Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За читалищата и читалищната дейност у нас

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За читалищата и читалищната дейност у нас

Моята прекрасна половинка покрай всичко останало се захвана (по-скоро я натовариха) с благородната задача да увековечи 130-тината години читалищна дейност в гр. Балчик.
    Изключително ми е интересно, а на нея ще и бъде и полезно да разбера, какво е вашето мнение за читалищата у нас. Като представителна извадка от хора, с чиста съвест твърдя, които са над средното ниво. Моля не само да участвате в анкетата, а ако е възможно и да дадете мнение.
    Предварително благодаря на всички.
    43
    Читалищата и дейността, която развиват са уникално българско явление и ползата от тях е огромна
    72.09%
    31
    Читалищата са играли важна роля в нашето утвърждаване като българи, но вече са отживелица
    27.91%
    12
    К'во е това читалище?
    0.00%
    0
    Само пенсионерите се занимават с читалища, защото е безплатно
    0.00%
    0
    Много съм разочарован/а от опита си с читалищата
    0.00%
    0
    Категорично съм против! Само се харчат средства от общинският бюджет
    0.00%
    0
    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

До: За читалищата и читалищната дейност у нас

Читалищата в България винаги са били стълб на българската култура.Дори и сега в комерсиализираното ни ежедневие там могат да се изявят,репетират и т.н. самодейни състави,групи,музиканти,артисти.Много малко пари са нужни от страна на общините или държавата,за да се поддържат читалищата/ на фона на огромните харчове за какво ли не/.В такова едно читалище/в гр.Монтана/ съм се научил да свиря на гъдулка и пиано срещу смешната такса от 10лв. на месец.Може би съм пристрастен,но сега работейки като DJ съм на мнение,че и най луксозната дискотека не допринася за забавлението на хората,колкото едно читалище.Извинявам се,че толкова разтеглих мнението си,но според мен читалището е много по-добро поле за изява от Биг Брадър,например.
    Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
    -----------------------------------------------
    Питието определя съзнанието....
    0887770735

Коментар

Не знам дали са Уникални - Български, но много са ми помогнали (главно библиотеките им)

Коментар

В последните 2-3 години по различни поводи ми се е налагало да контактувам с читалищни дейци, които развиват уникални дейности-впечатлена съм от автентичния фолклор /пример/, разнообразната дейност, свързана с детските школи-балет, модерни танци, рисуване, приложно из-во...с две думи-без читалищата няма да успеем да се съхраним.Те си имат своето достойно и равнопоставено място в живота и на децата и на възрастните-не мисля, че някога биха отмрели, освен в слабо населените места и обезлюдяващите краища...

Коментар

Забравих да спомена библиотеките.Може да нямаш пари да обиколиш света,но с книгите можеш да получиш много обща култура.За съжаление сегашните олигофрени не четат нищо,ако не е в интернет.Надявам се да не обиждам никого-аз в къщи имам същата олигофренка.
          Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
          Питието определя съзнанието....
          0887770735

Коментар

И сега, в по-малките населени места, имат значение, но за големите градове и особено за София, някак си, се загубиха. Не го одобрявам но...живеем в друго време. И материалната им база е друга, т.е. никаква.
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Едно читалище и моят мързел бяха причината да науча руски навремето (и библиотеката на баща ми) и по аналогия и английски
              (не съм гласувал, щото моят отговор го няма Всичко зависи от гледната точка, но бих подкрепил 1)
              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Гласувах с 1, но държа да отбележа, че не съм много съгласен с часта "уникално българско явление". Подобни неща съществуват и другаде по света. Което пък доказва, че много хора виждат полза в тях.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първите 3 читалища са създадени през 1856 година в Свищов, Шумен и Лом, а до Освобождението са възникнали повече от 200 читалища в цяла България. Според регистъра на Министерство на културата, днес съществуват повече от 3350 читалища, друг е въпросът колко от тях наистина функционират като такива.
                  В много градове и села има прекрасни читалища - с добре поддържани стари сгради и с разнообразна дейност (библиотеки, танцови и тетрални групи, курсове, галерии, предоставят достъп до Интернет). На други места читалищата са изоставени, не развиват никаква дейност, сградите се рушат. Всичко зависи от необходимостта на местната общност от подобен обществен, културен и образователен център, както и от подкрепата на местната общинска власт. Читалищата носят и пазят българските традиции, в същото време бързо се адаптират и променят в новите информационни условия. Търсене с "читалище" вади десетки сайтове на български читалища, така че всеки може да види до къде са стигнали.
                  Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                    Гласувах с 1, но държа да отбележа, че не съм много съгласен с часта "уникално българско явление". Подобни неща съществуват и другаде по света. Което пък доказва, че много хора виждат полза в тях.
                    Позволи ми да не се съглася.
                    Времето, начинът и деятелността на нашите читалища, особено в първите години, а и сега на места като Бесарабия, са наистина уникални. Нарочно не давам повече информация, нека всеки гласува така, както сам усеща нещата...
                    Може би въпросите в анкетата да не са формулирани по най-добрият начин, но... к'во да са прай, аз съм проз инжинерин .
                    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                      Позволи ми да не се съглася.
                      Времето, начинът и деятелността на нашите читалища, особено в първите години, а и сега на места като Бесарабия, са наистина уникални.
                      Аз за това казах подобни . Някъде са по 2-3 институции в различни сгради, които на практика покриват тази дейност. Става дума естествено за по-съвременните читалища(след Освобождението), самата идея на онези от Възраждането е наистина уникално явление. По-късните вече представляват сграда обединяваща в себе си библиотеката и творческата самодейност(музика, танци, театър и т.н.), плюс евентуално някой друг кръжок и друга извън училищна дейност, като например езикови курсове(алианса май беше към читалищата навремето). Сами по себе си това са неща без които не може нито една културно развита общност. Дали ще са в една сграда или в няколко, не е от голямо значение. Важното е да ги има.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Книгата вече е факт.
                        Благодарим на всички, изявили отношение по темата.
                        С разрешение на автора я правя достояние на четящите Форумът.
                        Въпреки че тази книга е свързана с конкретен повод, в нея е изложен пътят на читалищната дейност у нас, придружен с интересни размисли.
                        Снимковият материал няма да поместя, защото там авторски права са други а и надали ще бъде интересен за хора, непознаващи лично участниците
                        Ето я: http://htftp.offroad-bulgaria.com/ga...4ITALI6TE1.pdf

П.С. Някой ще попита, защо заглавието е на "Шльокавица"
                        Ей, тъй.

Коментар

Нека да не махаме с лека ръка и да затрием нещо, което е градено толкова години и е с доказана полза.
                          Дано читалищната дейност се запази и днес, за да може младите хора да вникват в българския бит и култура.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X