Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник
Свий
X
-
Кукери - Международен фестивал в Перник
Днес и утре е международния Фестивал на маскарадните игри в Перник.
Той се организира всяка година, с около 5000 чуждестранни участници. Тези от вас, които са със деца, а сигурно и на другите още без, ще им е интересно да дойдат!
И в двата дни, и събота и неделя- чуждестранните участници ще имат представления от 12 до 17 часа.
А по цял ден в центъра на Перник ще има карнавални Паради, бира-скара, балкански оркестри и такива веселби....
-
До: Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник
Малко в страни от официялната сцена!
Внесохме си охрана - нали полицайте не достигат!
Вече сме готови и за войната по пътищата!
Един младеж се задява с две девойки!
Ако си изяждате всичко ще пораснете ей толкова!
Купона е навсякъде!
На някои взеха да прегряват радиаторите!
Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!
Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно!
/партийна поговорка/
Коментар
-
И аз да споделя за феста.
За първи път го посетих и беше страхотно! Страхотни хора от всякакви възрасти, краища на България и не само България. Имаше ансамбли от Македония, Гърция, Унгария, Словения. Тези, за които аз поне чух и разбрах. Фестивала въобще беше изпълнен с много настроение и много ентусиазъм! Е... И порядъчно количество алкохол, но това си е в реда на нещата.
От рано сутринта в центъра на Перник се струпаха десетки рейсове, рейсчета, бусове и коли на участници и екипа по съпорта(като мен). Създава се голямо настроение и голяма гюрултия
покрай подготовката (обличането), нахъсването и придвижването към площада и загряването по протежението на цялата пешеходна алея преди представянето на всеки ансамбъл на площада. Единствения минус според мен е не добрата организация по представянето на участниците на площада - заграден отвсякъде, при което хората са на тълпи около загражданията (нищо не се вижда), всички протягат апарати във въздуха и се опитват да се покачат върху нещо за да виждат по-добре. С една дума - 'ше праим навалица като у Пловдив на Металика...'
В същото време десетината реда седалки за випчетата точно пред сцената бяха почти празни...
В крайна сметка много приятно и донякъде тъжно ми става от това, че хората по селата запазват много българщина...
Останалата част от преживяното ще я споделя с 'малко' снимки. Не обичам да публикувам дълги теми с много снимки (прегледа става труден), но наистина орязах доста... Както и да е, надявам се да ви харесат.
Всъщност бях на фестивала с приятели, които бяха кукери. Не защото са ми приятели, но техният ансамбъл - от с. Лесковец, Перник беше един от най-колоритните (от тези, които аз видях). Те са привърженици на по-старата школа, тоест ползват само кожи в носиите си, не са пропуснали издание на фестивала от самото начало насам, както и по време на обявяването им разбрах, че са участвали и в снимките на Козият рог. Не на последно място подбират звънците си старателно, така, че се чуват добре и надалече...
И така, подготовката на маските и костюмите беше в дузина дълги вечери преди фестивала.
Снощи всичко беше готово и натоварено в Диването.
Е, други бяха още по-натоварени.
Вече почти готови, донатъманяване тук-там..
Готови!Маската на Ники.
Маската на Пепи беше единствената 2-face, която видях на феста.
Sexy shoes.
Звънци.
Звънците били на размери. Това момче беше с пълен арсенал, от най-малкия до най-големия възможен.
Общото им тегло е почти 70кг.
Всеки ансамбъл изпълнява своя програма. В повечето случаи това са ритуали и танци за изпращане на зимата и разни, демони и други злини и приветстване на пролетта, пробуждането на живота и т.н. Програмата на момчетата от с. Лесковец е т.нар. Сватба, имитира типична сватба, но всички роли в нея се изпълняват от мъже...Някои от тях...
Отбора не е само от кочове, има и не малко девойки...
Като тези, които си говорят за... офроуд разбира се..
Някои не бяха с кукерски костюми, а просто дегизирани мацки с цайси петстин марки...
А на този всички му казваха "Диджея", явно е известен...Беше накачил всякакви възможни музикални и не само носители по себе си - като започнем от касетки, плочи (грамофонни) и стари CD-та и стигнем до ... Абе вижте..
Имаше и не малко малки кукерчета.Бяха страхотни!
Някои от останалите ансамбли:
А този имаше механизъм, чрез който предизвикваше типичното кюскане на глави на козлетата над главата му...
В очакване на представянето си.
Тези Словенци ми харесаха най-много от чужденците, а и бяха едни от най-интересните въобще...
Купона тече с пълна сила. Атмосферата беше страхотна!
Малко глътка въздух...
Кукерите са уморени, но щастливи...
А това съм аз.
Толкоз.Последно редактирано от Yaro; 24-01-09, 22:34.
Коментар
-
Яро, с тази маска как да те позная
Другия път си сложи лепенка на Форума
Малко снимки от мен и дъщеря ми Вера /тези с датата/.
Трио
Като остарея ако приличам на тоя, застреляйте ме още сега
Депутати!
Пернатите маски от Дивотино.
Клубът на рогоносците.
Едно същество 4+4
С какво пере Европа?
- ъ-ъ... с Огнян Дойнов?
- Неее-е-е!
- .. с Ариел?
- Неее-е-е!
-...?!???
- На ръка!!!!
Последно редактирано от rumbata; 25-01-09, 23:54.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар