Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Айнщайн - Коненков

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Айнщайн - Коненков

Често гледам руския образователен канал "Время", в който показват предимно биографии на големи личности. Разказите са богато илюстровани с филмов, фотоматериал, рисунки и спомени на съвременници.

Смятах, че знам доста за живота на Айнщайн, но ето един немалък щрих.

Но нека първо да поясня защо няма Нобелови лауреати по матаматика. Просто госпожа Нобелова изневерявала на известния учен с един математик.

През 1935 година ръководството но Принстънския университет поръчва на руския художник емигрант Сергей Коненков (произнася се Коньонков) да изработи бюст на своя сътрудник-физик Алберт Айнщайн.
    Коненков не се блазни от приличния хонорар и унищожава едни след друг незавършените бюстове, минава на портрети, като кара Айнщайн до умора да му позира.
    Остават само скици и потрошени бюстове, без нещо стойностно.
    Вече се сещате, че между великият физик Алберт и жената на художника Коненков възникнала симпатия, прераснала в любов.
    Ядосаният Коненков направил двоен скулпторен портрет на невярната жена и съперника Айщайн, седящи на една пейка ( като баща и син Славейкови в София). Нарекъл творението АЛГАРИТА от Алберт и Маргарита, както било името на госпожа Коненкова. Идете в Принстън и я вижте.

Като ми знаете нрава да се изфукам, хайде питайте какво общо имам аз в тази история.
    А най-пряко.
    Като студент в Днепропетровск СССР, се занимавах с рисуване в студиото за изобразителни изкуства в двореца на студентите. Занимавах се заедно с Татяна Коненкова! - Внучка на същия този художник, чем черт не шутит и -пременничка на Аййнщйн.
    За маскировка, предполагам, тя изрично настояваше да я наричаме Коненкова(без ьо).
    Таня рисуваше, играейки си като нашега, както Айнщайн е изобретявал разните теории на относителността. Беше красива и недостъпна. Писахме си няколко години след като се завърнах в България, имам и нейни рисунки.

А сега някой от вас да се похвали с такива познати!!!

П.П. Извинете за грешката в заглавието, не мога да го поправя.

От: Айнщайн - Коненков

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
    А сега някой от вас да се похвали с такива познати
    Абе такива не, ама познавам пожарникаря от времето когато беше Никой. И той ме познава, ама каква файда?!
    "Каква е ползата от файдата, като нема келепир"!
    Та и с твойте познати така...
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Ма тя е била красива и са си писали с нея доста години...
      Ти с Пожарникаря колко си си писал...

Ако му беше пращал поздравителни съобщения под надслов "Ей, браво на теб. Малко са хората като теб.." сега сигурно келепира щеше да е друг.

Искам да кажа - следващия път не подценявай маркетинга ако държиш на калепира...

Коментар

Ама знае ли човек?!
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

матаматика, Айщайн, пременничка
          Науката да я пропуснем в темата и раздела, но образование, трудно.
          Защо помнят до ден днешен любовчията Айнщайн, а не булката и рогоносеца, не ми се коментира.
          Явно има за какво едните да са забравени.
          п.п.Симеоне, ти си регулиращ и наблюдаващ правописа тук Модератор, вземи се в ръце.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
            Науката да я пропуснем в темата и раздела, но образование, трудно.
            Защо помнят до ден днешен любовчията Айнщайн, а не булката и рогоносеца, не ми се коментира.
            Явно има за какво едните да са забравени.
            п.п.Симеоне, ти си регулиращ и наблюдаващ правописа тук Модератор, вземи се в ръце.
            Виновен.
            И да не пиша отделно за етимологията на думите: Айнщайн означава един камък.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
              Виновен.
              И да не пиша отделно за етимологията на думите: Айнщайн означава един камък.
              Развесели ме, а Айщайн какво означава:
              "Ай цу цвай цу дрън", ако взаимстваме изказа и практическите становища на herr Стоичков ?
              Ти си знаеш, отчети факта, че тук четат доста средношколци, нас дъртите ни остави.Въпросните младежи има откъде да научат неграмотност/или да я карат на м'еен/ и без нашия Портал.
              Желая ти лека вечер, убеден съм, че ме разбра.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X