Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Иманярство - законно и незаконно!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Иманярство - законно и незаконно!

Имах предвид, че никой по света не е успял да се оправи. Не само ние. Винаги се намира по-богат колекционер...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Зарине, в южната част на Странджа се намира Виза (сега Визе), родния град на дядо ми и столица на последното тракийско царство Астика. Наоколо си стоят десетки могили и по никоя от тях няма и следа от разкопки...
      Тарга, сигурен съм, че нито турската държава, нито турските музеи, плащат повече...
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
        Зарине, в южната част на Странджа се намира Виза (сега Визе), родния град на дядо ми и столица на последното тракийско царство Астика. Наоколо си стоят десетки могили и по никоя от тях няма и следа от разкопки...
        Тарга, сигурен съм, че нито турската държава, нито турските музеи, плащат повече...
        Плащат, провери ако искаш. За злато без нумуизматична стойност- твърдо 30%. За античното е по-сложно. Но пак плащат повече отколкото нашите прекупвачи. И все пак цената на монетите в Европа падна драстично точно заради огромните количества изнасяни от Търция. Там обаче организираната престъпност пречи находките да стигнат до музеите. Нашите мафиоти още не са се усетили да сложат ръка и на това.
        За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
          Ако държавата и музеите си плащаха коректно процента на иманярите и обикновенните търсачи, бъдете сигурни, че нито една монета или предмет нямаше да напусне държавата. Ама все се правят на хитри, а прекупвачите си плащат процент на всички корумпирани копелета по веригата. На търсачите обикновенно се заплаща с бой или с благодаря. Еее? Какво е решението?
          Проблема е че иманярите или копачите на които се плаща да преровят мястото не са археологически ограмотени ...
          Заровеното под земята разказва история ако се разкрива с разбиране , а когато се изгребе с багера и се пресити остават само пиукащите парченца метал.
          Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Това с багера, и аз не го одобрявам. Тия с багерите имат манги и протекций. И копаят нощем, за това бравят и големи бели. А иначе и Китов копа с багер. Ама денем. Друго си е да си апаш с документ. Мамка им крадлива.

Коментар

Това с багера, и аз не го одобрявам. Тия с багерите имат манги и протекций. И копаят нощем, за това бравят и големи бели. А иначе и Китов копа с багер. Ама денем. Друго си е да си апаш с документ. Мамка им крадлива.
              Георги Китов успя да покаже на България гробници и ценности , които не биха изглеждали по този начин ако бяха намерени от незаконните апаши. В Археологията Китов действа на ръба на правилата - но успешно се адаптира в новите условия , вместо да се тюхка как изчезва всичко. Отнемали са му правата за разкопки , критикуват го , но и няма как да не признаят постиженията му (не съм чувала да е избушил гробница отгоре и да я е оставил така). Успя да запази ценни неща - както и изгоненият от София Поп , с по различни подходи , недолюбван от Църковния Клир и заточен в Кърджали покръсти част от помаците , и привлече вниманието към Вярата и го запази , независимо от абсурдното време в което живеем. И нагледния резултат: В Кърджали кубетата на църквата са златни , а във Варна са боядисани със златиста гумена боя (поне да ги бяха направили медни - както си бяха зелени и окислени си беше добре, а сега на нищо не прилича - само нощем пищно осветена изглежда вкусна - катедралата) В Шипка също са златни кубетата ... Не съм отчаян любител на златото ... ама пък боя - и то като стар станиол на цвят...
              Ако цената на това да се запази култутното богатство и наследство е да се копае с багери , аз съм за -но от хора които разбират и знаят кое как и колко и копаят с цел да се запази то за България. Когато старите порядки не работят , трябва да се търсят успешни модели . Английските студенти по Археология идват на разкопки в България , защото тука има история ... и то многопластова . В Англия си нямат много ... затова в България ...

Коментар

[quote=iai-bg;374240]Георги Китов успя да покаже на България гробници и ценности , които не биха изглеждали по този начин ако бяха намерени от незаконните апаши. В Археологията Китов действа на ръба на правилата - но успешно се адаптира в новите условия , вместо да се тюхка как изчезва всичко. Отнемали са му правата за разкопки , критикуват го , но и няма как да не признаят постиженията му (не съм чувала да е избушил гробница отгоре и да я е оставил така).

А сещаш ли се за скандала, когато бате Гойко го пипна с така нар. частни охранители, да изнася плячката? Ако не бяха дошли полицаите, дали щяхме да научим какво е изкопал? Иии, къде са дребните дарове, които съпътстват всяко погребение от онова време? Няма ги защото са лесно продаваеми. А, сещаш ли се как се вади такава маска на световния пазар за антики. Продажбата на такъв предмет е свързан с безброй проблеми и рискове. И така, маската се показва, а другото, сещай се. Далеч съм от мисълта да твърдя, че всички археолози са крадци.Но са доста.
                Последно редактирано от targa; 05-05-08, 11:07.

Коментар

Да наричаш Георги Китов апаш с документ е меко казано смехотворно. Бил съм с него на разкопки преди двайсетина години и мога да кажа само хубави неща. Той е уникална личност, класи над останалите. Допринесъл е за славата на България достатъчно много.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                    Да наричаш Георги Китов апаш с документ е меко казано смехотворно. Бил съм с него на разкопки преди двайсетина години и мога да кажа само хубави неща. Той е уникална личност, класи над останалите. Допринесъл е за славата на България достатъчно много.

Кога казах, че не разбира от археология? Съгласен съм, че е допринесъл много за славата на България, но продължавам да твърдя, че бърка в меда. Преди 20 години, може и да не го е правил. Тогава обаче имаше свиреп контрол и страх от милицията. Сега НЯМА.
                    Последно редактирано от giorgio; 14-10-09, 22:25.

Коментар

Кога казах, че не разбира от археология? Съгласен съм, че е допринесъл много за славата на България, но продължавам да твърдя, че бърка в меда. Преди 20 години, може и да не го е правил. Тогава обаче имаше свиреп контрол и страх от милицията. Сега НЯМА.
                      От библейските истории още знаем че безгрешни хора няма .
                      Нека съдим за хората по добрите дела с голямо значение,които са извършили.
                      И докато сме на темата - побърквам се когато видя иманярски изкоп посредата на черен път в гората половин метър дълбок. Разхождам се с децата и се моля детето да не се пребие в някой трап или крещя като луда да внимава като бяга.
                      Иманяра търсил пирона , капачката или стотинката , каквото там му изпиукало на металотърсача , нацвъкал 7- 8 дупки - от копка да трап,
                      и ги зарязал на средата на пътя за да се пребие я човек , я кон .
                      Който е луд - да търси на баба си хвърчилото - поне да не заплашва здравето пряко или косвено на другите , пък ако иска да забогатее с копане - да ходи да търси трюфели в гората - да не рови пътищата.
                      С какво иманярите допринасят за историческото наследство ?
                      Хълмовете около градовете са осеяни с окопи ... а файда - няма .

Коментар

...от многобройните ми ловни разходки в гората, се натъквам и на такива,, находки''...
                        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
                          ...от многобройните ми ловни разходки в гората, се натъквам и на такива,, находки''...
                          До колкото знам с такива тухли римляните са строили и не само, но предимно ... сигнализирали ли сте на археолозите в близката околност - за да предприемат спасителни разкопки - преди да е изтарашено съвсем в зоната на тези посегателства ?

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                            До колкото знам с такива тухли римляните са строили и не само, но предимно ... сигнализирали ли сте на археолозите в близката околност - за да предприемат спасителни разкопки - преди да е изтарашено съвсем в зоната на тези посегателства ?
                            ...и аз мисля ,че е от римско,,, изтарашването'' е станало 60-те години миналия век...
                            ...тая яма ,така старателно изкопана, е от миналата зима...
                            Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                              От библейските истории още знаем че безгрешни хора няма .
                              Нека съдим за хората по добрите дела с голямо значение,които са извършили.

.
                              Темата май не е най-подходящата, но ви информирам, че в неделя 18.10.2009 год по БНТ 18,55h ще има филм за археолога Георги Китов.

Коментар

От: Иманярство - законно и незаконно!

Много интересна тема но няма много мнения и е замряла.
                                Ако не знаем миналото си не знаеме какво ни очаква в бъдеще....................
                                Държавата не си е на мястото и явно някой има интерес за да продължава това по този начин.
                                Данчо 0897 81 81 02

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X