Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

Добре дошли!

http://surva.org/
    Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Кукери - Международен фестивал в Перник

Днес и утре е международния Фестивал на маскарадните игри в Перник.
    Той се организира всяка година, с около 5000 чуждестранни участници. Тези от вас, които са със деца, а сигурно и на другите още без, ще им е интересно да дойдат!
    И в двата дни, и събота и неделя- чуждестранните участници ще имат представления от 12 до 17 часа.
    А по цял ден в центъра на Перник ще има карнавални Паради, бира-скара, балкански оркестри и такива веселби....

Коментар

До: Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник

Малко в страни от официялната сцена!

Внесохме си охрана - нали полицайте не достигат!

Вече сме готови и за войната по пътищата!

Един младеж се задява с две девойки!

Ако си изяждате всичко ще пораснете ей толкова!

Купона е навсякъде!

На някои взеха да прегряват радиаторите!

Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

И аз да споделя за феста.
        За първи път го посетих и беше страхотно! Страхотни хора от всякакви възрасти, краища на България и не само България. Имаше ансамбли от Македония, Гърция, Унгария, Словения. Тези, за които аз поне чух и разбрах. Фестивала въобще беше изпълнен с много настроение и много ентусиазъм! Е... И порядъчно количество алкохол, но това си е в реда на нещата.

От рано сутринта в центъра на Перник се струпаха десетки рейсове, рейсчета, бусове и коли на участници и екипа по съпорта (като мен). Създава се голямо настроение и голяма гюрултия покрай подготовката (обличането), нахъсването и придвижването към площада и загряването по протежението на цялата пешеходна алея преди представянето на всеки ансамбъл на площада. Единствения минус според мен е не добрата организация по представянето на участниците на площада - заграден отвсякъде, при което хората са на тълпи около загражданията (нищо не се вижда), всички протягат апарати във въздуха и се опитват да се покачат върху нещо за да виждат по-добре. С една дума - 'ше праим навалица като у Пловдив на Металика...' В същото време десетината реда седалки за випчетата точно пред сцената бяха почти празни...

В крайна сметка много приятно и донякъде тъжно ми става от това, че хората по селата запазват много българщина...

Останалата част от преживяното ще я споделя с 'малко' снимки. Не обичам да публикувам дълги теми с много снимки (прегледа става труден), но наистина орязах доста... Както и да е, надявам се да ви харесат.

Всъщност бях на фестивала с приятели, които бяха кукери. Не защото са ми приятели , но техният ансамбъл - от с. Лесковец, Перник беше един от най-колоритните (от тези, които аз видях). Те са привърженици на по-старата школа, тоест ползват само кожи в носиите си, не са пропуснали издание на фестивала от самото начало насам, както и по време на обявяването им разбрах, че са участвали и в снимките на Козият рог. Не на последно място подбират звънците си старателно, така, че се чуват добре и надалече...

И така, подготовката на маските и костюмите беше в дузина дълги вечери преди фестивала.

Снощи всичко беше готово и натоварено в Диването.

Е, други бяха още по-натоварени.

Вече почти готови, донатъманяване тук-там..

Готови! Маската на Ники.

Маската на Пепи беше единствената 2-face, която видях на феста.

Sexy shoes.

Звънци.

Звънците били на размери. Това момче беше с пълен арсенал, от най-малкия до най-големия възможен.

Общото им тегло е почти 70кг.

Всеки ансамбъл изпълнява своя програма. В повечето случаи това са ритуали и танци за изпращане на зимата и разни, демони и други злини и приветстване на пролетта, пробуждането на живота и т.н. Програмата на момчетата от с. Лесковец е т.нар. Сватба, имитира типична сватба, но всички роли в нея се изпълняват от мъже... Някои от тях...

Отбора не е само от кочове , има и не малко девойки... Като тези, които си говорят за... офроуд разбира се..

Някои не бяха с кукерски костюми, а просто дегизирани мацки с цайси петстин марки...

А на този всички му казваха "Диджея", явно е известен... Беше накачил всякакви възможни музикални и не само носители по себе си - като започнем от касетки, плочи (грамофонни) и стари CD-та и стигнем до ... Абе вижте..

Имаше и не малко малки кукерчета. Бяха страхотни!

Някои от останалите ансамбли:

А този имаше механизъм , чрез който предизвикваше типичното кюскане на глави на козлетата над главата му...

В очакване на представянето си.

Тези Словенци ми харесаха най-много от чужденците, а и бяха едни от най-интересните въобще...

Купона тече с пълна сила. Атмосферата беше страхотна!

Малко глътка въздух...

Кукерите са уморени, но щастливи...

А това съм аз.

Толкоз.
        Последно редактирано от Yaro; 24-01-09, 22:34.

Коментар

Яро, с тази маска как да те позная
          Другия път си сложи лепенка на Форума

Малко снимки от мен и дъщеря ми Вера /тези с датата/.

Трио

Като остарея ако приличам на тоя, застреляйте ме още сега

Депутати!

Пернатите маски от Дивотино.

Клубът на рогоносците.

Едно същество 4+4

С какво пере Европа?
          - ъ-ъ... с Огнян Дойнов?
          - Неее-е-е!
          - .. с Ариел?
          - Неее-е-е!
          -...?!???

- На ръка!!!!

Последно редактирано от rumbata; 25-01-09, 23:54.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X