Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как така без...НУЛАТА!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как така без...НУЛАТА!?

Неотдавна ми попадна следната информация (цитирам по памет):
    „Едва от ХІVв. в Европа навлизат в масова употреба арабските цифри”

Дотук добре, до тогава са употребявани римските цифри, че и до ден днешен (номера на дрехи, векове и т.н.).

Арабските са 0;1;2;3;4;5;6;7;8;9-основните десет, следват комбинации.
    Римските са І;ІІ;ІІІ;ІV;V;VІ;VІІ;VІІІ;ІХ;Х-основните десет, следват комбинации.

Разликата между тях е, че едните започват с „0”, другите с „І”.

Предвид това, че в Европа едва от ІVв. се използват арабските цифри питам:

Как до тогава познатата цивилизация (Древна Гърция и Рим) се е справяла без НУЛАТА?

Пример: Питагоровата теорема и до днес се използва успешно, а НУЛАТА не е била известна! Тя все пак е величина, мерна единица, стойност и т.н.
    В древността един куп математици, философи и астрономи са боравели с римските цифри т.е. без НУЛА, а резултатите от техните трудове и досега са фундаментални основи на математиката, физиката и др. точни науки.

Не съм математик и не намирам обяснение на това!

Във форума има доста членове, според мненията им смятам, че са математици, физици и инженери, които биха дали отговор на въпроса ми!

п.п. Дали е вярно това, че арабските цифри използваме едва през ІVв.?
    Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

От: Как така без...НУЛАТА!?

Не е вярно - след ХІІ век навлизат в Европа. За капак не са арабски а индийски.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Не е вярно - след ХІІ век навлизат в Европа. За капак не са арабски а индийски.
      Не споря!
      Но тово не отменя въпроса!

Коментар

Тя нулата не е съществено необходима. Просто позиционната система с използването на знак за нулата е много проста.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Нулата е необходима за някои конкретни цели, които не изобилстват в ежедневието.

Иначе, различните обобщения в числата са възниквали по реда на необходимостта, както следва:
          1,2,3,4 - това са бройките предмети, които човек (и по-висшите животни) разпознават без някакъв цикличен процес, какъвто е броенето.
          Естествени числа - 1,2,3,4,5,6... - понятие, възникнало с първите опити на прадедите ни да живеят уседнало, заобиколени от повече предмети.
          Дробни числа - 2/3, 7/12 - вероятно от първите опити за разменна търговия.
          Нула и цели отрицателни числа - при решаването на първите уравнения. Заедно с естествените, общо правят "цели числа".
          Алгебрични числа - всичките цели, дробни, положителни и отрицателни плюс някои като квадратен корен от 2 - възникнали при решаване на по-сложни уравнения.
          Трансцедентални числа - такива, които не се вписват при алгебричните, но все пак вършат добра работа за някои цели. В частност - Пи и компания.
          Алгебричните и трансцеденталните числа заедно съставят реалните числа - много полезни и вършещи работа за почти всичко в днешно време
          Имагинерни числа - възникнали от настойчиви опити да се решат някои нерешими до този момент уравнения, в частност х*х=-1.
          Реалните, имагинерните и комбинациите от тях общо се наричат комплексни числа. Малко сложна концепция, но каквото и число да потрябва за каквато и да е цел, обикновено се намира в купчината от комплексните.

Успоредно, са се развивали (на няколко места по света) системите за обозначаване на числа.
          Римските цифри I, V, X, L, C, D и M са нескопосна, но все пак вършеща работа схема за естествени числа, не много по-големи от 1000. Със сигурност е по-добре от 14 резки за числото 14. Римската бройна система със сигурност е позиционна - IV е различно от VI, като и двете са валидни числа.
          Арабските цифри (измислени в Индия), заедно със схемата за тежестта на всяка цифра (всяка по-лява е 10 пъти по-тежка от дясната - не съм сигурен дали това не е добавка от арабите) са били значително подобрение на живота и като такива бързо (по тогавашни мерки) са се разпространили на запад. Арабските цифри позволяват точно обозначаване на всички цели числа и много от дробните, а приблизително, но с произволно голяма точност - изобщо всички разгледани по-горе числа.

По ред причини съм склонен да мисля, че концепция за нула са имали и древните римляни, просто не са се постарали да унифицират символ за нея - тя рядко им е трябвала.

Коментар

Концепцията а нула е стара като света. Просто в повечето случаи не е имало знак за нея, а се е отбелязвала с празно пространство (което при писане на ръка и съответно нефиксиран размер на интервала е трудно забележимо)

За арабските цифри е интересно, че арабите (поне болшинството от тях) ползват оригиналните индийски цифри, а Европа и останалия свят ползват развитата от тях графика на индийските.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
              Тя нулата не е съществено необходима. Просто позиционната система с използването на знак за нулата е много проста.
              Нулата Е съществено обходима, поне толкова колкото и останалите!
              Присъства във всичко, което ни заобикаля-предмети, явления, процеси...т.е. придава стойност!!!

Коментар

И как точно присъства и придава стойност?

Коментар

Първоначално публикуван от Гриша Преглед на мнение
                  Нулата Е съществено обходима, поне толкова колкото и останалите!
                  Присъства във всичко, което ни заобикаля-предмети, явления, процеси...т.е. придава стойност!!!
                  Спомни си как си учил числата в училище. Приблизително в същия ред хората са ги изобретявали, само че по-ранните стъпки са били по-дълги.

Коментар

Във всеки уред, който измерва нещо има "0"!

Термометър, Барометър...навсякъде има "0" за стойност!

Коментар

Питагор е нямал барометри.

А точно в теорията на измерванията, нулата е един малък кошмар. Далеч не всички измерителни прибори имат нула, в частност, домашният барометър няма. При термометъра нулата е силно условна, истинската е недостижима.

Коментар

Така е Питагор не е имал барометър, но не е имал и нула.
                        Теоремите му и до днес се използват, въпреки, че разполагаме с нула!
                        С написаното от теб съм съгласен, просто се чудех как са се справя ли (в древността) без нулата.

п.п. Бавя се с писането, защото ми връчиха задача да опека баница, и тя взе, че заприлича на нула.
                        Точно като тази на клавиатурата.
                        Последно редактирано от Гриша; 06-03-11, 18:11.

Коментар

Според мен е много по-важно да опечеш баницата. С 0 или без.....лично за вечерята не е от значение. Щотооооооо, нулата е важна, ама човек яде по 3 пъти на ден.

Коментар

Аз пък се чудя как са се оправяли без двоичната система Там без нула пък съвсем сме заникъде!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Аз пък се чудя как са се оправяли без двоичната система Там без нула пък съвсем сме заникъде!
                              А, де!
                              Сега и за това почвам да се чудя!!!

п.п. Третото за деня ядене стана под формата на нула, не е нула.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X