Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Артефакт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Артефакт

Става дума за един диск от жълтеникав варовик, който със Светла намерихме на 19 септември на дивия плаж до нос Шабла. Дълъг около 1200 метра, този плаж е силно замърсен с пластмасов боклук, който изглежда е предимно изхвърлен от морето. Иначе голяма част от ивицата е зарината под дебел слой мидени черупки. Сега там царуват гларуси и други птици,

а кормораните си сушат перушината върху останките от потънал кораб.

Въпросният диск без съмнение е оформен от човешка ръка, а степента на ерозирането му в морската вода позволява да се допусне, че е оформен много отдавна. (Разбира се, не е изключено находката да се окаже нещо по-скоро съвременно и банално.)

Колко стар би могъл да бъде дискът? И най-вече - за какво е служил? Това са само най-очевидните интересни въпроси около този предмет.

Познавам неколцина сериозни историци и археолози, така че имам кого да позанимавам с любопитството си. Но си рекох преди това да предложа загадката на вашето внимание, заедно с малко снимки и данни.

От едната страна, която условно наричам горна - дискът е доста точно обработен като конус с много тъп ъгъл към върха (където е отворът).

Долната страна е плоска, ако не броим това, че или поначало е обработена много по-грубо, или е много повече пострадала от морето и времето.

Предметът тежи към 4 килограма. По ръбовете и по долната, "плоската" повърхност е повреден, така че сега размерите му са намалени. Най-големият диаметър сега е 310 мм, а най-малкият - около 260 мм. Отворът също не е идеално кръгъл, диаметрално размерите му са 25 и 30 мм, а дълбочината - 50 мм.

Най-малката и най-голямата дебелина по периферията са около 10 мм и около 25 мм. Любопитно е, че при почукване там - особено по тънката страна - звукът е звънък, приятен.

Най-гладките са към периферията на горната страна. Пак там ми се струва, че забелязвам следи от концентрично протриване. Това ми добавя още една загадка, защото тези (евентуални) следи са под нивото на "върха", т.е. на горната част на отвора. За да се трие в нещо, мистериозното колело би трябвало да е част от някакъв по-сложен механизъм.

Какво, според вас, би могло да е това. Ако тръгнем от най-близките хипотези - би ли могло да служи някак в мореплаването или рибарството. (Във всеки случай, за котва само по себе си не става.)

От сухопътните приложения, човек се сеща първо за усъвършенстван хромел или воденично "колелце". Но и това не става заради самата структура на камъка - с дупки от многобройни дребни и по-едри фосилчета. Синовете ми предположиха, че може да е било грънчарско колело и май тази хипотеза не е за изхвърляне, като имам предвид неща като следните:

http://www.pottedhistory.co.uk/image...heel%20med.JPG

http://culturesnclay.files.wordpress...wheel-oic1.jpg

http://www.archaeology.org/interacti...Wheel-Back.jpg

Но може да сме изправени пред съвсем друг случай...

И тъй, колеги, какво мислите по въпроса?

Поздрави!
    Искам България чиста!

От: Артефакт

Със сигурност няма намеса на чуждопланетна цивилизация.
    Този камък или е стар воденичен камък и/или е играл ролята на мъртва котва. С тези мидички по него си е типичния представител на т.н. "балчишки камък".
    това е моето мнение.
    Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
    Dacia Duster 4WD

Коментар

И моето мнение е за т.нар. балчишки камък, може да е използван за много неща, и поседял малко във водата да изглежда така! Това е моето мнение от това което се вижда на снимките!
      LZ1ZAH

Коментар

Да, "Балчишки камък" - черупчест варовик, мушелкалк.
        Това напълно изключва всякакви варианти за мелнични камъни, ръчни хромели, точиларски колелета и котви. Значи, разните приложения, изискващи механична твърдост, устойчивост на изтриване, или голямо относително тегло.
        Основното предназначение, за което този камък е годен е декоративно, така предполагам е било и в древността. Предвид, че той изобщо не е устойчив, не само механически, но и химически - предполагам, че не е чак толкова "арте", като факт.
        Все-пак, нека познатите ти специалисти се произнесат.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Грънчарско колело е най логичното предположение на автора.
          Затова горната част на камъка е по лъскава от долната.
          Понеже е мек и ронлив-от ходилата на грънчарите се е полирал повече.

Коментар

Гномска летяща чиния от каменната ера?
            А сега сериозно - не изглежда ли така и бетона, престоял няколко години в морска вода?

Коментар

Резервна гума за летяща чиния?
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Тежест за мрежа,към дъното.
                Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
                "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
                "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Най-вероятно е вярно последното предположение.
                  Ето от мен един артефакт и фрагмент от едни стенописи тук, в църква в България.
                  Прикачени файлове
                  диф сеуянин със самоует - www.rif4x4.bg

Коментар

Тъй като всички сме спИцИалисти, но гледам колегите са ме надминали, щото аз от междугалактическа механизация не вдявам, но да си кажа думата и аз.
                    Предви конусовидната форма на едната страна, предполагам долна, и по ваши думи не много тежък, оприличавам го като долния диск на грънчарско или предачно изобретение, с побит в средата кол и на принципа на пумпал, в горната част кола може да задвижва какво ли не...!!
                    Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
                      Тъй като всички сме спИцИалисти, но гледам колегите са ме надминали, щото аз от междугалактическа механизация не вдявам, но да си кажа думата и аз.
                      Предви конусовидната форма на едната страна, предполагам долна, и по ваши думи не много тежък, оприличавам го като долния диск на грънчарско или предачно изобретение, с побит в средата кол и на принципа на пумпал, в горната част кола може да задвижва какво ли не...!!
                      Градски-гледали сме на едно и също място такива колела от камък- в нашия музей.

Коментар

И на мен ми се струва, че е крачно задвижване-маховик за грънчарско колело или друга подобна занаятчийска инсталация. А защо е на плажа, само то може да каже! Дали е имало работилница наблизо, дали корабокрушение, или е използвано вторично, за тежест или котва? То има и заляти селища, но те май са по-древни, от преди изобретяването на грънчарското колело.
                        Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
                          И на мен ми се струва, че е крачно задвижване-маховик за грънчарско колело или друга подобна занаятчийска инсталация. А защо е на плажа, само то може да каже! Дали е имало работилница наблизо, дали корабокрушение, или е използвано вторично, за тежест или котва? То има и заляти селища, но те май са по-древни, от преди изобретяването на грънчарското колело.
                          Съвсем точно му каза името-маховик.

Коментар

Напълно е възможно предметът да е имал няколко функции в течение на времето. Примерно, първо да е бил грънчарски маховик, а после да е послужил за котва.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Напълно е възможно предметът да е имал няколко функции в течение на времето. Примерно, първо да е бил грънчарски маховик, а после да е послужил за котва.
                              Каменните котви имат 2 или повече дупки и въжето се оплита в тях с цел да не се трие и къса.
                              Това че този маховик е попаднал в морето е от практиката преди години, изкопния материал за нови къщи и дори домашен боклук
                              да се изхвърля безразборно по брега на морето.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X