Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хорото българско ли е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Хорото българско ли е?

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
    Въпросната "мъжка ръченица" е също в РАЗМЕР (а не такт) 7/8, но с 1 удължено време (3+2+2). Нашата е с трето удължено (2+2+3) По-горе Симеон е споменал защо е по-уместно да се говори за регионално, отколкото за национално.
    Това си е чисто четворно хоро - едно много бързо и живо шопско хорце / 7/8 с удължено първо време /
    животът е магия !
    X5 3.0d

Коментар

Първоначално публикуван от manQK78 Преглед на мнение
      Това си е чисто четворно хоро - едно много бързо и живо шопско хорце / 7/8 с удължено първо време /
      Поне в ДМШ солфеж учил ли си? какво имаш предвид под "четворно хоро" и как точно ще го играеш в триделен такт?

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
        Поне в ДМШ солфеж учил ли си? какво имаш предвид под "четворно хоро" и как точно ще го играеш в триделен такт?
        животът е магия !
        X5 3.0d

Коментар

Ааааааааа! Тубата! Научно достоверен източник.

Коментар

Четворното си е тритактово хорце и не е необходимо да съм учил солфеж за да го играя...
            Абдая - тактов размер 9/8, брои се раз-два-три-четирии
            Арап – тактов размер 2/4 или 4/4, брои се раз-два-три-четири
            Бèра – тактов размер 7/8 или 7/16, брои се раз-два-трии
            Бучимиш – тактов размер 15/16, брои се раз-два-три-четири-пеет-шест-седем
            Влашко – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Ганкино – тактов размер 11/16, брои се раз-два-трии-четири-пет
            Гинка – тактов размер 7/8, брои се рааз-два-три
            Главинишка копаница - тактов размер 11/16, брои се раз-два-трии-четири-пет
            Граовско – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Грънчарско - тактов размер 9/8 или 9/16, брои се раз-дваа-три-четири
            Дайчово – тактов размер 9/8, брои се раз-два-три-четирии
            Джангурица – тактов размер 9/8 или 9/16, брои се раз-два-трии-четири
            Дунавско – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Еленино – тактов размер 13/16 или 7/8 /широка/, брои се рааз-дваа-три-четири Изручанка – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Йовино хоро – тактов размер 7+11/8, брои се рааз-два-три, раз-два-трии-четири-пет
            Како Костадино - тактов размер 9+7/16 /широки/, раз-два-три-четирии, раз-два-трии
            Копаница – тактов размер 11/16, брои се раз-два-трии-четири-пет
            Копче – тактов размер 7/8 или 7/16, брои се раз-два-трии
            Кремиковско – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Криво садовско – тактов размер 13/16, брои се раз-два-три
            Кукунеш – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Кюстендилска ръченица – тактов размер 7/16, брои се раз-два-три-четирии-пет-шест
            Ляса – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Малишевско – тактов размер 2/4 или 7/8, брои се раз-два или рааз-два-три
            Неда - тактов размер 11/16, брои се раз-два-три-четири-пеет
            Опас – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Пазарджишка копаница – тактов размер 11/16, брои се раз-два-трии-четири-пет
            Пайдушко – тактов размер 5/8 или 5/16, брои се раз-дваа
            Петрунино – – тактов размер 12/16, брои се рааз-два-три-четири-пеет
            Пияното /мъжко ширто/ – тактов размер 7/8 или 8/8, брои се рааз-два-трии
            Право – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Ръка – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Сборенка – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Седи Донка /Изтърси калци/ – тактов размер 7+7+11/16, брои се рааз-два-три, рааз-два-три, раз-два-трии-четири-пет
            Ситно влашко - тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Тракийска ръченица – тактов размер 7/8 или 7/16, брои се раз-два-трии
            Трите пъти - тактов размер 4/8, брои се раз-два
            Циганско – тактов размер 4/8, брои се раз-два
            Черкезко – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Четворно – тактов размер 7/8, брои се рааз-два-три
            Чичово – тактов размер 4/8, брои се раз-два
            Шира – тактов размер 2/4, брои се раз-два
            Ширто – тактов размер 7/8 , брои се рааз-два-три
            Шопско – тактов размер 2/4, брои се раз-два

Та , уважаеми Paladin ,
            за кое точно хоро питаш дали е българско...?
            Последно редактирано от manQK78; 25-09-10, 21:19.
            животът е магия !
            X5 3.0d

Коментар

От години се заричам да не обръщам внимание на агресивната лаищина, обаче понякога свят ми се завива от мащабите на незнанието и гласовитостта. Не знам откъде си го копипейстнал това интернетско "инфо" или "интро" към народната музика, ама да ти кажа няколко несъществени неща:
              1. Пише се "солфеЖ"
              2. "Тактов размер" не съществува. Съществуват "размер" и "тактов показател"
              3. Няма отброяване на осмини или шестнадесетини например" раз - два - трии". Има "раз-два, раз-два, раз-два-три", за да се отброи правилно метроритмиката на удълженото време спрямо неудължените.
              4. 7/8 и 8/8 си ги писал, че се броят еднакво, а дори първолак ще се сети, че 7 не е равно на 8.

Спри да копираш глупости от лаишки сайтове, че някой ще ги прочете и ще вземе да запомни нещо от тях. Размерът не е единственото нещо, по което се определя хоро, както евентуално би се досетил, ако беше видял какво си копипействал.

Все си мислех, че самоуките китаристи са образец за музикална неграмотност, обаче... Благодаря, че ме опроверга!

Само да допълня - "тактов показател" е остарял термин. Съвременният термин за същото е "размер".
              Последно редактирано от velio; 25-09-10, 21:26.

Коментар

А аз благодаря за поученията...
                Боли ме, като гледам как по кръчмите народа става само на право и бяла роза...
                Сигурно понежа за учили солфеШ като малки...
                Хайде да не оспамваме хубавата тема...
                Поздрави.
                животът е магия !
                X5 3.0d

Коментар

А аз благодаря за поученията...
                  Боли ме, като гледам как по кръчмите народа става само на право и бяла роза...
                  Сигурно понежа за учили солфеШ като малки...
                  Хайде да не оспамваме хубавата тема...
                  Поздрави.
                  Не знам какво работиш, но със сигурност няма да ти се бъркам в работата така, както ти се бъркаш в музиката и теорията и. Ако искаш да научиш нещо вярно, горещо ти препоръчвам 2 учебника - Парашкев Хаджиев - "Елементарна теория на музиката" и Лидия Литова - "Българска народна музика". И двата са великолепно написани, като първия е на високо световно ниво. Наистина на високо световно. Учебникът на Пенчо Стоянов за народната музика също е великолепен, но написаното в него иска доста предварителни знания.

Коментар

...
                    Та , уважаеми Paladin ,
                    за кое точно хоро питаш дали е българско...?
                    Въпроса бе "по принцип"

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                      ...
                      Не вярвам също, че ЛАКТУС БУЛГАРИКУМ верее в Свиленград, а в Одрин (на 15 км.) вече го няма, защото е в друга държава...
                      Ааа , има го и в турско и в Гръцко . Амо то така ще е , след като като си ликвидирахме граничните войски и махнахме бодливата тел . ... а от там - насам : само шап и трихинелоза .
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Възраждам темата със следния линк http://www.klezmer.com.ua/theory/theory5.php
                        От доста време (откакто посетих Израел и ме изненадаха с този техен "хит"), за който ми заявиха, че значело "Един българин от Одеса" и било еврейска хора= народен танц, се тормозя с въпроса.
                        Разгледайте вариантите, явно има нещо българско в цялата работа, ама отъкде евреите са го прилапали
                        http://www.youtube.com/results?searc...sa+bulgar&aq=1
                        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Не е българско.
                          Тая тема ми прилича на изказването на един грузинец тук преди няколко месеца, като се заговорихме за ''Грузинската легенда''
                          http://www.youtube.com/watch?v=-AqwY9XLAZA

Каза ми следното ''Чеченците всичко ни откраднаха - и лезгинката, и кинжала, и папахата .......... всичко''.
                          После попитах чеченците по въпроса. Те като по-мъдри и сдържани ми обясниха следното
                          - ''На Кавказ облеклото и танците са 99/100 абсолютно еднакви за чеченци, грузинци, дагестанци, калмики, карачайци ........... Никой неможе да ти каже кой от кого е взел това, или онова. Това е така от векове.''

Извода - за вас.
                          Последно редактирано от мишоци; 07-02-11, 01:05. Причина: правопис
                          Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                          Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X