Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде са възрожденските ни песни?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Къде са възрожденските ни песни?

И по-точно юнашките песни, които разказват за освобождението ни от турско робство (надявам се това определение все още да не е забранено, защото натам отиват нещата). Помня, че още преди десетина години се опитвах да намеря някое българско радио да ги излъчва, поне рано сутрин, поне понякога. Не намерих.. А през седемсетте всяка сутрин с тях започваше програмата на радиото. Не броя шоу интерпретациите на Слави Трифонов с чалгаджийски привкус, обратен на духа на тези песни. Просто не става, няма нищо общо с оригиналите.

Къде са? Защо ги няма?

До: Къде са възрожденските ни песни?

Изчезнаха, заради късата ни национална памет, а определението го намирам за единственото вярно!
    Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
    ... turn on your A/С !

Коментар

Напротив - има ги. И по телевизията и по националното радио.

Отделно - не би ли било твърде натрапващо се, ако 20-30 песни се "въртят" непрекъснато и ежедневно? Точно по тази причина не слушам част от нашите радиостанции - харесват си няколко композиции и ги повтарят до втръсване.
      Според мен, тези песни трябва да се свирят и слушат действително при тържествени и исторически поводи, като символ на българския дух.
      А за да ги знаят всички българи, е необходимо да се изучават като материал в детските градини и училищата.

ПП. Моля, следващите коментари да са свързани с темата, т.е. "възрожденските ни песни", а не - да плъзгаме коментарите пак на политическа основа. Така или иначе, темата е за подфорума Изкуство и култура.
      proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
      NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
      Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Откак преди 10 години си взех първата нокия, телефонът ми звъни винаги с "Боят настана"- монофонично, поли, сега и Мп3...Чуя ли тази песен винаги ми се качва настроението, усещам сила и гордост , че съм българин...Иначе на радиото и телевизията не разчитам - тегля тази музика- в нета ги има, и я слушам когато поискам...
        Руският шофьор нарича "път", мястото през което възнамерява да мине.
        ...Българския коледен дух е духът на заклано прасе...[COLOR="#008000"][/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
          Напротив - има ги. И по телевизията и по националното радио.
          Ей, Ник, жив да си...

Детството ми мина в Панагюрище, при баба и дядо - той директор на гимназията, тя - учител по музика..

Възрожденските песни никак не бяха чужди у дома..

И сега винаги нещо особено ми става, като зазвучат...
          "Къде си, вярна ти любов народна", "Вятър ечи, балкан стене.."

и за отврата от интерпретацията на Слави Трифонов - кой уши байряка... бях писал преди време в една моя тема .. леката историческа манипулация, с един ориенталски акцент...

Но това са най-българските песни, поне за мене!

Коментар

Искаш да се чувстваш суверенен патриот? Слушай Янки Дудъл, какъв ти е проблема? Скоро ще го има като сигнал на форума.
            И изчезни с тия глупости, не са актуални, не са евротични, и най-главното - "Младите не ги разбират, те сега се интересуват от друго!"
            Изчезни оттука, още малко, и ще ме караш да се чувствам българин, а? Утре ще ми забраниш и да пиша на латиница.

Коментар

Да, няма ги. Сравнение с това колко трябва да ги има. В сравнение с вредния боклук, който го има в изобилие. На практика присъствието им в "националния ефир"е толкова незначително, че е истинско събитие да попаднеш на някоя от тези песни. Сигурен съм, че и горния линк на изпълнението им е от някой национален празник, най-вероятно 3 март, т.е.1-2 пъти в годината по радиото и телевизията. Интересно, дали децата ги знаят (нямам предвид наизуст)? Или по-добре да не знаят? Може би у тях ще възникнат много въпроси и после отговори, а после и убеждения, неудобни за днешния "европейски" свят..

Коментар

Сега погледнах линковете. Уви, оказах се по-прав, отколкото ми се иска - изпълненията са по случай 130г. от Освобождението на България от турско иго. Т.е.кръгла годишнина.
                Иначе - благодаря за линка!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X