Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каквo мислите за електронната музика?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каквo мислите за електронната музика?

Започвам тази тема с ясното съзнание, че ще предизвика доста противоречиви изказвания, което е именно целта ми. Моля, преди да нападнете клавиатурата да помислите малко повече, както ще се опитам да направя и аз.

Ето моето мнение по въпроса:
    Понятието "електронна музика" всъщност включва доста различни и разнообразни стилове и произведения, някои от които са направо шедьоври в изкуството и датира още от началото на 60-те години.

В конкретния случай визирам само неща от рода на хаус, транс, габа и т.н., т.е. свързани с една определена "парти-култура".

В личната ми класация тази т.нар. "музика" е доста по-долу от например чалгата и хип-хоп-а. Това, което ме дразни в нея е крещящата липса на креативност и подчиненост на "зациклянето". Слушал съм доста подобни неща, ходил съм на различни партита, включително няколко пъти на "Метрополис" и все повече се убеждавам, че тази "парти-музика" е свързана с "парти-култура" и за правилното й възприемане е необходима "парти-дрога". Иначе даже и най-трагичният "музикален инвалид" няма да издържи неколкочасови сетове от циклещи интродукции.

Комбинацията от "бийт" усилен до подходящо ниво + съответната химия постигат чудеса с психиката на хората - често се стига и до изпадане в своеобразен транс. Не случайно талантливите диджеи усещат точно как да манипулират ритъма за постигане на максимален ефект. В резултат на всичко това човек се чувства като част от една хомогенна маса, което е изключително приятно като изживяване и създава усещане за екстаз.

Този образец присъства в много култури от хилядолетия - ритмичен транс подмомогнат от химикали, в който се включва цялото племе.
    Лошото в случая е, че това направо смачква индивидуалността, креативността и всички подобни неща, които движат хората напред. Не случайно тези култури, в които присъстват подобни ритуали са на същата степен в развитието си както преди хиляди години.
    "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

До: Каквo мислите за електронната музика?

ми ти си казал всичко :>

Аз такава музика не слушам - харесват ми някой парчета на Juno Reactor но дотам за жестоките пулсаций трябва жестока дрога а такава не искам да употребявам.
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Сякаш не сте били на по-малко години да знаете, че може и без дрога, когато главата ти е празна и има резонанс в кухината. Но твърдят, злите езици, че дрогата помага.

Няма лошо.

Освен че израстна едно доста глухо поколение. Какви ядове ще имат с нервната система и черния дроб, още не знаем, защото не са минали достатъчно години. Но сигурно няма да са стерилни, което е важното.

Коментар

Фен съм на електронната музика, ....... ама от 70-те и 80-те .... тогава имаше още мелодика, "нормален" ритъм и .... т.н.
        Вангелис, Жан Мишел Жар ..... абе сещате се .....
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
          Фен съм на електронната музика, ....... ама от 70-те и 80-те .... тогава имаше още мелодика, "нормален" ритъм и .... т.н.
          Вангелис, Жан Мишел Жар ..... абе сещате се .....
          Взе ми думите от устата - за мен това е електронната музика, другото...
          хайде да го кажа меко, не е от моето време, и не го разбирам

Коментар

Замълчах си за темата за чалгата! Замълчах си за темата за сръбското! Не употребявам! И не ги разбирам в голямата си част от продукцията. Където не разбирам си трая... Хубави неща има и там... не отричам!
            Малка част от електронното кефи, ама което кефи - кефи на макс...
            Да прощавате, значи... химия не употребявам.
            Да давам ли един линк дето на някой му пречи шумът от вентилаторите от компа... липсва му тишината от детството.
            ... Писа в един форум! Електронен форум като нашия.
            Без коментар!
            Последно редактирано от Rabin; 22-03-10, 15:18.

Коментар

Електронната музика е най-хубавото нещо сполетяло човечеството след хеви метъла. И единственото наистина различно звучене в музиката в последните трийсетина години. Това при положение че ги сравнявам с читави хитове от преди години, а не с модерните поп хитове. Понеже тогава сравнението става едно към безкрайност.

Последният концерт на Пол Ван Дайк на който присъствах беше едвам-едвам по-зле като изживяване от концертите на Флойд и U2 на които съм присъствал. Естествено никой от тях не може да се сравни с ефекта от изявата на Контрол на рок маратона на стадион Академик в края на 80те, но какво да се прави. Минаха тия времена.
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Точно този тип електронна музика и на мен не ми харесва особено.
                Както казаха и други - има и Жан-Мишел Жар, дори Пинк Флойд може да се каже, че правят такава музика /поне гарантирано не е акустична/.
                Колкото до директните паралели с употребата на опиати:
                Веднъж присъствах на живо на подобен разговор, където беше изказана тезата, че едва ли не международните наркокартели продуцирали тази музика, за да си пласират продукцията сред "феновете"...
                Тезата беше успешно парирана със репликата: "Бе то, Джими Хендрикс и "Розата" май починаха от прекаляване с прясно мляко!"
                Примерите могат да продължат до безкрай и във всички посоки...
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Точно този тип електронна музика и на мен не ми харесва особено.
                  Както казаха и други - има и Жан-Мишел Жар, дори Пинк Флойд може да се каже, че правят такава музика /поне гарантирано не е акустична/.
                  Колкото до директните паралели с употребата на опиати:
                  Веднъж присъствах на живо на подобен разговор, където беше изказана тезата, че едва ли не международните наркокартели продуцирали тази музика, за да си пласират продукцията сред "феновете"...
                  Тезата беше успешно парирана със репликата: "Бе то, Джими Хендрикс и "Розата" май починаха от прекаляване с прясно мляко!"
                  Примерите могат да продължат до безкрай и във всички посоки...
                  Това с дрогата важи с пълна сила за всички музикални стилове. Рок, Поп, Диско, Хеви, Джаз - всички са в кюпа. Има една тънка разлика обаче. Музикантите (а не феновете) използват "стимуланти" първоначално за вдъхновение, а после вече по задължение . А хубавата музика се възприема много по-добре без "помощни средства", за разлика от тези стилове, за които говорим тук.

А за "конспирационната теория" - отдавна вече почти не се прави музика, а маркетинг, като целта е да се продава всичко - не само дрога, а и лайфстайл. Към което и течение да се насочиш си има готови схеми за облекло, бижута, алкохол и т.н. Дали това се финансира от някакви картели или просто мениджърите се възползват от създалата се ситуация не е толкова важно.
                  "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Незнам дали има смисъл да си казвам мнението за ТЕХНО музикката .Само ще кажа,че МЕТРОПОЛИС ми е работодател и се познавам лично със всички световни DJ-и които са идвали в БГ.... Следващо парти 17.04.2010. Няма да казвам кои ще е гост да не прозвучи като реклама.

Коментар

Ами доста е странно да обвинявате нещо което не познавате. В този форум съм отдавна заради хобито си - оффроуда. Но истинската ми "любов" е електроннта музика. Никога не съм си позволявал да критикувам тук и където и да е музикалните вкусове на хората и да ги заклеймявам с някакви клишета.Всеки си има собствен вкус,дали изграден от обкръжението дали от други фактори.Не мога да кажа,че тези или онези били "наркомани" защото слушали такава музика.Факт е,че при всякакви стилове от фолк до габа ако щете присъстват наркотиците.Но това дава ли ни право да заклеймяваме друга група,много често даже без никакво познание.Електронната музика си е новата култура на последните сайбър поколения.Посещение на някой Метрополис не дава точна картина.И там нещата са малко изопачени както много неща в иначе милата ни и много красива (но забравена) Родина.Просто и там отдавна е модно да си бил.Аз не пропусках голямо електронно парти доскоро,но повярвайте ми хората които са "надрусани" там не са заради музиката.Но има и много "ненадрусани" и ако имате погледа на клъбър ще видите във движенията и погледа им любовта към музиката.Има ли смисъл да правя и други аналогии- Лов Парейда във Берлин: около милион посетители и нито една криминална проява.Това важи и за партита на Метрополис където повече от 5 хиляди души не създават и един проблем.Всички са приятели.Да говорим ли за статистиките по селските кръчми и заведения със "неелектронна" музика? Трябва ли да споменаваме и за печалния инцидент който се случи във електронния клуб Индиго,което се случи на Хип Хоп парти... Хип Хоп и Ар енд Би музика която пропагандира гангстерския начин на живот?
                      Фолка за който вече знаете текстовете и посланията. Дори Хард Рок и още по-дарк музики свързани в крайностите си със доста крайни фракции... Това проповядване на насилие не присъства въобще в електронната музика. Това си е музиката на съвременните хипи ако щете.Не вярвайте на митове и легенди за тази музика. Ще спомена и един много малко известен факт от самото начало на 90 тте във Великобритания-опит под всякакъв претекст да се забранят електронните партита,защото забелязали,че хората посещаващи тези партита са прекалено "свободолюбиви" и не склонни да робуват на системата. Да не забравяме и,че във цяла Европа това е водещата музика от малки кафета до големи клубове. Че принцове,политици и дуги ВИПове (всичко това ме дразни много всъщност) много често се самопробутват като "спешъл гестс" на такива партита и разбира се държат да се чуе навсякъде.Че и наши политически партии дори у нас спонсорират някои от най големите партита вече,защото разбраха,че тази музика има много последователи и у нас. Няма да ви казвам,че нас хората на електронната музика идеята ни е мир и щастие. Ние не се бъркаме в политиката,не искаме да сме известни,не крадем,не сме наркомани,стремим се да сме коректни навсякъде,защото нашите виждания са ако щете крайно пацифистки. Стремим се да не пречим на никой. Тайно се надяваме и на нас да не ни пречат.Което сигурно е невъзможно защото в момента поне у нас истинската електронна музика е във ъндърграунда,ама тука зачопляме друга тема.Тема свързана с пари,комерсиализация. Мадона опитваща се да привлече Продиджи да й правят музика,защото е разбрала,че това е бъдещето.Семплите от електронната музика се прокрадват смело дори и във нашия поп фолк.... Възможността на всеки тиинейджър да изучи добър софтуер за музика и да се загуби нуждата от ''идоли" вземащи по няколко милиона на участие.Ама на доста хора май това не им харесва и се опитват да изградят всячески лош имидж на електронната култура.Спирам.Мога много да говоря,ама съм във този форум заради уважаваните и ерудирани участници и главно за оффроуда,а не да споря за музика.Извинете ме за който е имал търпение да прочете всичко
                      п.п. и съм на 38 години да не си помислите,че съм на 14 .
                      висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                        Ами доста е странно да обвинявате нещо което не познавате. В този форум съм отдавна заради хобито си - оффроуда. Но истинската ми "любов" е електроннта музика. Никога не съм си позволявал да критикувам тук и където и да е музикалните вкусове на хората и да ги заклеймявам с някакви клишета.Всеки си има собствен вкус,дали изграден от обкръжението дали от други фактори.Не мога да кажа,че тези или онези били "наркомани" защото слушали такава музика.Факт е,че при всякакви стилове от фолк до габа ако щете присъстват наркотиците.Но това дава ли ни право да заклеймяваме друга група,много често даже без никакво познание.Електронната музика си е новата култура на последните сайбър поколения.Посещение на някой Метрополис не дава точна картина.И там нещата са малко изопачени както много неща в иначе милата ни и много красива (но забравена) Родина.Просто и там отдавна е модно да си бил.Аз не пропусках голямо електронно парти доскоро,но повярвайте ми хората които са "надрусани" там не са заради музиката.Но има и много "ненадрусани" и ако имате погледа на клъбър ще видите във движенията и погледа им любовта към музиката.Има ли смисъл да правя и други аналогии- Лов Парейда във Берлин: около милион посетители и нито една криминална проява.Това важи и за партита на Метрополис където повече от 5 хиляди души не създават и един проблем.Всички са приятели.Да говорим ли за статистиките по селските кръчми и заведения със "неелектронна" музика? Трябва ли да споменаваме и за печалния инцидент който се случи във електронния клуб Индиго,което се случи на Хип Хоп парти... Хип Хоп и Ар енд Би музика която пропагандира гангстерския начин на живот?
                        Фолка за който вече знаете текстовете и посланията. Дори Хард Рок и още по-дарк музики свързани в крайностите си със доста крайни фракции... Това проповядване на насилие не присъства въобще в електронната музика. Това си е музиката на съвременните хипи ако щете.Не вярвайте на митове и легенди за тази музика. Ще спомена и един много малко известен факт от самото начало на 90 тте във Великобритания-опит под всякакъв претекст да се забранят електронните партита,защото забелязали,че хората посещаващи тези партита са прекалено "свободолюбиви" и не склонни да робуват на системата. Да не забравяме и,че във цяла Европа това е водещата музика от малки кафета до големи клубове. Че принцове,политици и дуги ВИПове (всичко това ме дразни много всъщност) много често се самопробутват като "спешъл гестс" на такива партита и разбира се държат да се чуе навсякъде.Че и наши политически партии дори у нас спонсорират някои от най големите партита вече,защото разбраха,че тази музика има много последователи и у нас. Няма да ви казвам,че нас хората на електронната музика идеята ни е мир и щастие. Ние не се бъркаме в политиката,не искаме да сме известни,не крадем,не сме наркомани,стремим се да сме коректни навсякъде,защото нашите виждания са ако щете крайно пацифистки. Стремим се да не пречим на никой. Тайно се надяваме и на нас да не ни пречат.Което сигурно е невъзможно защото в момента поне у нас истинската електронна музика е във ъндърграунда,ама тука зачопляме друга тема.Тема свързана с пари,комерсиализация. Мадона опитваща се да привлече Продиджи да й правят музика,защото е разбрала,че това е бъдещето.Семплите от електронната музика се прокрадват смело дори и във нашия поп фолк.... Възможността на всеки тиинейджър да изучи добър софтуер за музика и да се загуби нуждата от ''идоли" вземащи по няколко милиона на участие.Ама на доста хора май това не им харесва и се опитват да изградят всячески лош имидж на електронната култура.Спирам.Мога много да говоря,ама съм във този форум заради уважаваните и ерудирани участници и главно за оффроуда,а не да споря за музика.Извинете ме за който е имал търпение да прочете всичко
                        п.п. и съм на 38 години да не си помислите,че съм на 14 .
                        Да 100% си прав...щом ходиш по партита може и да сме се виждали.Ако не на Кокси гаранция...И на мен форума си ми харесва ама другата страст си ми е електрониката.А и по чалгджийниците маи има повече дрогирани.

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                          Ами доста е странно да обвинявате нещо което не познавате...
                          Уважаеми Tony33. Благодаря за сериозния пост - точно на такова нещо се надявах като пуснах темата - обосновано и аргументирано твърдение.

Незнам за другите но аз никога не съм си позволявал да обвинявам нещо, което не познавам - слушам електронна музика още от тинейджърските ми години в началото на 90-те - започнах с Kraftwerk, минал съм и през Вангелис, Майк Олдфийлд и какво ли още не. Измежду приятелите ми има и немалко диджеи. Всъщност слушам всякаква хубава музика.
                          Това за което споменаваш се случи във Великобритания през 94-а година, когато искаха да забранят рейв-а, като музика проповядваща нихилизъм, насилие и свободолюбие. Тогава във вихъра си бяха The Prodigy, The Chemical Brothers и т.н.
                          Сигурно си спомняш "духа" на онова време, ако мога така да го нарека - всеки искаше да е различен, уникален. Всеки търсеше нещо и се бунтуваше против нещо. Тогава се роди алтернативният рок, гръндж-музиката...
                          И някак си неусетно цялото това нещо изчезна - в момента никой не иска да е уникален, а иска да е "маса". В музиката почти не се експериментира и търси - правят се ремиксове и ремастеринги на стари неща, а хитовете се композират като статистически се взимат най-успешните фрагменти измежду топ-листата от последните 10 години.
                          Именно затова поставям въпросните стилове от електронна музика на дъното - според мен те не са креативни, а дегенеративни. По никакъв начин не мога да сравня това, което се пуска на "Метрополис" например с музиката на Продиджи. Познавам се с един от хората, които са участвали в записите на Продиджи и знам за какъв труд става въпрос, как се правят лупове и т.н. Затова и Продиджи са на световно ниво и според мен правят стойностна музика.
                          За разлика от болшинството младежи по грамофоните, чието търсене приключва с 5 линка в Интернет. И сетовете им се състоят предимно от смяна на бийта и някой прашасал луп.
                          От друга страна публиката им не е особено претенциозна, което също е много неприятен факт. Защото качествена електронна музика има, но все по рядко я чуваме.

...Възможността на всеки тиинейджър да изучи добър софтуер за музика и да се загуби нуждата от ''идоли" вземащи по няколко милиона на участие...
                          Това е много хубаво като пожелание, но колко от тези тинейджъри научават нещо за музиката? Те откриват интернет, семплите, софтуера и започват да циклят. Аз ти гарантирам, че един петокласник от музикалното училище ще направи в пъти по-добър сет от болшинстово български диджеи в момента даже и на FruityLoops например.

Надявам се, че ъндърграунд музиката, за която говориш се различава от тази ми представа, но за съжаление навсякъде където съм ходил чувам едно и също - посредствено циклене и зомбиране.

Коментар

Не всичко е толкова черно. Не гледай наща "сцена". Не гледай и ония със самолетите със джакузи. Има си силно течение .Просто бягаме от комерсиализацията защото настигна и погълна и наща малка ниша. Има и много добри продуценти дори и у нас. Ама са добри защото не искат да им се знаят имената и физиономиите.И това е бъдещето.И дори кризата е едно от нещата което помага . Смешно е някоя звезда да взема милиони на час участие и после да иска да нахрани гладуващите деца....ама с наще смс и. Естествения подбор и това ще излекува. Виж Холиууд.Гръмна балона.Ще гърмят още.А за цикленето- то е като звука на 12 цилиндров двигател-за едни мъка за други наслада.Въпрос на познаване .Прекъсващите двигатели ще изчезнат....
                            Оптимизъм!
                            висете отпуснато

Коментар

А за цикленето- то е като звука на 12 цилиндров... Ле леее... Как не съм се сетил.Тц тц тц тц.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X