Току що се загледах (за пръв път) в поредният турски сериал (ей тъй за обща култура), и ми направи силно впечатление сватба - която протече така както в България преди 30 и повече години. А, имено - майката на булката ДАВА ..., бащата на младоженеца ДАВА .... , лелята ДАВА .... и т.н. (като в "Оркестър без име"), имаше гердани от банкноти, абе грозна работа. След това едни хорца като завиха като български. Гърците също имат народни танци обаче на мен ме ми преличат на хоро. Та въпроса ми е дали наще хора са ни наследство от турците.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Хорото българско ли е?
Свий
X
-
От: Хорото българско ли е?
Хм... Интересен въпрос.
Като се замисля незнам (може би поради невежество) дали има фолклорно наследство датиращо предо турското нашествие.
Така или иначе нашия фолклор познат ни в днешни дни се е творил по време на османското иго. Дори различни общности но все пак било е една империя. Няма начин традиции (изключае религиозните) и фолклор да не се взаимстват. Въпреки различните религии. Дали ние от тях или те от нас.
И в днешни дни подсъзнателно доста хора ги кефят, сякаш им е в кръвта, ориенталски гюбеци (справка някоя чалготека). Или пък сиртаки май пак по-същите причини(справка пак там).
Но хората (ударението е на А) мисля че са си наши. Нямат прилика с типичния турски фолклор.
Целта на турските серили е да се покажат Европейци и... да се продават.
А след като разбраха, че добре се продават в България, що пък да на не ги натъкмят като за нас.О899 2б2 1З2
-
Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение.... дали има фолклорно наследство датиращо преди турското нашествие. ....
Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение...Така или иначе нашия фолклор познат ни в днешни дни се е творил по време на османското иго. ....
Коментар
-
Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнениеХм... Интересен въпрос.
Като се замисля незнам (може би поради невежество) дали има фолклорно наследство датиращо предо турското нашествие.
Така или иначе нашия фолклор познат ни в днешни дни се е творил по време на османското иго. Дори различни общности но все пак било е една империя. Няма начин традиции (изключае религиозните) и фолклор да не се взаимстват. Въпреки различните религии. Дали ние от тях или те от нас.
И в днешни дни подсъзнателно доста хора ги кефят, сякаш им е в кръвта, ориенталски гюбеци (справка някоя чалготека). Или пък сиртаки май пак по-същите причини(справка пак там).
Но хората (ударението е на А) мисля че са си наши. Нямат прилика с типичния турски фолклор.
Целта на турските серили е да се покажат Европейци и... да се продават.
А след като разбраха, че добре се продават в България, що пък да на не ги натъкмят като за нас.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Има доста етнографски и фолклористки изследвания по въпроса, но не съм специалист, за да ги цитирам. Хората са КЕЛТСКО (тракийско) наследство, заеднос гайдата (вижте т.нар. Lord of the dance и сравнете стъпките, тактовете, подскоците). От значение е начинът на стъпване, а не това, че се хващат за ръце и се въртят в кръг - такива танци има при всички народи (германци, славяни).България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Paladin75 Преглед на мнениеХорото българско ли е?Не се сбъдват само онези мечти, от които човек се отказва.
Коментар
-
Поради древния си произход, танците и музиката са явление по-скоро регионално, нежели национално. А, като имаме предвид пъстрия състав на населението, е трудно да говорим за чист вид танци и музика. Имаше филм за странджанската песен "Ясен месец веч изгрява..." Буквално всички балкански народи претендираха за нея. Излезе, че е балканска песен.
Не вярвам също, че ЛАКТУС БУЛГАРИКУМ верее в Свиленград, а в Одрин (на 15 км.) вече го няма, защото е в друга държава.
Коментар
-
Спокойно, с помощта на модерната микробиология вече вирее навсякъде, вече не се казва "булгарикус" (поне не като основно видово име), а производителите на кисело мляко вече не се броят на пръстите на едната ръка, както патриотично обичаме да мислим. И докато се хвалим колко много кисело мляко сме изнасяли за Япония, гърците започнаха да продават бялото ни сирене като "гръцко" (понеже фетата им е боклук, а и на всички им е втръснало от нея). Но пък във Франция тече йогуртова рекламна кампания, претендираща че продуктът е "с оригинален български вкус". Барем капка признание - исторически базирано, естествено, защото промишлено вече няма как и откъде...
На мен ми е интересен въпросът с розовото масло и розите в Тракия, за които също се твърди, че не виреят никъде другаде... Някой ще сподели ли капчица знание ?
Горните две суровини винаги са се отъждестяввали само с България (ако ще и технологиите да позволяват промяна в статуквото) и спокойно могат да бъдат национални символи - нещо като калашниците в Африка.
Млечно-розовото ми отклонение изглежда запретендирва за отделна тема, че тази беше за друго.Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнениеСпокойно, с помощта на модерната микробиология вече вирее навсякъде, вече не се казва "булгарикус" (поне не като основно видово име), а производителите на кисело мляко вече не се броят на пръстите на едната ръка, както патриотично обичаме да мислим. И докато се хвалим колко много кисело мляко сме изнасяли за Япония, гърците започнаха да продават бялото ни сирене като "гръцко" (понеже фетата им е боклук, а и на всички им е втръснало от нея). Но пък във Франция тече йогуртова рекламна кампания, претендираща че продуктът е "с оригинален български вкус". Барем капка признание - исторически базирано, естествено, защото промишлено вече няма как и откъде...
На мен ми е интересен въпросът с розовото масло и розите в Тракия, за които също се твърди, че не виреят никъде другаде... Някой ще сподели ли капчица знание ?
Горните две суровини винаги са се отъждестяввали само с България (ако ще и технологиите да позволяват промяна в статуквото) и спокойно могат да бъдат национални символи - нещо като калашниците в Африка.
Млечно-розовото ми отклонение изглежда запретендирва за отделна тема, че тази беше за друго.
Коментар
-
http://tayni.net/?p=116 Това е линк към една статия в която се твърди, че хорото ни е наследство от траките.
Навремето нали са изселвали българи към турски и гръцки села, много е вероятно ние да сме ги научили на тези неща!Повечето хора говорят за справедливост само когато се отнася до тях и забравят за нея, когато се отнася за други....
Коментар
-
И аз мисля, че "ключът от палатката" на този въпрос е в такта.Без да съм напълно сигурен, неравноделните тактове са уникални в фолклора на конкретната географска област, припокриваща се най-общо с държавата България.И като имаме предвид, че през вековете държавата ни е била и по-малка и по-голяма, както и това че тази територия е била и е населена преди всичко с българи, ни дава право да го наричаме български фолклор.
Коментар
-
Случайно виждайки запис на наши хора,иракчанин шиит се удиви,че те били много подобни на техните народни танци.Показа ни някакво тяхно празненство и наистина открихме прилика,особенно много си приличаха македонските тежки хора и техните.Аз лично мисля,че тази част от фолклора ни е останала наследство от прабългарите и иранския им корен.От там може би и част от турците да имат такава жилка,но още по-вероятна версия за мен,е че това са потомците на изселените в Мала Азия българи при османското нашествие,който са запазили хората и фолклора в гените си.
Коментар
-
Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнениеРъченицата е в такт 7/8.Единственните,които се доближават до този такт са Скандинавците.Българската "копаница" няма аналог в света.В БЮРМ имат някакво бледо копие на ръченица наречено "мъжка ръченица",но като цяло това е запазена марка на БГ.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар