин да налеят вода. Затова в едно пловдивско село правят полуфабрикати на бутилките. Гърлото с резбата си е едно към едно. А това, от което ще стане бутилка е един дебелостенен кух морков. Чак преди бутилирането тази заготовка се нагрява с ТВЧ и бласва (раздува) в стоманена форма, където изстива и отива на конвейера за пълнене. Доволни ли сте хау итс мейд?

2. Нещо, което ми го показа стар майстор, но беше отдавна, че го вземам за мое.
    Ако трябва да изправите безобразно нагънат меден тел – който иска – медна тел, захващате в патронника на струг стоманена тръбичка. Началото и краят на тръбичката да са съосни. А по средата направете една чупка. Прокарайте тела в тръбичката захванете го с клещи и пуснете струга на високи обороти и опъвайте. Изправянето се постига чрез...многократно огъване, че и се почиства повърхността.
    На този принцип работят „изправачките” на арматурна стомана, навита на кангал.

3.За това (жените да не четат!) как се правят деца, дискавъри мълчи. Затова всеки ги прави както си иска и се раждат не винаги умни и красиви деца...

Има ,обаче, едно изключение. Стария – или много е тренирал навън, или случайно е направил две прекрасни дъщери.
    Старче разкажи How did you made them.
    Не видях в Дискавъри как се правят фурни зе агне по айдушки и сигурно си я сбъркал...
    Още. На вид домашният кашкавал на Стария не вдъхва доверие, но само докато го опитате.

Сега е вашият ред.

От: КАК СЕ ПРАВИ ТОВА?

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
    HOW IT’S MADE?
    WIE DAS HAT GEMACHT?
    KAK ЭТО СДЕЛАНО?

3.За това (жените да не четат!) как се правят деца, дискавъри мълчи. Затова всеки ги прави както си иска и се раждат не винаги умни и красиви деца...

Има ,обаче, едно изключение. Стария – или много е тренирал навън, или случайно е направил две прекрасни дъщери.
    Старче разкажи How did you made them.
    Не видях в Дискавъри как се правят фурни зе агне по айдушки и сигурно си я сбъркал...
    Още. На вид домашният кашкавал на Стария не вдъхва доверие, но само докато го опитате.

Сега е вашият ред.
    За това как се правят "айдушките" съоръжения, ами по Дискавъри скоро няма да покажат нищо, ама и това което е наживо трудно може да се разкаже, трябва да се усети !

Виж за дъщерите, Спеца да си каже думата.

Айде Тони, ти си, How did you made them ?!

P.S. А за философския аспект на "мейкинга", по-добре да сподели Лили
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от x3mrjoe Преглед на мнение
      Виж за дъщерите, Спеца да си каже думата.
      Колега ако не си разбрал още и аз ще ти подскажа /имам две/. САМ ЧОВЕК ТОЛКОВА МОЖЕ :-)

Иначе малко по-сериозно по темата- който ми е обръщал внимание на постовете сигурно е наясно с манията ми да измайсторявам нестандартни щуротии. За такива неща ли се очаква да пишеме или за наблюдения върху масовото производство на интересни неща?
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        Колега ако не си разбрал още и аз ще ти подскажа /имам две/. САМ ЧОВЕК ТОЛКОВА МОЖЕ :-)

Иначе малко по-сериозно по темата- който ми е обръщал внимание на постовете сигурно е наясно с манията ми да измайсторявам нестандартни щуротии. За такива неща ли се очаква да пишеме или за наблюдения върху масовото производство на интересни неща?
        ........................................................................................................

Ами, най-добре е да пишем за неща, за чиято направа знаем малко. Например как се правят топки за голф?
        Или пък, няколко начина за направа на едно и също нещо. Например изправянето на тел може да стане чрез опъване чак до границата на провлачане.
        Екструдираните ( казват му в случая пресоване) алуминиеви профили се изправят чрез разтягане. Разбира се, напречното сечение при това също намалява, но технологията го има предвид.
        Гледах как на суровия хляб си нарязват диагонални резки, и др.

А сега майтап. Във ВХТИ Бургас има защита на дипломни работи. Приятели ме извикаха да слушам. А залата претъпкана. Като дойде редът на дипломантката от Бяла русенско, всички притихнаха. Баща й бил директор на завод "Латекс" в Бяла и ще ни се демонстрира направата на...презервативи. В буркан с латекс се потапят модели в реална големина, изработени от някаква пластмаса - а те са са няколко размера номера 1,2 и 3.
        При това, хващайки най-големия модел, поглежда към стеснителните колеги, а женската половина доволни се хилят. Остава да се изсушат и пакетират.
        Такъв един гаджет...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X