Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лични впечатления за ресурси с истински FLAC, DSD и DXD -> музика високо качество...?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лични впечатления за ресурси с истински FLAC, DSD и DXD -> музика високо качество...?

Колеги,

Знам че има много ресурси "под път и над път" които предлагат най-високото качество в Галактиката... Проблемите с които се сблъсквам са два основно:

Обявеното не е оригинално добито в такава "резолюция" а просто е повдигнато в нея... Даже и не отварям дума за места къде от mp3 се прави FLAC и гръмко се обявява небивало качество...
    Дори и технически качествена музика, често е "съвременно" обработена със смачкана динамика и крещящи високи и ниски за да е подходяща за в метрото.

Търся мнения и впечатления от хора намерили нещо стойностно... някъде...

Напоследък дори при виниловите плочи пазара започна да се сегментира на нишови и масови продукти, предполагам и "стриминг" ресурсите също ще почнат ако не са вече...
    VPetrov.photography

Ще следя с интерес, натрупал съм доста техника(hi-hi...и нагоре), ама възрастово май няма смисъл. Последния аудио-тест ме сломи духом.

Коментар

Е, де! Никакви такива... То и аз с моите 62 години не чувам над 15 000 Khz ама какво от това? Чувам си много други неща... Все пак музиката не е само един честотен диапазон... Пък и реално погледнато, човек чува само това, което разбира... ;-)
    VPetrov.photography

Коментар

• chrichri
      chrichri коментира
      Редактиране на коментар
      Голяма магия е музиката...

• blackfirefly
      blackfirefly коментира
      Редактиране на коментар
      Универсалното хапче за радост и тъга е!

Добре направен и мастериран запис на 48 килохерца, 24 бита е предостатъчен за качествено въпроизвеждане. Не че не може и "по-нагоре", ама там става малко като с "кафефилията" и прочие хоби залитания в абсолютното... не е много ясно какво... и няма край...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
      Венцислав Петров коментира
      Редактиране на коментар
      Достатъчен е, факт! То и математиката даже се е изказала по въпроса. И само за слушане, без да съм на 100% сигурно ще е така. Въпросът е, че апаратната реализация никога не е идеална и точно там е проблема. Затова и колкото "по-нагоре" се качва дискретизацията, толкова по-лесно "проблемите" се разкарват от чуваемият диапазон...

Темата е голяма и доста съм се занимавал да я разучавам. Като начало, гледам тук кои албуми имат хубава динамика: https://dr.loudness-war.info. Съответно ползвам и софтуера Dynamic Range Meter като плъгин към foobar, с който може да се измерва всяка песен. За мен високият динамичен диапазон е добър критерий, по който да преценявам кой прави качествени записи/мастериране.

Коментар

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      И благодаря за линка, много е полезно, не го знаех...

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Абсолютно. Чисто разваляне на музиката го броя. Освен всичко, състезавали се и на коя група цд-то ще свири по-силно на уредбата, защото това подсъзнателно карало купувачите да го предпочитат. Което пак със смачване и орязване го постигат (да е по-силен звука).

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      И още нещо важно, кой ще може да го слуша най-лесно на слушалки в метрото... Щото нали, то ако динамиката си е както трябва..., мисля че в някои ситуации няма как да се слуша пълноценно... ;-)

За звученето на един и същ албум или песен има значение типа носител (cd/vinyl/tape/други - различно е мастерирането), годината на издаване (оригиналните първи издания обикновено са по-хубави), видът запис - има демота, студио сесии, репетиции, първоначалният запис на магнитна лента, bootlegs на живо без никаква обработка, remastered ремастерирани версии, музика директно от филма (обикновено е по-хубава отколкото в саундтрака към него), музика във видеоклиповете (и тука се стараят)... След сравняване измежду повече варианти човек започва да усеща по-лесно разликата.

П.П. Има и албуми за настройване и тестване на аудио оборудване. Просто издадени от група и получили се изключително добре, станали еталон. Или правени специално за целта:

Drum Improvisations By Ron Tutt & Jim Keltner (1981) Sheffield Lab
    Последно редактирано от jkd; 11-06-26, 00:37.

Коментар

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      Така е! За винил особено се изисква и конкретно съобразяване с доста ограничения от физическо естество, което пък в много случаи се оказва работещо в добра посока...

А като цяло си мисля, че основното за качествен резултат е съобразяването само с целите на "художественият" изказ. Което изисква много работа, внимание и най-вече изваждане от уравнението адаптирането на една музика към масов вкус, леснота на слушане и прочее неща, които могат да съсипят всичко. В днешно време технологията е много по-напред, в същото време е факт, че записи правени преди години са класи над съвременните. Искам да кажа, не е проблем да се направи, както трябва и сега, бързината и адаптирането към масовият вкус обаче не прощават...

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      Тази сутрин спокойно го чух това което сте пратили, да, намирам го за отличен пример за каквото и питах... Даже вече имам идея, да вземем да съберем примери като този, пресеем и уточним и направим нещо като стандартен набор за тест, който всички познават и са слушали на различни места и машини. Така ще е по-добре като се сравнява, че иначе всичко е круши с ябълки...

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Хубава идея, аз така съм правил през времето. Със сравняване се усеща най-добре - примерно албума от винил и същия от сд... Ако се комбинира със запознаване как изглежда спектъра на музиката при различи нива на качество/битрейт, как изглежда смачкването/орязването на честотите... Ползвам малка програмка за това - Spek - Acoustic spectrum analyser 0.8.2. По спектъра може да се разбере и дали записът не е прекодиран в по-висок битрейт ("Обявеното не е оригинално добито в такава "резолюция" а просто е повдигнато в нея...").

Какви са ви впечатленията от soundcloud, примерно?
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Както с всичко друго и тук обобщаването на каквото и да е е погрешно. Колкото повече задълбаваш, толкова повече разбираш, че няма едностранен отговор на даден проблем.
      Например това с човешкия слух до колко КХц чуваш. Супер туитъра свири честоти които са над 20КХц и реално човек не ги чува, но на практика се чува в система когато е със и без включен супер туитър. Та някой ако си мисли, че всичко му е ясно, живее в голяма заблуда. Аз на моята система слушам цд и стриминг от Тидал. Преди това имах и различни компютри с различни плеъри, капинки-малинки и т.н. но в момента не ги ползвам.
      И най- гадното е когато достигнеш едно ниво и чуеш любим албум колко е гадно записан, толкова гадно, че не ти доставя удоволствие да го слушаш. Което е много жалко и си задаваш въпроса: Защо си го причиняваш?

Коментар

• jkd
        jkd коментира
        Редактиране на коментар
        "...и си задаваш въпроса: Защо си го причиняваш?"

Аз повече се питах защо го правят по този начин, след като много добре знаят как трябва да бъде . Стигнах до извода, че или ги карат насила издателите им по някакви свои съображения за провеждане на национална и световна медийна политика за разпространение на лошо качество, или го правят самите те, за да може само на концерти да има хубаво звучаща тяхна музика и да печелят повече посещения...

На мен ми е ясно.
      Тръгнах да проектирам малка домашна системка без да изпадам в истерии. Като стигнах до 30 бона ми стана ясно, че ще слушам музика криво-ляво като хората в операта.
      ... а още не бях стигнал до носителите.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Съединител - долен, ляв педал.
      Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от dancoo Преглед на мнение
        И най- гадното е когато достигнеш едно ниво и чуеш любим албум колко е гадно записан, толкова гадно, че не ти доставя удоволствие да го слушаш. Което е много жалко и си задаваш въпроса: Защо си го причиняваш?
        Баш! Още по-гадното е че понякога няма нужда нивото да е чак велико, за да чуеш например кресливите високи и малко под тях - това ми е особена болка. Чува се и на довлно скромни слушалки, както и да речем аудио система в кола малко над средно ниво. В тоя смисъл разбирам "мъката" на Венци, ама понякога (да не кажа доста често) нещото, което искаш да намериш с читаво качество, просто не съществува с такова качество.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Венцислав Петров
          Редактиране на коментар
          Ти да не мислиш, че аз от лесно питам... :-) За съжаление "чалга" манталитета не е български патент... Но пък аз съм започвал да си събирам по малко само стойностни неща и така... По-добре по-малко но по-истински...

Поне това болднатото може да се прочете/направи. Добре мастерирана музика и настроен правилно компютър/плейър вече дават разлика и не струват нищо.

Без известно навлизане в подробностите все едно да се избира автомобил по цвят и по цена само. Никаква гаранция за адекватен резултат от просто даване на пари за системи, носители, високо качество и прочие. Звукозаписната и медийната индустрии изобщо нямат за цел да предоставят масово хубава музика, точно както и автоиндустрията няма за цел да предоставя масово хубави автомобили. Искат се допълнителни познания и подбор.

Mastering for CD
        https://mastering.to/cd
        7 научно обоснованных причин, почему винил звучит лучше, чем CD
        https://www.audiomania.ru/content/7-...chshe-chem-cd/
        Цифровое представление аналогового аудиосигнала. Краткий ликбез
        https://habr.com/en/articles/503786/
        Гармонические колебания
        https://habr.com/en/articles/219337/
        What Does Direct-to-Disc Vinyl Mean?
        https://www.yoursoundmatters.com/wha...sc-vinyl-mean/
        Vinyl [unscrupulously] cut from CD masters
        https://www.audioshark.org/threads/v...-masters.7517/
        Настройка звука компьютера на максимум качества на примере Creative Sound Blaster Audigy Rx
        https://www.drive2.ru/b/464923545076498885/
        Как добиться качественного звука на ПК
        https://club.dns-shop.ru/blog/t-157-...o-zvuka-na-pk/
        Компьютерный звук. Советы профессионала. Как получить Hi-Fi на компьютере?
        http://www.freeadvice.ru/view_article.php?id=42
        Почему аудиофилы на самом деле правы: 6 важных моментов / Аудио и звук / iXBT Live
        https://www.ixbt.com/live/digs/poche...ele-pravy.html
        The Well-Tempered Computer An introduction to computer audio
        https://www.thewelltemperedcomputer.com/index.html
        Ending the Windows Audio Quality Debate
        https://www.audiosciencereview.com/f...-debate.19438/

Коментар

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Особено вникване в сложните детайли не е нужно, просто обща представа за някои полезни термини и да се види, че темата е сложна и лесно се продават продукти, които заблуждават купувачите.

• Венцислав Петров
          Редактиране на коментар
          Това мисля да извадя отделно и да го залепя. Постепенно като се добавя ще стане страхотен справочник...

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          То имам да добавя неща (мои изводи), които, синтезирани, за мен са най-важни и дават практически резултат. Не са обемни. Но трябва контекст за разбирането им, поради което и горните линкове.

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
        На мен ми е ясно.
        Тръгнах да проектирам малка домашна системка без да изпадам в истерии. Като стигнах до 30 бона ми стана ясно, че ще слушам музика криво-ляво като хората в операта.
        ... а още не бях стигнал до носителите.
        За теб майтап, за мен истина- преди години някъде бях чел, че доста богати и състоятелни люде правят именно това. Да кажем някоя опера или концертна зала решават да си сменят музикaлната система и озвучеаване. Речено- сторено: вадят старата и монтират новата. В този момент някой мераклия с доста пари се явява и купува старата, но в добро здраве, озвучителна система и си я монтира вкъщи. Сега, колко е голямо това "вкъщи" може само да гадаем. Но предвид състоянието на човека, надали страда от липса на място.
        Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Венцислав Петров
          Редактиране на коментар
          Съвършено безсмислено занимание, освен ако не е въпрос да се разправят страхотни лафове... Уредби правени за озвучаване на големи зали не само, че не са подходящи за домашно озвучаване но са твърдо противопоказани...

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Не съм го написал разбрано. Слушам качествена музика само като отида на опера и на жив концерт.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение

За теб майтап, за мен истина- преди години някъде бях чел, че доста богати и състоятелни люде правят именно това. Да кажем някоя опера или концертна зала решават да си сменят музикaлната система и озвучеаване. Речено- сторено: вадят старата и монтират новата. В този момент някой мераклия с доста пари се явява и купува старата, но в добро здраве, озвучителна система и си я монтира вкъщи. Сега, колко е голямо това "вкъщи" може само да гадаем. Но предвид състоянието на човека, надали страда от липса на място.
        Домашна аудиофилска система+помещение нямат нищо общо с това, което се търси в концертна зала/опера, та лично съм силно скептичен че такъв подход би донесъл нещо смислено, ако просто вземеш системата и я пльоснеш вкъщи. Изобщо не споменавам че твърде често за конкретната зала са правени конкретни корекции, които вкъщи или в друга зала просто няма да работят или дори ще работят наобратно. Тоест като минимум трябва сериозно коригиране.

Архаичното ми возило има няколко десетки профила на корекция (в кола без корекция забрави за музика поне доближаваща се до истината), като дори видът на седалките, видът на корите на вратите, наличието или не на шибидах, води до различен профил, а изобщо не говорим за аудиофилство в случая - много е далече от това. Просто система (според разбранията ми) малко над ширпотреба. А се чуват много работи (както и не се чуват други).

Някаква прилика има между домашно ползване и звукозаписно студио, макар че и там си има много специфики и нюанси.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Домашна аудиофилска система+помещение нямат нищо общо с това, което се търси в концертна зала/опера, та лично съм силно скептичен че такъв подход би донесъл нещо смислено, ако просто вземеш системата и я пльоснеш вкъщи. Изобщо не споменавам че твърде често за конкретната зала са правени конкретни корекции, които вкъщи или в друга зала просто няма да работят или дори ще работят наобратно. Тоест като минимум трябва сериозно коригиране.

Архаичното ми возило има няколко десетки профила на корекция (в кола без корекция забрави за музика поне доближаваща се до истината), като дори видът на седалките, видът на корите на вратите, наличието или не на шибидах, води до различен профил, а изобщо не говорим за аудиофилство в случая - много е далече от това. Просто система (според разбранията ми) малко над ширпотреба. А се чуват много работи (както и не се чуват други).

Някаква прилика има между домашно ползване и звукозаписно студио, макар че и там си има много специфики и нюанси.
          Ако трябва да съм честен, съм лаик по темата. Това, което казваш има логика. Освен да се има предвид не самите колони / говорители, които действително биха били огромни и безсмислени за частно ползване, а самите възпроизвеждащи устройства- усилватели, уредби и т.н. апаратура.
          Както и да е.
          Обяснявам си го с манящина и надвиване над масрафа. Нещо като да си купиш спортна кола над 1000 к.с., която вероятно развива над 300км/ч, но реално няма къде да караш или поне не с пълнят и капацитет..
          Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Най-големите тонколони (reference) за студио се правят за филмови студиа в САЩ, в Европа не знам да има толкова големи и те са:

PMC BB5 XBD-A

над 70 000 хил. евро са... и са високи приблизително два метра...

Не знам да има такива студиа в Европа. За тук доколкото на мен ми е известно за големите студиа мечтата им е да имат: PSI Audio A23-M

Това са колони на които самият производител изисква минимум 3 метра дистанция и са мисля към 50-на см. високи... Има и един модел малко по-големи, на края на долният линк има описани при какви условия могат да бъдат предпочетени...

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Забравил съм линк, има и интересни фотографии от студиа: https://www.psiaudio.swiss/a23-m-thr...or-perfection/

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            "PMC BB5 XBD-A"

Те били английски производител. В Англия моделът го има в новопостроеното New Winchester Audio Barn студио (1), от самото начало на производството е в BBC's Maida Vale Studios /черно-бялата снимка горе се оказа, че е оттам/ (2), както и в най-доброто студио в страната Metropolis Mastering (3).

Слагат ги сравнително близо до пултовете. Няма кой знае какво разстояние.

Един известен японски музикален продуцент твърди, че в Япония повечето професионални места за звукозапис нямат нормални колони с хубави ниски-средни честоти, и звукът не е балансиран, не съответства на помещенията. Затова е избрал именно тези големи монитори за домашното си студио - PMC BB5 XBD-A в домашней студии Юна Иноуэ.
            Последно редактирано от jkd; 13-06-26, 11:51.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Баш! Още по-гадното е че понякога няма нужда нивото да е чак велико, за да чуеш например кресливите високи и малко под тях - това ми е особена болка. Чува се и на довлно скромни слушалки, както и да речем аудио система в кола малко над средно ниво. В тоя смисъл разбирам "мъката" на Венци, ама понякога (да не кажа доста често) нещото, което искаш да намериш с читаво качество, просто не съществува с такова качество.
          На фона на което, минавайки покрай познат с прилична аудио система, той пусна копие от мастер запис на "магнета".
          Слушах, слушах, и установих че нищо не ми липсва.
          Е, вярно че "магнетът" е студиен, но това са маловажни подробности...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на Вчера.

Зареждам...
          X