Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Марс е по-близо. Струва да се запомни есента на 2010-а

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Марс е по-близо. Струва да се запомни есента на 2010-а

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
    P. S. За кацането/некацането наистина си има други теми. Тук ми е интересна дискусията защо така изведнъж намериха пари за такъв суперпроект.
    Ми те така - намериха! Както СССР намериха пари непосредствено преди краха си, да строят и да разхождат совалки (Буран - 80-те години). Изобщо всички значими космически кампании, по правило започват във време на тотален политически и икономически упадък. И също по правило, резултатът е, че се показва нещо вече направено в по-добри времена.

А за световните конспирации - знам! Такова нещо няма и никога не е имало. Измислено е от нечетящите Българи - от любов към разобличаването.

А за информирането е добре, да е отвъд лозунгите и президентските речи, по една толкова "техничарска" тема. Но когато започне и свърши с тях - резултатът е предсказуем.

По същество: Това, което "тепърва" тръгват да правят е технически възможно и проверено още през 80-те години на миналия век, но също както и кацането на Луната е безумно скъпо и безмислено (на този етап). Та те преди няма и пет години, закриха същата програма точно по тази причина. Какво се промени от тогава освен, че са в разгара на икономическа и политическа криза?
    Последно редактирано от Kamen13; 02-10-10, 09:38.

Коментар

Понякога отговорите на сложни технически проекти и разни интересни съвпадения са в областта на обществено-финансово политически отношения... доста голяма част от чиито детайли не са публични и затова и трудно се забелязват...
      VPetrov.photography

Коментар

Доста ме замисли това, че Байконур им отеснял. Няма толкова мощни ракети.
        Също така се чудя - отдавна е известно, че много по-евтино излиза совалката да излита като самолет, като свърши въздуха - пали реактивните. Има успешни опити, при това от частни компании.
        Сега събрах двете чуденки. Правят си грамадна писта.

Коментар

Съжалявам за офтопика, но не ми даваше мира въпроса - на какво ми напомня патосът от началото на темата! Надявам се да предизвикам приятни емоции:

Юрий Гагарин, как си летял?
          Бързо ли хвърка корабът бял?
          Там сред звездите пръв щом си бил
          Дунав видя ли, зърна ли Нил?

Зърна ли нейде сред синева
          друг по-обичан град от Москва?
          Дето децата в лятната шир
          тичат на воля, пеят за мир.

Юрий Гагарин, славен пилот,
          ти пръв преброди звездния свод.

......

Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            По темата... Руснаците също така изведнъж обявиха строежа на най-големият космодрум за всички времена... Преди месец горе-долу... С осигурено финансиране и с лична гаранция от Путин, че 2014 ще се осъществи първият полет оттам... Цена много стотин милиарда рубли още тази година налети там... Това не беше по темата, но пък предполагам, че е случайно съвпадение...

За какво става въпрос? Нещо ново, което съм пропуснал, или продължение на сагата с космодрума "Източен". Тя, както знаем тече и продължава с приливи и отливи от средата на 90-те, оттам има и няколко изстрелвания.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              Ако се зачетеш по-внимателно, ще разбереш, че всъщност никой не е казвал такова нещо!
              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                Съжалявам за офтопика, но не ми даваше мира въпроса - на какво ми напомня патосът от началото на темата! Надявам се да предизвикам приятни емоции:

Юрий Гагарин, как си летял?
                Бързо ли хвърка корабът бял?
                Там сред звездите пръв щом си бил
                Дунав видя ли, зърна ли Нил?

Зърна ли нейде сред синева
                друг по-обичан град от Москва?
                Дето децата в лятната шир
                тичат на воля, пеят за мир.

Юрий Гагарин, славен пилот,
                ти пръв преброди звездния свод.

......

Поздрави!
                Дааа... С радост си го спомних...
                Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Също така се чудя - отдавна е известно, че много по-евтино излиза совалката да излита като самолет, като свърши въздуха - пали реактивните. Има успешни опити, при това от частни компании.
                  Сега събрах двете чуденки. Правят си грамадна писта.
                  Не! Нито им е тесен, нито правят голяма писта - просто Байконур не е руски.
                  В момента отношенията на Русия с Казахстан цъфтят и връзват, а Путин и Назърбаев се прегръщат и целуват като Тато и Брежнев в най-добрите времена. Само че, това не винаги е било така, а и никой не може да разчита да продължи вечно. Също така, в момента Русия плаща огромен наем за използването му. В същото време и се налага да прави и други инвестиции по него (най-малкото поддръжка). Много логично е, вместо да строи и поддържа чужди съоръжения, за които накрая и да плаща, за да ги ползва, да инвестира във собствен голям космодрум въпреки някои неизбежни компромиси от географска гледна точка.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X