Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тайнствената къща до Руското посолство

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Тайнствената къща до Руското посолство

Искам да кажа, че миналата есен, реставраторът, който работеше по къщата ми каза, че първоначално се е намирала някъде около Самоков, но поради някаква причина се е наложило да бъде преместена другаде. И са й намерили място в парка в София. Сега софиянци я чувстваме като своя. Някакси ни е болно, че тази красота ни напуска по такъв начин, без никой да попита никого. Достатъчно беше само да пуснат една банкова сметка за набиране на средства за възстановяване и съм убеден, че щеше да има резултат. Само че не! Отново нещата тихомълком се правят като че ли всичко в София е собственост на един човек!

Искаме си дървената къща в парка обратно!
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
      Искам да кажа, че миналата есен, реставраторът, който работеше по къщата ми каза, че първоначално се е намирала някъде около Самоков, но поради някаква причина се е наложило да бъде преместена другаде. И са й намерили място в парка в София. Сега софиянци я чувстваме като своя. Някакси ни е болно, че тази красота ни напуска по такъв начин, без никой да попита никого. Достатъчно беше само да пуснат една банкова сметка за набиране на средства за възстановяване и съм убеден, че щеше да има резултат. Само че не! Отново нещата тихомълком се правят като че ли всичко в София е собственост на един човек!

Искаме си дървената къща в парка обратно!
      След смъртта на скулптора-дърворезбар, Столична община е оставила дълги години дърворезбите на произвола на времето. Започва необратимо гниене. Както всичко, оставено без грижа. Собственикът на замъка искал отначало да вложи пари и грижи на място. Общината отказва. Както кучето, което лежало върху купчина сено, но не я дава на сърничката. Зер е негова!

За пренесените фрагменти се полагат добри грижи от новия - "собственик" не върви. Меценат, може би. Защото какъв собственик на прегазена полужива костенурка си, като я съживиш и отгледаш?

Наистина, най-добрият вариант би бил да се пренесе (обезателно да се махне от влагата!) примерно в ЗАПАДНИЯ парк. Но трябват пари, но трябват грижи от специалисти...а в парка може да се направи МОЛ...

Тази история не е съвсем проста, но НЕКА ВСЕКИ, ПИСАЛ ПО ТЕМАТА, КАТО ОТИВА КЪМ СОЗОПОЛ, ДА СВИЕ 3-4 КИЛОМЕТРА КЪМ с. РАВАДИНОВО.Там ще го посрещнат неочаквано сърдечно, ще го разведат с подробни обяснения и може да отнесе някоя пържола, или сом на скара от близкото езеро...

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
        По тази схема, някой може да си поиска и Мадарския конник. Казват, че и той се рушал.
        Ти от желаещите ли си? Ако трябва - да помагаме нещо. Ама освен приказки, ще трябва да се бръкнеш и с някой и друг лев, време също ще трябва да поотделиш, пък и ходене по учреждения и свободна борба с чиновници, после пренасяне, реставриране, съхранение, охрана за опазването, вход отворен за посетители и т.н. И всичко това - без набирателна сметка от типа на "помогнете да спасим ...".

Коментар

Интересното е тук как така НЯКОЙ си взима НЯКАКВО решение без да се интересува от НИКОГО. Въобще не е ставало въпрос, че мястото е неподходящо. Няма влага повече от другаде. Даже нещата бяха почти завършени откъм реставрация.
          ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
            Ти от желаещите ли си? Ако трябва - да помагаме нещо. Ама освен приказки, ще трябва да се бръкнеш и с някой и друг лев, време също ще трябва да поотделиш, пък и ходене по учреждения и свободна борба с чиновници, после пренасяне, реставриране, съхранение, охрана за опазването, вход отворен за посетители и т.н. И всичко това - без набирателна сметка от типа на "помогнете да спасим ...".
            Ми не съм желаещ. Що ли? Нямам място в двора.

А Вие нали не сте адвокат на посочения от Вас нов собственик, тъй като пък аз не съм прокурор?

Защото едва ли всичко е толкова чисто, колкото се представя.

Коментар

Не съм адвокат, нито на него, нито на някой друг. Позицията ми по тази тема е продиктувана само от възхищението, което изпитах, като разгледах замъка, за който писах по-горе и където се съхраняват изложени и дърворезбите, които се коментират тук. Не знам предисторията на тази къща, но истината е, че вероятно там нещата са били напълно зарязани да си гният на воля. За съжаление така е с много неща у нас - пълна безстопанственост и незаинтересованост от страна на тези институции, които би трябвало да ги поддържат. А този човек /не го познавам и не съм му защитник по никой начин/ все пак е спасил дърворезбите, те са реставрирани, запазени за поколенията и изложени на място, достъпно за всеки желаещ. Е, кое е по-доброто в случая? Да си бяха останали там да гният ли?

Коментар

Аз не мога да разбера едно нещо само...
                Не заемам нито една страна, защото не съм компетентен по въпроса...
                Обаче дори и така като страничен наблюдател само, ми е много любопитно защо само части от тази къща са решили да "спасят"? Кой и как е решил точно тези дърворезби да вземе и станалите много такива в София с какво са по-малко ценни?

Все пак при желание единствено да се спаси рушащата се къща, защо не е преместена и възстановена цялата?

Все едно дай да реставрираме и преместим свинкса, ама ще вземем само главата...

Иначе по-скоро прилича на - Ей тая дърворезба от тази съборетина как ще ми пасне над камината...
                Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
                Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Penka, както споменах вече - къщата се реставрираше и аз лично си говорих с реставратора. Не е оставена да гние. Явно са я реставрирали, за да я пратят за Бургас после - в частна колекция.
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Бре бре бре откога мутрите на Ахмед Д. станаха меценати.
                    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                      Бре бре бре откога мутрите на Ахмед Д. станаха меценати.
                      От както се видяха с пари и по-шантави идеи как да ги похарчат.
                      P.S. Недей да злобееш - не може всички да сме "мутри" на Доган, въпреки че ни се иска, гледайки резултатите.

Коментар

Права сте - не може.
                        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Малко информация от вчера: http://sofia.dir.bg/2009/09/22/news5108296.html

Коментар

Тъжно но факт. Наследникът явно не желае да запази творбата в автентичния й вид. Дано на новото място се погрижат по-добре за нея. На мен лично ще ми липсва като минавам от там с колелото.
                            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                              Тъжно но факт. Наследникът явно не желае да запази творбата в автентичния й вид. Дано на новото място се погрижат по-добре за нея. На мен лично ще ми липсва като минавам от там с колелото.
                              Два топа хартия, една кофа мастило!!! А половината вайкащи се по темата ходихте, нали?? до Приморско и Китен лятос!!! Само на километър край пътя, до Равадиново, е замъкът, в който купените за пари скулптури се радват на добри грижи.
                              Нарекоха собственика какъв ли не. А е меценат, също!

Коментар

Аз лично не съм ходил, а и няма скоро да отида на българското черноморие, но това едва ли е от значение. Който ходи, нека снима и покаже за какво става дума.
                                ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X