Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Живота на ДИЗАЙНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Живота на ДИЗАЙНА

В форума OFFRoad-Bulgaria, уместно или не, се появи темата „изкуство и култура”.
    Правенето на проходими машини мисля, че със сигурност може да се причисли към изкуството. Това си е творческа работа макар и повече инженерна. Все пак към чистото разбиране за изкуство по скоро се отнася дизайна на машината, което също се оказва много важно за нейните функционални качества. Обаче ми се струва, че тук в дискусиите малко се срещат мнения относно дизайна, а и обсъждания по въпроса. По скоро съм чувала излазвания от сорта:

„НИЕ НА ХАРЕСВАМЕ НИЩО НОВО, ТЪЙ КАТО НИЩО НОВО, ЗАСЛУЖАВАЩО ДА БЪДЕ ХАРЕСАНО, НЕ Е СЪЗДАДЕНО” (из „Името ми е Червен” – Орхан Памук)

А ето и някои от новите неща, които се създават:

Дали дизайна става самоцел, или повечето хора са консервативни и не могат да оценят въображението на дизайнерите?

Re: Живота на ДИЗАЙНА

Самоцел е разбира се. В тия картинки единственото смислено е скосяването на вратите на бронкото. Ама е недостатъчно, което значи че и то всъщност е случайно, заради изреза на задната арка и толкова.

Коментар

Дизайна е нещо важно. В началото облика е говорел много за качествата... А и хората обичат да са заобиколени с красиви неща. От зората на историята та до днес човеците са влагали и продължават да влагат много труд и средства в дизайна на предметите около себе си че дори и се опитват да променят природата в този дух...

И тук като и при всичко друго основен въпрос е мярката! Докъде, колко и къде е смисъла?

За мен дизайна е смислен дотогава докато всеки елемент на една машина е доведен до съвършенство за изпълнение на неговата функция... Оттук насетне всичко друго е само и единствено дан на снобизма и форма на проявление на нарцисцизъм...
      VPetrov.photography

Коментар

)))))))))))
        +1.

Коментар

Дизаина е Изключително важен когато функционалноста е РАВНА, т.е. от два ЕДНАКВИ като показатели "Джипа" аз ще си взема по-красивият - който ме привлича повече (ако мога да си го позволя естествено), но докато техническите параметри са в повече за по-грозният (примерно), аз бих го предпочел - Технократ

Коментар

Всъщност, аз се замислих дали, за да има нов дизайн не трябва да се измислят някакви нови материали. Да речем нещо, което да отговаря на повечето изисквания - да е леко, супер здраво, да речем пластично...и разбира се производителя да има полза да го внедрява - тогава може би няма да се получава тази конфронтация между налудничевите съвременни идеи и функционалността. Това май звучи в сферата на фантастиката

Коментар

Е, то това е и идеята. Други материали, друга технологична база и произтичащите от това други функционални възможности. Ама нали вече всичко е извратено ... Сега дизайнът има за цел измамата. Нещото за живо за умряло се докарва да изглежда като нещо друго. Което не е. Ментето и кичът вървят заедно. И излизат от много дълбоко в душите.
              А виж дали по-здраво, или по-меко, хлъзгаво, проводящо, тежко, ... е въпрос вече по същество. И значи строго забранен в тия среди.
              Нали имаше тема "Българска кола". Ей го кво се върти в главите на тия младежи. Как да изглежда гъзарско, нищо друго не е от значение. Това и било колата. Съществените и агрегати не са от значение, даже не се разглеждат. Дори оптималната аеродинамика не ги интересува, не е актуално гъзарска.

Коментар

Чакайте, то дизайн на всички езици (освен май в българския) си значи проектиране. Само тука звучи нещо измамно....
                А проектирането има всичките си елементи - функционалност, ергономия, естетика, цвят, форма, механика, кинематика, електроника, силови системи и всичко останало в едно единно цяло.

Та не знам за какъв друг дизайн може да говорим...
                Show must go on!
                LZ1VES

Коментар

Струва ми се, че Стефан бърка думата ДИЗАЙН с рекламата. При рекламата целта е да представи стоката по такъв начин, че да си я купиш. Дизайна не прави това. Дизайнът създава стоката в определен вид. От качествата на дизайнера зависи доколко естетически издържан (и вероятно и технически) е даден артикул.

А съвсем елементарно погледнато:
                  Хора! Не се ли радвате на красивите неща в живота?
                  Аз се радвам! Жалко за тези, които не могат да оценят красотата!
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                  СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Разбира се че не ги бъркам.

Коментар

Форд-а ме кара да ми се гади.

WV-то е симпатяга, но съм сигурен, че ще му спраскам фаровете изодзадзе с некой камик още веднагически, наптаво нефункционално дразнение получавам

хмм, третата гад поне е ръбава...

Коментар

Хубава работа, ама не усещате ли, че напоследък доста хора и вкусове се вдетиняват, да не кажа инфантилизират?

Някои съвременни коли все повече приличат на увеличение детски китайски със силен киайски привкус. Например онова Бронко долу или върхът - Хамър 2. Едни тумбести форми, едни никели...

Коментар

Нека да си изясним - добър, по-добър или превъзходен дизайн (и всичките други степени) трябва да значи че продукта има вътрешна хармония в замисъла, структурата му, функционалността и външния вид. Освен това той трябва да притежава външната хармония със средата в която ще се използва или ще бъде предназначен.

Всички други състояния на едностранчиво проектиране (и изпълнение) трябва да се определят като лош и непълноценен дизайн.

Ще дам (неподходящ) пример с много красиво момиче (момче), което срещаме случайно, искаме на всяка цена да се запознаем и общуваме, обаче когато това стане, съжаляваме много.....
                          Show must go on!
                          LZ1VES

Коментар

За момчетата не знам нищо. Обаче много се моля момичетата да не си отворят устите. Щом го направят заминавам да плача.
                            Отличен пример.

Коментар

Щом стане въпрос за красота и ето ти темата за момичетата готова!
                              Това е то - природата е велик дизайнер - можем само да се учим ...
                              а за пълнежа са виновни много фактори и е дълго да го дискутираме, но започвам да си мисля, че точно пълнежа е причина за тази развихрила се власт на дизайна. Не знам, дали е техническа неграмотност, доверчивост (приема се, че другите качества са задължителни) или суета или всичко заедно, този стремеж да изглеждаш, а не да бъдеш. Май го наричат "life style" и ми се струва, че е станал основен елемент в себеосъществяването.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X