Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Асистенти в университетите вече няма да има

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Асистенти в университетите вече няма да има

То с пенсионирането не е дали го искаш или не правиш годините и те пенсионират за хабилитираните може с подпис на голямия до две години след пенсия. Това лято от УП така пенсионираха двама старши преподаватели инженери. То там от доста години се въртят едни апетити да закрият УПЗто и УП и да пуснат всичко под наем като в малките мощности.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Може и повече - има вратички. Ето сега във ФКСУ се пенсионираха доста хора накуп и в момента факултетът е изправен пред проблема "ще го има или ще го няма"... защото хабилитираните преподаватели вече са недостатъчно. А и асистенти, които могат да се "нахабилитират" почти няма. Забележи, че това е най-богатият факултет в ТУ!

Новият закон впрочем има главна цел да реши този проблем. Създадоха се лостове за лесна хабилитация. За сметка на създадени други тежки проблеми естествено. Решението не е правилно.

Коментар

Същото е и в УП в момента това лято двама пенсионираха и един получи инфаркт и е болнични и в момента пет дисциплини ( шлосерство ; стругарство ; леене ; заваряване и термообработка ) трябва да ги преподават четирима преподаватели как ще се оправят не знам.

Коментар

Е, сега сравнително лесно ще могат да се назначават преподаватели. За сметка на липса на ясни критерии за тяхните постижения и липса на ясна и прозрачна конкурентна среда (при положение, че повече от един човек кандидатства за място).

Второто не е нещо ново, но сега ефектът му е засилен "до небесата". Първото може би е нужният инструмент за това хем нивото на образованието да падне драстично, хем правителството да се оправдава с "пазарен принцип" и да си мие ръцете, че не е то виновно.

А всичко се прави реално за да се реши въпроса "как да привлечем висококвалифицирани млади хора за 400 лева на месец". Е няма да стане пък! Очевидно е. За тези пари ще получиш само тъпаци или ентусиасти, които трябва да работят на още 1-2 места, за да преживяват.

Сега понеже само лошо говоря, пък не давам решения, ето едно:

Да се смени начинът за финансиране на университетите. Да се дават пари за успешно завършил след държавен изпит студент, а не на "бройка обучавани". Приемете го като "матура за бакалаври" (за съжаление скъпо за организиране удоволствие). В немските университети например има две такива - една по средата и една в края на курса. По този начин тези студенти, които не желаят да учат ще отпаднат в процеса на обучение (университетът няма да има полза от тях и ще ги "скъса"). Това има следните положителни ефекти:

1. Тези млади хора, които са отпаднали, влизат активно на пазара на труда по-рано със същите знания;
          2. Общият брой студенти намалява, съответно натоварването на преподавателите също - решава се временно демографския проблем;
          3. Изкоренява се усещането на студентите, че "който запише ще завърши" (както очевидно е в момента).

От тук насетне трябва да се реши спешно проблема "двама администрация на преподавател". Абсурдно е. Пълно е с лелки, които си предават бележка от един кабинет на друг. Броят им трябва да се намали между 2 и 3 пъти! Защо обаче това не е направено сега? Защото ако в момента университетът ги уволни спира да получава пари за тях. Следователно той няма да ги уволни. Следователно е нужна реформа на финансовата политика - трябва университетите да получат автономия за това за какви работни кадри да си харчат парите. И тогава те ще започнат постепенно да ги харчат за когото трябва.
          Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 27-08-10, 10:04.

Коментар

Системата на НИС в ТУ дава много възможности който е къдърен и не го мързи да искарва напълно законно пари и да си ги взима като хонорар или да си ги ползва за командировки за разни научни събития и тнт. Наскоро чух че един преподавателски час носи 2 лева хонорар за тия пари не си струва да си губиш времето и 10 часа да имаш на ден това са 20 лева като извадиш данъците не ти покриват разходите .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              Системата на НИС в ТУ дава много възможности който е къдърен и не го мързи да искарва напълно законно пари и да си ги взима като хонорар или да си ги ползва за командировки за разни научни събития и тнт. Наскоро чух че един преподавателски час носи 2 лева хонорар за тия пари не си струва да си губиш времето и 10 часа да имаш на ден това са 20 лева като извадиш данъците не ти покриват разходите .
              Точно толкова пари носи извънредния час при бакалаврите - 2 лева. И да не ми ги плащат "ми е все тая дето се вика". Но нямам възможност да не взимам такива часове. В общи линии всички правят по принуда по 250-300 извънредни часове на година и те се плащат по 2лв на час Има хора с по 900-1000 при норматив 300. Декана например има норматив 120, а обикновено прави над 800. Просто няма кой да води часове. Факт.

Коментар

Да за това всеки къдърен инженер се спасява я в УПЗто я в ПНИЛ Ефтом я някъде по веригата.

Коментар

Окончателният правилник вече е обнародван в държавен вестник (в нарушение на закона, понеже в момента се води дело срещу основния закон в конституционния съд):
                  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135696665

За едно нещо са се сетили. Увеличили са срока на срочните трудови договори от 3 на 4 години.

Пожелавам успех на образователната система в България. За съжаление на мен ми се налага да я напусна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X