Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Училището днес...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Училището днес...

Една интересна статия, която довежда до много размисли:

http://www.librev.com/component/cont...11-28-21-14-03
    VPetrov.photography

От: Училището днес...

Не му е много ясно какво аджеба иска да каже този човечец, а мъглявите формулировки винаги са съмнителни - или не знаеш какво искаш, или не можеш да го поискаш, или неправилно преразказваш спуснати отгоре чужди желания.
    Отделно проявява склонност към едностранно представяне на факти (или просто негови впечатления), което пък навява усещането на данбраунско книжле, сиреч мазало...

Между впрочем, в някои от далеч по-кратките коментари под откъса се открива повече смисъл.
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

...Разбирайте ме както щете, но имайте предвид, че думите ми не съдържат никаква ирония...
      Имайки предвид горният откъс от статията, бих казал че коментарът ми към нея се намира в подписът ми...

Коментар

В различни епохи разни тачени люде са се изказвали критично към целите и методите на образованието като такова. В общия случай - с право. Образователната система, по определение, се реализира като компромис между конкретните нужди на индивида (получаване на знания и умения) и абстрактните "нужди на обществото" - каквито ги виждат ръководителите на това общество. В повечето съвременни общества, по собствена моя преценка, балансът е отдавна изгубен и образователната система е сумарно по-вредна, отколкото полезна, за повечето индивиди. Ярък показател за това е голямата група замогнали се необразовани хора. Много от тях не са подставени (както би се самозаблудил образованият наблюдател), а просто компенсират откровената си неграмотност с липсата на вредни за тях рефлекси, изградени от тази система. При така поставени условия, нормална е и първосигналната реакция на много хора от последните поколения - те престанаха да ценят образованието, което само преди 50 години е било светая светих на житейските цели.

...

Коментар

Философският проблем за стандартизираното образование е много стар (както е видно и от краткия обзор в статията). Без да се ангажирам с цялостната визия на автора (просто не я познавам), проблемите, които се засягат в конкретната статия според мен са страшно сериозни. И това, че са принципно присъщи на масовото образование и в крайна сметка нерешими поне засега, не означава, че не трябва да бъдем постоянно нащрек и да не се стремим, доколкото можем, да им пречим да избуяват. Така че всяка такава статия, ако ни кара за пореден път да се замислим и внимателно да се вгледаме какво се случва - например със собственото ни дете в училище или в съвременното училище като цяло - значи си е свършила поне част от работата. По този повод ще споделя и аз един линк - http://liternet.bg/publish12/e_kestner/slovo.htm .
          Свидетел съм, че и за повечето учители, и за повечето родители критерий са натрупаните кръстословични знания. А ползата от тях е близка до нулевата. Не съм капацитет по американското образование, но случващото се с българското е потресаващо и би трябвало да ни изправи всички на нокти. В случая изобщо нямам предвид какво "учат" децата като информация, а точно какво попиват като манталитет.

Коментар

Е, и аз съм бил даскал. Училището не учи на нищо. То е като църквата или театъра - подходящо място да се съберат децата, да се видят и запознаят, да направят нещо заедно. Да свикнат с много хора около себе си и това да не им пречи по никакъв начин, дори да им харесва.
            Учителят е важния. Той може да промени живота на едно дете - човек. Ако се съберат няколко с главното У и Ч - то нещата си идват на мястото.
            Show must go on!
            LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
              Учителят е важния. Той може да промени живота на едно дете - човек. Ако се съберат няколко с главното У и Ч - то нещата си идват на мястото.
              Абсолютно!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                ...
                Да доразвия теорията си:
                това не се отнася само до училището, колежа и университета. Всяка една обществена или държавна функция работи с такъв тънък баланс. Примерно, полицията, освен да предотвратява и разкрива престъпления срещу гражданите, също има функцията да предотвратява и разкрива престъпления срещу държавата. За разлика от гражданите, които имат краен набор права, държавата сама може да решава кое е престъпление срещу нея. Тук също има пресичащи се интереси и необходим баланс между тях. И също, към момента, в по-голямата част от света балансът е изгубен. А изобщо не ми се започва темата за здравеопазването.

За разлика от другите обществени функции обаче, образованието е пряк инструмент за моделирането на обществото през следващото поколение.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  При така поставени условия, нормална е и първосигналната реакция на много хора от последните поколения - те престанаха да ценят образованието, което само преди 50 години е било светая светих на житейските цели.
                  ...
                  Хм, бих казал, че технологията в случая малко изпреварва общественото развитие...
                  В смисъл, че сега информационните канали са много по достъпни и информацията течаща по тях е огромна в сравнение с тази която индивида може да получи в образователната институция.
                  Очевидно е енеобходима рязка промяна на фокуса на образователната система от "набиване на отговори" към "как да намираме отговорите, които са ни необходими". Трудничко е това в ерата на Бен Тен и Батман...

Коментар

И аз съм бил даскал. Училището учи. Докато учениците учат. Дали учат зависи от много неща, и от даскала също. Може би най-много.
                    Откакто учителите обаче, започнаха от даскали, да се самоопределят като "преподаватели", и това ентусиазирано беше подкрепено от радетелите на именно масовата неграмотност, работата наистина се вмириса.
                    А всички горни аргументи са комично несъществени. Освен разбира се, ако не обърнем теорията на Дарвин наопъки.
                    Което собствено и наблюдаваме.
                    Прочее, затова и измислих ТНТМ-то. Срещнах потресаваща подкрепа. Това е сарказъм. Няколко души направиха много, но такива неща не са по силите на няколко души. Останалите имат мнения.
                    Ето това е и проблема.

Коментар

Книгата "Затъпяване" е страхотна. Поради грешното обучение на децата , както от родители, така и от училище, почти 18% са дислексици.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X