Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

    Уважаеми колеги, получихме официална покана от Г-н Мартин Карбовски до forum.offroad-bulgaria.com .
    Предпремиерата на новият му проект "Емигранти" ще бъде от 16:00ч. на 15.02.2009г. (неделя) във филмотечно кино Одеон.
    Проектът "Емигранти" ще стартира официално на 21.02. по Нова телевизия.
    Утре, неделя ще бъде предпремиерата.
    Г-н Карбовски нееднократно е отразявал проекти на forum.offroad-bulgaria.com и ще се радва да сподели началото на своя нов проект с хора с активна гражданска позиция.



    Извадка от интервю на Карбовски с журналистката Д.Желязкова :

    Мартин Карбовски: Ние вече сме нация от емигранти

    ''Аз пътувам много из България и виждам една доста нелицеприятна картинка. Реших да сравня тази картинка с така-рекламирания Съюз (Европейския съюз, бел. ред.). И истината е, че сравнението е в полза на така-рекламирания Съюз. Европа обаче е място, където не можем дори да си мислим, че ще сме нещо повече от емигранти или туристи.
    Направих го, защото исках да проверя дали са им толкова лоши пътищата на тия хора там. Като нашите. И в този смисъл, черни пътища в Европа няма. Това е моето смешно откритие. Дори между царевичните ниви има асфалтирани, хубави улици за тракторите.
    Сигурно някъде има кал по пътищата или са нацапани, но за това време, в което бях там – не го видях. Там открих Бога на асфалта. Асфалтът е най-великото технологично нещо. Пътят. Местенето. Божественото местене.
    От друга страна, черните пътища са това, което правят българите в Европа. Те емигрират по един доста мизерен начин, те живеят там по мизерен начин, те отиват там с мизерното си самочувствие на слаби хора. На бедни хора. И работят каквото им падне. Наистина най-черната работа.
    Такава, каквато дори мароканците отказват. Което е тъжната част от проекта, защото аз не съм отишъл да интервюирам розовите дебели европейци. Аз исках да видя българи. Техните черни пътища, начинът, по който стигат до мечтите, живота и бита си са много интересни.
    Според моите изчисления, и не само моите, около 1 милион българи са извън страната и може би толкова са само в Европа, защото в момента от всяко семейство има по един емигрант, който храни това семейство.... ''

    Цялото интервю : http://www.dnes.bg/article.php?id=41304

    Предлагам да се срещнем в 15:30 в неделя пред Одеон и да погледаме кино.
    ______2
    Е = MZ

  • #2
    До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

    След час и половина ще се срещнем пред Одеон.
    Групата до момента е около 6-7 човека. Ако някой е пропуснал тази покана все още има възможност да се организира.
    Знам, че днес е втория кръг на "Грация и мощ", както и че голяма група хора от форума са на Въча, но ако все пак някой си е в София и се чуди к'во да прави в неделния следобед, обича кино и харесва творчеството на Карбовски, сега е момента.
    Ще се познаем по ... де да знам по какво. По пламъка в очите
    ______2
    Е = MZ

    Коментар


    • #3
      До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

      Димо, аз ще съм с приятел. Преброй ни.
      Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
      A2 (+)

      Коментар


      • #4
        До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

        Добре Цвети, ще дойде и Nik Nikolov и Тануцо. После мисля да седнем на по бира да обсъдим видяното
        ______2
        Е = MZ

        Коментар


        • #5
          До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

          Димо, мерси за покана и приятното изкарване!
          Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
          A2 (+)

          Коментар


          • #6
            До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

            Разкажете хареса ли ви, какво ви впечатли и пр.?
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

            Коментар


            • #7
              До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

              Както се досещате от заглавието "Емигратни" в предаването ще става дума за българи живеещи в чужбина.
              Първото предаване, което ние гледахме, беше за откривателя на Рогозенското съкровище, който в момента живее в Испания. Работи за някакви смешни пари и се опитва да издържа семейството си, което е в България.
              Не беше лошо, обаче на мен лично "Отечествен фронт" по- ми харесваше. Беше по-хард. В това предаване нещата са малко по-лично сълзливи. В случая човека не е точно откривателя на съкровището, просто когато някакви хора са го намерили, него са викнали по сигнала да провери какво става, поне аз това разбрах де. Както и да е, факт е, че труден живот се живее.

              Ето една статия, която намерих:


              Откривателят на Рогозенското съкровище чисти септични ями в Испания
              " Съпругата

              Емиграцията ти помага да оцелееш. В същото време често тя разбива живота ти, отнема ти това, за което винаги си мечтал и което всъщност си искал да спасиш чрез емиграцията. Сега Пламен и съпругата му Петя живеят разделени, на хиляди километри един от друг. Самият Пламен признава, че раздялата си казва думата и двамата са свикнали вече да живеят сами. „Надявам се да се върна възможно по-скоро и да продължим живота си - да не го започваме отначало!", обръща се бившият музеен работник към жена си, която отказва да се снима. "

              Откривателят на Рогозенското съкровище днес е гастербайтер в Испания. Налага му се да чисти септични ями, спи по пейките и се храни с филийки хляб, а когато съкровището е на гости в Испания, се реди на опашка, за да зърне откритието си.
              Историята на Пламен Иванов от Враца, а по настоящем от Валенсия, разказва Мартин Карбовски в предаването „Емигранти" по Нова телевизия утре.

              Съкровището
              През 1986 година Пламен е най-младият сътрудник на музея във Враца и точно него изпращат да провери сигнала на жител от село Рогозен. Така Пламен пръв взема в ръцете си 20-килограмовото сребърно съкровище - най-голямото откривано до днес по българските земи.

              Мизерията


              По това време Пламен живее горе-долу добре със съпругата си Петя и двете си деца във Враца. В продължение на 15 години е уважаван музеен работник. Заплатата му е около 300 лева. Но през тежките 1997 и 1998 семейството му не успява да плаща сметките за парно и двамата с баща му се принуждават да продадат семейния камион, за да покрият дълговете. Пламен разбира, че не може да си позволи лукса да работи за удоволствие, а трябва да издържа семейството си и стяга багажа. Първо отива в Италия, а от там в Испания.

              Чужбина

              Тъй като няма пари Пламен е принуден да спи в градинките по пейките, да яде, каквото му дадат в църквата, да живее в непрекъснат страх, че ще го хванат как работи нелегално по строежите. През първите седмици, когато се мести в Испания, изкарва по 5-6 евро на седмица и яде само филийки с пастет и течен шоколад. Каквото изкара, го праща в България.

              Втора среща със съкровището


              Един ден във Валенсия пристига част от Рогозенско съкровище и Пламен се нарежда на опашка заедно с останалите посетители, за да види съкровището си, за да гледа през стъклото съдовете, които пръв е държал в ръцете си. Боли го заради това, но признава, че животът му така се е объркал, че му е предлагал и по-горчиви хапове. След като е бил по строежите, на полето, в лунапарк и е влизал в току-що източени септични ями, днес Пламен работи в завод за каучукови изделия и получава 980 евро на месец. Става сутрин в пет часа. Сам се пере и поддържа. Дори сам си готви и въпреки това менюто му е ограничено - таратор и нещо месно - консерва или салам. „Глези" се с бира или чаша вино. Най-големите му разходи са за телефонни разговори с България. Прибира се при близките си два пъти годишно. Признава, че няма да се върне забогатял в България - за седем години не е спестил нищо - работи само за оцеляването на семейството си. И не мечтае!

              Самочувствието

              Въпреки тежките моменти в Испания, Пламен счита, че престоят му там е положителен. „Възвърна ми малко себеуважението. В ония кризисни моментни вече бях сметнал, че не ставам за нищо и че съм някакво недоразумение на този свят". Съдбата на Пламен е метафора на случващото се с българите - „тук" откривателите на съкровища най-често са безработни, „там" почистват септичните ями и се редят на чужди опашки, за да видят своите съкровища, коментира Карбовски.

              Източник: www.deltanews.bg


              Самият Карбовски за Eмигранти :
              "Българите са винаги оцеляващи, никога мечтаещи. Милиони наши сънародници живеят и работят там, където не са родени. Половината от тях са на територията на ЕС. Ако те интересува как да избягаш, гледай "Емигранти".
              Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
              A2 (+)

              Коментар


              • #8
                До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

                Хей момчета, момичета … как беше филма?

                На мен ми е интересно, защото аз поснавам десетки, стотици българи които живея в чужбина и са много високо и добре платени и със много добър живот.

                Mоето мнение за имигрантството е, че е ужасно трудно в началото, после става по-лесно … но тъгата винаги живее с теб и човек трябва много сериозно да си помисли какво получава дори и за мнoгoто пари и високия стандарт … темата е ужасно сложна и мнoгoстранна … така че споделете моля.
                Последно редактирано от cveti; 25-02-09, 05:13.
                Ти си това,на което се правиш, затова внимавай на какво се правиш! (Кърт Вонегът)

                Коментар


                • #9
                  До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

                  Днес, следобед гледахте ли втория епизод от Емигранти? Какво ще кажете вие?
                  Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                  A2 (+)

                  Коментар


                  • #10
                    До: Предпримиера на новото предаване на Карбовски - Емигранти

                    Не съм гледал вторият епизод (нямах възможност), но гледах първият. На мен също „Отечествен фронт“ по-ми харесваше - по-интересно беше, а и темите бяха различни и наболели. И това не е лошо, но вече има подобно предаване - „Другата България“ мисля се казваше. Естествено, Карбовски е един от най-добрите журналисти в България, и представя нещата на съвсем друго ниво, но... за мен Емигранти си остава просто „другата България“, с водещ М.Карбовски.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X