Интересно ми е вашето мнение за този вид ограбване на държавата. От къде се взеха тези несметни( като стойност и история) частни колекции? Къде отидоха откраднатите ценности от Търновския музей? А най-големите иманяри според мен са сред археолозите- лично съм запознат с някои случаи!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Иманярство - законно и незаконно!
Свий
X
-
Първоначално публикуван от bobotrojan Преглед на мнениеИнтересно ми е вашето мнение за този вид ограбване на държавата. От къде се взеха тези несметни( като стойност и история) частни колекции? Къде отидоха откраднатите ценности от Търновския музей? А най-големите иманяри според мен са сред археолозите- лично съм запознат с някои случаи!
Все пак всеки трябва някак да си вади хляба.
- 4 likes
-
Според мен не бива да говорим за ограбване на държава ( каквато и без това за жалост нямаме), а да погледнем по-общо на проблема и да го тълкуваме като "ограбване на култура" - в случая нашата собствена история. Разпарчадисването на някакво "културно средище", без значение дали става въпрос за гробница или град, отнема възможността да се създаде точен поглед към съответната културна епоха - по понятни причини.НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
Omnia vincit amor !
Коментар
-
Темата е безкрайна! Хубаво е, че все пак има хора, готови да я дискутират. Да напомням ли случая от преди около месец, когато заради строеж на част от магистралата по най-вандалски начин заличиха едно от най-древните останки от селище по нашите земи. За мен това е много показателно за отношението въобще по въпроса за наследството по нашите земи. А и то там се корени проблема - когато няма държавна политика и възпитание за запазване на ценностите, се намира кой да се облагодетелства от това лично.
Коментар
-
До: Иманярство - законно и незаконно!
Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнениеСпоред мен не бива да говорим за ограбване на държава ( каквато и без това за жалост нямаме), а да погледнем по-общо на проблема и да го тълкуваме като "ограбване на култура" - в случая нашата собствена история. Разпарчадисването на някакво "културно средище", без значение дали става въпрос за гробница или град, отнема възможността да се създаде точен поглед към съответната културна епоха - по понятни причини.
А темата е много добра.
Поздрави!Искам България чиста!
Коментар
-
На мен иманярите са ми в класацията същества някъде между политика и бобонната чума. Забележка: не казвам политика и плужека, защото плужека все пак е по-добро създание и от двете, т.е. от другата страна на класацията. Зарежете краденото злато и т.н., малко ли други неща карадат хората. Проблема е в ограбването на историята и природата. Виждал съм огромно количество иманярски свинщини. Не е проблема във взетото, а в начин, по който се взима(не, че и първото не е проблем, но е по-малкия). Най-пресен ми е спомена от крепост край Карлуково. Разкопано единственото удобно за бивак място в раьона, изкъртени камъно то стената и подкопани основи, т.е. скоро вероятно и цялата ще падне. И това е само малък пример. Още преди години си разволих отношенията с триградските "пещерняци", когато типовете дето вкарват хора в Харамийската взриви огромен каменен олтар от неолитната ера, разположен върху фантастичен коносообразен насип на едно плато в раьона. Повечето от развалините, по които се прехласваме из форума бледнеят пред онова чудо, което беше там съвсем до скоро... но вече няма никакъв смисъл да се ходи натам... Виждал съм използвани експлозиви през зимата в пещери с огромни прилепови колонии. За сведения прилепа може да заспива зимен сън само веднъж, ако бъде събуден през зимата повече не може да заспи и умира от глад. Освен това в пещерите вентилацията не е особено силна и трябва да се знае къде, какво и как да се използва, за да не стане токсичен въздуха за много дълго време напред. Не е непременно иманярите да са зладеи по душа, за да вършат тези злини. Стига факта, че не са аматьори и нямат ресурса на достатъчно техника и хора. Все едно на мен и още трима приятели да ни дадат да управляваме и подържаме сами цяла атомна електроцентрала... Бедствието е неминуемо...Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение...Още преди години си разволих отношенията с триградските "пещерняци", когато типовете дето вкарват хора в Харамийската взриви огромен каменен олтар от неолитната ера, разположен върху фантастичен коносообразен насип на едно плато в раьона. Повечето от развалините, по които се прехласваме из форума бледнеят пред онова чудо, което беше там съвсем до скоро... но вече няма никакъв смисъл да се ходи натам...
След като е известно кои са, няма ли кой да им потърси отговорност?
Имаш ли поне някакви снимки от този олтар?
Когато става дума за опазване на археологически, исторически, природни и все в тоя ред богатства, логично изниква въпросът, има ли държава... Как иначе можем да си обесним факта, че може да се срине храм на над 3000 години за да се издигне на негово място паметник на не съществуващ герой, при това според измислицата, покорител (разбирай поробител) на същата тази държава. Или да се издигне паметник на терористи и когато на някой му омръзне да гледа бездействието на пак това абстрактно понятие, държавата, и вземе нещата в свои ръце, то той, последният да бъде преследван за унищожаване на ... не е ясно какво, ама вероятно ще бъде обвинен в хулиганство, а може и нещо по сериозно да му измислят услужливи прокурори...
Май ще поизместя темата съвсем, ама сега се сещам, че според закона за имената, презимето и фамилията на българските граждани трябва да завършват на -ов, ев, или съответно -ова, -ева. В същото време и в парламента и в правителството има по дузина-две Доган, Етем, Местан, Лютви, ама на кой му пука...
Всъщност нещата са свързани, нима очаквате от хора които не смятат, че дедите им са живели тук, да искат да знаят за нашето минало и за нашата история?Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Металният детектор писнал и бум. Оказали се няколко мизерни турски пендара, които очевидно някой е заровил по доста по-находчив начин - с просто копане по билото на могилата. Беше им много далеч, за да изкарват някакви пари от него. На сред голо плато, по което няма и черни пътища се издигаше бая впечатляваща коносообразна могила с очевидно искуствен произход от материали, както ми разправяха, домъкнати от незнам къде си и върху това наистина огромна каменна кръгла плоча та да се получи като чадърче на гъба. И тя домъкната от незнам си къде. Стоухендж ряпа да яде по размери. Нямам снимки за съжаление, виждал съм го само веднъж, а и не знам много подробности, защото не съм археолог. Което казвам го знам от срещнати в околноста такива... ама и моята памет не е най-добрата на света. Наблизо между другото имаше и разкопки на цяло неолитно селище.
Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнениеДокато им е изгодно на Западните страни - Иманярството и изнасянето ще продължават . Лувъра и Бритиш музеум са пълни с плячкосани неща ...Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Абе, май с иманярите още никой не е успял да се оправи. Това на Сталин със шофьорите си е било направо песен в сравнение с проблемите с тях
.
Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнениеАбе, май с иманярите още никой не е успял да се оправи. Това на Сталин със шофьорите си е било направо песен в сравнение с проблемите с тях
.
За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.
Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
- 1 like
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар