Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разумни програми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разумни програми

Незнам как точно, решавате как работи човешкият мозък, като досега учените успяват само да регистрират активност при определени обстоятелства в определени участъци. Май на чисто гадаене я караме...

Коментар

artefekt - ние ако знаехме отдавна да сме създали изкувствения интелект. Нали за това става дума в цялата тема - че не знаем. Аз изказах мнение, че е добре за нашето съществуване, че не знаем

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
        artefekt - ние ако знаехме отдавна да сме създали изкувствения интелект. Нали за това става дума в цялата тема - че не знаем. Аз изказах мнение, че е добре за нашето съществуване, че не знаем
        Именно ! Дали няма да се обърне срещу нас в един момент ! И изобщо един интелект лишен от емоции и чувства , как ли би си структурирал приоритетите !??

Коментар

Защо, като знаем как действа регенерирането при хидрата(примерно), да не би да сме го приложили при човека.
          Народът е казал(Н.Х.) - едно е да знаеш,друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш.
          Има хора, които работят по конвектори на компютърни езици, които ако се разработят, евентуално може да помогнат за създаването на И.Е. Един мой приятел(вече 15-20г) е един от тях. Езикът е пролог(в неговият случай). На базата на сега използваните езици за програмиране, по условие не може да се постигне И.Е.
          Разбира се винаги може да бъда опроверган. То това е смисълът на прогреса.

Коментар

Да, декларативните езици за програмиране са правилният подход за търсене на изкувствен интелект. Но отново още в зародиш има сериозен, бих казал неразрешим проблем - дори компилаторът им действа по предварително зададена логика.

Биокомпютрите са може би единствената реална възможност за развитие на компютърната техника в такава насока. Но отново интелекта сам по себе си ще идва от биологичния материал, а не от компютъра.

Коментар

Да напомня за Алън Тюринг и предложения от него "Тест за изкуствен интелект".
              Доколкото знам засега няма компютър/софтуер, успешно справил се с теста.
              “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
              Walter Rohrl
              GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

...
                Дори теорията на материализма не е толкова брутална - и тя не отрича съществуването на Бог. Аз не бих се наел да отрека съществуването на духовния свят - ако това наистина стане, то съществуването ни моментално се обезсмисля.
                ...
                Не видях някой да се наема да се аргументира с Бог.
                Не знаем кой върти електроните. Нито какво са те. В тая посока знаем почти нищо.
                Въобще темата е съвсем друга.
                Не бих написал и една запетайка в тема за духовното. Защото засега не знаем как работи. Само митове и чиста вяра.
                Компютърът знаем как работи и в тая посока ни е шанса да създадем машинен разум.

Коментар

Връх в еволюцията на интелектуално ниво сме на планетата Земя. Дотолкова мога да го твърдя.
                  ...а ти с представител на кои други животински видове си водил интелектуална дискусия, за да го твърдиш с такава сигурност...

Кой ли знае как се присмиват косатките като ни срещат!

Коментар

А недей така - тестовете на Туринг са добри за определяне на наличие на интелект при практическа употреба, но не и на теоретично ниво. Има много пропуски:

1. Тестовете очакват проява на определено ниво на интелигентност. В същият момент обаче има и хора, които го нямат. Например CAPTCHA е пример за "обърнат тест на Туринг" - има хора, които бъркат буквичките и компютъра ги определя за компютри и им забранява достъпа.

2. Всеки тест на Туринг е валиден само до точно определена компютърна изчислителна мощ. Отново пример с Captcha - непрекъснато се налагат промени по кодовете на различните "капчи", защото компютрите все по-добре и по-добре се справят с анализ на изображения. Досега не съм чул да е направен "перфектният тест на Туринг", който да е инвариантен спрямо изчислителната бързина на компютъра.

3. Възможни са варианти, които не могат да бъдат решени нито от компютър, нито от човек - в този вариант теста на Туринг не работи.

и поставено на последно, но може би най-основно място:

4. Тестът на Туринг предполага, че модераторът (този, който оценява) е достатъчно компетентен, за да направи адекватна оценка.

Оказва се, че последното не е вярно и за човекът и за компютърът сами по себе си. Примери с бъркащи компютри е лесно да се изкарат на талази. Ето пример и с хора - има разработени чат-ботове, които съвсем успешно заблуждават човек който говори с компютър, че говори с истински човек. С достатъчно голяма база данни от възможни въпроси и отговори става физически невъзможно за който и да е човек в разумно време да разбере дали срещу него стои човек или компютър.

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                    ...а ти с представител на кои други животински видове си водил интелектуална дискусия, за да го твърдиш с такава сигурност...

Кой ли знае как се присмиват косатките като ни срещат!
                    С кучето си комуникирам ежедневно. Впрочем то също няма понятие защо и може би ми се "присмива" като ме гледа как ям с разни прибори. Опа, ама ето го и разковничето на класацията на интелекта - аз знам защо кучето лочи вода, а то не знае защо аз пия от чаша. Значи определено в почти всички аспекти на живота аз съм по-напреднал интелектуално от него. Е, със сигурност има и места, където изоставам. Например при свалянето на разгонени кучки никак не ме бива. Събрани знанията накуп обаче със сигурност ми дават преднина.
                    Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 01-09-10, 15:05.

Коментар

А би могло да има тотално различни концепции за изкуствен интелект !
                      Примерно азиатците се хранят с клечки, европейците с вилица и нож. Но резултатът е един.

Коментар

Събрани знанията накуп обаче със сигурност ми дават преднина.
                        В сравнение с твоето куче - със сигурност, нямам никакви съмнения.
                        Честото ти общуване обаче с този единствен вид и очевидното ти интелектуално превъзходство над него нямат особена статистическа стойност все пак, нали?
                        А пък и все пак ти отделяш от твоята заплата, за да му купуваш храна, а не обратното - кой е по умния в случая?

Коментар

Споделянето на ресурсите, храната и благата пък е нещото, което наистина силно извисява интелектуално хората над останалите познати нам хищници - те никога не са осъзнавали ползата от това за самите себе си. И ако ти определяш някой като "по-умен" от друг само защото е успял да го експлоатира за материални блага... толкова по-лошо за самия теб.

Коментар

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
                            Примерно азиатците се хранят с клечки, европейците с вилица и нож. Но резултатът е един.
                            Американците пък ги маат хамбургерите с пръсти...
                            Резултатът обаче не е точно един и същ - натрупаното собствено тегло е пропорционално на големината на инструмента с помощта, на който загребваш храната, което пък няма общо с разума, но поражда различни други потребности, които водят до измислянето на различни джаджи за задоволяването им.

И за да сме политически коректни към хората преяли с некачествена храна - кръщаваме го технологичен прогрес...
                            99,99% от творенията ни са чиста изгъзица...
                            Малкото свестни 0,01% неща, коита сме създали, карат 99,99% от хората да смятат, че са върха в интелектуално отношение. А всъщност даже не можем да общуваме пълноценно помежду си, па камо ли да се огледаме как изглеждаме отстрани...

Но темата беше за друго...
                            Последно редактирано от Goblin; 01-09-10, 17:37.

Коментар

Споделянето на ресурсите, храната и благата пък е нещото, което наистина силно извисява интелектуално хората над останалите познати нам хищници - те никога не са осъзнавали ползата от това за самите себе си.
                              Е точно това не е вярно за споменатите от мен косатки... Както и за повечето делфини.
                              Даже бих казал, че в това отношение са по-интелигентни от нас, защото досега не сме наблюдавали война между различните кланове и общности - което не може да се каже за нас хората, нали?

А за моите любими мравки - които се себераздват изцяло в името на семейството - какво ли да кажем...
                              (...сигурно те не го съзнават викаш - със зверска упоритост успяват да вкарат ябълка в мравуняк, но не разбират, че ходят гладни, а...)

И ако ти определяш някой като "по-умен" от друг само защото е успял да го експлоатира за материални блага... толкова по-лошо за самия теб.
                              Мен ме остави, но не не ли това признака, по който болшинството хора се самоопределят за по- или за най-интелигентни?
                              Последно редактирано от vlageo; 01-09-10, 16:06.

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                                ...
                                99,99% от творенията ни са чиста изгъзица...
                                Малкото свестни 0,01% неща, коита сме създали, карат 99,99% от хората да смятат, че са върха в интелектуално отношение. ...
                                Kaк пък 99,99 са изгъзица?
                                Компа и колата като представители на сложнотията НЕ са изгъзица. И съчетават голяма част от познанието ни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X