Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Километричен камък

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Километричен камък

Някой може ли да ми покаже на снимка, какво представлява километричният камък (който никъде не съм виждал по пътищата)?
    Последно редактирано от Малкия Румба; 19-07-09, 22:09.

До: Километричен камък

Много подобни на този са. Боядисани са в бяло- с черна "шапка". Не може да не си ги виждал покрай пътищата!
    А, сети се за началото на филма "На всеки километър", там с ръка на камъка партизанина казваше: - Ние сме на всеки километър и така, до края на света...
    http://www.vbox7.com/play:081637e3
    Последно редактирано от komisar; 19-07-09, 22:36.

Коментар

Новите са високи около 40 см., бели със сини шапки на които пише с хоризонтални цифри километража, отстрани с вертикални цифри пише класа и номера на пътя. Почти всички пътища от дъравната пътна мрежа са маркирани.
      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

На магистралите са разположени на средната мантинела. Сгъната на две алуминиева ламарина с надпис.

А този в БургаЗ е в центъра на града, но когато е поставян е бил на километър от тогавашния център (пристанището). Градската управа взе решение този камък да се консервира и постави в прозрачна клетка.

Коментар

Ето, виж ги сам. Намират се вдясно от пътя, ако се движиш от Русе към Разград.
          Прикачени файлове

Коментар

Благодаря!

Коментар

Първи Римляните предприели мащабно строителство на здрави, павирани с камък пътища, охранявани от патрули и белязани с километрични камъни (милиарий). И до днес част от пътищата от римско време са почти непокътнати и стават за употреба, А километричните камъни освен за обозначаване на разстоянието са служели и за по-лесно преброяване на пехотата.
              А паветата на римслите пътища са доста по-големи от съвремениите - размера им е около 15 на 30 сантиметра и изработени от гранит.
              Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                А километричните камъни освен за обозначаване на разстоянието са служели и за по-лесно преброяване на пехотата.
                Смята се, че другата им функция е била за по-лесно качване на конете след почивка, по времето, когато все още не са ползвали стремена
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Чувал съм, че в Санкт Петербург километричните камъни са на 700 м, а не на 1000. Така са били поставени по заповед на Петър I-ви, който искал да впечатли чужденците с размерите на руската столица.
                  По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

При входа на Червения площад от север има НУЛЕВ КИЛОМЕТЪР на Русия. Бронзов кръг с надпис оттук започва измерването на разстоянията до всички селища. Снимал съм го, също и Цвети в " В Русия съм! В Русия съм..."

Проста работа, а постоянно има тълпи от хора, желаещи да стъпят на "Километър нула".

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
                      Чувал съм, че в Санкт Петербург километричните камъни са на 700 м, а не на 1000. Така са били поставени по заповед на Петър I-ви, който искал да впечатли чужденците с размерите на руската столица.
                      Може да е вярно и друго. До 18 век 700 сажена са били равни на една Верста, която пък е малко повече от 1000м. По времето на Петър се е ползвала Руската мерна система. Едва след революцията се минава към метричната система.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                        Може да е вярно и друго. До 18 век 700 сажена са били равни на една Верста, която пък е малко повече от 1000м. По времето на Петър се е ползвала Руската мерна система. Едва след революцията се минава към метричната система.
                        Нещо не се връзва сметката. Ако една верста има 700 сажена, а "километричните" камъни в Петербург са през 700 метра, значи са набучени през 490 сажена.
                        Невзрачано число.

Коментар

или просто са си били набучени през 700 сажена , а някой е объркал сажен с метър
                          - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                          - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                            Нещо не се връзва сметката. Ако една верста има 700 сажена, а "километричните" камъни в Петербург са през 700 метра, значи са набучени през 490 сажена.
                            Невзрачано число.
                            Пишейки по-горното, нямах предвид, че са през 700м , а сажена. Бил съм в Питер, но не съм мерил разстоянията.
                            Само предположение, не го натрапвам на никой. Но все пак Русия си е имала, като Англия, собствена мерна система по онова време.
                            подаръци за мъже от FACOM
                            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Ето го нулевият километър на Русия
                              http://blog.kmint21.com/2007/08/05/z...an-federation/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X