Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ядрен реактор под земята...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ядрен реактор под земята...

преди около 30 години четох някъде за природен реактор открит в областа огоуе , габон деиствал предиоколо 2 милиарда години .в делтата на древна река се е наслоявал пясъчник, богат на уранова руда . уранит настуран и кофинит слоят дебел10 и широк дад 500м легнал върху базалтова основа . след земетресение прри което основата е потънала и увлякла урановата руда , пукнатините се изпълнили с вода в рудата се появили лещообразни тела, в коиточрез преотлатанеконцентрациятя на урана достигадо 60 процента.следкато масата и дебелината на обогатените с уран слоеве достигнат критични стойности възниква верижна реакция и природният реактор е бил включен и е действал около 600 хиляди години с предполагаема мощ 25 киловата .природният реактор се е саморегулирал когато верижната реакция наближи опасната граница температурата рязко се повишава , скоростта на неутроните се увеличава , а това довежда до забавяне на реакцията .като забавител е служила обикновената вода .

Коментар

От: Ядрен реактор под земята...

Първоначално публикуван от Херби Преглед на мнение
      В близко бъдеще не бих заложил на подземна АЕЦ, не и с мощност 1000 ел. МВт. Има много неразрешени техн. и геоложки проблеми. Сега се сещам, че 80-те години в България имаше проект за Атомна Топлофикационна Централа за парното на София. Беше избрана площадка на 20-на км. от столицата. АТЦ щеше да е под земята, с атмосферно налягане, мисля двуконтурна. Тогава мисля, че военните не бяха съгласни с близоста до столицата, а и имаше наредби за отдалеченоста от населеното място в зависимост от броя жители.
      Уникална тема, уникални мнения!
      От името на не толкова запознатите с процесите, моля за всяка допълнителна информация !

В смисъл, какво пречи да се вкарат под земята тези съоръжения и да се забрави проблема?

Разглеждал съм Козлодуй /от оградата/, разглеждал съм и 8 - те подземни етажа на НДК, мисля че като нищо може да се вкара един реактор ...

Дали пък не са проблем големите обеми вода, необходими за процеса? Лесно ще ги вкараш в дълбочина, трудно ще ги изкараш!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X