Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Голямото четене" - безсмислена глупост!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Голямото четене" - безсмислена глупост!

Съвсем лично мнение...

Четенето на художественна литература не те обогатява по абсолютно никакъв начин и е нещо като продължение на интереса към миналите версии на сериали, от времето когато не са имали телевизия...

Така че мисля, че отделеното време за прочитане на купища книги е пропиляно и не служи за нищо повече от това да споменеш че си чел Зола пред някой който също го чел.. И да изпаднете във взаимен делириум, колко образовани, изтънчени т.н. сте...

Съвсем друга е темата за научно - популярната литература..
    Там пък е точно обратното - хората които са вътре, предлагат възможност да надникнеш в тайните на света и там всяко изречение е безценно!

Така че за "голямото четене" си трябва май и акъл, за да не си изхвърлиш свободното време в кошчето!

До: "Голямото четене" - безсмислена глупост!

Чакай, киното (при цялата ми неприязън към него) не е само латиноамерикански и турски сериали. Има купища други жанрове.

И с литературата така. Нора Робъртс (така ли беше?) също минава за художествена литература. Но това не е всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Съвсем лично мнение...

Четенето на художественна литература не те обогатява по абсолютно никакъв начин и е нещо като продължение на интереса към миналите версии на сериали, от времето когато не са имали телевизия...

Така че мисля, че отделеното време за прочитане на купища книги е пропиляно и не служи за нищо повече от това да споменеш че си чел Зола пред някой който също го чел.. И да изпаднете във взаимен делириум, колко образовани, изтънчени т.н. сте...

Съвсем друга е темата за научно - популярната литература..
      Там пък е точно обратното - хората които са вътре, предлагат възможност да надникнеш в тайните на света и там всяко изречение е безценно!

Така че за "голямото четене" си трябва май и акъл, за да не си изхвърлиш свободното време в кошчето!
      Точно на обратното мнение съм. Художествената литература, която съм изчел и чета ме обогатява душевно, кара ме да мечтая и ми дава духовна храна, която нищо не може да замести.
      Никога няма да съжалявам за сблъсъците със стълбовете когато вървейки към къщи четях поредната нова книга, нито за безсънните нощи когато не можех да заспя докато не я прочетях докрай, нито...
      И никой не може да ме убеди, че четейки повести и романи съм си хвърлил свободното време в кошчето, не! Времето, в което една книга те кара да мечтаеш, да се пренасяш в дивни светове и те среща с необикновени хора в никакъв случай не е загубено, напротив, всъщност тогава са едни от най-хубавите моменти в живота ми.

Вальо, как посмя изобщо да напишеш подобно нещо?!
      Последно редактирано от Тихомир; 02-05-10, 17:52.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        И с литературата така. Нора Робъртс (така ли беше?) също минава за художествена литература. Но това не е всичко.
        Това е фундаменталната грешка на хората - ползват имена, а не съдържание...

Моите гащи са Версаче!
        Ако и твоите са, значи сме куул...

Ако не познавам Нора Робъртс, значи съм прост!

Както и Джуджаро или Макгърчиян /незнам какъв точно беше тоя, но жена ми го знае/ ..

Снобизъм, до мозъка на костите...

Коментар

Съвсем лично мнение...
          И мноого далече от истината! Човече, сигурен съм, че не го мислиш, а правиш пак някое от твоите проучвания!?

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
            Времето, в което една книга те кара да мечтаеш, да се пренасяш в дивни светове и те среща с необикновени хора в никакъв случай не е загубено, напротив, всъщност тогава са едни от най-хубавите моменти в живота ми.

Вальо, как посмя изобщо да напишеш подобно нещо?!
            Тези необикновенни хора са измислени, в същото време около теб кипи истинския живот!

Не е ли това бягство от реалността?!

Трябва да виждаме истинският живот и то на "къса дистанция", да търсим постоянно информация за всичко което се случва около нас, а тя е в научно-популярната литература!

Все пак предварително казах, че това е лично мнение, но както казва Стария " От истината по-убаво нема!"

Това е просто моята истина!

Коментар

Тези необикновенни хора са измислени, в същото време около теб кипи истинския живот!

Не е ли това бягство от реалността?!

Трябва да виждаме истинският живот и то на "къса дистанция", да търсим постоянно информация за всичко което се случва около нас, а тя е в научно-популярната литература!

Все пак предварително казах, че това е лично мнение, но както казва Стария " От истината по-убаво нема!"

Това е просто моята истина!
              Откакто се помня винаги съм се старал да си оставям време за себе си, за почивка, за духовно извисение и други, неща все сързани с личното ми аз. Винаги съм считал същото това време за част от по-горе наречения от теб" истински живот".
              Не смятам и че четенето е някакъв вид бягство от реалността - или може би да , но само когато това бягство е поставено като цел, ала когато е за удоволствие - в никакъв случай.

Е, те такава е пък моята истина.

П.П. Не знам как би се чувствал човек никога нетръпнал пред съдбата на "Наследникът от Калкута" или "Граф Монте Кристо" , пред героите на Дюма, Жул Верн или Емилио Салгари, пред съдбата на Винету, Оцеола и Олд Четърхенд. Аз обаче се чувствам отлично защото съм ги чел.
              Последно редактирано от Тихомир; 02-05-10, 18:06. Причина: допълнение

Коментар

Нормално е човек след 25-26 да спре да чете художествена литература и да се интересува от научно-популярна или историческа и тн.
                Те романите са за подрастващите и не за друго, а защото им развиват въображението а то си е ценен инструмент. Пък и в някаква степен се срещаш с характери в тия романи, архетипи и т.н. докато оформяш себе си.

Коментар

Мисля че доста пренебрегваш скритите ползи от художествената литература!

Надявам се, че темата е провокация, в противен случай жалко че не осъзнаваш какво ти дават романите.

1. Обогатяване на речника.
                  2. Способност за изразяване.
                  3. Четейки си подобряваме и правописа - незнанието му е грозно качество за всеки културен и интелигентен човек.
                  4. Развиване на фантазията и респективно на разсъжденията. Всеки възприема написаното по свой начин, а филмите ги гледаме по един и същ.
                  5. Бягството от реалността разтоварва нервната система с хилядите ползи от това.
                  6. Не на последно място - познанията не са само в научно-популярната и техническата литература. Познаването на живота идва до голяма степен от художествената.

Вероятно пропускам някои ползи, но това се сещам засега.
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                  СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

О.К. да опростим нещата..

Нека е дилема - имаш 2 часа почивка, пред теб са класическа книжка от средновековието и дистанционното, което ще те вкара в Хистори, Нейшънъл Джиографик, Дискавъри...

Към кое ще посегнеш...

Виж, за опциите от четенето си прав, но с възрастта идва и момент, когато вече не трябва на никой да се доказваш или показваш и тръгваш единственно по пътечката на собствените удоволствия!

Коментар

Преди време колежката ме попита "какво е аба?", което значи, че не е чела Елин Пелин, Йовков и Талев. Не, че и беше много важно, но трябваше да си реши кръстословицата, за да прати талон за крем на "Garnier"...Вчера ми се случи в разговор един българин да не знае кой е Смирненски и ми се доплака...Какво значи кое, колко и дали е важно ?! Какво точно е художествена литература и защо да не я четем, най-малкото, за да вденем кога се пише пълен и кратък член! Или поне да научим, странично от строго научно-популярната тематика какъв е художественият характер на рибата Меч по Хемингуей... Това е прекрасна тема, браво Volk!

Коментар

Има хора, които не могат да формулират изречение, въпрос, не могат да си изразят мисълта с букви. Това с гледане на телевизия не може да се научи, та била и Дискавъри. Ако цял ден правиш сметки на парите и след работа се забавляваш пак с цифри и дати от споменатите телевизии... Трябва да се разнообразява, например с "Планета ТВ"

Освен това научно-популярната литература не е това, което беше. Тя е напълно и успешно заменена от Гугъл и Уикипедия. Да казваш, че четеш само такава литература сега означава, че просто те е срам да си признаеш, че нищо не четеш. А телевизията е още по-слабо оправдание.

От друга страна пък, художествената литература не може да бъде заменена от Холивуд, това е ясно за всеки, който е направил грешката първо да гледа филма, а после да прочете книгата.

В този смисъл смятам, че да казваш на времето, отделено за четене "загубено" си е направо тъпо!

Съвсем лично мнение!

Коментар

Сигурен съм,че авторът е прочел доста такава,"ненужна" литература...От тази гледна точка го разбирам донякъде,и още повече-той не призовава да не се чете,а изказва свое мнение.
                          Та за тая темичка,ми дойде на акъла един цитат от някъде си:

"Не знаеш нещо-нужното това е.
                          Ненужно е,каквото,пък се знае.."

Авторът е почерпил "своето" от художествената литература.Оформил е личността и мисленето си(айде правопис и правоговор,може и без четене да се научат).Сега спокойно може да се насочи към друг вид литература,отегчен в някаква степен от художествената.Аз мисля,че това е нормално-за всичко си има подходящи моменти в живота.Може да си чел "Винету",но сега да не ти се чете книга с подобна тематика.Може да си чел,каквато и да е класика и сега тя да не ти е интересна или просто вече да предпочиташ друг вид литература.

Подкрепям напълно и другата застъпена теза,че не бива да се чете нещо,само за да се каже че е прочетено,за да изглеждаме много "учени" и умни.
                          Спопред мен четенето(и не само) трябва да носи удоволствие,ако се прави през сила,смисълът от него се губи.(в доста книги има отегчителни моменти,които се четат през сила,но важното е те да не преобладават).
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от borko73 Преглед на мнение
                            Нормално е човек след 25-26 да спре да чете художествена литература и да се интересува от научно-популярна или историческа и тн.
                            Те романите са за подрастващите и не за друго, а защото им развиват въображението а то си е ценен инструмент. Пък и в някаква степен се срещаш с характери в тия романи, архетипи и т.н. докато оформяш себе си.
                            Ммммм, или аз още психически съм под горепосочената възраст или ти не си прав!
                            Защото с удоволствие чета фентъзи, трилъри и т.н.!
                            יעבור
                            «И това ще мине»

Коментар

Аз обичам да чета и художествена и научно популярна литература. Не бих се лишил от това удоволствие, макар и често да не ми остава много време.
                              Колкото до това, за колко "умен" ще ме смятат, не ме интересува.
                              Иначе казано, не плащам "данък обществено мнение".
                              Чета, защото ми харесва.

Това, разбира се е лично мое мнение.
                              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X