Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фолклор- местни митове и легенди.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фолклор- местни митове и легенди.

Дойде ми "на ум" една история, която баба ми ми разказа преди много време.
    Ето и историята:
    Още по турско време, умрял в селото един строг чорбаджия. Много се карал на ратаите си и ги следял да не го крадат или лъжат. Всички те му имали "страха" и уважението. Та, вечерта след погребението, в селската кръчма възникнал спор. Почерпени стабилно, младите мъже започнали да се изтъкват кой е по- смел и по- куражлия. Стигнало се и до предизвикателството! Най- куражлията от тайфата, предложил да отиде посреднощ на гробищата, до гроба на чорбаджията. За доказателство, че е бил там се уговорили да си забие ножа на гроба. "По видело" щели да отидат с компанията и всички да видят какъв е "ербап". Речено- сторено!
    На другия ден търсили, търсили "ербапа"... Намерили го умрял на гроба на чорбаджията... Било е късна есен или зима, мъжете ходели с яморлуци. "Нашия" като приклекнал да забие ножа не видял, че си пробожда и яморлука. Като се обърнал да си ходи, нещо го дръпнало от гроба- и до там! "Пукнало" му се е сърцето, каза ми баба.
    Тази история има ли я и по вашия край? А вие какви ли истории знаете...?
    Живея в Пловдив, в кв. Прослав. Квартал сме отпреди 40 години, иначе сме били- село Мечкюр... Така, че си "заплювам" историята като Мечкюрска!

До: Фолклор- местни митове и легенди.

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
    Дойде ми "на ум" една история, която баба ми ми разказа преди много време.
    Ето и историята:
    Още по турско време, умрял в селото един строг чорбаджия. Много се карал на ратаите си и ги следял да не го крадат или лъжат. Всички те му имали "страха" и уважението. Та, вечерта след погребението, в селската кръчма възникнал спор. Почерпени стабилно, младите мъже започнали да се изтъкват кой е по- смел и по- куражлия. Стигнало се и до предизвикателството! Най- куражлията от тайфата, предложил да отиде посреднощ на гробищата, до гроба на чорбаджията. За доказателство, че е бил там се уговорили да си забие ножа на гроба. "По видело" щели да отидат с компанията и всички да видят какъв е "ербап". Речено- сторено!
    На другия ден търсили, търсили "ербапа"... Намерили го умрял на гроба на чорбаджията... Било е късна есен или зима, мъжете ходели с яморлуци. "Нашия" като приклекнал да забие ножа не видял, че си пробожда и яморлука. Като се обърнал да си ходи, нещо го дръпнало от гроба- и до там! "Пукнало" му се е сърцето, каза ми баба.
    Тази история има ли я и по вашия край? А вие какви ли истории знаете...?
    Живея в Пловдив, в кв. Прослав. Квартал сме отпреди 40 години, иначе сме били- село Мечкюр... Така, че си "заплювам" историята като Мечкюрска!
    Аз я знам същата история само че е ставало въпрос за войник който си е забил щика в шинела по описания от теб по-горе начин.Случката е станала в Панагюрище (или поне там съм я чувал да се разказва няколко пъти)

Коментар

Нещо не е у ред историята. Или не се е почерпил стабилно...
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Темата е много на място!
        Нищо чудно да се припокриват разни такива истории.Това говори за обща,Родова памет.
        В главата ми се завъртяха две-три,но нека се избистрят и ще ги кажа.

Коментар

Или..градски легенди аз съм от Пиринския край, баба ми ми е разказвла, че по време на турското робство (от нейната баба го знаела) беят бил много лош. Задявал де що има невеста, а който посмеел да се опълчи-отрязвали му главата на края на едно дере. Беят трябвало да тръгне в една късна вечер нанякъде. Минавайки покрай дерето, където режели главите на ,,гяурите,, видял някакви светлинки и много глави да се търкалят към него. От страх така пришпорил коня, че той го хвърлил. Паднал, пребил се и останал инвалид. На сутринта пратил хора да видят наистина ли има глави. Оказало се, че нивата била пълна с необрани зелки...
          В българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й

Коментар

В памет на дядо ми Вачко! Скоро му правихме помен- 40 дни. Почина на 93 годишна възраст.
            Та, дядо ми Вачко (по майчина линия) е от село Недоклан. От него знам историята за името на селото. По турско време дошли турци в селото и започнали да колят и грабят наред. Само един човек се спасил и останал жив. "Недоклан" един вид... От там дошло и името на селото. Има го като история и тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%...BB%D0%B0%D0%BD.
            Дядо ми има 3 деца. 2 дъщери и 1 син- най- малкия от децата е- вуйчо Недял, или Недич както му викат всички... Още една история пренесена във времето... Наистина в това село имало много турци, дядо ми знаеше турски- играели си децата заедно... После баща му, (прадядо ми Неделчо) става кантонер в железниците и се местят в Ямбол. Дядо ми завършва училище за машинисти и става машинист. Разпределят го в Пловдив и така...От Пловдив пък, е баба Живка (тогава 16 годишна девойка)... и колелото се върти...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X