Неотдавна ми попадна следната информация (цитирам по памет):
„Едва от ХІVв. в Европа навлизат в масова употреба арабските цифри”
Дотук добре, до тогава са употребявани римските цифри, че и до ден днешен (номера на дрехи, векове и т.н.).
Арабските са 0;1;2;3;4;5;6;7;8;9-основните десет, следват комбинации.
Римските са І;ІІ;ІІІ;ІV;V;VІ;VІІ;VІІІ;ІХ;Х-основните десет, следват комбинации.
Разликата между тях е, че едните започват с „0”, другите с „І”.
Предвид това, че в Европа едва от ІVв. се използват арабските цифри питам:
Как до тогава познатата цивилизация (Древна Гърция и Рим) се е справяла без НУЛАТА?
Пример: Питагоровата теорема и до днес се използва успешно, а НУЛАТА не е била известна! Тя все пак е величина, мерна единица, стойност и т.н.
В древността един куп математици, философи и астрономи са боравели с римските цифри т.е. без НУЛА, а резултатите от техните трудове и досега са фундаментални основи на математиката, физиката и др. точни науки.
Не съм математик и не намирам обяснение на това!
Във форума има доста членове, според мненията им смятам, че са математици, физици и инженери, които биха дали отговор на въпроса ми!
п.п. Дали е вярно това, че арабските цифри използваме едва през ІVв.?
„Едва от ХІVв. в Европа навлизат в масова употреба арабските цифри”
Дотук добре, до тогава са употребявани римските цифри, че и до ден днешен (номера на дрехи, векове и т.н.).
Арабските са 0;1;2;3;4;5;6;7;8;9-основните десет, следват комбинации.
Римските са І;ІІ;ІІІ;ІV;V;VІ;VІІ;VІІІ;ІХ;Х-основните десет, следват комбинации.
Разликата между тях е, че едните започват с „0”, другите с „І”.
Предвид това, че в Европа едва от ІVв. се използват арабските цифри питам:
Как до тогава познатата цивилизация (Древна Гърция и Рим) се е справяла без НУЛАТА?
Пример: Питагоровата теорема и до днес се използва успешно, а НУЛАТА не е била известна! Тя все пак е величина, мерна единица, стойност и т.н.
В древността един куп математици, философи и астрономи са боравели с римските цифри т.е. без НУЛА, а резултатите от техните трудове и досега са фундаментални основи на математиката, физиката и др. точни науки.
Не съм математик и не намирам обяснение на това!
Във форума има доста членове, според мненията им смятам, че са математици, физици и инженери, които биха дали отговор на въпроса ми!
п.п. Дали е вярно това, че арабските цифри използваме едва през ІVв.?
Коментар